Effects of habitat fragmentation on passerine birds breeding in Intermountain shrubsteppe
No abstract available.
SEARCH · Geology Reports
Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.
Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.
No abstract available.
Four experiments were conducted to examine the riboflavin, niacin, pantothenic acid and choline requirements of young Bobwhite quail. Quail fed purified diets deficient in either riboflavin, niacin, pantothenic acid or choline grew poorly and high mortality occurred by 5 weeks of age. Under the conditions of these experiments, it was found that: (1) young quail require approximately 3.8 mg. riboflavin/kg. diet for satisfactory growth and survival; (2) no more than 31 mg. niacin/kg. diet are required for normal growth and survival of young quail; (3) the requirement for pantothenic acid is higher than has previously been reported, quail in these studies requiring 12.6 mg. pantothenic acid/kg. feed for growth and survival; and (4) the requirement for choline for reducing mortality is approximately 1000 mg./kg., while the amount necessary for normal growth of young quail is no greater than 1500 mg./kg. when the diet contains ample amounts of methionine. Quail fed a niacin-deficient diet developed stiff, shortened feathers and an erythema about the head; those receiving a riboflavin-deficient ration developed enlarged hocks and bowed legs, as did quail fed diets low or devoid of choline. Aside from slow growth, poor feathering was the only other indication that a deficient diet was being fed when quail were placed on a basal ration without pantothenic acid for five weeks.
No abstract available at this time
Explore the source record for details and available documents.
No abstract available.
Explore the source record for details and available documents.
Explore the source record for details and available documents.
Declines of Greater Sage-Grouse ( Centrocercus urophasianus ) in South Dakota are a concern because further population declines may lead to isolation from populations in Wyoming and Montana. Furthermore, little information exists about reproductive ecology and resource selection of sage grouse on the eastern edge of their distribution. We investigated Greater Sage-Grouse nesting success and resource selection in South Dakota during 2006-2007. Radiomarked females were tracked to estimate nesting rates, nest success, and habitat resources selected for nesting. Nest initiation was 98.0%, with a maximum likelihood estimate of nest success of 45.6 ± 5.3%. Females selected nest sites that had greater sagebrush canopy cover and visual obstruction of the nest bowl compared to random sites. Nest survival models indicated that taller grass surrounding nests increased nest survival. Tall grass may supplement the low sagebrush cover in this area in providing suitable nest sites for Greater Sage-Grouse. Land managers on the eastern edge of Greater Sage-Grouse range could focus on increasing sagebrush density while maintaining tall grass by developing range management practices that accomplish this goal. To achieve nest survival rates similar to other populations, predictions from our models suggest 26 cm grass height would result in approximately 50% nest survival. Optimal conditions could be accomplished by adjusting livestock grazing systems and stocking rates.
During the 1990s, we conducted research on the distribution, productivity, and habitat relationships of Northern Goshawks (Accipiter gentilis) in eastern Oregon and Washington. Our research was initiated primarily in response to concerns raised about the status of Northern Goshawks in the western US, and coincided with early attempts to list the species as threatened or endangered under the Endangered Species Act and the publication of management guidelines for goshawks in the southwestern US. To develop baseline information on the status, distribution, and habitat relationships of goshawks in eastside forests (i.e., east of the Cascade Mountain Range) in the Pacific Northwest, we established study areas on three national forests in eastern Oregon in 1992, adding a fourth study area in central Washington in 1994. We focused on the breeding season and nesting habitat because of its primary importance to goshawk ecology and the logistical feasibility of finding nests. Density of breeding pairs ranged from 0.03-0.09/100 ha, and annual productivity ranged from 0.3-2.2 young fledged/nest. Goshawks selected forest stands with trees of larger diameter and greater canopy closure for nesting than available in the landscape. Occasionally nests could be found in large trees in open-canopied stands. As distance increased from the nest site, forest type and structure became more heterogeneous and the prevalence of older-seral-stage forest declined. Dry or wet openings were present in most territories, often within close proximity to nest stands. Goshawks ate a variety of mammalian and avian prey. Mammal species made up a larger portion of prey biomass on two of the national forests, but avian species appeared to be more prevalent in the diet of goshawks in the most northern study area. We recommend that the existing management guidelines for goshawks in the Southwest form a basis for management in the inland Pacific Northwest, particularly with regard to nested spatial concepts, emphasis on management of prey, and the use of silviculture to promote the development and replacement of old growth or late-seral-stage forest. Our research and management recommendations can be used in concert with the Southwestern management guidelines to establish a mix of vegetation structural stages to support goshawk populations, their prey, and other forest wildlife species specifically for the inland Pacific Northwest.
Recent concern over persistence of Northern Goshawk (Accipiter gentilis) populations in Arizona has stemmed from two long-term demography studies that report substantial yearly fluctuations in productivity and evidence of a declining population. Although many factors could be involved in changes in productivity and population declines, availability of food is one such factor. As part of a demography study on the Sitgreaves portion of the Apache-Sitgreaves National Forest in Arizona, we used remote cameras to assess diets of goshawks. Northern Goshawks preyed upon 22 species during two nesting seasons. Adult pairs tended to specialize on particular species of prey. Prey delivery rates decreased throughout the nesting season with a corresponding increase in biomass in the latter stages of the nestling and fledgling periods. Adults appeared to take larger prey as nestlings increased in age.
Loss of coastal saltmarshes in southern California has been estimated at 75-90% since presettlement times. The remaining wetlands are mostly fragmented and degraded, and most frequently have harsh edges adjacent to urban landscapes. Non-migratory Belding's Savannah Sparrows (Passerculus sandwichensis beldingi) and Light-footed Clapper Rails (Rallus longirostris levipes) are endemic to saltmarshes in southern California and Baja California, Mexico. Population sizes of Belding's Savannah Sparrows show a positive relationship with saltmarsh area, but few large wetland fragments remain within their range in California. Belding's Savannah Sparrows are sensitive to fragmentation and isolation, with small isolated marshes acting as population sinks. In addition, this subspecies shows low genetic variability, limited dispersal, and small effective population sizes. Light-footed Clapper Rails are habitat specialists, found in marshes with good tidal flushing that support California cordgrass (Spartina foliosa) habitats. Light-footed Clapper rails also show low genetic variability and limited dispersal and the remnant populations of clapper rails are relatively isolated from one another. Large wetland complexes may serve as population sources for both species, while small, isolated marshes may act as population sinks but more research is needed to estimate and model the dynamics of these two metapopulations. Mitigation for wetland loss and restoration projects should not be evaluated simply by presence of rare bird species alone, but instead efforts should be made to determine population sustainability.
The San Pablo Song Sparrow (Melospiza melodia samuelis) is one of three morphologically distinct Song Sparrow subspecies in tidal marshes of the San Francisco Bay estuary. These subspecies are rare, because as the human population has grown, diking and development have resulted in loss of 79% of the historic tidal marshes. Hundreds of projects have been proposed in the past decade to restore tidal marshes and benefit endemic populations. To evaluate the value of these restoration projects for Song Sparrows, we developed a population viability analysis (PVA) model to examine persistence of samuelis subspecies in relation to parcel size, connectivity, and catastrophe in San Pablo Bay. A total of 101 wetland parcels were identified from coverages of modern and historic tidal marshes. Parcels were grouped into eight fragments in the historical landscape and 10 in the present landscape. Fragments were defined as a group of parcels separated by >1 km, a distance that precluded regular interchange. Simulations indicated that the historic (circa 1850) samuelis population was three times larger than the modern population. However, only very high levels (>70% mortality) of catastrophe would threaten their persistence. Persistence of populations was sensitive to parcel size at a carrying capacity of <10 pairs, but connectivity of parcels was found to have little importance because habitats were dominated by a few large parcels. Our analysis indicates little risk of extinction of the samuelis subspecies with the current extent of tidal marshes, but the vulnerability of the small-est parcels suggests that restoration should create larger continuous tracts. Thus, PVA models may be useful tools for balancing the costs and benefits of restoring habitats for threatened tidal-marsh populations in wetland restoration planning.
The effects of habitat-management practices in coastal marshes have been poorly evaluated. We summarize the extant literature concerning whether these manipulations achieve their goals and the effects of these manipulations on target (i.e., waterfowl and waterfowl food plants) and non-target organisms (particularly coastal-marsh endemics). Although we focus on the effects of marsh management on birds, we also summarize the scant literature concerning the impacts of marsh manipulations on wildlife such as small mammals and invertebrates. We address three common forms of anthropogenic marsh disturbance: prescribed fire, structural marsh management, and open-marsh water management. We also address marsh perturbations by native and introduced vertebrates.
The San Francisco Bay and delta system comprises the largest estuary along the Pacific Coast of the Americas and the largest remaining area for tidal-marsh vertebrates, yet tidal marshes have been dramatically altered since the middle of the 19th century. Although recent efforts to restore ecological functions are notable, numerous threats to both endemic and widespread marsh organisms, including habitat loss, are still present. The historic extent of wetlands in the estuary included 2,200 km2 of tidal marshes, of which only 21% remain, but these tidal marshes comprise >90% of all remaining tidal marshes in California. In this paper, we present the most prominent environmental threats to tidal-marsh vertebrates including habitat loss (fragmentation, reductions in available sediment, and sea-level rise), habitat deterioration (contaminants, water quality, and human disturbance), and competitive interactions (invasive species, predation, mosquito and other vector control, and disease). We discuss these threats in light of the hundreds of proposed and ongoing projects to restore wetlands in the estuary and suggest research needs to support future decisions on restoration planning.
Fire is a dominant and highly visible disturbance in sagebrush ( Artemisia spp.) ecosystems. In lower elevation, xeric sagebrush communities, the role of fire has changed in recent decades from an infrequent disturbance maintaining a landscape mosaic and facilitating community processes to frequent events that alter sagebrush communities to exotic vegetation, from which restoration is unlikely. Because of cheatgrass invasion, fire-return intervals in these sagebrush ecosystems have decreased from an historical pattern (pre-European settlement) of 30 to >100 yr to 5-15 yr. In other sagebrush communities, primarily higher elevation ecosystems, the lack of fire has allowed transitions to greater dominance by sagebrush, loss of herbaceous understory, and expansion of juniper-pinyon woodlands. Response by birds living in sagebrush habitats to fire was related to the frequency, size, complexity (or patchiness), and severity of the burns. Small-scale fires that left patchy distributions of sagebrush did not influence bird populations. However, large-scale fires that resulted in large grassland expanses and isolated existing sagebrush patches reduced the probability of occupancy by sagebrush-obligate species. Populations of birds also declined in sagebrush ecosystems with increasing dominance by juniper ( Juniperus spp.) and pinyon ( Pinus spp.) woodlands. Our understanding of the effects of fire on sagebrush habitats and birds in these systems is limited. Almost all studies of fire effects on birds have been opportunistic, correlative, and lacking controls. We recommend using the large number of prescribed burns to develop strong inferences about cause-and-effect relationships. Prescribed burning is complicated and highly contentious, particularly in low-elevation, xeric sagebrush communities. Therefore, we need to use the unique opportunities provided by planned burns to understand the spatial and temporal influence of fire on sagebrush landscapes and birds. In particular, we need to develop larger-scale and longer-term research to identify the underlying mechanisms that produce the patterns of bird responses to fire in sagebrush ecosystems.
We conducted aerial at-sea and coastal surveys to examine the distribution and abundance of seabirds off southern California, from Cambria, California, to the Mexican border. From May 1999-January 2002, we flew 102 d, covered >54,640 km of transect lines, and conducted nine complete surveys of southern California in January, May, and September. We identified 54 species comprising 12 families and counted >135,000 individuals. Seabird densities were greater along island and mainland coastlines than at sea and were usually greatest in January surveys. Densities were greatest at sea near the northern Channel Islands in January and north of Point Conception in May, and lowest in the southwestern portion of the Southern California Bight in all survey months. On coastal transects, seabird densities were greatest along central and southern portions of the mainland coastline from Point Arguello to Mexico. We estimated that 981,000 ?? 144,000 (x?? ?? SE) seabirds occurred in the study area in January, 862,000 ?? 95,000 in May, and 762,000 ?? 72,000 in September. California Gulls (Larus californicus), Western Grebes (Aechmophorus occidentalis), and Cassin's Auklets (Ptychoramphus aleuticus) were most abundant in January surveys at sea, whereas Sooty and Short-tailed shearwaters (Puffinus griseus and P. tenuirostris), phalaropes (Phalaropus spp.), and Western Gulls (Larus. occidentalis) were most abundant in May and September surveys. On coastal transects, California Gulls, Western Grebes, Western Gulls, and Surf Scoters (Melanitta perspicillata) were most abundant in January; Western Grebes, Western Gulls, Surf Scoters, and Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis) were most abundant in May; and Sooty Shearwaters, Short-tailed Shearwaters, Western Gulls, Western Grebes, Brown Pelicans, and Heermann's Gulls (Larus heermanni) were most abundant in September. Compared to historical seabird densities collected in the same area two decades ago (1975-1978 and 1980-1983), abundance was lower by 14% in January, 57% in May, and 42% in September. Common Murres (Uria aalge, ???75% in each season), Sooty Shearwaters (55% in May, 27% in September), and Bonaparte's Gulls (L. Philadelphia, ???95% in each season) had lower densities. Conversely, Brown Pelicans (167% overall), Xantus's Murrelets (Synthliboramphus hypoleucus; 125% overall), Cassin's Auklets (100% overall), Ashy Storm-Petrels (Oceanodroma homochroa, 450% overall) and Western Gulls (55% in May), and Brandt's Cormorants (Phalacrocorax penicillatus, 450% in September) had greater densities. Our results indicate that seabird abundance has declined off the southern California coast in the past two decades, and these declines may be warning signs of environmental degradation in the region or effects of larger forces such as climate change.
1 day and was positively correlated with clutch size. Length of the fledging period for a brood was usually <1 day, and in nearly half the nests, fledging was completed within <2 hr. Video surveillance has proven to be a useful tool for providing new information and for corroborating published statements related to hatching and fledging chronology. Comparison of data collected from video and nest visits showed that carefully conducted nest visits generally can provide reliable data for deriving estimates of survival."}" data-sheets-userformat="{"2":8403202,"4":[null,2,16777215],"11":4,"14":[null,2,0],"15":"Inconsolata, monospace, arial, sans, sans-serif","16":11,"26":400}" data-sheets-formula="=VLOOKUP(R[0]C[-5],Fixed!R2C[-6]:C[-4],3,false)">Accurate estimates of fledging age are needed in field studies to avoid inducing premature fledging or missing the fledging event. Both may lead to misinterpretation of nest fate. Correctly assessing nest fate and length of the nestling period can be critical for accurate calculation of nest survival rates. For researchers who mark nestlings, knowing the age at which their activities may cause young to leave nests prematurely could prevent introducing bias to their studies. We obtained estimates of fledging age using data from grassland bird nests monitored from hatching through fledging with video-surveillance systems in North Dakota and Minnesota during 1996–2001. We compared these values to those obtained from traditional nest visits and from available literature. Mean and modal fledging ages for video-monitored nests were generally similar to those for visited nests, although Clay-colored Sparrows (Spizella pallida) typically fledged 1 day earlier from visited nests. Average fledging ages from both video and nest visits occurred within ranges reported in the literature, but expanded by 1–2 days the upper age limit for Clay-colored Sparrows and the lower age limit for Bobolinks (Dolichonyx oryzivorus). Video showed that eggs hatched throughout the day whereas most young fledged in the morning (06:30–12:30 CDT). Length of the hatching period for a clutch was usually >1 day and was positively correlated with clutch size. Length of the fledging period for a brood was usually <1 day, and in nearly half the nests, fledging was completed within <2 hr. Video surveillance has proven to be a useful tool for providing new information and for corroborating published statements related to hatching and fledging chronology. Comparison of data collected from video and nest visits showed that carefully conducted nest visits generally can provide reliable data for deriving estimates of survival.
Each year shorebirds from North and South America migrate thousands of miles to spend the summer in the Arctic. There they feed in shoreline marshes and estuaries along some of the most productive and pristine coasts anywhere. With so much available food they are able to reproduce almost explosively; and as winter approaches, they retreat south along with their offspring, to return to the Arctic the following spring. This remarkable pattern of movement and activity has been the object of intensive study by an international team of ornithologists who have spent a decade counting, surveying, and observing these shorebirds. In this important synthetic work, they address multiple questions about these migratory bird populations. How many birds occupy Arctic ecosystems each summer? How long do visiting shorebirds linger before heading south? How fecund are these birds? Where exactly do they migrate and where exactly do they return? Are their populations growing or shrinking? The results of this study are crucial for better understanding how environmental policies will influence Arctic habitats as well as the far-ranging winter habitats used by migratory shorebirds.