Geology Reports⌕ Search

USGS · 70283240

Site fidelity of American Oystercatcher Haematopus palliatus in the Cape Romain Region, South Carolina, United States of America

Abstract

Site fidelity of American Oystercatchers Haematopus palliatus to both high-tide roosts and nesting habitats remains less-well studied than other aspects of their ecology. During high tides, shorebirds concentrate at roosts primarily to sleep and preen, and the loss of high-quality roost habitat has been linked to population declines in several species. Similarly, high-quality nesting habitat reduces risks from predation, flooding, and intraspecific competition. Strong site fidelity provides additional benefits by allowing individuals to become familiar with local resources and threats. We evaluated intra- and inter-annual fidelity to nonbreeding roosts, fidelity to breeding sites, and natal philopatry in a largely undeveloped coastal landscape, the Cape Romain Region in South Carolina. This region supports one of the largest resident breeding populations of American Oystercatchers along the Atlantic coast of the USA and roughly one third of the nation’s wintering population. From 2001–2014, on 713 days, we banded 290 adults and 141 chicks and conducted resighting surveys during spring high tides across beaches and shell rake roosts. Both resident and migrant birds exhibited strong fidelity to nonbreeding sites, while resident birds were even more faithful to their breeding locations. The mean distance between successive nest sites was just over 1 km, compared to an average shift of about 3 km among nonbreeding sites (maximum 43 km). Movements between breeding and nonbreeding sites averaged approximately 4 km. Natal fidelity was also high: birds first observed paired on a breeding site did so on average 5 km from their natal site (maximum 18 km), at a mean age of 5 years. In a region characterized by abundant oyster-reef foraging habitat and low disturbance, these patterns likely reflect the predictability of prey resources and the availability of protected roosts.

Explore related subjects

90° N90° S · 180° W ← longitude → 180° E
Source-reported bounding extent: 32.75192534663995° to 32.93436730929767° latitude; -79.85806357677654° to -79.53682215375031° longitude. This indicates report coverage, not an exact sampling location. View area on OpenStreetMap.

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

Felicia J. Sanders, Maina C. Handmaker, Janet M. Thibault, Mark D. Spinks, Nicholas J. Wallover, Samantha A. Collins, Patrick G.R. Jodice. 2026-09-01. Site fidelity of American Oystercatcher Haematopus palliatus in the Cape Romain Region, South Carolina, United States of America. https://doi.org/10.18194/ws.00415

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Migration ecology and stopover population size of Red Knots Calidris canutus rufa at Mingan Archipelago after exiting the breeding grounds

Populations of migratory birds present unique conservation challenges given the often vast distances separating critical resources throughout the annual cycle. Migration areas close to the breeding grounds represent a link between two key stages of the annual cycle, and understanding migration ecology as birds exit the breeding grounds may be particularly informative for successful conservation. We studied migration phenology and stopover ecology of an endangered subspecies of the Red Knot Calidris canutus rufa at a migration area relatively close to its breeding range. Using mark-recapture/resight data and a Jolly-Seber model for open populations, we described the arrival and departure schedules, stopover duration, and passage population size at the Mingan Archipelago, Quebec, Canada. Red Knots arrived at the study area in two distinct waves of birds separated by approximately 22 days. Nearly 30% of the passage population arrived in the first wave of arrivals during 15–18 July, and approximately 22% arrived in a second wave during 8–11 August. The sex-ratio in the stopover population at the time of the first wave was slightly skewed toward females, whereas the second wave was heavily skewed toward males. Because males remain on the breeding grounds to care for young, this may reflect successful breeding in the year of our study. The estimated stopover duration (population mean) was 11 days (95% credible interval: 10.3–11.7 days), but stopover persistence was variable throughout the season. We estimated a passage population size of 9,450 birds (8,355–10,710), a minimum estimate for reasons related to the duration of our sampling. Mingan Archipelago is thus an important migration area for this endangered subspecies and could be a priority in conservation planning. Our results also emphasize the advantages of mark-recapture/resight approaches for estimating migration phenology and stopover persistence.

Quebec↗

Post-hatch ecology, diet, and first migration of juvenile Alaskan Bar-tailed Godwits

Life stages between hatching and adult recruitment are poorly described for most migratory shorebird species and represent a critical knowledge gap in understanding long-term population dynamics. We conducted a pilot study on the Seward Peninsula, Alaska, to assess the feasibility of following juvenile Bar-tailed Godwits Limosa lapponica baueri from their breeding grounds to their non-breeding grounds in New Zealand and Australia. Radio-tracked broods were highly mobile and moved hundreds to thousands of meters per day. They used low-elevation wetlands with dense shrub cover when younger, and more open, tundra-dominated ridgetops when older. Using DNA metabarcoding analysis of fecal samples, we found that chick diet consisted largely of flying insects (e.g. Tenthredinidae and Ichneumonidae) and small gastropods and appeared to increase in diversity with chick age. We followed one brood to near-fledging (ca. 26 days old) and deployed 5-g satellite transmitters on three chicks. One of these subsequently moved to the Yukon-Kuskokwim Delta, from where it flew 11 days and an estimated 13,391 km to Tasmania, which is the longest non-stop flight recorded for landbirds. These results provide the first information on the ecology of pre- and post-fledging young Bar-tailed Godwits in Alaska, and will inform future efforts to study this important life stage.

Alaska↗

Adult and hatch-year survival and fidelity of Piping Plovers Charadrius melodus in the lower Platte River system, Nebraska, USA

Knowledge of vital rates informs the conservation and management of threatened and endangered species. In the northern Great Plains, USA, the federally threatened Piping Plover Charadrius melodus uses a variety of nesting habitats including natural river sandbars and human-created sites in the lower Platte River system, Nebraska. In this area, off-river sandpit sites (i.e., active sand and gravel mines, transition sites, and lakeshore housing developments) are not managed to prioritize nesting and are often considered inferior habitat to sandbars. However, most Piping Plovers in the lower Platte River system nest off river, especially in years when sandbar habitat is limited. As the quantity of habitat provided at off-river sites is predicted to decline, evaluating vital rates among different off-river nesting habitats will inform future conservation efforts. We estimated annual survival and fidelity of adult (n = 165) and hatch-year (n = 671) Piping Plovers from 2008 to 2018 and within-season weekly survival of breeding adults (n = 271) from 2011 to 2024. Annual adult survival was 0.771 (95% CI = 0.733–0.804) and hatch-year survival was 0.394 (0.335–0.456). Fidelity to the study area was 0.737 (0.634–0.819) for adults and 0.261 (0.192–0.345) for hatch-years. Within-season apparent weekly survival was higher for Piping Plovers at lakeshore housing developments (0.946 [85% CI = 0.917–0.965]) than sand and gravel mines (0.909 [0.874–0.935]) and transition sites (0.881 [0.834–0.928]). Annual survival of adult and hatch-year birds were comparable to other studies and regions within the Northern Great Plains population, indicating no negative consequence of off-river nesting to survival. Considering that off-river habitats are important for the persistence of Piping Plovers in the lower Platte River system, continued monitoring of survival could help managers evaluate recovery implications under uncertain future habitat availability in the region.

Nebraska↗