Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Daniel R. Ruthrauff

Publications and source records attributed to Daniel R. Ruthrauff.

47 records · Page 3Linked to original sources

Coelomic implantation of satellite transmitters in the bar-tailed godwit ( Limosa lapponica ) and the bristle-thighed curlew ( Numenius tahitiensis ) using propofol, bupivacaine, and lidocaine

Intravenous propofol was used as a general anesthetic with a 2∶1 (mg∶mg) adjunctive mixture of lidocaine and bupivacaine as local anesthetics infiltrated into the surgical sites for implantation of satellite transmitters into the right abdominal air sac of 39 female and 4 male bar-tailed godwits ( Limosa lapponica baueri and Limosa lapponica menzbeiri ) and 11 female and 12 male bristle-thighed curlews ( Numenius tahitiensis ). The birds were captured on nesting grounds in Alaska, USA, and on overwintering areas in New Zealand and Australia from 2005 through 2008. As it was developed, the mass of the transmitter used changed yearly from a low of 22.4 ± 0.2 g to a high of 27.1 ± 0.2 g and weighed 25.1 ± 0.2 g in the final year. The mean load ratios ranged from 5.2% to 7.7% for godwits and from 5.7% to 7.5% for curlews and exceeded 5% for all years, locations, and genders of both species. The maximum load ratio was 8.3% for a female bar-tailed godwit implanted in Australia in 2008. Three godwits and no curlews died during surgery. Most birds were hyperthermic upon induction but improved during surgery. Two godwits (one in New Zealand and one in Australia) could not stand upon release, likely due to capture myopathy. These birds failed to respond to treatment and were euthanized. The implanted transmitters were used to follow godwits through their southern and northern migrations, and curlews were followed on their southern migration.

Alaska↗

Ecological factors regulating brood attendance patterns of the western sandpiper calidris mauri

Parental brood attendance patterns vary greatly among shorebird species. For monogamous calidridine species, biparental care with female-first brood departure is most common. It is believed that adult sandpipers balance potential individual survival costs associated with extended parental care against the benefit gained by their brood of prolonged parental care. These costs and benefits are difficult to quantify and factors affecting the termination of parental brood attendance are unclear. We compared clutch size, nesting phenology, and parental attendance patterns of Western Sandpipers Calidris mauri at Nome and Kanaryarmiut, Alaska, sites separated by three degrees of latitude. The sites differed in breeding density and duration of breeding season, but the distribution of clutch sizes did not differ between sites or between nesting attempts. Parental attendance patterns were similar between sites, suggesting that parental attendance is a highly conserved life-history trait in Western Sandpipers. Male Western Sandpipers attended broods longer than females, and the duration of parental attendance decreased at a similar rate for both sexes as the season progressed. Male and female Western Sandpipers undertake differential migrations to their non-breeding grounds, with males typically settling at more northerly locations and females at more southerly sites, a migration pattern shared by certain other monogamous calidridine species. These same species exhibit similar parental brood attendance patterns, suggesting the strong role of overall migration distance in shaping the expression of parental attendance behaviours. A contrast of more geographically disjunct sites coupled with a better understanding of the migratory connectivity between Western Sandpiper breeding and non-breeding populations would elucidate the role of cross-seasonal effects on parental brood attendance decisions. ?? 2009 British Ornithologists' Union.

Ibis↗

The blind men and the elephant: Concerns about the use of juvenile proportion data

Juvenile proportion data in shorebirds are being used with increasing frequency to estimate recruitment and even breeding success. Although this area of investigation holds great promise, flaws in current study designs preclude great confidence in the broad-scale inferences being drawn. We present data from our own investigations on juvenile proportions in Bar-tailed Godwits Limosa lapponica in Alaska to illustrate the significance of some of these problems. We then explore issues of study design, specifically bias, precision, untested assumptions and the use of correlations for interpreting juvenile proportion data. The issue of bias is particularly important, because inferences about shorebird productivity are being expanded to geographic areas well beyond what the data legitimately allow. Until studies of juvenile proportions are more rigorously designed and implemented, we suggest that many of the inferences about shorebird productivity based on such data are premature and may lead to management decisions that are detrimental to the conservation of shorebirds.

Stilt - The journal for the East Asian-Australasia↗

Inventory of montane-nesting birds in Katmai and Lake Clark national parks and preserves

As part of the National Park Service’s Inventory and Monitoring Program, biologists from the U. S. Geological Survey’s Alaska Science Center conducted an inventory of birds in montane regions of Katmai and Lake Clark National Parks and Preserves during 2004–2006. We used a stratified random survey design to allocate samples by ecological subsection. To survey for birds, we conducted counts at 468 points across 29, 10-km x 10-km (6.2-mi x 6.2-mi) sample plots in Katmai and 417 points across 25, 10-km x 10-km sample plots in Lake Clark. We detected 92 and 104 species in Katmai and Lake Clark, respectively, including 40 species of conservation concern. We detected three species not previously recorded in Katmai (Ring-necked Duck [ Aythya collaris ], Lesser Scaup [ Aythya affinis ], and White-tailed Ptarmigan [ Lagopus leucurus ]) and two species not previously recorded in Lake Clark (Northern Flicker [ Colaptes auratus ] and Olive-sided Flycatcher [ Contopus cooperi ]). The most commonly detected species in both parks was Golden-crowned Sparrow ( Zonotrichia atricapilla ); Fox Sparrow ( Passerella iliaca ) and American Pipit ( Anthus rubescens ) were abundant and widely-distributed as well. We defined sites as low (100–350 m), middle (351–600 m), or high (601–1,620 m) elevation based on the distribution of vegetation cover, and similarly categorized the 34 most-commonly detected species based on the mean elevation of sample points at which they were detected. High elevation (i.e., alpine) sites were characterized by high percent cover of dwarf shrub and bare ground habitat and supported species like Rock Ptarmigan ( L. mutus ), American Golden-Plover ( Pluvialis dominica ), Wandering Tattler ( Tringa incana ), Surfbird ( Aphriza virgata ), and Snow Bunting ( Plectrophenax nivalis ), all species of conservation concern. This inventory represents the first systematic survey of birds nesting in montane regions of both parks. Results from this inventory can form the foundation of subsequent monitoring efforts

Alaska↗

Shorebird avoidance of nearshore feeding and roosting areas at night correlates with presence of a nocturnal avian predator

We here report two anecdotes about avian interactions relevant to the interpretation of differences in shorebird habitat use between day and night . Several studies have reported that shorebirds avoid feeding and roosting along nearshore areas at night yet commonly use these sites during daytime. This suggests that nighttime avoidance of nearshore places is a response to increased danger of predation. When mist-netting during autumn 2005 on nearshore intertidal habitats along South Spit, Egegik Bay (Alaska Peninsula), Alaska, we discovered that shorebirds that occurred there in large numbers during daytime low tides and roosted there during daytime high tides (especially Dunlin Calidris alpina, Rock Sandpipers Calidris ptilocnemis, Black-bellied Plover Pluvialis squatarola, and Surfbirds Aphriza virgata), were absent at night . Their avoidance of the area correlated with Short-eared Owls Asio flammeus concurrently hunting over the beach and adjacent intertidal habitats. Spotlighting over nearby expansive intertidal mudflats confirmed that the same suite of species continued to forage or roost nearby at night. To bring the story full circle, the morning following one mist-netting effort we found a Short-eared Owl on the beach that had been killed earlier by a Gyrfalcon Falco rusticolus. In the owl’s stomach were remains of a freshly devoured Dunlin.

Wader Study Group Bulletin↗

Inventory of montane-nesting birds in the Arctic Network of National Parks, Alaska

The Alaska Science Center of the U.S. Geological Survey conducted an inventory of birds in montane areas of the four northern parks in the Arctic Network of National Parks, Alaska. This effort represents the first comprehensive assessment of breeding range and habitat associations for the majority of avian species in the Arctic Network. Ultimately, these data provide a framework upon which to design future monitoring programs. A stratified random sampling design was used to select sample plots (n = 73 plots) that were allocated in proportion to the availability of ecological subsections. Point counts (n = 1,652) were conducted to quantify abundance, distribution, and habitat associations of birds. Field work occurred over three years (2001 to 2003) during two-week-long sessions in late May through early June that coincided with peak courtship activity of breeding birds. Totals of 53 species were recorded in Cape Krusenstern National Monument, 91 in Noatak National Preserve, 57 in Kobuk Valley National Park, and 96 in Gates of the Arctic National Park and Preserve. Substantial proportions of species in individual parks are considered species of conservation concern (18 to 26%) or species of stewardship responsibility of the land managers in the region (8 to 18%). The most commonly detected passerines on point counts included Redpoll spp. ( Carduelis flammea and C. hornemanni ), Savannah Sparrow ( Passerculus sandwichensis ), and American Tree Sparrow ( Spizella arborea ). The most numerous shorebirds were American Golden-Plover ( Pluvialis dominica ), Wilson’s Snipe ( Gallinago delicata ), and Whimbrel ( Numenius phaeopus ). Most species were detected at low rates, reflecting the low breeding densities (and/or low detectabilities) of birds in the montane Arctic. Suites of species were associated with particular ranges of elevation and showed strong associations with particular habitat types.

Alaska↗

Survival of Western Sandpiper broods on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

The rate of chick growth in high-latitude breeding shorebirds is rapid, but little is known about the effect of chick mass, growth, and brood movements on subsequent brood survival. To address these topics, we monitored chick growth patterns, daily brood movements, and survival of Western Sandpipers ( Calidris mauri ) on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska. We assessed the effect of chick age, mass, and hatch date on brood survival using Program MARK. We mapped brood locations daily, and compared brood movement patterns between successful and unsuccessful broods. Younger chicks survived at lower rates and moved shorter distances than older chicks. The overall probability of one or more chicks from a brood surviving to 15 days of age was 0.73 ± 0.05 SE. Brood survival declined seasonally, and broods with heavier chicks survived at higher rates than those with lighter chicks. On average, successful broods fledged 1.7 ± 0.1 SE chicks. Rate of chick growth was intermediate between those of high arctic and temperate-breeding shorebirds, and chick mass at hatching declined seasonally. Western Sandpiper brood survival was lowest when chicks were young, spatially clumped, and unable to maintain homeothermy, probably because young chicks were more vulnerable to both complete depredation events and extreme weather. Our data suggest that larger, older chicks are able to avoid predators by being spatially dispersed and highly mobile; thermal independence, achieved after approximately day five, enables chicks to better endure prolonged periods of cold and low food availability.

Condor↗

Response of predators to Western Sandpiper nest exclosures

In 2001, predator exclosures were used to protect nests of the Western Sandpiper ( Calidris mauri ) in western Alaska. During the exclosure experiment, nest contents in exclosures had significantly higher daily survival rates than control nests, however, late in the study predators began to cue in on exclosures and predate the nest contents. An Arctic Fox ( Alopex lagopus ) dug under one exclosure and took the newly hatched chicks, and Long-tailed Jaegers ( Stercorarius longicaudus ) learned to associate exclosures with active nests and repeatedly visited them. The jaegers attempted to gain access to exclosed nests and pursued adult sandpipers as they emerged from the exclosures. The exclosures were removed to reduce potential mortality to adult and young sandpipers, but subsequently, post-exclosure nests had lower daily survival rates than controls during the same time period. Predation of post-exclosure eggs and chicks highlighted the lasting influence of the exclosure treatment on offspring survival because predators probably remembered nest locations. Researchers are urged to use caution when considering use of predator exclosures in areas where jaegers occur.

Alaska↗

Spatial variation in shorebird nest success: Implications for inference

Estimates of nest success are widely applied in order to evaluate a multitude of theoretical and practical issues. Frequently, however, researchers fail to limit their inferences to the appropriate spatial scale. We evaluated small-scale variation in nest success of Western Sandpipers Calidris mauri during a four-year study on the Yukon-Kuskokwim Delta in western Alaska. We use these data to demonstrate that small-scale variation in nest success can significantly alter a researcher's interpretation of the factors affecting that reproductive parameter. In the absence of a statistically valid sampling design, researchers must be very careful about making inferences for areas beyond their actual study site. Properly designed studies allow for broader inferential power, but the logistical and financial hurdles involved in designing and implementing such a study are daunting. Metareplication can enhance one's confidence in the interpretation of local results, but should not be seen as a substitute for well-designed sampling schemes implemented across broad geographic scales.

Alaska↗

Additions to the avifauna of St Matthew Island, Bering Sea

St. Matthew Island (60°24' N, 172 ° 42' W) is located in the north-central Bering Sea and is renowned for its distinctive Beringian flora and fauna. Because of its central position between the coasts of Russia and Alaska, St. Matthew Island and its nearby satellites, Hall and Pinnacle islands, support a mixture of Palearctic and Nearctic avifaunas. Of special interest to North American ornithologists are the numerous Eurasian bird species that visit the islands each spring and fall. Winker et al. (2002) published the first comprehensive summary of bird records for the 125 species detected on St. Matthew Island from 1899 to 1997. Because of its remote location, however, St. Matthew Island is seldom visited, and the island's avifauna remains poorly described. As part of an island-wide systematic survey for Rock Sandpipers ( Calidris ptilocnemis ) and McKay's Buntings ( Plectrophenax hyperboreus ), our crew of five ornithologists was present on St. Matthew Island from 25 May to 9 July 2003. In this paper we provide information for 11 bird species seen for the first time on St. Matthew Island. Phylogenetic sequence and nomenclature follow the American Ornithologists' Union (1998, 2000) and Banks et al. (2002, 2003, 2004). An annotated species list with details of observation is on file at the University of Alaska Museum, Fairbank.

Alaska↗

Densities of breeding birds and changes in vegetation in an alaskan boreal forest following a massive disturbance by spruce beetles

We examined bird and plant communities among forest stands with different levels of spruce mortality following a large outbreak of spruce beetles (Dendroctonus rufipennis (Kirby)) in the Copper River Basin, Alaska. Spruce beetles avoided stands with black spruce (Picea mariana) and selectively killed larger diameter white spruce (Picea glauca), thereby altering forest structure and increasing the dominance of black spruce in the region. Alders (Alnus sp.) and crowberry (Empetrum nigrum) were more abundant in areas with heavy spruce mortality, possibly a response to the death of overstory spruce. Grasses and herbaceous plants did not proliferate as has been recorded following outbreaks in more coastal Alaskan forests. Two species closely tied to coniferous habitats, the tree-nesting Ruby-crowned Kinglet (Regulus calendula) and the red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus), a major nest predator, were less abundant in forest stands with high spruce mortality than in low-mortality stands. Understory-nesting birds as a group were more abundant in forest stands with high levels of spruce mortality, although the response of individual bird species to tree mortality was variable. Birds breeding in stands with high spruce mortality likely benefited reproductively from lower squirrel densities and a greater abundance of shrubs to conceal nests from predators.

Canadian Journal of Zoology↗