Geology Reports⌕ Search

Geology topics

James A. Johnson

Publications and source records attributed to James A. Johnson.

At least 19 recordsLinked to original sources

Tringa flavipes (Lesser Yellowlegs) from separate breeding sites subdivides the Prairie Pothole Region in space and time during southbound migration

Some staging regions support multiple groups of the same migratory species, each of which may use the region differently. Characterizing the ways, in which separate groups use such regions can therefore help to identify vulnerabilities during this sensitive period of the annual cycle. The Prairie Pothole Region (PPR) is a massive wetland complex in the northern Great Plains of North America used by ∼11 million shorebirds during migration. The PPR has been heavily modified by agriculture and is experiencing varied effects of global climate change, threatening the health of the shorebirds that rely on it. Here, we used 6 seasons of southbound tracking data of Tringa flavipes (Lesser Yellowlegs)—a long-distance migratory shorebird species with an estimated population decline of 63% over the last 4 decades—from 9 sites across their breeding range to explore differences in migratory behavior within this important staging region. We found that 75% of tracked individuals used the region during southbound migration, and T. flavipes from different breeding sites detoured 110–875 km from their most direct migratory route to access the PPR. Individuals that arrived later stayed longer and made more stops within the region than those that arrived early. Individuals originating from different breeding sites also displayed spatial and temporal segregation within the region: T. flavipes from southwest and central Alaska relied heavily on the northwestern PPR, while those from Canada used the central and southeastern portions of the PPR. Finally, timing of use varied among groups, but the southeastern PPR became increasingly important over the course of the southbound migratory window, as other wetlands likely dried out. Our study highlights the portions of the PPR of critical importance to migrating T. flavipes and the diversity of ways, in which different groups from within the same species can use a single staging region.

Alaska, Manitoba, Northwest Territories, Ontario, ↗

Post-hatch ecology, diet, and first migration of juvenile Alaskan Bar-tailed Godwits

Life stages between hatching and adult recruitment are poorly described for most migratory shorebird species and represent a critical knowledge gap in understanding long-term population dynamics. We conducted a pilot study on the Seward Peninsula, Alaska, to assess the feasibility of following juvenile Bar-tailed Godwits Limosa lapponica baueri from their breeding grounds to their non-breeding grounds in New Zealand and Australia. Radio-tracked broods were highly mobile and moved hundreds to thousands of meters per day. They used low-elevation wetlands with dense shrub cover when younger, and more open, tundra-dominated ridgetops when older. Using DNA metabarcoding analysis of fecal samples, we found that chick diet consisted largely of flying insects (e.g. Tenthredinidae and Ichneumonidae) and small gastropods and appeared to increase in diversity with chick age. We followed one brood to near-fledging (ca. 26 days old) and deployed 5-g satellite transmitters on three chicks. One of these subsequently moved to the Yukon-Kuskokwim Delta, from where it flew 11 days and an estimated 13,391 km to Tasmania, which is the longest non-stop flight recorded for landbirds. These results provide the first information on the ecology of pre- and post-fledging young Bar-tailed Godwits in Alaska, and will inform future efforts to study this important life stage.

Alaska↗

The collective application of shorebird tracking data to conservation

Addressing urgent conservation issues, such as the drastic declines of North American migratory birds, requires creative, evidence-based, efficient, and collaborative approaches. The abundance of over 50% of monitored North American shorebird populations has declined by over 50% since 1980. To address these declines, we developed a partnership of scientists and practitioners called the Shorebird Science and Conservation Collective (hereafter the collective ). The collective was founded to translate the combined findings of shorebird tracking data into on-the-ground conservation action. With advice from an advisory group, the collective acts as an intermediary whereby dedicated staff collate and analyze data contributions from scientists to support knowledge requests from conservation practitioners. In its first three years, data contributions from 75 organizations include over 7.1 million shorebird observations forming movement paths of 3420 individuals representing 36 species tracked across the Americas and have informed 18 conservation projects spanning education, land and species management, land conservation, and policy requests. Others engaged in translational science from big data could consider similar knowledge-sharing models that prioritize usable data products, foster collaborative engagement between science experts and practitioners, build focused communities around topics or taxonomic groups, and employ a proof-of-concept phase to develop scalable solutions while making progress toward long-term funding to sustain impact. As the volume of scientific data continues to grow, intermediaries, such as the collective, can be vital liaisons to rapidly integrate and interpret research to support conservation action. Dedicated to the memory of Shiloh Schulte and his conservation achievements for shorebirds.

Conservation Biology↗

Land cover, elevation, and precipitation predict distribution and hotspots of three bird species of concern in boreal Alaska

The boreal forest biome is an important breeding area for migratory birds and is undergoing rapid changes, including drying of wetlands, changes to vegetation composition, and human development. Many boreal bird populations are declining, but information is often lacking on how these species associate with habitat characteristics and thus how they may respond to changing conditions. We used a large point-count dataset to describe habitat associations and hotspots for three boreal species of concern in Alaska, USA: Tringa flavipes (Lesser Yellowlegs), Contopus cooperi (Olive-sided Flycatcher), and Euphagus carolinus (Rusty Blackbird). We used an N-mixture model to evaluate covariates of abundance and two components of detection (availability and perceptibility). We then used the estimated relationships with covariates to predict density of each species across the Northwestern Interior Forest (Bird Conservation Region 4) in Alaska, including identifying hotspots where density was predicted to be in the top 10% of all locations. T. flavipes and E. carolinus were associated with wetlands and mean values of June precipitation; T. flavipes were also associated with low elevation and recent fire; and C. cooperi was associated with needleleaf forest and moderate elevation. Hotspots for T. flavipes and E. carolinus usually overlapped, while hotspots for C. cooperi almost never overlapped with those of the other two species. Following ground-truthing, these predicted distributions could be used to indicate areas of high importance for species of conservation concern and thus inform management decisions and mitigation measures. Our results could also help identify areas that are likely to be important for these species in the future, given the rapid changes now occurring across the boreal biome in response to climate warming and drying.

Alaska↗

Hybridization and asymmetrical introgression between the vulnerable Gray‐Headed Chickadee and a more abundant congener, the Boreal Chickadee: Implications for conservation

Hybridization is a common process among bird species that can precipitate a mix of positive or negative species outcomes. Particularly for rare populations, detrimental effects of hybridization on demographic growth rates and genetic integrity are of serious concern. In Alaska and a small region of northwestern Canada, the endemic subspecies of Gray-headed Chickadee ( Poecile cinctus lathami ) has declined in recent decades from being locally common to being extremely rare. The more widespread Boreal Chickadee ( P. hudsonicus ) has become increasingly abundant in areas of sympatry. These changes in abundance may have led to hybridization between Gray-headed Chickadees and Boreal Chickadees. We used a series of analyses to test for signatures of introgression at mitochondrial DNA and nuclear DNA using historical museum samples of both species collected between 1875 and 1979 as well as contemporary Boreal Chickadee samples. In addition, we modeled Gray-headed Chickadee and Boreal Chickadee demographic histories to better understand patterns of effective population size changes and gene flow over time. Introgression of Gray-headed Chickadee nuclear DNA was detected in contemporary and historical Boreal Chickadee populations, and two first-generation hybrid backcrosses were observed in the historical Boreal Chickadee samples. Lack of mitochondrial DNA introgression or backcrossing into the Gray-headed Chickadee historical samples may be an artifact of mate scarcity during the period before local abundances of Boreal Chickadee exceeded Gray-headed Chickadees. Demographic modeling with nuclear loci estimated a low level of symmetric gene flow between Gray-headed Chickadees and Boreal Chickadees since the time of divergence. Our study suggests that hybridization may be linked to Gray-headed Chickadee declines and represents a case study of how museum collections can be used to infer introgression in a population too scarce to directly investigate.

Ecology and Evolution↗

Migratory strategies across an ecological barrier: Is the answer blowing in the wind?

Background: Ecological barriers can shape the movement strategies of migratory animals that navigate around or across them, creating migratory divides. Wind plays a large role in facilitating aerial migrations, and can temporally or spatially change the challenge posed by an ecological barrier, with beneficial winds potentially converting a barrier to a corridor. Here, we explore the role wind plays in shaping initial southbound migration strategy between two populations departing from different locations along an ecological barrier. Methods: Using GPS satellite transmitters, we tracked the southbound migration of two populations of Short-billed Dowitchers ( Limnodromus griseus caurinus ) from breeding grounds in Alaska to wintering sites in coastal Mexico. The breeding grounds were positioned in distinct regions along an ecological barrier, the Gulf of Alaska. Between the two populations, we compared migratory timing, wind availability at, and tailwind support en route across the Gulf of Alaska. Results: Route choice and arrival timing to wintering sites differed markedly between the two populations: individuals departing from the more westerly site (King Salmon) left at the same time as those from further east (Beluga) but crossed the Gulf of Alaska farther west and arrived along the Pacific coast of Mexico an average of 19 days earlier than their counterparts. Dowitchers from both sites used a slight tailwind to cue departure, but once aloft over the Gulf of Alaska, birds from the more westerly site had up to ten times more tailwind assistance than birds from the more easterly one. Conclusions: The distinct migration strategies, and degree of wind assistance experienced, of these two populations demonstrates how differences in wind availability along migratory routes may form the basis for intraspecific variation in migration strategies with potential carryover effects. Future changes in wind regimes may therefore interact with changes in habitat availability to influence migration patterns and migratory bird conservation.

Alaska↗

The Amazon Basin’s rivers and lakes support Nearctic-breeding shorebirds during southward migration

Identifying the migration routes and stopover sites used by declining species is critical for developing targeted conservation actions. Long-distance migratory shorebirds are among the groups of birds declining most rapidly, yet we frequently lack detailed knowledge about the routes and stopover sites they use during their hemisphere-spanning migrations. This is especially true for species that migrate through mid-continental regions in the Western Hemisphere. We therefore used satellite transmitters to track 212 individuals of 6 shorebird species during their southward migrations— Pluvialis dominica (American Golden-Plover), Limosa haemastica (Hudsonian Godwit), Tringa flavipes (Lesser Yellowlegs), and Calidris subruficollis (Buff-breasted Sandpiper), C. melanotos (Pectoral Sandpiper), and Bartramia longicauda (Upland Sandpiper)—as they crossed the Amazon Basin of South America, a region from which reports of shorebird numbers are increasing but remain relatively rare. Our results make clear that the Amazon Basin provides stopover habitat for a large number of shorebirds: more than 74% of individuals tracked crossing the Amazon Basin stopped over in the region for an average of 2–14 days, with some spending the entire nonbreeding season there. All species selected stopover sites along the region’s many rivers and lakes, while within stopover sites each species exhibited distinct habitat preferences. The timing of stopovers within sub-basins of the Amazon Basin also coincided with periods of low water, when the muddy, shallow water habitats preferred by most shorebirds are likely plentiful. Together, our results highlight the need for detailed investigations into shorebird abundance and distribution within the Amazon Basin, threats to shorebirds within particular subbasins, and links between shorebird conservation efforts and those targeting the myriad other species that inhabit this dynamic, hyper-diverse region.

Amazon Basin↗

Alaska's climate sensitive Yukon-Kuskokwim Delta supports seven million Arctic-breeding shorebirds, including the majority of six North American populations

Baseline information about declining North American shorebird populations is essential to determine the effects of global warming at low-lying coastal areas of the Arctic and subarctic, where numerous taxa breed, and to assess population recovery throughout their range. We estimated population sizes on the Yukon-Kuskokwim Delta in western Alaska on the eastern edge of the Bering Sea. We conducted ground-based surveys during 2015 and 2016 at 589 randomly selected plots from an area of 35,769 km 2 . We used stratified random sampling in 8 physiographic strata and corrected population estimates using detection ratios derived from double sampling on a subset of plots. We detected 11,110 breeding individuals of 21 taxa. Western Sandpiper ( Calidris mauri ), Red-necked Phalarope ( Phalaropus lobatus ), Dunlin (subspecies C. alpina pacifica ), and Wilson’s Snipe ( Gallinago delicata ) were the most abundant taxa. We estimated that ~6.9 million individual shorebirds were breeding on the entire Yukon-Kuskokwim Delta in 2015 and 2016. Our surveys of this region provided robust population estimates (CVs ≤ 0.35) for 14 species. Our results indicate that the Yukon-Kuskokwim Delta supports a large proportion of North America’s breeding populations of the Pacific Golden-Plover ( Pluvialis fulva ), the western population of a Whimbrel subspecies ( Numenius phaeopus hudsonicus ), a Bar-tailed Godwit subspecies ( Limosa lapponica baueri ), Black Turnstone ( Arenaria melanocephala ), a Dunlin subspecies ( Calidris alpina pacifica ), and Western Sandpiper. Our study highlights the importance to breeding shorebirds of this relatively pristine but climatically sensitive deltaic system. Estuaries and deltaic systems worldwide are rapidly being degraded by anthropogenic activities. Our population estimates can be used to refine prior North American population estimates, determine effects of global warming, and evaluate conservation success by measuring population change over time.

Alaska↗

Rapid population decline in McKay's Bunting, an Alaskan endemic, highlights the species’ current status relative to international standards for vulnerable species

The McKay’s Bunting ( Plectrophenax hyperboreus ) is endemic to Alaska, breeds solely on the remote and uninhabited St. Matthew and Hall islands (332 km 2 ) in the central Bering Sea, and is designated as a species of high conservation concern due to its small population size and restricted range. A previous hypothesized population estimate (~2,800—6,000 individuals) was greatly increased (~31,200 individuals) after systematic surveys of the species’ entire breeding range in 2003, establishing McKay’s Bunting as one of the rarest passerines in North America. In 2018, we replicated the 2003 surveys and used density surface models to estimate breeding season densities, distributions, and population change over the intervening time period. Our results indicate that the McKay's Bunting population declined by 38% (95% CI: 27—48%) from ~31,560 to 19,481 individuals since 2003. Spatial model predictions showed no areas with an increase of birds on either St. Matthew or Hall islands but revealed declines across 13% (42 km 2 ) of St. Matthew Island. Declines disproportionately occurred both in marginal habitats with reduced rocky nesting substrate and in high-density hotspots along the coast of St. Matthew Island. The total area occupied by breeding adults decreased by 8%, and high-density hotspots shifted inland from the coast of St. Matthew Island to higher elevations on both islands, the latter potentially responses to exceptionally warm weather and reduced spring snow cover in 2018. Additionally, we observed low numbers of predators and interspecific competitors in 2018 suggesting these did not cause the decline. Our findings indicate that McKay’s Bunting meets international standards for elevating its conservation status from Least Concern to Endangered based on the International Union for Conservation of Nature Red List of Threatened Species ranking criteria. Additional population monitoring and studies to identify the causal mechanisms of the recent population decline of this rare species could assist future population assessments.

Alaska↗

Movement and genomic methods reveal mechanisms promoting connectivity in a declining shorebird: The lesser yellowlegs

Integrating tracking technology and molecular approaches provides a comprehensive picture of contemporary and evolutionary mechanisms promoting connectivity. We used mitochondrial DNA and double digest restriction-site associated DNA (ddRAD) sequencing combined with satellite telemetry to investigate the connectivity of geographically disparate breeding populations of a declining boreal shorebird, the lesser yellowlegs ( Tringa flavipes ). We were able to track 33 individuals on their round-trip migrations to Central and South America and back to the boreal wetlands of North America. Nearly all (93%) adults captured on the breeding grounds returned to within 5 km of the original capture site, with a median dispersal distance of 629 m. While our telemetry data revealed limited breeding dispersal in adults, genetic data uncovered significant interconnectedness across the species’ range. Very little genetic structure was estimated at ddRAD autosomal ( Φ ST = 0.001), Z-linked ( Φ ST = 0.001), and mtDNA loci ( Φ ST = 0.020), and maximum likelihood-based clustering methods placed all individuals in a single cluster regardless of capture location, indicating the species is panmictic. Our data indicate that large-scale juvenile dispersal is the main mechanism maintaining connectivity in this species, resulting in the absence of genomic structure.

Diversity↗

Flyway-scale GPS tracking reveals migratory routes and key stopover and non-breeding locations of lesser yellowlegs

Many populations of long-distance migrant shorebirds are declining rapidly. Since the 1970s, the lesser yellowlegs ( Tringa flavipes ) has experienced a pronounced reduction in abundance of ~63%. The potential causes of the species' decline are complex and interrelated. Understanding the timing of migration, seasonal routes, and important stopover and non-breeding locations used by this species will aid in directing conservation planning to address potential threats. During 2018–2022, we tracked 118 adult lesser yellowlegs using GPS satellite tags deployed on birds from five breeding and two migratory stopover locations spanning the boreal forest of North America from Alaska to Eastern Canada. Our objectives were to identify migratory routes, quantify migratory connectivity, and describe key stopover and non-breeding locations. We also evaluated predictors of southbound migratory departure date and migration distance. Individuals tagged in Alaska and Central Canada followed similar southbound migratory routes, stopping to refuel in the Prairie Pothole Region of North America, whereas birds tagged in Eastern Canada completed multi-day transoceanic flights covering distances of >4000 km across the Atlantic between North and South America. Upon reaching their non-breeding locations, lesser yellowlegs populations overlapped, resulting in weak migratory connectivity. Sex and population origin were significantly associated with the timing of migratory departure from breeding locations, and body mass at the time of GPS-tag deployment was the best predictor of southbound migratory distance. Our findings suggest that lesser yellowlegs travel long distances and traverse numerous political boundaries each year, and breeding location likely has the greatest influence on migratory routes and therefore the threats birds experience during migration. Further, the species' dependence on wetlands in agricultural landscapes during migration and the non-breeding period may make them vulnerable to threats related to agricultural practices, such as pesticide exposure.

Ecology and Evolution: Nature Notes↗

Revealing migratory path, important stopovers and non-breeding areas of a boreal songbird in steep decline

The Olive-sided Flycatcher (Contopus cooperi) is a steeply declining aerial insectivore with one of the longest migrations of any North American passerine. We deployed light-level geolocators and archival GPS tags on breeders in boreal Alaska to determine migratory routes, important stopovers and non-breeding locations. Data from 16 individuals revealed a median 23,555 km annual journey (range: 19,387, 27,292 km) over 95 days (range: 83, 139 days) with wintering occurring in three regions of South America (NW Colombia/Ecuador, central Peru and W Brazil/S Peru). We developed a new method to identify “Important Stopovers” by quantifying intensity of use (a function of bird numbers and stop durations) along migratory routes. We identified 13 Important Stopovers that accounted for ~66% of the annual migratory period, suggestive of refueling activities. Some sites coincided with key areas previously identified for other Neotropi- cal-Nearctic migrants. Percent land “protected” at Impor- tant Stopovers, as defined by IUCN, ranged from 3.8% to 49.3% (mean [95% CI]: 17.3% [9.6, 25.0]). Total migration speed did not differ by season (median: 255 km day-1, range: 182, 295km day-1), despite greater spring travel dis- tances. Birds with longer non-breeding periods, however, migrated north faster. Climate-driven mismatches in migratory timing may be less of a concern for western than for eastern flycatcher populations, given recent con- generic analyses (C. sordidulus, C. virens). However, accel- erated high-latitude changes, may nonetheless impact boreal breeders.

Alaska↗

Mismatch-induced growth reductions in a clade of Arctic-breeding shorebirds are rarely mitigated by increasing temperatures

In seasonal environments subject to climate change, organisms typically show phenological changes. As these changes are usually stronger in organisms at lower trophic levels than those at higher trophic levels, mismatches between consumers and their prey may occur during the consumers’ reproduction period. While in some species a trophic mismatch induces reductions in offspring growth, this is not always the case. This variation may be caused by the relative strength of the mismatch, or by mitigating factors like increased temperature-reducing energetic costs. We investigated the response of chick growth rate to arthropod abundance and temperature for six populations of ecologically similar shorebirds breeding in the Arctic and sub-Arctic (four subspecies of Red Knot Calidris canutus , Great Knot C . tenuirostris and Surfbird C . virgata ). In general, chicks experienced growth benefits (measured as a condition index) when hatching before the seasonal peak in arthropod abundance, and growth reductions when hatching after the peak. The moment in the season at which growth reductions occurred varied between populations, likely depending on whether food was limiting growth before or after the peak. Higher temperatures led to faster growth on average, but could only compensate for increasing trophic mismatch for the population experiencing the coldest conditions. We did not find changes in the timing of peaks in arthropod availability across the study years, possibly because our series of observations was relatively short; timing of hatching displayed no change over the years either. Our results suggest that a trend in trophic mismatches may not yet be evident; however, we show Arctic-breeding shorebirds to be vulnerable to this phenomenon and vulnerability to depend on seasonal prey dynamics.

Global Change Biology↗

Implications of historical and contemporary processes on genetic differentiation of a declining boreal songbird: The rusty blackbird

The arrangement of habitat features via historical or contemporary events can strongly influence genomic and demographic connectivity, and in turn affect levels of genetic diversity and resilience of populations to environmental perturbation. The rusty blackbird ( Euphagus carolinus ) is a forested wetland habitat specialist whose population size has declined sharply (78%) over recent decades. The species breeds across the expansive North American boreal forest region, which contains a mosaic of habitat conditions resulting from active natural disturbance regimes and glacial history. We used landscape genomics to evaluate how past and present landscape features have shaped patterns of genetic diversity and connectivity across the species’ breeding range. Based on reduced-representation genomic and mitochondrial DNA, genetic structure followed four broad patterns influenced by both historical and contemporary forces: (1) an east–west partition consistent with vicariance during the last glacial maximum; (2) a potential secondary contact zone between eastern and western lineages at James Bay, Ontario; (3) insular differentiation of birds on Newfoundland; and (4) restricted regional gene flow among locales within western and eastern North America. The presence of genomic structure and therefore restricted dispersal among populations may limit the species’ capacity to respond to rapid environmental change.

Diversity↗

Alaska Landbird Conservation Plan

Alaska is a land of extremes. The diversity of its avifauna reflects the heterogeneity of its landscape, with more than 500 species of birds recorded in the state. Species inhabiting primarily terrestrial habitats, known collectively as landbirds, constitute the largest and most ecologically diverse component of the Alaska avifauna. Habitats used by landbirds range from temperate rainforests in southeastern Alaska to Arctic tundra across much of northern Alaska. Most of these landbird species are migratory, and four major global migration flyways converge on rich breeding areas in Alaska. Alaska has one endemic landbird species, the McKay’s Bunting, and is home to an impressive number of landbird populations for which it hosts a large proportion of the regional, continental, or global population. Thus, Alaska has a significant stewardship responsibility for these particular landbird species and subspecies. Habitats in Alaska remain largely pristine due to the region’s remote nature, vast size, and small human population. Alaska’s growing population and attendant economic development, however, present many challenges that could affect all wildlife, including landbirds. Threats in Alaska are often considered to be less significant than those occurring elsewhere, where habitats are being altered by more rapidly increasing anthropogenic pressures, but they carry far-reaching consequences nonetheless. Habitats and ecosystem dynamics are changing rapidly due to the magnitude of climate warming at high latitudes. As such, effective landbird conservation in Alaska requires a broad, landscape-scale approach. Conservation of landbirds over such an extensive and diverse landscape also demands that we integrate efforts in habitat management, population monitoring, research, education, and outreach at local, regional, continental, and international scales. Information on distribution and habitat requirements of landbirds should be incorporated into land-use planning decisions. Synthesizing information on distribution and population trends of landbirds is a critical, time-sensitive task. Such information should be provided in a form that is readily available to land managers and policy decision-makers. The primary objectives of this plan are to (1) describe the region and Alaska’s landbird avifauna; (2) identify species of concern, important habitats, and key information needs; (3) highlight major conservation issues and threats to landbirds; and (4) identify potential conservation actions. We first examine landbird conservation at the statewide level within broad perspectives (regional, continental, and global), then take a detailed look at the specific issues, information needs, and potential conservation actions within each Bird Conservation Region in Alaska.

Alaska↗

Further information on the avifauna of St. Matthew and Hall Islands, Bering Sea, Alaska

In June and July 2018 and July 2019 we surveyed birds on St. Matthew and Hall islands, isolated in the central Bering Sea. Our surveys were focused on the McKay’s Bunting (Plectrophenax hyperboreus), Rock Sandpiper (Calidris ptilocnemis ptilocnemis), and Pelagic Cormorant (Phalacrocorax pelagicus) but encompassed all birds and yielded 13 species and four subspecies new to the islands’ avifaunal list, and new details and documentation of breeding for eight species. Especially notable discoveries include a mixed pair of Bewick’s (Cygnus columbianus bewickii) and Whistling (C. c. columbianus) Swans, a mixed pair of the Glaucous-winged (Larus glaucescens) and an Asian subspecies of the Herring Gull (L. argentatus vegae), and discovery of a colony of ~100 pairs of the Red-legged Kittiwake (Rissa brevirostris). Also, contrary to many previous expeditions, we found the Gray-crowned Rosy-Finch (Leucosticte tephrocotis umbrina) to be common and conclude that it may be resident.

Alaska↗

Ecological insights from three decades of animal movement tracking across a changing Arctic

The Arctic is entering a new ecological state, with alarming consequences for humanity. Animal-borne sensors offer a window into these changes. Although substantial animal tracking data from the Arctic and subarctic exist, most are difficult to discover and access. Here, we present the new Arctic Animal Movement Archive (AAMA), a growing collection of more than 200 standardized terrestrial and marine animal tracking studies from 1991 to the present. The AAMA supports public data discovery, preserves fundamental baseline data for the future, and facilitates efficient, collaborative data analysis. With AAMA-based case studies, we document climatic influences on the migration phenology of eagles, geographic differences in the adaptive response of caribou reproductive phenology to climate change, and species-specific changes in terrestrial mammal movement rates in response to increasing temperature.

Science↗