Effects of strychnine on raptors: A commentary
A commentary on Cheny, C.D., S.B. VanderWall, and R.J. Poehlmann. 1987. Effects of strychnine on the behavior of great horned owls and red-tailed hawks. Journal of Raptor Research 21(3):103-110.
SEARCH · Geology Reports
Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.
Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.
A commentary on Cheny, C.D., S.B. VanderWall, and R.J. Poehlmann. 1987. Effects of strychnine on the behavior of great horned owls and red-tailed hawks. Journal of Raptor Research 21(3):103-110.
For this study, I compared sequentially molted feathers for a few captive raptors from year to year and symmetrically matched feathers (left/right pairs) for many raptors to see if color patterns of sequential feather pairs were identical or if symmetrical pairs were mirror-image identical. Feather pairs were found to be identical only when without color pattern (e.g., the all-white rectrices of Bald Eagles [Haliaeetus leucocephalus]). Complex patterns were not closely matched, but some simple patterns were sometimes closely matched, although not identical. Previous claims that complex color patterns in feather pairs are fingerprint-identical (and therefore that molted feathers from wild raptors can be used to identify breeding adults from year to year with certainty) were found to be untrue: each feather is unique. Although it is unwise to be certain of bird of origin using normal feathers, abnormal feathers can often be so used. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.
Thirty-nine bald eagles found sick or dead in 13 States during 1969 and 1970 were analyzed for pesticide residues. Residues of DDE, dieldrin, polychlorinated biphenyls (PCB's), and mercury were detected in all bald eagle carcasses; DDD residues were detected in 38; DDT, heptachlor epoxide, and dichlorobenzophenone (DCBP) were detected less frequently. Six eagles contained possible lethal levels of dieldrin in the brain, and one contained a lethal concentration of DDE (385 ppm) in the brain together with 235 ppm of PCB's. Autopsy revealed that 18 bald eagles were illegally shot; other causes of death were impact injuries, electrocution, emaciation, and infectious diseases.
We estimated relative abundance and density of Western Burrowing Owls (Athene cunicularia hypugaea) at two sites in the Mojave Desert (200304). We made modifications to previously established Burrowing Owl survey techniques for use in desert shrublands and evaluated several factors that might influence the detection of owls. We tested the effectiveness of the call-broadcast technique for surveying this species, the efficiency of this technique at early and late breeding stages, and the effectiveness of various numbers of vocalization intervals during broadcasting sessions. Only 1 (3) of 31 initial (new) owl responses was detected during passive-listening sessions. We found that surveying early in the nesting season was more likely to produce new owl detections compared to surveying later in the nesting season. New owls detected during each of the three vocalization intervals (each consisting of 30 sec of vocalizations followed by 30 sec of silence) of our broadcasting session were similar (37, 40, and 23; n 30). We used a combination of detection trials (sighting probability) and double-observer method to estimate the components of detection probability, i.e., availability and perception. Availability for all sites and years, as determined by detection trials, ranged from 46.158.2. Relative abundance, measured as frequency of occurrence and defined as the proportion of surveys with at least one owl, ranged from 19.232.0 for both sites and years. Density at our eastern Mojave Desert site was estimated at 0.09 ?? 0.01 (SE) owl territories/km 2 and 0.16 ?? 0.02 (SE) owl territories/km 2 during 2003 and 2004, respectively. In our southern Mojave Desert site, density estimates were 0.09 ?? 0.02 (SE) owl territories/km 2 and 0.08 ?? 0.02 (SE) owl territories/km 2 during 2004 and 2005, respectively. ?? 2010 The Raptor Research Foundation, Inc.
Northern Goshawks (Accipiter gentilis) breed in a variety of forested areas throughout the Pacific Northwest. Nevertheless, they were only first found breeding in the Coast Ranges of Oregon in 1995, despite apparently suitable habitat and abundant prey. We document the rarity of goshawks in the Coast Ranges by reviewing previous and current survey results for nests of goshawks and other forest birds since the 1960s, examining sightings of goshawks since 1980 and reporting on a survey we conducted in 1994. We suggest that nesting goshawks are rare in the Coast Ranges because of the vegetative structure of the area and its influence on prey availability. ?? 1997 The Raptor Research Foundation, Inc.
Fragmentation of the landscape by large-scale mining may affect Red-shouldered Hawk (Buteo lineatus) populations by reducing the amount of forested habitat available in a landscape and by creating fragmented forest parches surrounded by reclaimed mine lands. We examined habitat characteristics and relative abundance of Red-shouldered Hawks in reclaimed mine landscapes within four treatments: early-successional grassland habitat, mid-successional shrub/pole habitat, late-successional fragmented forest habitat, and late-successional intact forest habitat. We quantified microhabitat characteristics within an 11.3-m-radius plot centered on 156 vegetation plots throughout the four treatments. We surveyed 48 stations on and adjacent to three mines for Red-shouldered Hawks using standardized broadcast call techniques during February 2000-January 2001 and measured landscape characteristics within 1000-m buffer zones centered on each station from digitized aerial photographs. Mean abundance of Red-shouldered Hawks was significantly higher in the intact forest (x?? = 0.07 detections/ point, SE = 0.03) than the grassland (x?? = 0.01, SE = 0.01) treatment, but did not differ from the fragmented forest (x?? = 0.03, SE = 0.01) or shrub/pole (x?? = 0.03, SE = 0.01) treatments. Most microhabitat characteristics in both fragmented and intact forest differed from shrub/pole and grasslands. Amount of wetland was the most important characteristic determining presence of Red-shouldered Hawks in a forest-dominated landscape. More wetlands in the landscape may provide abundant amphibians and reptiles, which are important in the diet of Red-shouldered Hawks. ?? 2003 The Raptor Research Foundation, Inc.
We studied occupancy and habitat associations of Northern Goshawks (Accipiter gentilis) at nest areas in south-central Oregon in 1992-94. We surveyed 51 pre-1992 nest areas (i.e., historical breeding areas first discovered during 1973-91) for goshawks and used aerial-photograph interpretation to document forest cover conditions and changes over time between areas that were occupied by goshawks and those where we did not detect goshawks (no-response sites). We also surveyed for new nests during 1992-94. Of 38 occupied nests first found in 1992-94 (i.e., post-1992 nest areas), 86% (33/38) were in mid-aged (mean stand DBH 23-53 cm, <15 trees/ha >53 cm DBH) or late (???15 trees/ha >53 cm DBH; mean stand DBH >53 cm) closed (>50% canopy closure) structural-stage forest. Occupancy of historical (pre-1992) nest areas by goshawks was 29% (15/51). Of 46 pre-1992 nest areas that we examined for habitat change, 15 were occupied by goshawks in 1994 and had more mid-aged closed and late closed forest in 12-, 24-, 52-, 120-, and 170-ha circular areas centered on nest locations than did 31 no-response areas. There was no difference in the amount of late closed and mid-aged closed forest in pre-1992 nest areas compared with occupied pre-1992 nest areas. A logistic regression model for all occupied nest areas confirmed that late closed and mid-aged closed forest variables were important indicators of forest conditions that supported breeding pairs. Goshawks were more likely to persist in the historical nest areas that had about 50% of mature and older closed-canopy forest within the 52ha scale. We recommend retaining existing late closed, late open, and mid closed structure within 52ha scale of the nest site. Moreover, late closed and mid closed structure combined should not fall below 50% within the 52-ha scale and should exceed 40% within the 170-ha scale surrounding the nest site. To optimize conditions for breeding goshawks, we recommend retaining large trees (>53 cm DBH) to help preserve stand integrity, maintain closed canopies, and provide connectivity to alternative nest sites within nest areas. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.
Great Horned Owls (Bubo virginianus) are a common, widespread species that can be found in a variety of habitats across most of North America, but little is known about their space and habitat requirements. Using radiotelemetry, location data were collected on nine male and five female Great Horned Owls to determine home range and habitat use in southern California. Owls were tracked between January 1997 and September 1998 for periods ranging from 5-17 mo. Seven owls were also followed during 13 all-night observation periods. The mean 95% adaptive kernel home-range size for females was 180 ha (range = 88-282, SE = 36) and that for males was 425 ha (range = 147-1115 ha, SE = 105). Core areas estimated by the 50% adaptive kernel averaged 27 ha (range = 7-44, SE = 7) for females and 61 ha (range = 15-187, SE = 18) for males. Owls were located in areas with varying degrees of human disturbance ranging from almost entirely urban to native oak (Quercus agrifolia) woodland. Oak/sycamore (Quercus agrifolia/Platanus racemosa) woodland and ruderal grassland (Bromus spp., Avena spp., and various other non-native invasives), were used more often than expected based on availability, but we found no correlation between home-range size and any single habitat type or habitat groups. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.
We studied home-range characteristics of adult Mexican Spotted Owls (Strix occidentalis lucida) in southern Utah. Twenty-eight adult owls were radio-tracked using a ground-based telemetry system during 1991-95. Five males and eight females molted tail feathers and dropped transmitters within 4 wk. We estimated cumulative home ranges for 15 Spotted Owls (12 males, 3 females). The mean estimate of cumulative home-range size was not statistically different between the minimum convex polygon and adaptive kernel (AK) 95% isopleth. Both estimators yielded relatively high SD, and male and female range sizes varied widely. For 12 owls tracked during both the breeding and nonbreeding seasons, the mean size of the AK 95% nonbreeding home range was 49% larger than the breeding home-range size. The median AK 75% bome-range isopleth (272 ha) we observed was similar in size to Protected Activity Centers (PACs) recommended by a recovery team. Our results lend support to the PAC concept and we support continued use of PACs to conserve Spotted Owl habitat in Utah. ?? 2007 The Raptor Research Foundation, Inc.
Dispersal is a behavioral process having consequences for individual fitness and population dynamics. Recent advances in technology have spawned new theoretical examinations and empirical studies of the dispersal process in birds, providing opportunities for examining how this information may be applied to studies of the dispersal process in raptors. Many raptors are the focus of conservation efforts; thus, reliable data on all aspects of a species' population dynamics, including dispersal distances, movement rates, and mortality rates of dispersers, are required for population viability analyses that are increasingly used to inform management. Here, we address emerging issues and novel approaches used in the study of avian dispersal, and provide suggestions to consider when developing and implementing studies of dispersal in raptors. Clarifying study objectives is essential for selection of an appropriate methodology and sample size needed to obtain accurate estimates of movement distances and rates. Identifying an appropriate study-area size will allow investigators to avoid underestimating population connectivity and important population parameters. Because nomadic individuals of some species use temporary settling areas or home ranges before breeding, identification of these areas is critical for conservation efforts focusing on habitats other than breeding sites. Study designs for investigating raptor dispersal also should include analysis of environmental and social factors influencing dispersal, to improve our understanding of condition-dependent dispersal strategies. Finally, we propose a terminology for use in describing the variety of movements associated with dispersal behavior in raptors, and we suggest this terminology could be used consistently to facilitate comparisons among studies. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.
The Puerto Rican Broad-winged Hawk (Buteo platypterus brunnescens) is an endemic and endangered subspecies inhabiting upland montane forests of Puerto Rico. The reproductive ecology, behavior, and nesting habitat of the Broad-winged Hawk were studied in Ri??o Abajo Forest, Puerto Rico, from 2001-02. We observed 158 courtship displays by Broad-winged Hawks. Also, we recorded 25 territorial interactions between resident Broad-winged Hawks and intruding Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis jamaicensis). Broad-winged Hawks displaced intruding Red-tailed Hawks from occupied territories (P = 0.009). Mayfield nest survival was 0.67 across breeding seasons (0.81 in 2001, N = 6; 0.51 in 2002, N = 4), and pairs averaged 1.1 young per nest (years combined). The birds nested in mixed species timber plantations and mature secondary forest. Nests were placed in the upper reaches of large trees emerging from the canopy. Nest tree DBH, understory stem density, and distance to karst cliff wall correctly classified (77.8%) nest sites. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.
We reevaluate the taxonomic status of the Cuban population of the Common Black-Hawk (Buteogallus anthracinus) based on our examination of additional specimens, nests, eggs, and voice data. Buteogallus a. gundlachii is smaller than mainland populations of anthracinus and differs from mainland birds in plumage coloration and pattern. The common (alarm) call of gundlachii is a series of three or four notes, differing from that of mainland anthracinus, whose call consists of 9-24 notes. In the Isla de Pinos, Cuba, we observed gundlachii eating two species of land crabs (71.4%), centipedes (7.1%), lizards (10.7%), mammals (7.1%), and a bird (3.6%). We consider Buteogallus gundlachii Cabanis 1854 (1855), the Cuban Black-Hawk, to be a full species, endemic to Cuba, Isla de Pinos, and many of the cays of the Cuban Archipelago. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.
The striking black and white plumage of the juvenile Golden Eagle (Aquila chrysaetos) provides an excellent opportunity to examine the possible selective forces influencing the strategic placement of dark pigment in birds. The conflict between opposing selective pressures (first, toward large white patches, which may allay aggression in adults, and second, toward dark plumage to promote camouflage and limit solar and abrasive wear) provides the stage whereon are revealed a score of pigmentation traits of potential adaptive value. The general pigmentation trend is for zones that are more exposed to the sun to be darker than elsewhere. More specifically: (1) for rectrices and remiges, outer webs are darker than inner; (2) for those few feathers (e.g., central rectrices, some scapulars, and some tertials), where both inner and outer webs are heavily and nearly equally solar exposed, pigmentation is supplied similarly on both webs; (3) outermost primaries and rectrices are darkest of all and are structurally similar; (4) for central rectrices, subject to high levels of abrasion with substrate, the tip is paler (resultant flexibility may limit breakage); and (5) pigment is heavier along or on the rachis than on the webs. Many of the traits listed above for the Golden Eagle are also found in other families of birds. Traits of the tail common to many species were a terminal pale tip, a subterminal dark band, rachis darker than vane, and outer webs darker than inner for both remiges and rectrices. The most widespread traits likely have adaptive value. ?? 2006 The Raptor Research Foundation, Inc.
Peregrine Falcons (Falco peregrinus) captured in the spring at Padre Island, Texas, nest across the arctic and subarctic from Alaska to Greenland and winter throughout Latin America. Padre Island, located immediately north of the Mexican border, is the peregrines' first landfall in the U.S.A. after spending about 6 mo in Latin America. Blood plasma was collected from spring migrants at Padre Island between 1978 and 2004 to monitor trends in organochlorine (OC) pesticides and their metabolites. Geometric mean concentrations of p,p'-DDE (??g/g, ww) decreased throughout the study: 1978-1979 (0.879), 1980 (0.617), 1984 (0.551), 1994 (0.406) and 2004 (0.013). Most other OC pesticides, with detection limits used during the earlier portion of this study, were no longer detected during the last two sampling periods. The reduced concentrations of OC pesticides suggest that other pesticides (including carbamates, organophosphates and pyrethroids) are likely being used as replacements. These replacement compounds are not as persistent and cannot be readily evaluated at migration sites like Padre Island. However, concentrations of flame retardants (polybrominated diphenyl ethers; PBDEs) have recently increased in bird eggs in many regions and have been reported in blood plasma. Concentrations of PBDEs in peregrine plasma could be evaluated at Padre Island for assessment of trends in the Americas. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.
Concern for the welfare of animals used in research and teaching has increased over the last 50 yr. Animal welfare legislation has resulted in guidelines for the use of animals in research, but the guidelines can be problematic because they focus on animals used in laboratory and agriculture research. Raptor biologists can be constrained by guidelines, restrictions, and oversight that were not intended for field research methods or wild animals in the wild or captivity. Field researchers can be further hampered by not understanding animal welfare legislation, who is subject to oversight, or that oversight is often provided by a committee consisting primarily of scientists who work with laboratory animals. Raptor researchers in particular may experience difficulty obtaining approval due to use of various species-specific trapping and handling methods. We provide a brief review of animal welfare legislation and describe the basic components and responsibilities of an Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC) in the United States. We identify topics in raptor research that are especially problematic to obtaining IACUC approval, and we provide insight on how to address these issues. Finally, we suggest that all raptor researchers, regardless of legal requirements, abide by the spirit of the animal welfare principles. Failure to do so may bring about further regulatory and permitting restrictions. ?? 2010 The Raptor Research Foundation, Inc.
Raptor diet is most commonly measured indirectly, by analyzing castings and prey remains, or directly, by observing prey deliveries from blinds. Indirect methods are not only time consuming, but there is evidence to suggest these methods may overestimate certain prey taxa within raptor diet. Remote video surveillance systems have been developed to aid in monitoring and data collection, but their use in field situations can be challenging and is often untested. To investigate diet and prey delivery rates of Northern Goshawks (Accipiter gentilis), we operated 10 remote camera systems at occupied nests during the breeding seasons of 1999 and 2000 in east-central Arizona. We collected 2458 hr of useable video and successfully identified 627 (93%) prey items at least to Class (Aves, Mammalia, or Reptilia). Of prey items identified to genus, we identified 344 (81%) mammals, 62 (15%) birds, and 16 (4%) reptiles. During camera operation, we also conducted observations from blinds at a subset of five nests to compare the relative efficiency and precision of both methods. Limited observations from blinds yielded fewer prey deliveries, and therefore, lower delivery rates (0.16 items/hr) than simultaneous video footage (0.28 items/hr). Observations from blinds resulted in fewer prey identified to the genus and species levels, when compared to data collected by remote cameras. Cameras provided a detailed and close view of nests, allowed for simultaneous recording at multiple nests, decreased observer bias and fatigue, and provided a permanent archive of data. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.
Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis) have expanded their range as trees have invaded formerly-open grasslands. Desert grasslands of southern Arizona have been invaded by mesquite trees (Prosopis velutina) since Anglo-American settlement and now support a large population of Red-tailed Hawks. We studied a population of Red-tailed Hawks in an altered desert grassland in southern Arizona. Our objectives were to determine what environmental characteristics influence Red-tailed Hawk habitat selection in mesquite-invaded desert grasslands and to evaluate the habitat quality of these grasslands for Red-tailed Hawks based on nesting density, nest success, and productivity. Red-tailed Hawks had 86% (95% C.I. = 73-99) nest success and 1.82 young per breeding pair (95% C.I. = 1.41-2.23). Nesting density was 0.15 (95% CI = 0.08-0.21) breeding pairs/km2 and the mean nearest-neighbor distance was 1.95 km (95% C.I. = 1.74-2.16). Red-tailed Hawks selected nest-sites with taller nest-trees and greater tree height and cover than were available at random. Mesquite trees in desert grasslands provide abundant potential nesting structures for Red-tailed Hawks. ?? 2006 The Raptor Research Foundation, Inc.
We used video-recording systems to collect diet information at 13 Northern Goshawk (Accipiter gentilis) nests in Minnesota during the 2000, 2001, and 2002 breeding seasons. We collected 4871 hr of video footage, from which 652 prey deliveries were recorded. The majority of prey deliveries identified were mammals (62%), whereas birds (38%) composed a smaller proportion of diet. Mammals accounted for 61% of biomass delivered, and avian prey items accounted for 39% of prey biomass. Sciurids and leporids accounted for 70% of the identified prey. Red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus), eastern chipmunk (Tamias striatus), and snowshoe hare (Lepus americanus) were the dominant mammals identified in the diet, while American Crow (Corvus brachyrhynchos) and Ruffed Grouse (Bonasa umbellus) were the dominant avian prey delivered to nests. On average, breeding goshawks delivered 2.12 prey items/d, and each delivery averaged 275 g for a total of 551 g delivered/d. However, daily (P < 0.001) and hourly (P = 0.01) delivery rates varied among nests. Delivery rates (P = 0.01) and biomass delivered (P = 0.038) increased with brood size. Diversity and equitability of prey used was similar among nests and was low throughout the study area, most likely due to the dominance of red squirrel in the diet. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.