Geology Reports⌕ Search

USGS · 70028698

Different time and energy budgets of Lesser Snow Geese in rice-prairies and coastal marshes in southwest Louisiana

Abstract

Many bird species use human-made habitats and an important issue is whether these are equally suitable foraging habitats as are historical, natural habitats. Historically, Lesser Snow Geese (Chen caerulescens caerulescens, hereafter Snow Geese) wintered in coastal marshes in Louisiana but began using rice-prairies within the last 60 years. Time spent feeding was used as an indicator of habitat suitability and time and energy budgets of Snow Geese were compared between rice-prairies and coastal marshes in southwest Louisiana. Composite diets of Snow Geese have a lower energy density in the rice-prairies than in coastal marshes; thus, we predicted that Snow Geese would spend relatively more time feeding in rice-praires to obtain existence energy. However, time spent feeding was higher in coastal marshes and thus, not proportional to energy density of composite diets. Snow Geese in coastal marshes ingested less apparent metabolizable energy than did Snow Geese in rice-prairies. In rice-prairies, juveniles spent more time feeding than did adults; however, time spent feeding was similar between age classes in coastal marshes. Undeveloped foraging skills probably cause juvenile Snow Geese to forage less efficiently in coastal marshes than in rice-prairies. These findings are consistent with recent trends in Snow Goose numbers, which increased in rice-prairies but remained stable in coastal marshes.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

J.E. Jonsson, A. D. Afton. 2006. Different time and energy budgets of Lesser Snow Geese in rice-prairies and coastal marshes in southwest Louisiana. https://doi.org/10.1675/1524-4695(2006)29%5B451%3Adtaebo%5D2.0.co%3B2

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Annual-cycle movement patterns of Eastern Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis carolinensis) from the northern end of their breeding range

Understanding the variability in movement patterns of marine birds throughout their annual cycle is critical to ecosystem-based management in coastal regions. Tracking data from seabirds frequently demonstrates that movement patterns throughout the annual cycle are more complex and extensive than previously thought, and that factors that influence these movements differ throughout the species' range. During May of 2023, we deployed satellite tags on Eastern Brown Pelicans ( Pelecanus occidentalis carolinensis ) breeding in the Chesapeake Bay region, an area that supports commercial fisheries for forage fish, offshore energy production, and lies at the northern end of the species' breeding range. During the breeding season pelicans foraged throughout Chesapeake Bay and along the Atlantic coast up to 75 km from the breeding colony. Interannual shifts in use areas were linked to colony switching. Post-breeding, pelicans consistently staged in the mid-Chesapeake Bay before southward migration. Wintering locations extended from the Chesapeake Bay to Cuba. The study demonstrates that pelicans breeding in the Chesapeake Bay region exhibit high variability in movement patterns within and outside of the breeding season. Therefore, marine spatial plans within and beyond the Chesapeake region may need to account for intra-population variability in movement patterns to ensure long-term success.

Virginia↗

Effects of nest exclosure on nest and adult survival of piping plover (Charadrius melodus) in the lower Platte River System, Nebraska

Conservation of imperiled species often includes management strategies intended to improve specific vital rates. However, some management practices can have unforeseen consequences that negate the intended benefit. For example, nest exclosures are often used for ground-nesting avian species to reduce nest predation but may increase depredation of adults. Tradeoffs between nest survival and adult mortality of nest exclosures likely depend on local predator community dynamics. Therefore, investigations are most informative when assessed in specific settings. Piping Plovers ( Charadrius melodus , hereafter plovers) in the lower Platte River system, Nebraska, nest at off-river sandpit sites, which provide an additional study system and habitat to assess the context-dependent effects of nest exclosures. The Tern and Plover Conservation Partnership monitors plovers at off-river sites by monitoring nests, installing nest exclosures, and banding and resighting. Effects of nest exclosures were tested on both nest survival, from 340 plover nests from 2008–2024, and weekly within-season apparent survival, from 71 breeding adults from 2011–2024. There was weak evidence that nest exclosures marginally improved nest survival but no evidence of an effect for within-season survival of breeding adults. Daily nest survival was slightly higher for exclosed nests (0.99, [85% CI = 0.98–0.99]) than unexclosed nests (0.98, [0.98–0.99]). Within-season apparent weekly survival for breeding plovers was 0.90 (95% CI = 0.83–0.93); cumulative survival over the breeding period was 0.51 (0.33–0.69). Nest exclosures may be used to increase nest survival at off-river sites with minimal threat to adult survival unless considerable concerns arise.

Nebraska↗

Variation in detection distance of Eastern Black Rail (Laterallus jamaicensis jamaicensis) vocalizations by autonomous recording units

Autonomous recording units (ARUs) are an emerging technology that allows for passive monitoring of soniferous animals and soundscapes. Over the past decade, ARUs have become a popular tool for monitoring birds for their potential to reduce the labor and costs of traditional in-person sampling procedures. However, uncertainty surrounding factors affecting detection of avian taxa using ARUs can inhibit their monitoring efficacy. Eastern Black Rails ( Laterallus jamaicensis jamaicensis ) are a secretive marsh bird listed as a federally threatened species in the U.S.A. Eastern Black Rail vocalizations are difficult to detect by field personnel, and numerous in-person surveys can be required to confirm their presence at a site. While ARUs are an alternative for detecting Eastern Black Rails, it is unknown at what maximum distance an ARU can detect their vocalizations. We evaluated factors affecting the detection distance of simulated vocalizations for ARUs in four marsh vegetation types under a range of environmental conditions. Detection distances varied across models, vocalization and vegetation types, and call volume. Kickeedo vocalizations were detected at greater distances, and detection distances increased for all vocalization types in open vegetation. High relative humidity increased detection distances, while louder background noise decreased detection distances. High wind speeds in cordgrass ( Spartina spp .) decreased detection probability disproportionately relative to other vegetation types. Based on these results, considerations of survey area, vegetation type, and site condition can allow land managers and researchers to optimize Eastern Black Rail monitoring using ARUs. Given the substantial staff time needed to monitor this species, ARUs may increase the likelihood of detection and provide an efficient alternative to in-person monitoring.

Waterbirds↗