Geology Reports⌕ Search

Geology topics

A. D. Afton

Publications and source records attributed to A. D. Afton.

At least 19 recordsLinked to original sources

Diet and gut morphology of male mallards during winter in North Dakota

A free-ranging Mallard (Anas platyrhynchos) population was investigated during winter (December-January 1996-1999) below the Garrison Dam, North Dakota, USA, to relate diet to gut morphology variation in males. Four explanatory variables (fish consumption, male age, winter, and body size) were evaluated as to whether they influenced five response variables associated with gut characteristics of Mallards. Response variables were lower gastro-intestinal tract mass (LGIT), dry liver mass, dry gizzard mass, small intestine length, and ceca length. Diets of Mallards were comprised primarily of Rainbow Smelt (Osmerus mordax) and concomitantly variation in gizzard mass was small. LGIT mass of juveniles was larger than that of adults, greater for those that consumed fish, and greater during the coldest and snowiest winter. Liver mass and small intestine length of Mallards that consumed fish were greater than those that did not. Mallards may maintain lengthy intestines to increase digestive efficiency. Gut size variation was not entirely attributable to dietary composition but also influenced by body size and environmental conditions such that over-winter survival is maximized.

Waterbirds↗

Factors affecting winter survival of female mallards in the lower Mississippi alluvial valley

The lower Mississippi Alluvial Valley (hereafter LMAV) provides winter habitat for approximately 40% of the Mississippi Flyway's Mallard (Anas platyrhynhcos) population; information on winter survival rates of female Mallards in the LMAV is restricted to data collected prior to implementation of the North American Waterfowl Management Plan. To estimate recent survival and cause-specific mortality rates in the LMAV, 174 radio-marked female Mallards were tracked for a total of 11,912 exposure days. Survival varied by time periods defined by hunting seasons, and females with lower body condition (size adjusted body mass) at time of capture had reduced probability of survival. Female survival was less and the duration of our tracking period was greater than those in previous studies of similarly marked females in the LMAV; the product-limit survival estimate (??????SE) through the entire tracking period (136 days) was 0.54 ??0.10. Cause-specific mortality rates were 0.18 ??0.04 and 0.34 ??0.12 for hunting and other sources of mortality, respectively; the estimated mortality rate from other sources (including those from avian, mammalian, or unknown sources) was higher than mortality from non-hunting sources reported in previous studies of Mallards in the LMAV. Models that incorporate winter survival estimates as a factor in Mallard population growth rates should be adjusted for these reduced winter survival estimates.

Waterbirds↗

Use of habitats by female mallards wintering in Southwestern Louisiana

Habitat use by wintering Mallards (Anas platyrhychos) on the Gulf Coast Chenier Plain (GCCP) has received little study and quantitative data is needed for management of GCCP waterfowl. Radio-telemetry techniques were used to record habitats used by 135 female Mallards during winters 2004-2005 and 2005-2006 in south-western Louisiana. Habitat use was quantitatively estimated for areas open and closed to hunting, by general habitat types (i.e., marsh, rice, idle, pasture, or other), and for specific marsh types (i.e., freshwater, intermediate, brackish, or salt). Variation in these estimates was subsequently examined in relation to individual female, female age (adult or immature), winter (2004-2005 or 2005-2006), and hunt periods within winter (second hunting season [SHUNT] or post hunting season [POST]). Diurnal use of areas closed to hunting was greater during hunted time periods in winter 2005-2006 than in winter 2004-2005. Nocturnal use of areas closed to hunting was 3.1 times greater during SHUNT than during POST, and immatures used areas closed to hunting more than adults. Diurnal use of marsh was 3.3 times greater than that of any other habitat during both winters. Nocturnal use of marsh, rice, idle, and pasture were similar during both winters. Females used freshwater marsh habitats extensively (64.699.8% proportional use), whereas brackish and salt marsh combined was used less frequently (035.8% proportional use). These results suggest that freshwater marsh is important to Mallards and a high priority for restoration and management efforts.

Waterbirds↗

East-west genetic differentiation in Musk Ducks (Biziura lobata) of Australia suggests late Pleistocene divergence at the Nullarbor Plain

Musk Ducks (Biziura lobata) are endemic to Australia and occur as two geographically isolated populations separated by the Nullarbor Plain, a vast arid region in southern Australia. We studied genetic variation in Musk Duck populations at coarse (eastern versus western Australia) and fine scales (four sites within eastern Australia). We found significant genetic structure between eastern and western Australia in the mtDNA control region (??ST = 0. 747), one nuclear intron (??ST = 0.193) and eight microsatellite loci (FST = 0.035). In contrast, there was little genetic structure between Kangaroo Island and adjacent mainland regions within eastern Australia. One small population of Musk Ducks in Victoria (Lake Wendouree) differed from both Kangaroo Island and the remainder of mainland eastern Australia, possibly due to genetic drift exacerbated by inbreeding and small population size. The observed low pairwise distance between the eastern and western mtDNA lineages (0.36%) suggests that they diverged near the end of the Pleistocene, a period characterised by frequent shifts between wet and arid conditions in central Australia. Our genetic results corroborate the display call divergence and Mathews' (Austral Avian Record 2:83-107, 1914) subspecies classification, and confirm that eastern and western populations of Musk Duck are currently isolated from each other. ?? 2010 Springer Science+Business Media B.V.

Conservation Genetics↗

Lipid reserves of Lesser Scaup ( Aythya affinis ) migrating across a large landscape are consistent with the "Spring Condition" hypothesis

The “spring condition” hypothesis (SCH) states that nutrition during spring migration affects survival, reproductive success, and, ultimately, population size of migratory birds. The North American population of Lesser Scaup ( Aythya affinis ) has experienced a marked decline, apparently because of poor recruitment. An important prediction of the SCH is that female Lesser Scaup have low lipid reserves during spring migration. We previously reported that lipid reserves and body mass of females collected on migratory stopover areas in northwestern Minnesota in springs 2000–2001 were lower than those on the same areas in the 1980s and markedly lower than those collected at Pool 19 of the Mississippi River in 2000–2001, an important preceding stopover area. However, it was unclear whether these findings represented a site-specific result or a landscape-scale phenomenon. Accordingly, we examined lipid and body mass of 641 female Lesser Scaup migrating across seven eco-physiographic regions of Iowa, Minnesota, and North Dakota during springs 2003–2005. We found that lipids and body mass of females throughout the Upper Midwest were similar to or less than the low values documented in northwestern Minnesota in springs 2000–2001 and markedly lower than those of females at Pool 19 in springs 2000–2001. Accordingly, our results are consistent with a prediction of the SCH, because lipid and body mass of females are low throughout this large landscape, lower than at an important preceding stopover area, and lower than all historical values. Finally, our results suggest the potential for cross-seasonal influences of nutrition on recruitment and that a stronger management focus on spring migration habitats may be necessary for conservation and recovery of declining migratory birds, especially Lesser Scaup.

The Auk↗

Wetland use and feeding by lesser scaup during spring migration across the upper Midwest, USA

Low food availability and forage quality and concomitant decreased lipid reserves of lesser scaup (Aythya affinis; hereafter scaup) during spring migration in the upper Midwest may partially explain reductions in the continental population of scaup. In springs 20042005, we examined wetland use and feeding activity of scaup on 356 randomly-selected wetlands within 6 regions in Iowa, Minnesota, and North Dakota. We examined wetland characteristics that favor high scaup use in 286 of these wetlands. We found that probabilities of wetland use and feeding by scaup increased with turbidity up to 45 and 30 NTU, respectively, but then declined at higher turbidity levels. Wetland use was positively correlated with size of open-water zone and amphipod densities, but was not correlated with chironomid densities. Feeding increased with amphipod density up to 26 m -3 and then declined at higher amphipod densities; scaup seemingly forage most efficiently at amphipod densities above 26 m -3 . Wetland use was higher in North Dakota than in southern Minnesota and Iowa. Our results indicate that effective wetland restoration efforts to benefit scaup require maintaining abundant populations of amphipods (generally near 26 m -3 landscape geometric mean) in wetlands with large (> 500 m diameter) open-water zones throughout the upper Midwest, but especially within Iowa and southern Minnesota.

Wetlands↗

Genetic differentiation between sympatric and allopatric wintering populations of Snow Geese

Blackwater National Wildlife Refuge on the Delmarva Peninsula, Maryland, USA has been the wintering area of a small population of Lesser Snow Geese (Chen caerulescens caerulescens; LSGO) since the 1930s. Snow Geese primarily pair in wintering areas and gene flow could be restricted between this and other LSGO wintering populations. Winter pair formation also could facilitate interbreeding with sympatric but morphologically differentiated Greater Snow Geese (C. c. atlantica; GSGO).We sequenced 658 bp of the mitochondrial DNA control region for 68 Snow Geese from East Coast and Louisiana wintering populations to examine the level of genetic differentiation among populations and subspecies. We found no evidence for genetic differentiation between LSGO populations but, consistent with morphological differences, LSGO and GSGO were significantly differentiated. We also found a lack of genetic differentiation between different LSGO morphotypes from Louisiana. We examined available banding data and found the breeding range of Delmarva LSGO overlaps extensively with LSGO that winter in Louisiana, and documented movements between wintering populations. Our results suggest the Delmarva population of LSGO is not a unique population unit apart from Mid-Continent Snow Geese. ?? 2009 by the Wilson Ornithological Society.

Wilson Journal of Ornithology↗

Time budgets of Snow Geese Chen caerulescens and Ross's Geese Chen rossii in mixed flocks: Implications of body size, ambient temperature and family associations

Body size affects foraging and forage intake rates directly via energetic processes and indirectly through interactions with social status and social behaviour. Ambient temperature has a relatively greater effect on the energetics of smaller species, which also generally are more vulnerable to predator attacks than are larger species. We examined variability in an index of intake rates and an index of alertness in Lesser Snow Geese Chen caerulescens caerulescens and Ross's Geese Chen rossii wintering in southwest Louisiana. Specifically we examined variation in these response variables that could be attributed to species, age, family size and ambient temperature. We hypothesized that the smaller Ross's Geese would spend relatively more time feeding, exhibit relatively higher peck rates, spend more time alert or raise their heads up from feeding more frequently, and would respond to declining temperatures by increasing their proportion of time spent feeding. As predicted, we found that Ross's Geese spent more time feeding than did Snow Geese and had slightly higher peck rates than Snow Geese in one of two winters. Ross's Geese spent more time alert than did Snow Geese in one winter, but alert rates differed by family size, independent of species, in contrast to our prediction. In one winter, time spent foraging and walking was inversely related to average daily temperature, but both varied independently of species. Effects of age and family size on time budgets were generally independent of species and in accordance with previous studies. We conclude that body size is a key variable influencing time spent feeding in Ross's Geese, which may require a high time spent feeding at the expense of other activities. ?? 2008 The Authors.

Ibis↗

Monitoring waterbird abundance in wetlands: The importance of controlling results for variation in water depth

Wetland use by waterbirds is highly dependent on water depth, and depth requirements generally vary among species. Furthermore, water depth within wetlands often varies greatly over time due to unpredictable hydrological events, making comparisons of waterbird abundance among wetlands difficult as effects of habitat variables and water depth are confounded. Species-specific relationships between bird abundance and water depth necessarily are non-linear; thus, we developed a methodology to correct waterbird abundance for variation in water depth, based on the non-parametric regression of these two variables. Accordingly, we used the difference between observed and predicted abundances from non-parametric regression (analogous to parametric residuals) as an estimate of bird abundance at equivalent water depths. We scaled this difference to levels of observed and predicted abundances using the formula: ((observed - predicted abundance)/(observed + predicted abundance)) ?? 100. This estimate also corresponds to the observed:predicted abundance ratio, which allows easy interpretation of results. We illustrated this methodology using two hypothetical species that differed in water depth and wetland preferences. Comparisons of wetlands, using both observed and relative corrected abundances, indicated that relative corrected abundance adequately separates the effect of water depth from the effect of wetlands. ?? 2008 Elsevier B.V.

Ecological Modelling↗

Amphipod densities and indices of wetland quality across the upper-Midwest, USA

Nutritional, behavioral, and diet data for lesser scaup (Aythya affinis [Eyton, 1838]) indicates that there has been a decrease in amphipod (Gammarus lacustris [G. O. Sars, 1863] and Hyalella azteca [Saussure, 1858]) density and wetland quality throughout the upper-Midwest, USA. Accordingly, we estimated densities of Gammarus and Hyalella in six eco-physiographic regions of Iowa, Minnesota, and North Dakota; 356 randomly selected semipermanent and permanent wetlands were sampled during springs 2004 and 2005. We also examined indices of wetland quality (e.g., turbidity, fish communities, aquatic vegetation) among regions in a random subset of these wetlands (n = 267). Gammarus and Hyalella were present in 19% and 54% of wetlands sampled, respectively. Gammarus and Hyalella densities in North Dakota were higher than those in Iowa and Minnesota. Although historical data are limited, our regional mean (1 to 12 m-3) amphipod densities (Gammarus + Hyalella) were markedly lower than any of the historical density estimates. Fish, important predators of amphipods, occurred in 31%-45% of wetlands in North Dakota, 84% of wetlands in the Red River Valley, and 74%-84% of wetlands in Iowa and Minnesota. Turbidity in wetlands of Minnesota Morainal (4.0 NTU geometric mean) and Red River Valley (6.1 NTU) regions appeared low relative to that of the rest of the upper-Midwest (13.2-17.5 NTU). We conclude that observed estimates of amphipods, fish, and turbidity are consistent with low wetland quality, which has resulted in lower food availability for various wildlife species, especially lesser scaup, which use these wetlands in the upper-Midwest. ?? 2008, The Society of Wetland Scientists.

Wetlands↗

Diets of Lesser Scaup during spring migration throughout the upper-Midwest are consistent with the spring condition hypothesis

The spring condition hypothesis (SCH) states that the current decline of the North American scaup population (Lesser [Aythya affinis] and Greater Scaup [A. marila] combined) is due to a decline in quality or availability of scaup foods on wintering, spring migration, or breeding areas that has caused a reduction in female body condition and subsequent reproductive success. Our previous research indicated that forage quality in diets of Lesser Scaup (hereafter scaup) at two sites in Northwestern Minnesota was lower in springs 2000-2001 than that reported for springs 1986-1988, consistent with the SCH. Accordingly, we further tested the SCH at a landscape scale, by comparing amounts of amphipods in diets (index of forage quality) of scaup (N = 263) collected in springs 2003-2005 from seven eco-physiographic regions in Iowa, Minnesota, and North Dakota in relation to data from Northwestern Minnesota during springs 2000-2001. We found that aggregate percentages of Gammarus lacustris and Hyalella azteca (amphipods) in scaup diets during springs 2000-2001 in Northwest Minnesota were similar to those in the Iowa Prairie Pothole, Minnesota Morainal, Minnesota Glaciated Plains, Red River Valley, and Northwestern Minnesota in springs 2003-2005; however, scaup consumed relatively higher aggregate percentages of Gammarus lacustris and Hyalella azteca in North Dakota Missouri Coteau and North Dakota Glaciated Plains. Females in Iowa were over three times less likely to have consumed food than those in North Dakota, despite previous research indicating similar foraging rates among these regions. Mean mass of scaup diet samples throughout the upper-Midwest were 77 mg (49%) and 87 mg (52%) lower than those of historical studies in Minnesota and Manitoba, respectively. We conclude that there has been a decrease in forage quality for scaup in Iowa and Minnesota and a decrease in the amount of forage consumed throughout the upper-Midwest, consistent with the SCH.

Minnesota↗

Lesser snow geese and ross's geese form mixed flocks during winter but differ in family maintenance and social status

Smaller species are less likely to maintain families (or other forms of social groups) than larger species and are more likely to be displaced in competition with larger species. We observed mixed-species flocks of geese in southwest Louisiana and compared frequencies of social groups and success in social encounters of Lesser Snow Geese (Chen caerulescens caerulescens; hereafter Snow Geese) with that of the smaller, closely- related Ross's Geese (C. rossii). Less than 7% of adult and <l4% of juvenile Ross's Geese were in families, whereas 10-22% of adult and 12-15% of juvenile Snow Geese were in families. Snow Geese won 70% of interspecific social encounters and had higher odds of success against Ross's Geese than against individuals of their own species. The larger Snow Geese maintain families longer than Ross's Geese, which probably contributes to their dominance over Ross's Geese during winter. Predator vigilance probably is an important benefit of mixed flocking for both species. We suggest the long-standing association with Snow Geese (along with associated subordinate social status) has selected against family maintenance in Ross's Geese.

Wilson Journal of Ornithology↗

Does body size influence nest attendance? A comparison of Ross's geese (Chen rossii) and the larger, sympatric lesser snow geese (C. caerulescens caerulescens)

The body-size hypothesis predicts that nest attendance is positively related to body size among waterfowl and that recess duration is inversely related to body size. Several physiological and behavioral characteristics of Ross's geese (Chen rossii) suggest that females of this species should maintain high nest attendance despite their relatively small body size. Accordingly, we used 8-mm films to compare the incubation behavior of Ross's geese to that of the larger, closely-related lesser snow geese (C. caerulescens caerulescens; hereafter, snow geese) nesting sympatrically at Karrak lake, Nunavut, Canada in 1993. We found that nest attendance averaged 99% for both species. Our results offer no support for the body-size hypothesis. We suggest that temperature requirements of embryos in relation to short incubation duration and a low foraging efficiency of females select for high nest attendance in both snow geese and Ross's geese. ?? Dt. Ornithologen-Gesellschaft e.V. 2007.

Journal of Ornithology↗

Relationships of cadmium, mercury, and selenium with nutrient reserves of female lesser scaup (Aythya affinis) during winter and spring migration

Trace elements may have important effects on body condition of ducks during spring migration, because individuals are experiencing energetically costly events (e.g., migration, nutrient reserve accumulation, pair formation, feather molt, and ovarian follicle development). We examined relationships among hepatic cadmium, mercury, and selenium concentrations (microg/g dry wt) and nutrient reserves (lipid, protein, and mineral) of female lesser scaup (Aythya affinis) during winter and spring migration at four locations within the Mississippi Flyway (LA, IL, and MN, USA, and MB, Canada). Selenium concentrations (range, 3.73-52.29 microg/g dry wt) were positively correlated with lipid reserves (F1,73 = 22.69, p < 0.001, type III partial r2 = 0.24), whereas cadmium was negatively correlated with lipid reserves (F1,73 = 6.92, p = 0.010, type III partial r2 = 0.09). The observed relationship between cadmium and lipid reserves may be cause for concern, because lipid reserves of females declined by 55 g (47%), on average, within the range of observed cadmium concentrations (0.23-7.24 microg/g dry wt), despite the relatively low cadmium concentrations detected. Mean cadmium concentrations were higher in Minnesota (1.23 microg/g dry wt) and Manitoba (1.11 microg/g dry wt) than in Louisiana (0.80 microg/g dry wt) and Illinois (0.69 microg/g dry wt). However, mean cadmium concentrations predict lipid reserves of females to be only 11 g lower, on average, in Minnesota than in Illinois. Previous research documented that lipid reserves were 100 g lower in Minnesota than in Illinois; consequently, cadmium is unlikely to be the sole cause for decreases in lipid reserves of females during late-spring migration.

Environmental Toxicology and Chemistry↗

Do geese fully develop brood patches? A histological analysis of lesser snow geese (Chen caerulescens caerulescens) and Ross's geese (C. rossii)

Most birds develop brood patches before incubation; epidermis and dermis in the brood patch region thicken, and the dermal connective tissue becomes increasingly vascularized and infiltrated by leukocytes. However, current dogma states that waterfowl incubate without modifications of skin within the brood patch region. The incubation periods of lesser snow geese (Chen caerulescens caerulescens; hereafter called snow geese) and Ross's geese (C. rossii) are 2-6 days shorter than those of other goose species; only females incubate. Thus, we hypothesized that such short incubation periods would require fully developed brood patches for sufficient heat transfer from incubating parents to eggs. We tested this hypothesis by analyzing the skin histology of abdominal regions of snow and Ross's geese collected at Karrak Lake, Nunavut, Canada. For female snow geese, we found that epidermis and dermis had thickened and vascularization of dermis was 14 times greater, on average, than that observed in males (n=5 pairs). Our results for Ross's geese (n=5 pairs) were more variable, wherein only one of five female Ross's geese fully developed a brood patch. Our results are consistent with three hypotheses about brood patch development and its relationship with different energetic cost-benefit relationships, resulting from differences in embryonic development and body size. ?? Springer-Verlag 2006.

Journal of Comparative Physiology B: Biochemical, ↗

Diet shifts of lesser scaup are consistent with the spring condition hypothesis

We compared diets of lesser scaup (Aythya affinis (Eyton, 1838)) in the springs of 2000 and 2001 to those reported in the 1970s and the 1980s to determine whether forage quality has declined as predicted by the spring condition hypothesis. In Minnesota, we found that the current aggregate percentage of Amphipoda (an important food item) in lesser scaup diets was 94% lower than that reported from the same locations in the 1980s. Current mean individual prey mass of Amphipoda and Bivalvia in Minnesota were 86.6% and 85.1% lower than historical levels, respectively. In Manitoba, current aggregate percentages of Trichoptera and Chaoboridae in lesser scaup diets (1% and 0%, respectively) were lower than those reported from the same location in the 1970s (14% and 2%, respectively), whereas the percentage of Chironomidae (40%) was higher than that of historical levels (19%). Current mean individual prey mass of all insects, seeds, Chironomidae, and Zygoptera in Manitoba were 63.5%, 65.4%, 44.1%, and 44.9% lower than those of historical levels, respectively. The observed dietary shift from Amphipoda to less nutritious prey in Minnesota, coupled with lower mean individual prey mass in both locations, likely constitutes lower forage quality in lesser scaup diets, which is consistent with the spring condition hypothesis.

Canadian Journal of Zoology↗

Ecological and physiological factors affecting brood patch area and prolactin levels in arctic-nesting geese

We investigated effects of ecological and physiological factors on brood patch area and prolactin levels in free-ranging Lesser Snow Geese ( Chen caerulescens caerulescens ; hereafter “Snow Geese”) and Ross's Geese ( C. rossii ). On the basis of the body-size hypothesis, we predicted that the relationships between prolactin levels, brood patch area, and body condition would be stronger in Ross's Geese than in the larger Snow Geese. We found that brood patch area was positively related to clutch volume and inversely related to prolactin levels in Ross's Geese, but not in Snow Geese. Nest size, nest habitat, and first egg date did not affect brood patch area in either species. Prolactin levels increased as incubation progressed in female Snow Geese, but this relationship was not significant in Ross's Geese. Prolactin levels and body condition (as indexed by size-adjusted body mass) were inversely related in Ross's Geese, but not in Snow Geese. Our findings are consistent with the prediction that relationships between prolactin levels, brood patch area, and body condition are relatively stronger in Ross's Geese, because they mobilize endogenous reserves at faster rates than Snow Geese.

The Auk↗

Breeding biology of Mottled Ducks on agricultural lands in southwestern Louisiana

Breeding biology of Anas fulvigula maculosa (Mottled Ducks) has been described in coastal marsh and associated habitats, but little information is available for agricultural habitats in Louisiana. We located nests to determine nest-initiation dates and clutch sizes during the primary breeding season (February-May) in 1999 (n = 29) and 2000 (n = 37) on agricultural lands in southwestern Louisiana. In 1999, 60% of located nests were initiated between 22 March and 10 April, whereas in 2000, only 22% of nests were initiated during the same time period. Average clutch size was 0.9 eggs smaller in 2000 than in 1999. Annual differences in reproductive parameters corresponded with extremely dry conditions caused by low rainfall before the laying period in 2000. Flooded rice fields appear to be important loafing and feeding habitat of Mottled Ducks nesting in agricultural lands, especially during drought periods when other wetland types are not available or where natural wetlands have been eliminated.

Southeastern Naturalist↗