Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Katie M. Dugger

Publications and source records attributed to Katie M. Dugger.

At least 73 records · Page 4Linked to original sources

Greater sage-grouse vital rates after wildfire

Greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ) have been subject to long-term and continuing declines in population and habitat since European settlement of western North America. Increased wildfire activity constitutes a primary threat to the species in western portions of their range, with documented declines in wildfire-affected populations. Following a 187,000-ha wildfire in southeastern Oregon and northern Nevada, USA, we used global positioning system (GPS) telemetry to monitor nest initiation, nest survival, nesting habitat, and adult survival of female sage-grouse during 2013 and 2014. We used known-fate models in Program MARK to estimate daily nest survival and monthly adult survival in relation to temporal patterns, physiological characteristics of females, and habitat and land-cover characteristics. We assessed habitat characteristics using geographic information system (GIS)-derived measures of post-fire habitat condition and land cover. Nest initiation rate following the fire was comparable to that observed in unaltered habitat. We observed nesting rates of 90% and 100% during 2013 and 2014, respectively, and renesting rates of 23% and 57% during the same years. Daily nest survival was consistently low in comparison to rates observed in concurrent studies in the region, for first nests during both years, and for second nests during 2013, but survival markedly increased for second nests during 2014. Sage-grouse generally did not leave the fire perimeter to nest, with 64% and 73% of nests located in the fire boundary during 2013 and 2014, respectively. Approximately 27% of nests were located in burned habitat during 2013, and 20% of nests in 2014 were located in burned habitat. Adult survival varied by month, and although patterns of monthly survival were similar between years, monthly survival rates were significantly reduced from the beginning of the study through the end of the first post-fire growing season. Our results indicate that sage-grouse continue to use fire-affected habitat in the years immediately following wildfire and sage-grouse experienced lower nest survival and adult female survival than other populations during the same period.

Oregon↗

Effects of distribution, behavior, and climate on mule deer survival

Mule deer ( Odocoileus hemionus hemionus ) populations in North America are a valuable economic wildlife resource, with the managed harvest of this species reflecting societal values and recreational opportunities in many parts of the western United States. Managing mule deer populations while allowing for harvest requires an understanding of the species’ population dynamics, including the specific factors associated with population change. We conducted a 7-year (2005–2012) study designed to investigate habitat use and survival of mule deer in eastern Oregon, USA. We used known-fate data for 408 adult female radio-collared mule deer to estimate monthly survival rates and to investigate factors that might affect these rates, including seasonal distribution, temporal effects (seasonal, annual, and trends across season and year), movement behavior, and local weather and regional climatic covariates. Variation in survival rates of female mule deer was best explained by an additive effect of migration behavior, differences in survival during the fall migration period compared to the rest of the annual cycle, and precipitation levels on winter ranges of individual deer. Estimates of annual survival were higher for migrants (0.81–0.82), compared to residents (0.76–0.77). Survival was lower for migrants and residents during fall migration (Oct–Nov) and higher amounts of winter precipitation increased survival of both groups. The results of our study suggest that migrating to potentially higher quality summer foraging areas outweighed the cost of traveling through unfamiliar habitats and energy expenditure associated with migration. © 2018 The Wildlife Society.

Oregon↗

Effects of experimental removal of Barred Owls on population demography of Northern Spotted Owls in Washington and Oregon—2017 progress report

Populations of Northern Spotted Owls ( Strix occidentalis caurina ; hereinafter referred to as Spotted Owl) are declining throughout this subspecies’ geographic range. Evidence indicates that competition with invading populations of Barred Owls ( S. varia ) has contributed significantly to those declines. A pilot study in California showed that localized removal of Barred Owls coupled with conservation of suitable forest conditions can slow or even reverse population declines of Spotted Owls. It remains unknown, however, whether similar results can be obtained in areas with different forest conditions, greater densities of Barred Owls, and fewer remaining Spotted Owls. During 2015–17, we initiated a before-after-control-impact (BACI) experiment at three study areas in Oregon and Washington to determine if removal of Barred Owls can improve population trends of Spotted Owls. Each study area had at least 20 years of pre-treatment demographic data on Spotted Owls, and represented different forest conditions occupied by the two owl species in the Pacific Northwest. This report describes research accomplishments and preliminary results from the first 2.5 years (March 2015–August 2017) of the planned 5-year experiment.

Oregon, Washington↗

Energetic fitness: Field metabolic rates assessed via 3D accelerometry complement conventional fitness metrics

Evaluating the fitness of organisms is an essential step towards understanding their responses to environmental change. Connections between energy expenditure and fitness have been postulated for nearly a century. However, testing this premise among wild animals is constrained by difficulties in measuring energy expenditure while simultaneously monitoring conventional fitness metrics such as survival and reproductive output. We addressed this issue by exploring the functional links between field metabolic rate (FMR), body condition, sex, age and reproductive performance in a wild population. We deployed 3D accelerometers on 115 Adélie penguins Pygoscelis adeliae during four breeding seasons at one of the largest colonies of this species, Cape Crozier, on Ross Island, Antarctica. The demography of this population has been studied for the past 18 years. From accelerometry recordings, collected for birds of known age and breeding history, we determined the vector of the dynamic body acceleration (VeDBA) and used it as a proxy for FMR. This allowed us to demonstrate relationships among FMR, a breeding quality index (BQI) and body condition. Notably, we found a significant quadratic relationship between mean VeDBA during foraging and BQI for experienced breeders, and individuals in better body condition showed lower rates of energy expenditure. We conclude that using FMR as a fitness component complementary to more conventional fitness metrics will yield greater understanding of evolutionary and conservation physiology.

Functional Ecology↗

Variation in inbreeding rates across the range of Northern Spotted Owls (Strix occidentalis caurina): Insights from over 30 years of monitoring data

Inbreeding has been difficult to quantify in wild populations because of incomplete parentage information. We applied and extended a recently developed framework for addressing this problem to infer inbreeding rates in Northern Spotted Owls ( Strix occidentalis caurina ) across the Pacific Northwest, USA. Using pedigrees from 14,187 Northern Spotted Owls, we inferred inbreeding rates for 14 types of matings among relatives that produce pedigree inbreeding coefficients of F = 0.25 or F = 0.125. Inbreeding was most common in the Washington Cascades, where an estimated 15% of individuals are inbred. Inbreeding was lowest in western Oregon (3.5%) and northern California (2.7%), and intermediate for the Olympic Peninsula of Washington (6.1%). Estimates from the Olympic Peninsula were likely underestimates because of small sample sizes and the presence of few pedigrees capable of resolving inbreeding events. Most inbreeding resulted from matings between full siblings or half siblings, although a high rate of inbreeding from mother–son pairs was identified in the Olympic Peninsula. Geographic variation in inbreeding rates may reflect population declines and bottlenecks that have been detected in prior investigations. We show that there is strong selection against inbred birds. Only 3 of 44 inbred birds were later identified as parents (6.8%), whereas 2,823 of 10,380 birds that represented a comparable cross section of the data were later seen as reproducing parents (27.2%). Habitat loss and competition with Barred Owls ( S. varia ) remain primary threats to Northern Spotted Owls. However, given the negative consequences of inbreeding, Spotted Owl populations in Washington with suitable habitat and manageable numbers of Barred Owls may benefit from translocations of individuals from Oregon and California to introduce new genetic variation and reduce future inbreeding events.

California, Oregon, Washington↗

Post-fledging survival of Adélie Penguins at multiple colonies: chicks raised on fish do well

We assessed whether the mass of Adélie penguin Pygoscelis adeliae fledglings at 3 colonies of markedly disparate size on Ross Island, Ross Sea, correlated with their eventual return as subadults. We compared our results with those from Anvers Island, Bellingshausen Sea. Colony sizes at Ross Island have been increasing, contrary to decreasing size at Anvers Island. At Ross Island, during the month prior to fledging, chick diet consisted equally of energy-dense Antarctic silverfish Pleuragramma antarctica and less-caloric crystal krill Euphausia crystal-lorophias , while at Anvers Island the diet was principally Antarctic krill E. superba . At Ross Island, the mass of fledglings who subsequently returned (mean ± SE: 3.4 ± 0.0411 kg) exceeded that of those not seen again (3.2 ± 0.0251 kg), compared to Anvers Island (3.2 vs. 3.0 kg, respectively). At Ross Island, fledging mass was inversely related to colony size and, at the largest colony, fledging mass decreased as the colony grew. Average mass of returnees at the largest colony was less than the mass at Anvers Island for those fledglings that did not return. The mean proportion of fish in the chicks’ diet decreased at the largest Ross Island colony over time, as did fledging mass. We hypothesize that intraspecific competition increased along with colony size, decreasing the availability of fish. We further hypothesize that at the large Ross Island colony, post-fledging penguins must be finding adequate prey, and more energy-dense fish, just outside the colony’s foraging area to explain opposing trends in colony trajectories.

Beaufort Island, Ross Island, Ross Sea↗

Unique genome organization of non-mammalian papillomaviruses provides insights into the evolution of viral early proteins

The family Papillomaviridae contains more than 320 papillomavirus types, with most having been identified as infecting skin and mucosal epithelium in mammalian hosts. To date, only nine non-mammalian papillomaviruses have been described from birds ( n = 5), a fish ( n = 1), a snake ( n = 1), and turtles ( n = 2). The identification of papillomaviruses in sauropsids and a sparid fish suggests that early ancestors of papillomaviruses were already infecting the earliest Euteleostomi. The Euteleostomi clade includes more than 90 per cent of the living vertebrate species, and progeny virus could have been passed on to all members of this clade, inhabiting virtually every habitat on the planet. As part of this study, we isolated a novel papillomavirus from a 16-year-old female Adélie penguin ( Pygoscelis adeliae ) from Cape Crozier, Ross Island (Antarctica). The new papillomavirus shares ∼64 per cent genome-wide identity to a previously described Adélie penguin papillomavirus. Phylogenetic analyses show that the non-mammalian viruses (expect the python, Morelia spilota , associated papillomavirus) cluster near the base of the papillomavirus evolutionary tree. A papillomavirus isolated from an avian host (Northern fulmar; Fulmarus glacialis ), like the two turtle papillomaviruses, lacks a putative E9 protein that is found in all other avian papillomaviruses. Furthermore, the Northern fulmar papillomavirus has an E7 more similar to the mammalian viruses than the other avian papillomaviruses. Typical E6 proteins of mammalian papillomaviruses have two Zinc finger motifs, whereas the sauropsid papillomaviruses only have one such motif. Furthermore, this motif is absent in the fish papillomavirus. Thus, it is highly likely that the most recent common ancestor of the mammalian and sauropsid papillomaviruses had a single motif E6. It appears that a motif duplication resulted in mammalian papillomaviruses having a double Zinc finger motif in E6. We estimated the divergence time between Northern fulmar-associated papillomavirus and the other Sauropsid papillomaviruses be to around 250 million years ago, during the Paleozoic-Mesozoic transition and our analysis dates the root of the papillomavirus tree between 400 and 600 million years ago. Our analysis shows evidence for niche adaptation and that these non-mammalian viruses have highly divergent E6 and E7 proteins, providing insights into the evolution of the early viral (onco-)proteins.

Virus Evolution↗

Effects of experimental removal of barred owls on population demography of northern spotted owls in Washington and Oregon—2016 progress report

Evidence indicates that competition with invasive barred owls ( Strix varia ) is causing rapid declines in populations of northern spotted owls ( S. occidentalis caurina ), and that the long-term persistence of spotted owls may be in question without additional management intervention. A pilot study in California showed that removal of barred owls in combination with habitat conservation may be able to slow or even reverse population declines of spotted owls at local scales, but it remains unknown whether similar results can be obtained in areas with different forest conditions and a greater density of barred owls. In 2015, we implemented a before-after-control-impact (BACI) experimental design on three study areas in Oregon and Washington with at least 20 years of pre-treatment demographic data on spotted owls to determine if removal of barred owls can improve localized population trends of spotted owls. Here, we report on research accomplishments and preliminary results from the first 21 months (March 2015–December 2016) of the planned 5-year experiment.

Oregon, Washington↗

Circumpolar analysis of the Adélie Penguin reveals the importance of environmental variability in phenological mismatch

Evidence of climate-change-driven shifts in plant and animal phenology have raised concerns that certain trophic interactions may be increasingly mismatched in time, resulting in declines in reproductive success. Given the constraints imposed by extreme seasonality at high latitudes and the rapid shifts in phenology seen in the Arctic, we would also expect Antarctic species to be highly vulnerable to climate-change-driven phenological mismatches with their environment. However, few studies have assessed the impacts of phenological change in Antarctica. Using the largest database of phytoplankton phenology, sea-ice phenology, and Adélie Penguin breeding phenology and breeding success assembled to date, we find that, while a temporal match between Penguin breeding phenology and optimal environmental conditions sets an upper limit on breeding success, only a weak relationship to the mean exists. Despite previous work suggesting that divergent trends in Adélie Penguin breeding phenology are apparent across the Antarctic continent, we find no such trends. Furthermore, we find no trend in the magnitude of phenological mismatch, suggesting that mismatch is driven by interannual variability in environmental conditions rather than climate-change-driven trends, as observed in other systems. We propose several criteria necessary for a species to experience a strong climate-change-driven phenological mismatch, of which several may be violated by this system.

Ecology↗

South Polar Skua breeding populations in the Ross Sea assessed from demonstrated relationship with Adélie Penguin numbers

In the Ross Sea region, most South Polar Skuas ( Stercorarius maccormicki ) nest near Adélie Penguin ( Pygoscelis adeliae ) colonies, preying and scavenging on fish, penguins, and other carrion. To derive a relationship to predict skua numbers from better-quantified penguin numbers, we used distance sampling to estimate breeding skua numbers within 1000 m of 5 penguin nesting locations (Cape Crozier, Cape Royds, and 3 Cape Bird locations) on Ross Island in 3 consecutive years. Estimated numbers of skua breeding pairs were highest at Cape Crozier (270,000 penguin pairs; 1099 and 1347 skua pairs in 2 respective years) and lowest at Cape Royds (3000 penguin pairs; 45 skua pairs). The log–log linear relationship ( R 2 = 0.98) between pairs of skuas and penguins was highly significant, and most historical estimates of skua and penguin numbers in the Ross Sea were within 95 % prediction intervals of the regression. Applying our regression model to current Adélie Penguin colony sizes at 23 western Ross Sea locations predicted that 4635 pairs of skuas now breed within 1000 m of penguin colonies in the Ross Island metapopulation (including Beaufort Island) and northern Victoria Land. We estimate, using published skua estimates for elsewhere in Antarctica, that the Ross Sea South Polar Skua population comprises ~50 % of the world total, although this may be an overestimate because of incomplete data elsewhere. To improve predictions and enable measurement of future skua population change, we recommend additional South Polar Skua surveys using consistent distance-sampling methods at penguin colonies of a range of sizes.

Polar Biology↗

Re-Occupancy of Breeding Territories by Ferruginous Hawks in Wyoming: Relationships to Environmental and Anthropogenic Factors

Grassland and shrubland birds are declining globally due in part to anthropogenic habitat modification. Because population performance of these species is also influenced by non-anthropogenic factors, it is important to incorporate all relevant ecological drivers into demographic models. We used design-based sampling and occupancy models to test relationships of environmental factors that influence raptor demographics with re-occupancy of breeding territories by ferruginous hawks ( Buteo regalis ) across Wyoming, USA, 2011–2013. We also tested correlations of territory re-occupancy with oil and gas infrastructure—a leading cause of habitat modification throughout the range of this species of conservation concern. Probability of re-occupancy was not related to any covariates we investigated in 2011, had a strong negative relationship with cover of sagebrush ( Artemisia spp.) in 2012, was slightly higher for territories with artificial platforms than other nest substrates in 2013, and had a positive relationship with abundance of ground squirrels ( Urocitellus spp.) that was strong in 2012 and weak in 2013. Associations with roads were weak and varied by year, road-type, and scale: in 2012, re-occupancy probability had a weak positive correlation with density of roads not associated with oil and gas fields at the territory-scale; however, in 2013 re-occupancy had a very weak negative correlation with density of oil and gas field roads near nest sites (≤500 m). Although our results indicate re-occupancy of breeding territories by ferruginous hawks was compatible with densities of anthropogenic infrastructure in our study area, the lack of relationships between oil and gas well density and territory re-occupancy may have occurred because pre-treatment data were unavailable. We used probabilistic sampling at a broad spatial extent, methods to account for imperfect detection, and conducted extensive prey sampling; nonetheless, future research using before-after-control-impact designs is needed to fully assess impacts of oil and gas development on ferruginous hawks.

Wyoming↗

Effects of experimental removal of barred owls on population demography of northern spotted owls in Washington and Oregon—2015 progress report

Evidence indicates that competition with newly established barred owls ( Strix varia ) is causing rapid declines in populations of northern spotted owls ( Strix occidentalis caurina ), and that the longterm persistence of spotted owls may be in question without additional management intervention. A pilot study in California showed that lethal removal of barred owls in combination with habitat conservation may be able to slow or even reverse population declines of spotted owls at local scales, but it remains unknown whether similar results can be obtained in larger areas with different forest conditions and where barred owls are more abundant. In 2015, we implemented a before-after-controlimpact (BACI) experimental design on two study areas in Oregon and Washington with at least 20 years of pre-treatment demographic data on spotted owls to determine if removal of barred owls can improve population trends of spatially associated spotted owls. Here we provide an overview of our research accomplishments and preliminary results in Oregon and Washington in 2015.

Oregon, Washington↗

Sex-based differences in Adelie penguin (Pygoscelis adeliae) chick growth rates.

Sexually size-dimorphic species must show some difference between the sexes in growth rate and/or length of growing period. Such differences in growth parameters can cause the sexes to be impacted by environmental variability in different ways, and understanding these differences allows a better understanding of patterns in productivity between individuals and populations. We investigated differences in growth rate and diet between male and female Adélie Penguin ( Pygoscelis adeliae ) chicks during two breeding seasons at Cape Crozier, Ross Island, Antarctica. Adélie Penguins are a slightly dimorphic species, with adult males averaging larger than adult females in mass (~11%) as well as bill (~8%) and flipper length (~3%). We measured mass and length of flipper, bill, tibiotarsus, and foot at 5-day intervals for 45 male and 40 female individually-marked chicks. Chick sex was molecularly determined from feathers. We used linear mixed effects models to estimate daily growth rate as a function of chick sex, while controlling for hatching order, brood size, year, and potential variation in breeding quality between pairs of parents. Accounting for season and hatching order, male chicks gained mass an average of 15.6 g d -1 faster than females. Similarly, growth in bill length was faster for males, and the calculated bill size difference at fledging was similar to that observed in adults. There was no evidence for sex-based differences in growth of other morphological features. Adélie diet at Ross Island is composed almost entirely of two species—one krill ( Euphausia crystallorophias ) and one fish ( Pleuragramma antarctica ), with fish having a higher caloric value. Using isotopic analyses of feather samples, we also determined that male chicks were fed a higher proportion of fish than female chicks. The related differences in provisioning and growth rates of male and female offspring provides a greater understanding of the ways in which ecological factors may impact the two sexes differently.

PLoS ONE↗

Demographic response of northern spotted owls to barred owl removal

Federally listed as threatened in 1990 primarily because of habitat loss, the northern spotted owl ( Strix occidentalis caurina ) has continued to decline despite conservation efforts resulting in forested habitat being reserved throughout its range. Recently, there is growing evidence the congeneric invasive barred owl ( Strix varia ) may be responsible for the continued decline primarily by excluding spotted owls from their preferred habitat. We used a long-term demographic study for spotted owls in coastal northern California as the basis for a pilot barred owl removal experiment. Our demography study used capture–recapture, reproductive output, and territory occupancy data collected from 1990 to 2013 to evaluate trends in vital rates and populations. We used a classic before-after-control-impact (BACI) experimental design to investigate the demographic response of northern spotted owls to the lethal removal of barred owls. According to the best 2-species dynamic occupancy model, there was no evidence of differences in barred or northern spotted owl occupancy prior to the initiation of the treatment (barred owl removal). After treatment, barred owl occupancy was lower in the treated relative to the untreated areas and spotted owl occupancy was higher relative to the untreated areas. Barred owl removal decreased spotted owl territory extinction rates but did not affect territory colonization rates. As a result, spotted owl occupancy increased in the treated area and continued to decline in the untreated areas. Prior to and after barred owl removal, there was no evidence that average fecundity differed on the 2 study areas. However, the greater number of occupied spotted owl sites on the treated areas resulted in greater productivity in the treated areas based on empirical counts of fledged young. Prior to removal, survival was declining at a rate of approximately 0.2% per year for treated and untreated areas. Following treatment, estimated survival was 0.859 for the treated areas and 0.822 for the untreated areas. Derived estimates of population change on both study areas showed the same general decline before removal with an estimated slope of –0.0036 per year. Following removal, the rate of population change on the treated areas increased to an average of 1.029 but decreased to an average of 0.870 on the untreated areas. The results from this first experiment demonstrated that lethal removal of barred owls allowed the recovery of northern spotted owl populations in the treated portions of our study area. If additional federally funded barred owl removal experiments provide similar results, this could be the foundation for development of a long-term conservation strategy for northern spotted owls.

California↗

Population dynamics of mallards breeding in eastern Washington

Variation in regional population trends for mallards breeding in the western United States indicates that additional research into factors that influence demographics could contribute to management and understanding the population demographics of mallards across North America. We estimated breeding incidence and adult female, nest, and brood survival in eastern Washington in 2006 and 2007 by monitoring female mallards with radio telemetry and tested how those parameters were influenced by study year (2006 vs. 2007), landscape type (agricultural vs. natural), and age (second year [SY] vs. after second year [ASY]). We also investigated the effects of female body condition and capture date on breeding incidence, and nest initiation date and hatch date on nest and brood survival, respectively. We included population parameters in a stage-based demographic model and conducted a perturbation analysis to identify which vital rates were most influential on population growth rate (λ). Adult female survival was best modeled with a constant weekly survival rate (0.994, SE = 0.003). Breeding incidence differed between years and was higher for birds in better body condition. Nest survival was higher for ASY females (0.276, SE = 0.118) than SY females (0.066, SE = 0.052), and higher on publicly managed lands (0.383, SE = 0.212) than agricultural (0.114, SE = 0.058) landscapes. Brood survival was best modeled with a constant rate for the 7-week monitoring period (0.50, SE = 0.155). The single variable having the greatest influence on λ was non-breeding season survival, but the combination of parameters from the breeding grounds explained a greater percent of the variance in λ. Mallard population growth rate was most sensitive to changes in non-breeding survival, nest success, brood survival, and breeding incidence. Future management decisions should focus on activities that improve these vital rates if managers want to increase the production of mallards in eastern Washington.

Washington↗

The effects of habitat, climate, and Barred Owls on long-term demography of Northern Spotted Owls

Estimates of species' vital rates and an understanding of the factors affecting those parameters over time and space can provide crucial information for management and conservation. We used mark–recapture, reproductive output, and territory occupancy data collected during 1985–2013 to evaluate population processes of Northern Spotted Owls ( Strix occidentalis caurina ) in 11 study areas in Washington, Oregon, and northern California, USA. We estimated apparent survival, fecundity, recruitment, rate of population change, and local extinction and colonization rates, and investigated relationships between these parameters and the amount of suitable habitat, local and regional variation in meteorological conditions, and competition with Barred Owls ( Strix varia ). Data were analyzed for each area separately and in a meta-analysis of all areas combined, following a strict protocol for data collection, preparation, and analysis. We used mixed effects linear models for analyses of fecundity, Cormack-Jolly-Seber open population models for analyses of apparent annual survival (ϕ), and a reparameterization of the Jolly-Seber capture–recapture model (i.e. reverse Jolly-Seber; RJS) to estimate annual rates of population change (λ RJS ) and recruitment. We also modeled territory occupancy dynamics of Northern Spotted Owls and Barred Owls in each study area using 2-species occupancy models. Estimated mean annual rates of population change (λ) suggested that Spotted Owl populations declined from 1.2% to 8.4% per year depending on the study area. The weighted mean estimate of λ for all study areas was 0.962 (± 0.019 SE; 95% CI: 0.925–0.999), indicating an estimated range-wide decline of 3.8% per year from 1985 to 2013. Variation in recruitment rates across the range of the Spotted Owl was best explained by an interaction between total winter precipitation and mean minimum winter temperature. Thus, recruitment rates were highest when both total precipitation (29 cm) and minimum winter temperature (−9.5°C) were lowest. Barred Owl presence was associated with increased local extinction rates of Spotted Owl pairs for all 11 study areas. Habitat covariates were related to extinction rates for Spotted Owl pairs in 8 of 11 study areas, and a greater amount of suitable owl habitat was generally associated with decreased extinction rates. We observed negative effects of Barred Owl presence on colonization rates of Spotted Owl pairs in 5 of 11 study areas. The total amount of suitable Spotted Owl habitat was positively associated with colonization rates in 5 areas, and more habitat disturbance was associated with lower colonization rates in 2 areas. We observed strong declines in derived estimates of occupancy in all study areas. Mean fecundity of females was highest for adults (0.309 ± 0.027 SE), intermediate for 2-yr-olds (0.179 ± 0.040 SE), and lowest for 1-yr-olds (0.065 ± 0.022 SE). The presence of Barred Owls and habitat covariates explained little of the temporal variation in fecundity in most study areas. Climate covariates occurred in competitive fecundity models in 8 of 11 study areas, but support for these relationships was generally weak. The fecundity meta-analysis resulted in 6 competitive models, all of which included the additive effects of geographic region and annual time variation. The 2 top-ranked models also weakly supported the additive negative effects of the amount of suitable core area habitat, Barred Owl presence, and the amount of edge habitat on fecundity. We found strong support for a negative effect of Barred Owl presence on apparent survival of Spotted Owls in 10 of 11 study areas, but found few strong effects of habitat on survival at the study area scale. Climate covariates occurred in top or competitive survival models for 10 of 11 study areas, and in most cases the relationships were as predicted; however, there was little consistency among areas regarding the relative importance of specific climate covariates. In contrast, meta-analysis results suggested that Spotted Owl survival was higher across all study areas when the Pacific Decadal Oscillation (PDO) was in a warming phase and the Southern Oscillation Index (SOI) was negative, with a strongly negative SOI indicative of El Niño events. The best model that included the Barred Owl covariate (BO) was ranked 4 th and also included the PDO covariate, but the BO effect was strongly negative. Our results indicated that Northern Spotted Owl populations were declining throughout the range of the subspecies and that annual rates of decline were accelerating in many areas. We observed strong evidence that Barred Owls negatively affected Spotted Owl populations, primarily by decreasing apparent survival and increasing local territory extinction rates. However, the amount of suitable owl habitat, local weather, and regional climatic patterns also were related to survival, occupancy (via colonization rate), recruitment, and, to a lesser extent, fecundity, although there was inconsistency in regard to which covariates were important for particular demographic parameters or across study areas. In the study areas where habitat was an important source of variation for Spotted Owl demographics, vital rates were generally positively associated with a greater amount of suitable owl habitat. However, Barred Owl densities may now be high enough across the range of the Northern Spotted Owl that, despite the continued management and conservation of suitable owl habitat on federal lands, the long-term prognosis for the persistence of Northern Spotted Owls may be in question without additional management intervention. Based on our study, the removal of Barred Owls from the Green Diamond Resources (GDR) study area had rapid, positive effects on Northern Spotted Owl survival and the rate of population change, supporting the hypothesis that, along with habitat conservation and management, Barred Owl removal may be able to slow or reverse Northern Spotted Owl population declines on at least a localized scale.

California, Oregon, Washington↗