Geology Reports⌕ Search

USGS · 70028410

Ecology and habitat of breeding Northern Goshawks in the inland Pacific Northwest: A summary of research in the 1990s

Abstract

During the 1990s, we conducted research on the distribution, productivity, and habitat relationships of Northern Goshawks (Accipiter gentilis) in eastern Oregon and Washington. Our research was initiated primarily in response to concerns raised about the status of Northern Goshawks in the western US, and coincided with early attempts to list the species as threatened or endangered under the Endangered Species Act and the publication of management guidelines for goshawks in the southwestern US. To develop baseline information on the status, distribution, and habitat relationships of goshawks in eastside forests (i.e., east of the Cascade Mountain Range) in the Pacific Northwest, we established study areas on three national forests in eastern Oregon in 1992, adding a fourth study area in central Washington in 1994. We focused on the breeding season and nesting habitat because of its primary importance to goshawk ecology and the logistical feasibility of finding nests. Density of breeding pairs ranged from 0.03-0.09/100 ha, and annual productivity ranged from 0.3-2.2 young fledged/nest. Goshawks selected forest stands with trees of larger diameter and greater canopy closure for nesting than available in the landscape. Occasionally nests could be found in large trees in open-canopied stands. As distance increased from the nest site, forest type and structure became more heterogeneous and the prevalence of older-seral-stage forest declined. Dry or wet openings were present in most territories, often within close proximity to nest stands. Goshawks ate a variety of mammalian and avian prey. Mammal species made up a larger portion of prey biomass on two of the national forests, but avian species appeared to be more prevalent in the diet of goshawks in the most northern study area. We recommend that the existing management guidelines for goshawks in the Southwest form a basis for management in the inland Pacific Northwest, particularly with regard to nested spatial concepts, emphasis on management of prey, and the use of silviculture to promote the development and replacement of old growth or late-seral-stage forest. Our research and management recommendations can be used in concert with the Southwestern management guidelines to establish a mix of vegetation structural stages to support goshawk populations, their prey, and other forest wildlife species specifically for the inland Pacific Northwest.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

S. DeStefano, M.T. McGrath, S.K. Daw, S.M. Desimone. 2006. Ecology and habitat of breeding Northern Goshawks in the inland Pacific Northwest: A summary of research in the 1990s. https://pubs.usgs.gov/publication/70028410

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Dynamic distributions and population declines of Golden-winged Warblers

With an estimated breeding population in 2010 of 383,000 pairs, the Golden-winged Warbler ( Vermivora chrysoptera ) is among the most vulnerable and steeply declining of North American passerines. This species also has exhibited among the most dynamic breeding distributions, with populations expanding and then contracting over the past 150 years in response to regional habitat changes, interactions with closely related Blue-winged Warblers ( V. cyanoptera ), and possibly climate change. Since 1966, the rangewide population has declined by >70% (-2.3% per year; latest North American Breeding Bird Survey data), with much steeper declines in the Appalachian Mountains bird conservation region (-8.3% per year, 98% overall decline). Despite apparently stable or increasing populations in the northwestern part of the range (Minnesota, Manitoba), population estimates for Golden-winged Warbler have continued to decline by 18% from the decade of the 1990s to the 2000s. Population modeling predicts a further decline to roughly 37,000 individuals by 2100, with the species likely to persist only in Manitoba, Minnesota, and possibly Ontario. To delineate the present-day distribution and to identify population concentrations that could serve as conservation focus areas, we compiled rangewide survey data collected in 2000-2006 in 21 states and 3 Canadian provinces, as part of the Golden-winged Warbler Atlas Project (GOWAP), supplemented by state and provincial Breeding Bird Atlas data and more recent observations in eBird. Based on >8,000 GOWAP surveys for Golden-winged and Blue-winged warblers and their hybrids, we mapped occurrence of phenotypically pure and mixed populations in a roughly 0.5-degree grid across the species’ ranges. Hybrids and mixed Golden-winged-Blue-winged populations occurred in a relatively narrow zone across Minnesota, Wisconsin, Michigan, southern Ontario, and northern New York. Phenotypically pure Golden-winged Warbler populations occurred north of this hybrid zone, but the future of northern populations in the Great Lakes states and Canada (where >80% of the species occurs at present) is highly uncertain because of continued northward expansion of Blue-winged Warblers and hybridization. A second, now-disjunct band of Golden-winged Warbler populations exists in the Appalachian Mountains from southeastern New York to northern Georgia, surrounded at lower elevations by Blue-winged Warblers. Important concentrations of Golden-winged Warblers persist in the Allegheny Mountains region of West Virginia, the Cumberland Mountains in Tennessee, Blue Ridge Mountains of western North Carolina, Allegheny Plateau and Pocono Mountains in Pennsylvania, and in the Hudson Highlands of southern New York. These high-elevation Appalachian populations have escaped contact with Blue-winged Warblers until very recently and represent important refugia for conservation and management; other Appalachian populations are rapidly declining. In addition, based on historical records and standardized surveys across the wintering grounds, we identified three regions of concentration: highlands and Caribbean slopes from Guatemala and Belize to northwestern Nicaragua; middle elevations (both slopes) in Costa Rica and western Panama; and in an arc of the northern Andes from central Colombia to northern Venezuela. It is possible that the winter range has been shifting towards the northwest in recent decades, paralleling shifts in the breeding distribution. Future conservation efforts for Golden-winged Warbler need to include close monitoring of the dynamic phenotypic and genetic distributional shifts, and may need to consider the “winged warbler” complex together as a highly adaptable evolutionary unit.

Studies in Avian Biology↗

Survival and habitat use of fledgling Golden-winged Warblers in the western Great Lakes region

Postfledging habitat use and fledgling survival remain unstudied for most songbirds, but this period is critical for understanding breeding habitat associations and full-season productivity. We used radiotelemetry to study movements, cover-type selection, and survival of fledgling Golden-winged Warblers ( Vermivora chrysoptera ) during the dependent postfledging period in managed forest landscapes of the western Great Lakes region. We used logistic exposure models to determine the relative importance of various habitat characteristics for explaining fledgling survival. In addition, we used compositional analysis, corrected for age-specific fledgling movement capabilities, to test for resource selection, as use versus availability, among cover types. We estimated that 48% of fledglings were depredated before independence from adult care at 25 days after fledging. Fledgling survival was lowest immediately after fledging, and 86% of predation occurred in the first 8 days following fledging. Distance from the nest to forest-shrubland edge was the strongest predictor of young fledgling survival, as survival decreased with nest distance into shrubland cover types and increased with nest distance into forest cover types. Fledglings from nests in shrubland cover types moved toward the nearest forest-shrubland edge, whereas fledglings from nests in forest cover types did not move toward edge. Fledglings selected mature forest and sapling-dominated clear-cuts over all other cover types during the early postfledging period, and fledgling survival in mature forest and sapling-dominated clearcuts was greater than in shrub-dominated clearcuts or wetland shrublands. Fledglings that were 9–25 days postfledging experienced high survival (daily survival >0.99) that was independent of any habitat variables we measured, and birds selected mature forest and shrub-dominated clear-cuts over all other cover types during that period. We conclude that sapling-dominated clear-cuts or mature forest with dense understory and shrub layers, cover types traditionally not associated with breeding, are important for fledgling survival, and therefore full-seasonal productivity in Golden-winged Warblers

Studies in Avian Biology↗

Spatially explicit models of full-season productivity and implications for landscape management of Golden-winged Warblers in the western Great Lakes Region

The relationship between landscape structure and composition and full-season productivity (FSP) is poorly understood for most birds. For species of high conservation concern, insight into how productivity is related to landscape structure and composition can be used to develop more effective conservation strategies that increase recruitment. We monitored nest productivity and fledgling survival of Golden-winged Warblers ( Vermivora chrysoptera ), a species of high conservation concern, in managed forest landscapes at two sites in northern Minnesota, and one site in southeastern Manitoba, Canada from 2010 to 2012. We used logistic exposure models to identify the influence of landscape structure and composition on nest productivity and fledgling survival. We used the models to predict spatially explicit, FSP across our study sites to identify areas of low relative productivity that could be targeted for management. We then used our models of spatially explicit, FSP to simulate the impact of potential management actions on our study sites with the goal of increasing total population productivity. Unlike previous studies that suggested wetland cover types provide higher quality breeding habitat for Golden-winged Warblers, our models predicted 14% greater productivity in upland cover types. Simulated succession of a 9-ha grassland patch to a shrubby upland suitable for nesting increased the total number of fledglings produced by that patch and adjacent upland shrublands by 30%, despite decreasing individual productivity by 13%. Further simulated succession of the same patch described above into deciduous forest reduced the total number of fledglings produced to independence on a landscape by 18% because of a decrease in the area available for nesting. Simulated reduction in the cumulative length of shrubby edge within a 50-m radius of any location in our landscapes from 0.6 to 0.3 km increased FSP by 5%. Our models demonstrated that the effects of any single management action depended on the context of the surrounding landscape. We conclude that spatially explicit, FSP models that incorporate data from both the nesting and postfledging periods are useful for informing breeding habitat management plans for Golden-winged Warblers and that similar models can benefit management planning for many other species of conservation concern.

Studies in Avian Biology↗