Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Patrick G.R. Jodice

Publications and source records attributed to Patrick G.R. Jodice.

At least 19 recordsLinked to original sources

Highly mobile seabirds reveal areas of conservation importance across the Atlantic Ocean

Countries have committed to expanding the marine protected area (MPA) network to 30% of the world's ocean by 2030, more than tripling current coverage, and focusing on areas important for biodiversity. For such expansion to translate into effective conservation of marine biodiversity, it must rely on the best available knowledge. Here, we analyze tracking data on > 13,000 individuals (44 species, eight families) to map the distribution of highly mobile seabirds in the Atlantic Ocean and adjacent seas throughout the year. We identify regions important year-round or seasonally. The High Seas are as important as national waters for highly mobile seabirds but are even less protected. Current Atlantic MPAs hold < 14% of tracked species density, but their expansion to 30% of the ocean could protect up to two thirds. We share this new knowledge layer to support national and international efforts and policies to strategically expand the Atlantic MPA network.

Conservation Letters↗

Site fidelity of American Oystercatcher Haematopus palliatus in the Cape Romain Region, South Carolina, United States of America

Site fidelity of American Oystercatchers Haematopus palliatus to both high-tide roosts and nesting habitats remains less-well studied than other aspects of their ecology. During high tides, shorebirds concentrate at roosts primarily to sleep and preen, and the loss of high-quality roost habitat has been linked to population declines in several species. Similarly, high-quality nesting habitat reduces risks from predation, flooding, and intraspecific competition. Strong site fidelity provides additional benefits by allowing individuals to become familiar with local resources and threats. We evaluated intra- and inter-annual fidelity to nonbreeding roosts, fidelity to breeding sites, and natal philopatry in a largely undeveloped coastal landscape, the Cape Romain Region in South Carolina. This region supports one of the largest resident breeding populations of American Oystercatchers along the Atlantic coast of the USA and roughly one third of the nation’s wintering population. From 2001–2014, on 713 days, we banded 290 adults and 141 chicks and conducted resighting surveys during spring high tides across beaches and shell rake roosts. Both resident and migrant birds exhibited strong fidelity to nonbreeding sites, while resident birds were even more faithful to their breeding locations. The mean distance between successive nest sites was just over 1 km, compared to an average shift of about 3 km among nonbreeding sites (maximum 43 km). Movements between breeding and nonbreeding sites averaged approximately 4 km. Natal fidelity was also high: birds first observed paired on a breeding site did so on average 5 km from their natal site (maximum 18 km), at a mean age of 5 years. In a region characterized by abundant oyster-reef foraging habitat and low disturbance, these patterns likely reflect the predictability of prey resources and the availability of protected roosts.

South Carolina↗

Annual-cycle movement patterns of Eastern Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis carolinensis) from the northern end of their breeding range

Understanding the variability in movement patterns of marine birds throughout their annual cycle is critical to ecosystem-based management in coastal regions. Tracking data from seabirds frequently demonstrates that movement patterns throughout the annual cycle are more complex and extensive than previously thought, and that factors that influence these movements differ throughout the species' range. During May of 2023, we deployed satellite tags on Eastern Brown Pelicans ( Pelecanus occidentalis carolinensis ) breeding in the Chesapeake Bay region, an area that supports commercial fisheries for forage fish, offshore energy production, and lies at the northern end of the species' breeding range. During the breeding season pelicans foraged throughout Chesapeake Bay and along the Atlantic coast up to 75 km from the breeding colony. Interannual shifts in use areas were linked to colony switching. Post-breeding, pelicans consistently staged in the mid-Chesapeake Bay before southward migration. Wintering locations extended from the Chesapeake Bay to Cuba. The study demonstrates that pelicans breeding in the Chesapeake Bay region exhibit high variability in movement patterns within and outside of the breeding season. Therefore, marine spatial plans within and beyond the Chesapeake region may need to account for intra-population variability in movement patterns to ensure long-term success.

Virginia↗

Vessel surveys for marine birds in the Gulf of America (Gulf of Mexico): Protocol manual (2017–2025)

This manual provides contextual background and detailed instructions for survey procedures that were used to collect, enter, archive, and analyze digitally-entered field data collected for marine birds during three large-vessel survey projects in the northern Gulf of America (also Gulf of Mexico, hereafter “Gulf”). Projects using this protocol included the Gulf of Mexico Marine Assessment Program for Protected Species (GoMMAPPS: 2017-2018), the Vessel Surveys for Abundance and Distribution of Marine Mammals and Seabirds (VSAD: 2023-2024), and certain repositioning legs of the Atlantic Marine Assessment Program for Protected Species (AMAPPS: 2021, 2023). Based substantially on Ballance and Force (2011), the protocol used in the Gulf is based on a standardized 300 m wide strip transect using software architecture available in program SeeBird (v.4.3.7), a data collection program developed by Robert Holland at the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Southwest Fisheries Science Center, La Jolla, CA. Survey protocols relied on the digital entering of standardized metadata linked to sightings of seabirds (e.g., species, number, location, distance bin, association[s], behavior, flight direction, flight height, angle from ship, age, sex, plumage, and optional comments) as well as other protected species. SeeBird has additional modules that may be used to input data on mixed-species seabird flocks and flying fish (only the latter was used in the Gulf). SeeBird includes “user-driven” commands issued through the keyboard, touch screen, and/or mouse, many of which are aided by drop-down menus that prompt the user options that are available for input. In addition, the program features “event–driven” inputs updated at intervals selected by the user, and that also record exact time and location of such edits. We describe how SeeBird was adapted in the Gulf both to run directly via serial connections from the ship’s navigation system and to operate independently from the ship through a satellite-derived GPS feed. This user manual also gives information about: procedures used to document flying fish abundance on Gulf surveys; how to use the Beaufort scale for standardizing wind force and sea state environmental conditions; how to make and use a hand-held rangefinder for delimiting strip transect bin distances; additional functionalities in SeeBird for which user guides are not available; file-naming, file-archiving, and file location conventions used on Gulf marine bird surveys; protocols used in the Gulf for describing relative abundance of the macro-alga Sargassum as an environmental covariate; the standardized four-letter taxa codes (summarized in a SpeciesCode.txt file) used in the Gulf for denoting species, other taxonomic, and event categories as inputs to SeeBird; an Excel example spreadsheet that has successfully imported SeeBird’s ASCII text file; procedural steps to import, edit, and archive into Excel ASCII text files from SeeBird; initialization instructions for starting up program SeeBird on a Panasonic ToughBook™ that relies on integrated, satellite-derived GPS, and for writing “S” (seabirds + other taxa) and “E” (flying fish) ASCII files to a folder or subfolder other than the default root location on the laptop that contains program SeeBird; how to trouble-shoot miscellaneous start-up problems with program SeeBird; how to add new four-letter codes (into a SpeciesCode.txt file) when additional taxa or objects of interest are encountered. The primary objective of this manual is to archive a permanent, replicable history of survey methodology to facilitate continuity with comparable future projects that may be conducted in the Gulf. A secondary objective is to describe why and how program SeeBird was applied and adapted specifically for operating in Gulf survey conditions. As of late 2025, user guides for software program SeeBird were no longer readily accessible, so this manual serves also to address that gap.

Northern Gulf of America↗

Satellite tracking supports hypotheses of breeding allochrony and allopatry in the Endangered Pterodroma hasitata (Black-capped Petrel, Diablotin)

Pterodroma hasitata , the Black-capped Petrel (locally known as Diablotin), is the only extant Pterodroma petrel nesting in the Caribbean. The species is listed as globally Endangered by the IUCN and was recently listed as endangered under the U.S. Endangered Species Act. Pterodroma hasitata show a phenotypic gradient, ranging from a darker, smaller form to a paler, heavier form, that is reflected in a strong genetic structure. This phylogenetic divergence suggests the existence of at least two distinct breeding populations. We report on pre-breeding movements of two male Pterodroma hasitata , one of each form, tracked by satellite from non-breeding areas in Gulf Stream waters of the western North Atlantic Ocean to breeding locations in Hispaniola in late 2019. Based on a combination of tracking locations, location error classes, battery voltage, and satellite communication schedules, we infer that the light-form petrel visited a nest in central Dominican Republic during 2 to 8 October and 9 to 15 October, and the dark form visited a nest in southeastern Haiti during 9 to 22 November and 29 November to 3 December. This information supports earlier suggestions that Pterodroma hasitata forms breed in allochrony and in allopatry, both of which may be a driver of speciation.

North Carolina↗

Relative abundance, seasonal occurrence, and distribution of marine birds in the northern Gulf of Mexico

Marine birds in the U.S. Gulf of Mexico have long been poorly studied. Given statutory obligations to protect migratory birds and endangered species, three broad-scale vessel and aerial programs initiated since 2010 have now surveyed the entire northern Gulf. Vessel coverage alone exceeds 700 d and 74,000 km of observer effort using 300-m strip transects. We supplemented these survey data with earlier, smaller-scale studies, eBird checklists, literature reviews, and other less accessible sources to create snapshot summaries of relative abundance, seasonal occurrence, and regional distribution for 117 taxa of marine and water birds reported from the northern Gulf (113 of which were substantiated with physical evidence). Using taxonomic and functional criteria, we identified 56 taxa characteristic of open shelf, slope, and pelagic waters (federal jurisdiction), 41 taxa with primarily coastal affinities (state and federal jurisdiction), and 20 taxa of sea and diving ducks. High species richness of marine birds in the northern Gulf is attributed to (1) a temperate-to-tropical gradient facilitating diverse marine environments year-round; (2) varied geographic origins of marine bird species using the Gulf; and (3) a mostly enclosed sea basin acting as a vagrant trap for wide-ranging species. Our taxonomic list and status updates seek to bridge information gaps for marine birds now subject to accelerated commercial uses of this region's continental shelf, including newly proposed offshore wind energy development. Other applications include guiding risk and vulnerability assessments of Gulf marine birds, providing core content for seabird observer training, and prioritizing environmental impact reviews and monitoring programs in offshore energy construction and operations plans.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Flying fish habitat and co-occurrence with seabirds in the northern Gulf of Mexico

Flying fish (family Exocoetidae ) play an important role in marine food webs, linking sub-surface and aerial predators. The association of seabirds with sub-surface predators in subtropical and tropical regions through facilitated foraging events is a well-known phenomenon and is sometimes used to identify fishing grounds for flying fish, flying fish roe, and tunas. In the northern Gulf of Mexico (nGoM), few studies have assessed flying fish distribution, and none have directly evaluated flying fish–seabird co-occurrence. Using vessel-based observations of surfacing flying fish flights, we characterized the distribution of flying fish and their co-occurrence patterns with seabirds in the nGoM. We modeled the distribution and relative density of flying fish flights using Generalized Additive Models. We then assessed co-occurrence patterns of flying fish with all seabird species seen in the area, encompassing the footprint of flying fish detections. Flying fish were detected across the U.S. Exclusive Economic Zone, with flight densities greater on the mid-continental shelf and into pelagic waters south of Louisiana, and greater flight densities were associated with regionally low chlorophyll- a and warm water. Flying fish flights were greatest in spring months through early fall months. Sooty terns ( Onychoprion fuscatus ), considered near-obligate commensals with tuna, contributed a much higher percent of the cumulative density of the seabirds co-occurring with versus without flying fish. Flying fish could be an ecological attractant for high abundances of visually conspicuous sooty terns, the presence of which may lead to the formation of ephemeral facilitated foraging events consisting of mixed-species seabird flocks.

Fisheries Oceanography↗

Differential habitat use of wintering Whooping Cranes throughout the range of the Eastern Migratory Population

In 2001, a reintroduced population of whooping cranes (Grus americana), the Eastern Migratory Population (EMP), was established in the eastern United States. There has been no assessment of habitat use of the EMP across the current winter distribution. During 2 winters, we used radio-telemetry to track groups of cranes each for 1 day. We grouped sites into 3 regions, based on natural clustering: north (Illinois, Indiana, Kentucky), central (Tennessee, Alabama), and south (Georgia, Florida, Louisiana). Home ranges decreased in size from north to south (4.9 ± 2.8, 3.1 ± 1.0, and 2.3 ± 0.5 km 2 , respectively). In the north and central regions, cranes often used agricultural areas, including those with hydric soil that were potentially inundated during winter (e.g., flooded fields). Home ranges in the south had the greatest proportion of wetlands (south: 37%, central: 7%, north: 1%). Wintering sites in the south potentially had higher habitat quality than other regions (small home ranges with many wetlands); however, many individuals wintered further north, indicating there was a potential tradeoff with migration distance or cranes adapted to new habitats. More research on the effects of winter habitat use on the population growth of the EMP may clarify the importance of high-quality habitat.

Southeastern United States↗

Long-term trends in abundance and potential drivers for eight species of coastal birds in the U.S. South Atlantic

The U.S. South Atlantic coastal region is used by many marine birds for foraging, reproduction, and migration. We developed standardized indices of relative abundance from long–term (1980–2016), semi-structured monitoring data (eBird) for eight species: Brown Pelican ( Pelecanus occidentalis ), Double-Crested Cormorant ( Nannopterum auritum ), White Ibis ( Eudocimus albus ), Wood Stork ( Mycteria americana ), Piping Plover ( Charadrius melodus ), American Oystercatcher ( Haematopus palliatus ), Clapper Rail ( Rallus crepitans ), and Northern Gannet ( Morus bassanus ). Following a period of stable or declining abundance from the 1980s through the 1990s, most species have shown stable or slightly upward trends through the late 2000s; Brown Pelican and Piping Plover have shown some evidence of recent declines. Species–specific correlations between abundance indices developed from presence/absence data and those developed from count data were positive for all species and ranged from 0.53 to 0.86. Dynamic factor analysis identified common trends in abundance among several species, in particular, Brown Pelican, Double–Crested Cormorant, and White Ibis. Model performance was improved with inclusion of an indicator of sea level rise, but not forage fish abundance or temperature, indicating habitat availability mediated by changing water levels may explain some of the underlying abundance trends. Our results provide baseline information on long–term trends for several important coastal birds that can help inform research, monitoring and conservation efforts in the U.S. South Atlantic region.

Florida, Georgia, North Carolina, South Carolina↗

Spatial segregation between phenotypes of the diablotin black-capped petrel Pterodroma hasitata during the non-breeding period

Despite growing support for ecosystem-based approaches, conservation is mostly implemented at the species level. However, genetic differentiation exists within this taxonomic level, putting genetically distinct populations at risk of local extinction. In the diablotin black-capped petrel Pterodroma hasitata , an endangered gadfly petrel endemic to the Caribbean, 2 phenotypes have been described: a smaller dark form and a heavier light form, which are genetically distinct. To assess possible differences in the marine distributions of phenotypes, in May 2019, we captured 5 adult black-capped petrels of each phenotype at sea in the western North Atlantic and equipped them with satellite transmitters. We used generalized linear mixed models to test the importance of phenotype on geographic distribution. Using kernel density estimations, we located use areas, quantified spatial overlap between forms, and assessed form-specific exposure to marine threats. Petrels were tracked for 11 to 255 d ( mean ± SD: 102.1 ± 74.2 d). During the non-breeding period, all individuals ranged from 28.4 to 43.0° latitude. Phenotypes had significantly distinct non-breeding distributions, independent of time of year. The dark form used waters of the Carolinian marine ecoregion, and the light form used pelagic waters of the Virginian ecoregion, to the north. The dark form was more exposed to marine threats than the light form, in particular to mercury, microplastics, and marine traffic. The light form overlapped with proposed wind energy areas off the central US coast. These differences in exposure suggest possible differences in vulnerability, which can have repercussions on the viability of this imperiled species.

North Carolina↗

Black Terns (Chlidonias niger) beyond the breeding grounds: Occurrence, relative density, and habitat associations in the northern Gulf of Mexico

North American Black Terns ( Chlidonias niger ) breed primarily in the Prairie Pothole region of southern Canada and the northern United States, winter in Central and South American waters, and often migrate through the northern Gulf of Mexico (nGoM). This species has exhibited long-term population declines and is exposed to a myriad of anthropogenic threats in the nGoM, including oil spills, with an estimated 800–1,000 injured during the Deepwater Horizon oil spill, yet historical studies of Black Terns' use of the nGoM are sparse, with inconsistent spatial and temporal coverage. Using vessel-based observations collected from 2017 to 2019, we characterize Black Tern spatial and temporal occurrence in marine waters of the nGoM. We develop 2 separate habitat models: one describing spatial and temporal aspects of Black Terns occurrence and the other describing the relative density when present. In 10 months of survey effort, January–October, we observed Black Terns in 7 (Mar–May and Jul–Oct), predominantly on the continental shelf at <200 m depth. Relative densities were greatest in the fall, coinciding with Black Terns' southward migration. Spatial distribution and habitat models suggest an association with river mouths or ports, as well as cool, productive waters, frequently associated near the outflow of the Mississippi River and just off the coast from Corpus Christi, Texas. The enhanced understanding of Black Terns in the nGoM could inform the preparation for, and response to, future oiling events or provide insight into potential interactions with the installation of offshore wind farms and aquaculture.

northern Gulf of Mexico↗

Mesopelagic diet as pathway of high mercury levels in body feathers of the endangered Black-capped Petrel (Diablotin) Pterodroma hasitata

The Diablotin or Black-capped Petrel Pterodroma hasitata is an endangered gadfly petrel found in the western North Atlantic, Caribbean Sea, and northern Gulf of Mexico. An estimated ~2000 pairs nest at five known sites on Hispaniola, Greater Antilles, although only 120 nests have been located to date. We collected breast feathers and feces from breeding adults in the Dominican Republic in April 2018 ( n = 10) and from non-breeding adults at sea offshore of North Carolina, USA, in May 2019 ( n = 10). We measured mercury burden in feathers and used fecal DNA metabarcoding to compare diets. We found higher concentrations of total mercury compared to other Pterodroma petrels worldwide, with mean concentrations of 30.3 ± 11.1 ppm dry weight (range: 15.2-53.9; n = 20). Diet was dominated by fish, including a high proportion of mesopelagic groups such as myctophids, as well as fishes of interest to artisanal and commercial Caribbean fisheries. These results confirm earlier suggestions of elevated ingestion of mercury by Black-capped Petrels, likely through the consumption of mesopelagic prey or fishery discards.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Global assessment of marine plastic exposure for oceanic birds

Plastic pollution is distributed patchily around the world’s oceans. Likewise, marine organisms that are vulnerable to plastic ingestion or entanglement have uneven distributions. Understanding where wildlife encounters plastic is crucial for targeting research and mitigation. Oceanic seabirds, particularly petrels, frequently ingest plastic, are highly threatened, and cover vast distances during foraging and migration. However, the spatial overlap between petrels and plastics is poorly understood. Here we combine marine plastic density estimates with individual movement data for 7137 birds of 77 petrel species to estimate relative exposure risk. We identify high exposure risk areas in the Mediterranean and Black seas, and the northeast Pacific, northwest Pacific, South Atlantic and southwest Indian oceans. Plastic exposure risk varies greatly among species and populations, and between breeding and non-breeding seasons. Exposure risk is disproportionately high for Threatened species. Outside the Mediterranean and Black seas, exposure risk is highest in the high seas and Exclusive Economic Zones (EEZs) of the USA, Japan, and the UK. Birds generally had higher plastic exposure risk outside the EEZ of the country where they breed. We identify conservation and research priorities, and highlight that international collaboration is key to addressing the impacts of marine plastic on wide-ranging species.

Nature Communications↗

Migration, breeding location, and seascape shape seabird assemblages in the northern Gulf of Mexico

The Gulf of Mexico supports many seabird species, yet data gaps describing species composition and habitat use are prevalent. We used vessel-based observations from the Gulf of Mexico Marine Assessment Program for Protected Species to identify and characterize distinct seabird assemblages in the northern Gulf of Mexico (within the U.S. Exclusive Economic Zone; nGoM). Using cluster analysis of 17 seabird species, we identified assemblages based on seabird relative density. Vessel-based surveys documented the location, species, and number of seabirds across the nGoM between 2017–2019. For each assemblage, we identified the (co-)dominant species, spatial distribution, and areas of greater relative density. We also assessed the relationship of the total relative density within each assemblage with environmental, spatial, and temporal covariates. Of the species assessed, 76% (n = 13) breed predominantly outside the nGoM basin. We identified four seabird assemblages. Two assemblages, one dominated by black tern and the other co-dominated by northern gannet/laughing gull, occurred on the continental shelf. An assemblage dominated by sooty tern occurred along the continental slope into pelagic waters. The fourth assemblage had no dominant species, was broadly distributed, and was composed of observations with low relative density (‘singles’ assemblage). Differentiation of assemblages was linked to migratory patterns, residency, and breeding location. The spatial distributions and relationships of the black tern and northern gannet/laughing gull assemblages with environmental covariates indicate associations with river outflows and ports. The sooty tern assemblage overlapped an area prone to mesoscale feature formation. The singles assemblage may reflect commuting and dispersive behaviors. These findings highlight the importance of seasonal migrations and dynamic features across the seascape, shaping seabird assemblages. Considering the potential far-ranging effects of interactions with seabirds in the nGoM, awareness of these unique patterns and potential links with other fauna could inform future monitoring, research, restoration, offshore energy, and aquaculture development in this highly industrialized sea.

Gulf of Mexico↗

Spatial and individual factors mediate the tissue burden of polycyclic aromatic hydrocarbons in adult and chick brown pelicans in the northern Gulf of Mexico

The northern Gulf of Mexico supports a substantial level of oil and gas extraction in marine waters and experiences acute and chronic exposure to marine pollution events. The region also supports a diverse array of breeding and migratory seabirds that are exposed to these pollutants during foraging and other activities. Among the pollutants of highest concern within the region are polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) which tend to be toxic, carcinogenic, mutagenic, or teratogenic. We assessed PAH loads in blood from adult brown pelicans and from feathers of adults and chicks of brown pelicans in relation to individual (e.g., body condition, sex) and spatial (e.g., breeding location within the Gulf, home range size, migration distance) factors. Of the 24 PAHs assessed, 17 occurred at least once among all samples. There were no PAHs found in chicks that were not also found in adults. Alkylated PAHs occurred more commonly and were measured at higher summed concentrations compared to parent PAHs in all samples, indicating that exposure to oil and/or byproducts of oil may have been a substantial source of PAH contamination for brown pelicans during this study. Within adults, PAHs were more likely to occur, and to increase in concentration, in blood samples of females compared to males, although no difference was found in feather samples. We also found that occurrence of and concentration of PAHs increased in adults that migrated longer distances. In adults and chicks, the background levels of oil and gas development within the region of the colony was not a consistent predictor of the presence of or concentration of PAHs. We also found correlations of PAHs with hematological and biochemical biomarkers that suggested compromised health. Our results indicate that both short- and long-term exposure (i.e., blood and feathers, respectively) are occurring for this species and that even nest-bound chicks can accumulate high levels of PAHs. Long-term tracking of PAHs, as well as an assessment of sublethal effects of PAHs on pelicans, could enhance our understanding of the persistence and effects of this contaminant in the northern Gulf as could increasing the breadth of species studied.

Frontiers in Ecology and Conservation↗

Support for the fasting endurance hypothesis of partial migration in a nearshore seabird

Partial migration occurs when only a fraction of a population migrates instead of all individuals. Considered an evolutionary precursor to full migration, understanding why some individuals choose to undertake migration while others do not may serve to inform general migratory theory. While several hypotheses currently exist for explaining the maintenance of partial migration, empirical support for many is limited. To address this gap, we analyzed GPS data acquired from brown pelicans ( Pelecanus occidentalis ; n = 74), a partially migratory seabird, nesting on six colonies in the South Atlantic Bight over the course of four autumn migrations. We estimated that approximately 74% of pelicans nesting within the study area may be migratory on an annual basis, with the remainder staying within the surrounding marine ecoregion year-round. Mean date of migration initiation was 9 November, although movements occurred from September to December. Results from Cox's proportional hazards modeling indicated significant positive and negative effects of sea surface temperatures and body condition on migration rate, respectively. We suggest that the ontogenetic migration of the primary forage species of brown pelicans from estuarine to pelagic environments causes a seasonal reduction in prey and that pelicans in poor body condition are unable to meet the energetic demands potentially associated with this decrease in prey availability (i.e., the fasting endurance hypothesis of partial migration). Although we did not find evidence for a density-dependent migratory response, the effects of intraspecific competition on migration in pelicans also appear to warrant consideration.

Georgia, South Carolina↗