Geology Reports⌕ Search

Geology topics

James A. Johnson

Publications and source records attributed to James A. Johnson.

26 records · Page 2Linked to original sources

Unusual foraging observations associated with seabird die-offs in Alaska

We report the first documentation of off-water foraging by the Fork-tailed Storm-Petrel Oceanodroma furcata and Short-tailed Shearwater Ardenna tenuirostris, a behavior not previously documented in any member of the families Hydrobatidae or Procellariidae. Over a two-week period in September 2016, we regularly observed individuals of these species over land on an extensive intertidal zone on the Bristol Bay coast of the Alaska Peninsula. We documented irregular feeding behaviors by storm-petrels, including pattering over shallow water and sand, digging into sand to uncover food items, and feeding on beach-cast fish. We revisited the site in August 2017 and did not observe storm-petrels, but we observed four shearwaters feeding on a beach-cast fish. The aberrant feeding behaviors, paucity of stomach contents and emaciated body condition of salvaged and collected birds, together with patterns between bird occurrence and wind speed and direction, indicate to us that these birds were blown to shore while weakened by food stress or compromised health. We further suggest that these aberrant feeding behaviors may be related to massive seabird die-offs that occurred in this region during 2014–2016, die-offs in which Forktailed Storm-Petrels have heretofore not been reported as a species affected by this phenomenon.

Alaska↗

A global threats overview for Numeniini populations: synthesising expert knowledge for a group of declining migratory birds.

The Numeniini is a tribe of 13 wader species (Scolopacidae, Charadriiformes) of which seven are Near Threatened or globally threatened, including two Critically Endangered. To help inform conservation management and policy responses, we present the results of an expert assessment of the threats that members of this taxonomic group face across migratory flyways. Most threats are increasing in intensity, particularly in non-breeding areas, where habitat loss resulting from residential and commercial development, aquaculture, mining, transport, disturbance, problematic invasive species, pollution and climate change were regarded as having the greatest detrimental impact. Fewer threats (mining, disturbance, problematic native species and climate change) were identified as widely affecting breeding areas. Numeniini populations face the greatest number of non-breeding threats in the East Asian-Australasian Flyway, especially those associated with coastal reclamation; related threats were also identified across the Central and Atlantic Americas, and East Atlantic flyways. Threats on the breeding grounds were greatest in Central and Atlantic Americas, East Atlantic and West Asian flyways. Three priority actions were associated with monitoring and research: to monitor breeding population trends (which for species breeding in remote areas may best be achieved through surveys at key non-breeding sites), to deploy tracking technologies to identify migratory connectivity, and to monitor land-cover change across breeding and non-breeding areas. Two priority actions were focused on conservation and policy responses: to identify and effectively protect key non-breeding sites across all flyways (particularly in the East Asian- Australasian Flyway), and to implement successful conservation interventions at a sufficient scale across human-dominated landscapes for species' recovery to be achieved. If implemented urgently, these measures in combination have the potential to alter the current population declines of many Numeniini species and provide a template for the conservation of other groups of threatened species.

Bird Conservation International↗

Seasonal movements of the Short-eared Owl (Asio flammeus) in western North America as revealed by satellite telemetry

The Short-eared Owl ( Asio flammeus ) is a widespread raptor whose abundance and distribution fluctuates in response to the varying amplitudes of its prey, which are predominately microtines. Previous efforts to describe the seasonal movements of Short-eared Owls have been hindered by few band recoveries and the species' cryptic and irruptive behavior. We attached satellite transmitters to adult Short-eared Owls at breeding areas in western and interior Alaska in June 2009 and July 2010, and tracked their movements for up to 19 mo. Owls initiated long-distance southward movements from Alaska and most followed a corridor east of the Rocky Mountains into the Prairie provinces and Great Plains states. Four owls followed a coastal route west of the Rocky Mountains, including one owl that crossed the Gulf of Alaska. Completed autumn migration distances ranged from 3205–6886 km (mean = 4722 ± 1156 km [SD]). Wintering areas spanned 21° of latitude from central Montana to southern Texas, and 24° of longitude from central California to western Kansas. Subsequent seasonal migrations were generally northward in spring and southward in autumn; these movements were comparatively short-distance (mean = 767.5 ± 517.4 km [SD]) and the owls exhibited low site fidelity. The Short-eared Owls we tracked from two relatively local breeding areas in Alaska used a patchwork of diverse open habitats across a large area of North America, which highlights that effective conservation of this species requires a collaborative, continental-scale focus.

Journal of Raptor Research↗

Avian influenza virus antibodies in Pacific Coast Red Knots (Calidris canutus rufa)

Prevalence of avian influenza virus (AIV) antibodies in the western Atlantic subspecies of Red Knot ( Calidris canutus rufa ) is among the highest for any shorebird. To assess whether the frequency of detection of AIV antibodies is high for the species in general or restricted only to C. c. rufa , we sampled the northeastern Pacific Coast subspecies of Red Knot ( Calidris canutus roselaari ) breeding in northwestern Alaska. Antibodies were detected in 90% of adults and none of the chicks sampled. Viral shedding was not detected in adults or chicks. These results suggest a predisposition of Red Knots to AIV infection. High antibody titers to subtypes H3 and H4 were detected, whereas low to intermediate antibody levels were found for subtypes H10 and H11. These four subtypes have previously been detected in shorebirds at Delaware Bay (at the border of New Jersey and Delaware) and in waterfowl along the Pacific Coast of North America.

Alaska, Delaware, New Jersey↗

Importance of the National Petroleum Reserve-Alaska for aquatic birds

We used data from aerial surveys (1992–2010) of >100,000 km 2 and ground surveys (1998–2004) of >150 km 2 to estimate the density and abundance of birds on the North Slope of Alaska (U.S.A.). In the ground surveys, we used double sampling to estimate detection ratios. We used the aerial survey data to compare densities of birds and Arctic fox (Vulpes lagopus), the major nest predator of birds, on the North Slope, in Prudhoe Bay, and in nearby areas. We partitioned the Prudhoe Bay oil field into 2 × 2 km plots and determined the relation between density of aquatic birds and density of roads, buildings, and other infrastructure in these plots. Abundance and density (birds per square kilometer) of 3 groups of aquatic birds—waterfowl, loons, and grebes; shorebirds; and gulls, terns, and jaegers—were highest in the National Petroleum Reserve–Alaska (NPRA) and lowest in the Arctic National Wildlife Refuge. Six other major wetlands occur in the Arctic regions of Canada and Russia, but the largest population of aquatic birds was in the NPRA. Aquatic birds were concentrated in the northern part of the NPRA. For example, an area that covered 18% of the NPRA included 53% of its aquatic birds. The aerial surveys showed that bird density was not lower and fox density was not higher in Prudhoe Bay than in surrounding areas. Density of infrastructure did not significantly affect bird density for any group of species. Our results establish that the NPRA is one of the most important areas for aquatic birds in the Arctic. Our results and those of others also indicate that oil production, as practiced in Prudhoe Bay, does not necessarily lead to substantial declines in bird density or productivity in or near the developed areas.

Alaska↗

Predicting breeding shorebird distributions on the Arctic Coastal Plain of Alaska

The Arctic Coastal Plain (ACP) of Alaska is an important region for millions of migrating and nesting shorebirds. However, this region is threatened by climate change and increased human development (e.g., oil and gas production) that have the potential to greatly impact shorebird populations and breeding habitat in the near future. Because historic data on shorebird distributions in the ACP are very coarse and incomplete, we sought to develop detailed, contemporary distribution maps so that the potential impacts of climate-mediated changes and development could be ascertained. To do this, we developed and mapped habitat suitability indices for eight species of shorebirds (Black-bellied Plover [Pluvialis squatarola], American Golden-Plover [Pluvialis dominica], Semipalmated Sandpiper [Calidris pusilla], Pectoral Sandpiper [Calidris melanotos], Dunlin [Calidris alpina], Long-billed Dowitcher [Limnodromus scolopaceus], Red-necked Phalarope [Phalaropus lobatus], and Red Phalarope [Phalaropus fulicarius]) that commonly breed within the ACP of Alaska. These habitat suitability models were based on 767 plots surveyed during nine years between 1998 and 2008 (surveys were not conducted in 2003 and 2005), using single-visit rapid area searches during territory establishment and incubation (8 June, 1 July). Species specific habitat suitability indices were developed and mapped using presence-only modeling techniques (partitioned Mahalanobis distance) and landscape environmental variables. For most species, habitat suitability was greater at lower elevations (i.e., near the coast and river deltas) and lower within upland habitats. Accuracy of models was high for all species, ranging from 65 -98%. Our models predicted that the largest fraction of suitable habitat for the majority of species occurred within the National Petroleum Reserve-Alaska, with highly suitable habitat also occurring within coastal areas of the Arctic National Wildlife Refuge west to Prudhoe Bay.

Alaska↗

Distribution of breeding shorebirds on the Arctic Coastal Plain of Alaska

Available information on the distribution of breeding shorebirds across the Arctic Coastal Plain of Alaska is dated, fragmented, and limited in scope. Herein, we describe the distribution of 19 shorebird species from data gathered at 407 study plots between 1998 and 2004. This information was collected using a single-visit rapid area search technique during territory establishment and early incubation periods, a time when social displays and vocalizations make the birds highly detectable. We describe the presence or absence of each species, as well as overall numbers of species, providing a regional perspective on shorebird distribution. We compare and contrast our shorebird distribution maps to those of prior studies and describe prominent patterns of shorebird distribution. Our examination of how shorebird distribution and numbers of species varied both latitudinally and longitudinally across the Arctic Coastal Plain of Alaska indicated that most shorebird species occur more frequently in the Beaufort Coastal Plain ecoregion (i.e., closer to the coast) than in the Brooks Foothills ecoregion (i.e., farther inland). Furthermore, the occurrence of several species indicated substantial longitudinal directionality. Species richness at surveyed sites was highest in the western portion of the Beaufort Coastal Plain ecoregion. The broad-scale distribution information we present here is valuable for evaluating potential effects of human development and climate change on Arctic-breeding shorebird populations.

Alaska↗

Additions to the avifauna of St Matthew Island, Bering Sea

St. Matthew Island (60°24' N, 172 ° 42' W) is located in the north-central Bering Sea and is renowned for its distinctive Beringian flora and fauna. Because of its central position between the coasts of Russia and Alaska, St. Matthew Island and its nearby satellites, Hall and Pinnacle islands, support a mixture of Palearctic and Nearctic avifaunas. Of special interest to North American ornithologists are the numerous Eurasian bird species that visit the islands each spring and fall. Winker et al. (2002) published the first comprehensive summary of bird records for the 125 species detected on St. Matthew Island from 1899 to 1997. Because of its remote location, however, St. Matthew Island is seldom visited, and the island's avifauna remains poorly described. As part of an island-wide systematic survey for Rock Sandpipers ( Calidris ptilocnemis ) and McKay's Buntings ( Plectrophenax hyperboreus ), our crew of five ornithologists was present on St. Matthew Island from 25 May to 9 July 2003. In this paper we provide information for 11 bird species seen for the first time on St. Matthew Island. Phylogenetic sequence and nomenclature follow the American Ornithologists' Union (1998, 2000) and Banks et al. (2002, 2003, 2004). An annotated species list with details of observation is on file at the University of Alaska Museum, Fairbank.

Alaska↗