Geology Reports⌕ Search

USGS · 70036031

Dramatic declines of DDE and other organochlorines in spring migrant Peregrine Falcons from Padre Island, Texas, 1978-2004

Abstract

Peregrine Falcons (Falco peregrinus) captured in the spring at Padre Island, Texas, nest across the arctic and subarctic from Alaska to Greenland and winter throughout Latin America. Padre Island, located immediately north of the Mexican border, is the peregrines' first landfall in the U.S.A. after spending about 6 mo in Latin America. Blood plasma was collected from spring migrants at Padre Island between 1978 and 2004 to monitor trends in organochlorine (OC) pesticides and their metabolites. Geometric mean concentrations of p,p'-DDE (??g/g, ww) decreased throughout the study: 1978-1979 (0.879), 1980 (0.617), 1984 (0.551), 1994 (0.406) and 2004 (0.013). Most other OC pesticides, with detection limits used during the earlier portion of this study, were no longer detected during the last two sampling periods. The reduced concentrations of OC pesticides suggest that other pesticides (including carbamates, organophosphates and pyrethroids) are likely being used as replacements. These replacement compounds are not as persistent and cannot be readily evaluated at migration sites like Padre Island. However, concentrations of flame retardants (polybrominated diphenyl ethers; PBDEs) have recently increased in bird eggs in many regions and have been reported in blood plasma. Concentrations of PBDEs in peregrine plasma could be evaluated at Padre Island for assessment of trends in the Americas. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

Charles J. Henny, M.A. Yates, W.S. Seegar. 2009. Dramatic declines of DDE and other organochlorines in spring migrant Peregrine Falcons from Padre Island, Texas, 1978-2004. https://doi.org/10.3356/jrr-08-45.1

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Estimated annual abundance of migratory Peale's Peregrine Falcons in coastal Washington, USA

Following the recovery of Peregrine Falcons ( Falco peregrinus ), the US Fish and Wildlife Service began a process to allow “take” (capture) of wild peregrines for falconry in the United States. Recently, that effort involved generating updated estimates of the collective abundance of the three North American peregrine subspecies: F. p. anatum , F. p. tundrius , and F. p. pealei (Peale's Peregrine Falcon). Because of the more limited distribution of F. p. pealei , we conducted an analysis specific to its geographic range. We analyzed data from a long-term banding and resighting program on three beaches on the southern coast of Washington, USA, to estimate the annual abundance of migrating and overwintering F. p. pealei , using the capture histories of 250 Peregrine Falcons, nearly all of which were captured during 1277 vehicle surveys between 1995 and 2024. Because we studied an open population of migratory individuals, we used a zero-inflated Poisson log-normal mark-resight model to estimate annual abundance. For the analyses, we partitioned our survey data into sighting periods, each of which extended from 1 September of one year to 31 May of the next. We anticipated that first-year F. p. pealei would be identified for falconry take, and our annual abundance estimates for first-year birds of this subspecies ranged from a high of 24.8 ± 6.1 (SE) individuals in the 2014–2015 sighting period to a low of 1.9 ± 1.4 individuals in the 2023–2024 sighting period. Peregrine Falcon abundance varied annually and appeared to decline during the last two sighting periods. Our sighting rate of marked peregrines was negatively associated with Bald Eagle ( Haliaeetus leucocephalus ) encounter rate. There was a lesser relationship to human activity, and we suspect the change in sighting rate was a behavioral response by Peregrine Falcons to the threat of kleptoparasitism by Bald Eagles. We currently lack comprehensive information about the natal origin of the individual peregrines in our study area, which prevented us from assessing the degree to which falconry take from the pool of falcons migrating to or through Washington might potentially impact local or regional abundances. Although a better understanding of natal origins is needed, our data add clarity to the migration and overwinter abundance of F. p. pealei on the Washington coast and may inform decisions about the take of this subspecies for falconry.

Washington↗

Prairie Falcon (Falco mexicanus) abundance in a National Conservation Area in Idaho has increased since the 1970s–1990s

The Morley Nelson Snake River Birds of Prey National Conservation Area (NCA), in southwestern Idaho, USA supports a large population of breeding Prairie Falcons ( Falco mexicanus ). Abundance of Prairie Falcons in the NCA was previously monitored in 1976–1978 and 1990–1994. That research indicated maximum counts for each period in 1976 and 1992 and a possible population decline across that time span. We assessed the abundance and nesting success of Prairie Falcons in the NCA in 2002–2003 and 2019–2021, and we compared results to data from before 2000 to assess possible population change. Number of nesting pairs increased over 45 years from peak counts of 206, 193, and 217 in the 1970s, 1990s, and early 2000s, respectively, to 257 in 2021. Increases were not concentrated in one region, but widely distributed across the study area. Rates of nesting success in 2002–2003 and 2019–2021 averaged 57 ± 11.8% (SD) at 49.8 ± 3.3 nests observed each year and did not differ from pre-2000 rates. Finally, our analysis showed that in all 10 years in which a full census was conducted, a sampling approach to surveys would have been effective at estimating the number of falcons nesting within the NCA. Prairie Falcons are of conservation concern because of possible population declines in parts of their range. These results illustrate an area with apparently increasing numbers of this important species and highlight the importance of long-term surveys for tracking population fluctuations and the value of a national conservation area for providing raptor breeding habitat.

Idaho↗

Daily survival rate and nest-site selection of Zone-tailed Hawks (Buteo albonotatus) in the Chihuahuan Desert ecoregion of Texas

The Zone-tailed Hawk ( Buteo albonotatus ) is one of the least studied raptors in North America and lacks contemporary literature allowing informed management decisions for this species. Zone-tailed Hawks occupy rugged areas in the southwestern region of the United States and are listed as state threatened in Texas. Our objectives were to assess habitat, productivity, and daily survival rate (DSR) of Zone-tailed Hawk nests in riparian zones of the Chihuahuan Desert Ecoregion of Texas. We surveyed for Zone-tailed Hawk nests along ∼30 km of 12 riparian corridors in Brewster, Jeff Davis, and Presidio Counties, Texas. We monitored 11 and 15 Zone-tailed Hawk nests in 2018 and 2019, respectively, and conducted vegetation surveys at the nest tree, nest site (11.3-m radius), and paired random locations. We used nest survival modeling to evaluate the effects of eight habitat variables (nest tree diameter at breast height [DBH], nest tree height, nest height, nest distance to main stem, nest to tree height ratio, mean stand height, number of trees within nest site, and mean nest site DBH) on nest DSR. DSR was positively correlated with nest to tree height ratio and nest tree DBH. Zone-tailed Hawk nests had an estimated 0.991 (standard error [SE] = 0.004, 95% CI = 0.980–0.996) constant DSR and ultimately a 51.4% chance of nest success (SE = 0.0943) across the nesting season. Our results suggest that by selecting larger trees for nesting as well as placing nests higher within the tree, Zone-tailed Hawks may increase their chances of successfully fledging young.

Texas↗