Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Daniel R. Ruthrauff

Publications and source records attributed to Daniel R. Ruthrauff.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Flexible timing of annual movements across consistently used sites by Marbled Godwits breeding in Alaska

The study of avian movement has detailed a spectrum of strategies for the timing and use of sites throughout the annual cycle, from near randomness to complete consistency. New tracking devices now permit the repeated tracking of individual animals throughout the annual cycle, detailing previously unappreciated levels of variation within migratory systems. Godwits (genus Limosa ) have featured prominently in studies of avian migration, but information derived from repeated tracking of individuals is limited. The Marbled Godwit subspecies Limosa fedoa beringiae breeds on the central Alaska Peninsula, and little is known about basic aspects of its migration ecology, including the repeatability with which this population times its annual migratory movements or uses migratory and nonbreeding sites. To address these questions, we equipped 9 Marbled Godwits breeding at a site near Ugashik, Alaska, with solar-powered satellite transmitters. We tracked individuals from July, 2008 to October, 2015 and obtained repeat migratory tracks from 5 of these birds. Individuals exhibited high fidelity to breeding, nonbreeding, and migratory stopover sites across years, but in contrast to congeners that conduct consistently timed, long, nonstop migrations, beringiae Marbled Godwits exhibited low levels of individual- or population-level repeatability in the timing of migratory movements. Their relatively short migrations may enable the integration of local environmental cues, potentially facilitating individual flexibility in the timing of annual migratory movements. Curiously, if local cues ultimately drive the timing of Marbled Godwit migratory movements, the population’s relatively constrained distribution during both the breeding and nonbreeding season should serve to synchronize birds if they are responding to similar cues. That our sample of Marbled Godwits nonetheless exhibited within- and between-year variation in the timing of their migratory movements suggests a complex integration of annually variable internal and external cues.

The Auk↗

Factors promoting the recolonization of Oahu, Hawaii, by Bristle-thighed Curlews

Suitable habitat for Arctic-breeding migratory shorebirds is decreasing at their traditional wintering islands and atolls in the Central Pacific Flyway (i.e., Oceania) due to habitat degradation, reclamation, and sea-level rise. To maintain the size and resiliency of their populations, migratory shorebirds will need to expand their winter ranges by either colonizing new sites or recolonizing old sites from which they were extirpated. Bristle-thighed Curlews (Numenius tahitiensis) are long-distance migratory shorebirds that breed only in Alaska and winter across a vast region of the Central Pacific, typically on remote, unpopulated islands and atolls. Historically, Bristle-thighed Curlews were considered uncommon transients on the main Hawaiian Islands, but in the mid-1990s, curlews became regular visitors to Oahu and subsequently began wintering at the James Campbell National Wildlife Refuge on Oahu Island in Hawaii. Curlew numbers at this site grew steadily from <5 birds in the mid-1990s to an estimated 126 winter residents (95%CI 108–147) in 2013–2014. Timing of the recolonization event coincided with the establishment of a fenced pond complex that was managed for endangered waterbirds by maintaining areas of shallow water and low vegetation. High rates of apparent annual survival exhibited by adults and subadults (0.86–0.95) confirmed the suitability of the Refuge to curlews. Our results suggest that curlews in Oceania can naturally recolonize wintering islands, a trait that may be key to the survival of this species of conservation concern in an era of rising sea levels.

Hawaii↗

Alaska Shorebird Conservation Plan, Version III

In recognition of declines among perhaps half of Alaska’s breeding shorebirds, ongoing or emerging threats to shorebirds and their habitats, and considerable knowledge of Alaska’s shorebirds acquired over the past decade, the Alaska Shorebird Group decided that the Alaska Shorebird Conservation Plan was due for updates. Similar to Version II (2008), we structured the plan in two parts: Part I identifies Alaska’s nearly 30 priority species, their conservation threats, and strategies / objectives to improve statewide conservation, and Part II considers these three elements for Alaska’s five Bird Conservation Regions (as well as many specific actions). In addition to special recognition paid to species of greatest and high conservation concern, we included “Stewardship” species, defined as those species for which Alaska supports at least half of a population during its annual cycle. Climate change and severe weather, pollution, and energy- and mining-related activities ranked highest among conservation concerns in Alaska. Supplementing our tools for implementing conservation (research, inventory/monitoring, habitat management/protection, education/outreach, international collaboration), we introduced an evaluation of conservation progress to increase accountability. Based on considerable advances in tracking technologies largely unavailable prior to Version II, this plan stresses conservation approaches that recognize species’ full annual cycles. annual cycles.

Alaska↗

Montane-breeding bird distribution and abundance across national parks of southwestern Alaska

Between 2004 and 2008, biologists conducted an inventory of breeding birds during May–June primarily in montane areas (>100 m above sea level) in Aniakchak National Monument and Preserve (Aniakchak NMP), Katmai National Park and Preserve (Katmai NPP), and Lake Clark National Park and Preserve (Lake Clark NPP) in southwestern Alaska. Observers conducted 1,021 point counts along 169 transects within 63 10-km × 10-km plots that were randomly selected and stratified by ecological subsection. We created hierarchical N-mixture models to estimate detection probability and abundance for 15 species, including 12 passerines, 2 galliforms, and 1 shorebird. We first modeled detection probability relative to observer, date within season, and proportion of dense vegetation cover around the point, then modeled abundance as a function of land cover composition (proportion of seven coarse-scale land cover types) within 300 m of the survey point. Land cover relationships varied widely among species but most showed selection for low to tall shrubs (0.2–5 m tall) and an avoidance of alpine and 2 dwarf shrub–herbaceous cover types. After adjusting for species not observed, we estimated a minimum of 107 ± 9 species bred in the areas surveyed within the three parks combined. Species richness was negatively associated with elevation and associated land cover types. At comparable levels of survey effort (n = 721 birds detected), species richness was greatest in Lake Clark NPP (75 ± 12 species), lowest in Aniakchak NMP (45 ± 6 species), and intermediate at Katmai NPP (59 ± 10 species). Species richness was similar at equivalent survey effort (n = 973 birds detected) within the Lime Hills, Alaska Range, and Alaska Peninsula ecoregions (68 ± 8; 79 ± 11; 67 ± 11, respectively). Species composition was similar across all three parks and across the three major ecoregions (Alaska Range, Alaska Peninsula, Lime Hills) that encompass them. Our results provide baseline estimates of relative abundance and models of abundance and species richness relative to land cover that can be used to assess future changes in avian distribution. Additionally, these subarctic montane parks may serve as signals of landscape change and barometers for the assessment of population and distributional changes as a result of warming temperatures and changing precipitation patterns.

Alaska↗

Unusual foraging observations associated with seabird die-offs in Alaska

We report the first documentation of off-water foraging by the Fork-tailed Storm-Petrel Oceanodroma furcata and Short-tailed Shearwater Ardenna tenuirostris, a behavior not previously documented in any member of the families Hydrobatidae or Procellariidae. Over a two-week period in September 2016, we regularly observed individuals of these species over land on an extensive intertidal zone on the Bristol Bay coast of the Alaska Peninsula. We documented irregular feeding behaviors by storm-petrels, including pattering over shallow water and sand, digging into sand to uncover food items, and feeding on beach-cast fish. We revisited the site in August 2017 and did not observe storm-petrels, but we observed four shearwaters feeding on a beach-cast fish. The aberrant feeding behaviors, paucity of stomach contents and emaciated body condition of salvaged and collected birds, together with patterns between bird occurrence and wind speed and direction, indicate to us that these birds were blown to shore while weakened by food stress or compromised health. We further suggest that these aberrant feeding behaviors may be related to massive seabird die-offs that occurred in this region during 2014–2016, die-offs in which Forktailed Storm-Petrels have heretofore not been reported as a species affected by this phenomenon.

Alaska↗

Normalized difference vegetation index as an estimator for abundance and quality of avian herbivore forage in arctic Alaska

Tools that can monitor biomass and nutritional quality of forage plants are needed to understand how arctic herbivores may respond to the rapidly changing environment at high latitudes. The Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) has been widely used to assess changes in abundance and distribution of terrestrial vegetative communities. However, the efficacy of NDVI to measure seasonal changes in biomass and nutritional quality of forage plants in the Arctic remains largely un-evaluated at landscape and fine-scale levels. We modeled the relationships between NDVI and seasonal changes in aboveground biomass and nitrogen concentration in halophytic graminoids, a key food source for arctic-nesting geese. The model was calibrated based on data collected at one site and validated using data from another site. Effects of spatial scale on model accuracy were determined by comparing model predictions between NDVI derived from moderate resolution (250 × 250 m pixels) satellite data and high resolution (20 cm diameter area) handheld spectrometer data. NDVI derived from the handheld spectrometer was a superior estimator ( R 2 ≥ 0.67) of seasonal changes in aboveground biomass compared to satellite-derived NDVI ( R 2 ≤ 0.40). The addition of temperature and precipitation variables to the model for biomass improved fit, but provided minor gains in predictive power beyond that of the NDVI-only model. This model, however, was only a moderately accurate estimator of biomass in an ecologically-similar halophytic graminoid wetland located 100 km away, indicating the necessity for site-specific validation. In contrast to assessments of biomass, satellite-derived NDVI was a better estimator for the timing of peak percent of nitrogen than NDVI derived from the handheld spectrometer. We confirmed that the date when NDVI reached 50% of its seasonal maximum was a reasonable approximation of the period of peak spring vegetative green-up and peak percent nitrogen. This study demonstrates the importance of matching the scale of NDVI measurements to the vegetation properties of biomass and nitrogen phenology.

Alaska↗

Energetic solutions of Rock Sandpipers to harsh winter conditions rely on prey quality

Rock Sandpipers Calidris ptilocnemis have the most northerly non-breeding distribution of any shorebird in the Pacific Basin (upper Cook Inlet, Alaska; 61°N, 151°W). In terms of freezing temperatures, persistent winds and pervasive ice, this site is the harshest used by shorebirds during winter. We integrated physiological, metabolic, behavioural and environmental aspects of the non-breeding ecology of Rock Sandpipers at the northern extent of their range to determine the relative importance of these factors in facilitating their unique non-breeding ecology. Not surprisingly, estimated daily energetic demands were greatest during January, the coldest period of winter. These estimates were greatest for foraging birds, and exceeded basal metabolic rates by a factor of 6.5, a scope of increase that approaches the maximum sustained rate of energetic output by shorebirds during periods of migration, but far exceeds these periods in duration. We assessed the quality of their primary prey, the bivalve Macoma balthica , to determine the daily foraging duration required by Rock Sandpipers to satisfy such energetic demands. Based on size-specific estimates of M. balthica quality, Rock Sandpipers require over 13 h/day of foraging time in upper Cook Inlet in January, even when feeding on the highest quality prey. This range approaches the average daily duration of mudflat availability in this region ( c . 18 h), a maximum value that annually decreases due to the accumulation of shore-fast ice. Rock Sandpipers are likely to maximize access to foraging sites by following the exposure of ice-free mudflats across the upper Cook Inlet region and by selecting smaller, higher quality M. balthica to minimize foraging times. Ultimately, this unusual non-breeding ecology relies on the high quality of their prey resources. Compared with other sites across their range, M. balthica from upper Cook Inlet have relatively light shells, potentially the result of the region's depauperate invertebrate predator community. Given the delicate balance between environmental and prey conditions that currently make Cook Inlet a viable wintering area for Rock Sandpipers, small variations in these variables may affect the suitability of the site in the future.

Alaska↗

A global threats overview for Numeniini populations: synthesising expert knowledge for a group of declining migratory birds.

The Numeniini is a tribe of 13 wader species (Scolopacidae, Charadriiformes) of which seven are Near Threatened or globally threatened, including two Critically Endangered. To help inform conservation management and policy responses, we present the results of an expert assessment of the threats that members of this taxonomic group face across migratory flyways. Most threats are increasing in intensity, particularly in non-breeding areas, where habitat loss resulting from residential and commercial development, aquaculture, mining, transport, disturbance, problematic invasive species, pollution and climate change were regarded as having the greatest detrimental impact. Fewer threats (mining, disturbance, problematic native species and climate change) were identified as widely affecting breeding areas. Numeniini populations face the greatest number of non-breeding threats in the East Asian-Australasian Flyway, especially those associated with coastal reclamation; related threats were also identified across the Central and Atlantic Americas, and East Atlantic flyways. Threats on the breeding grounds were greatest in Central and Atlantic Americas, East Atlantic and West Asian flyways. Three priority actions were associated with monitoring and research: to monitor breeding population trends (which for species breeding in remote areas may best be achieved through surveys at key non-breeding sites), to deploy tracking technologies to identify migratory connectivity, and to monitor land-cover change across breeding and non-breeding areas. Two priority actions were focused on conservation and policy responses: to identify and effectively protect key non-breeding sites across all flyways (particularly in the East Asian- Australasian Flyway), and to implement successful conservation interventions at a sufficient scale across human-dominated landscapes for species' recovery to be achieved. If implemented urgently, these measures in combination have the potential to alter the current population declines of many Numeniini species and provide a template for the conservation of other groups of threatened species.

Bird Conservation International↗

Ways to be different: Foraging adaptations that facilitate higher intake rates in a northerly wintering shorebird compared with a low-latitude conspecific

At what phenotypic level do closely related subspecies that live in different environments differ with respect to food detection, ingestion and processing? This question motivated an experimental study on rock sandpipers ( Calidris ptilocnemis ). The species' nonbreeding range spans 20 deg of latitude, the extremes of which are inhabited by two subspecies: C. p. ptilocnemis that winters primarily in upper Cook Inlet, Alaska (61°N) and C. p. tschuktschorum that overlaps slightly with C. p. ptilocnemis but whose range extends much farther south (∼40°N). In view of the strongly contrasting energetic demands of their distinct nonbreeding distributions, we conducted experiments to assess the behavioral, physiological and sensory aspects of foraging and we used the bivalve Macoma balthica for all trials. C. p. ptilocnemis consumed a wider range of prey sizes, had higher maximum rates of energy intake, processed shell waste at higher maximum rates and handled prey more quickly. Notably, however, the two subspecies did not differ in their abilities to find buried prey. The subspecies were similar in size and had equally sized gizzards, but the more northern ptilocnemis individuals were 10–14% heavier than their same-sex tschuktschorum counterparts. The higher body mass in ptilocnemis probably resulted from hypertrophy of digestive organs (e.g. intestine, liver) related to digestion and nutrient assimilation. Given the previously established equality of the metabolic capacities of the two subspecies, we propose that the high-latitude nonbreeding range of ptilocnemis rock sandpipers is primarily facilitated by digestive (i.e. physiological) aspects of their foraging ecology rather than behavioral or sensory aspects.

Journal of Experimental Biology↗

Avian influenza virus antibodies in Pacific Coast Red Knots (Calidris canutus rufa)

Prevalence of avian influenza virus (AIV) antibodies in the western Atlantic subspecies of Red Knot ( Calidris canutus rufa ) is among the highest for any shorebird. To assess whether the frequency of detection of AIV antibodies is high for the species in general or restricted only to C. c. rufa , we sampled the northeastern Pacific Coast subspecies of Red Knot ( Calidris canutus roselaari ) breeding in northwestern Alaska. Antibodies were detected in 90% of adults and none of the chicks sampled. Viral shedding was not detected in adults or chicks. These results suggest a predisposition of Red Knots to AIV infection. High antibody titers to subtypes H3 and H4 were detected, whereas low to intermediate antibody levels were found for subtypes H10 and H11. These four subtypes have previously been detected in shorebirds at Delaware Bay (at the border of New Jersey and Delaware) and in waterfowl along the Pacific Coast of North America.

Alaska, Delaware, New Jersey↗

Coping with the cold: An ecological context for the abundance and distribution of rock sandpipers during winter in upper Cook Inlet, Alaska

Shorebirds are conspicuous and abundant at high northern latitudes during spring and summer, but as seasonal conditions deteriorate, few remain during winter. To the best of our knowledge, Cook Inlet, Alaska (60.6˚ N, 151.6˚ W), is the world’s coldest site that regularly supports wintering populations of shorebirds, and it is also the most northerly nonbreeding location for shorebirds in the Pacific Basin. During the winters of 1997–2012, we conducted aerial surveys of upper Cook Inlet to document the spatial and temporal distribution and number of Rock Sandpipers (Calidris ptilocnemis) using the inlet. The average survey total was 8191 ± 6143 SD birds, and the average of each winter season’s highest single-day count was 13 603 ± 4948 SD birds. We detected only Rock Sandpipers during our surveys, essentially all of which were individuals of the nominate subspecies (C. p. ptilocnemis). Survey totals in some winters closely matched the population estimate for this subspecies, demonstrating the region’s importance as a nonbreeding resource to the subspecies. Birds were most often found at only a handful of sites in upper Cook Inlet, but shifted their distribution to more southerly locations in the inlet during periods of extreme cold. Two environmental factors allow Rock Sandpipers to inhabit Cook Inlet during winter: 1) an abundant bivalve (Macoma balthica) food source and 2) current and tidal dynamics that keep foraging substrates accessible during all but extreme periods of cold and ice accretion. C. p. ptilocnemis is a subspecies of high conservation concern for which annual winter surveys may serve as a relatively inexpensive population-monitoring tool that will also provide insight into adaptations that allow these birds to exploit high-latitude environments in winter.

Alaska↗

Ecological correlates of variable organ sizes and fat loads in the most northerly-wintering shorebirds

Shorebirds at northern latitudes during the nonbreeding season typically carry relatively large lipid stores and exhibit an up-regulation of lean tissues associated with digestion and thermogenesis. Intraspecific variation in these tissues across sites primarily reflects differences in environmental conditions. Rock (Calidris ptilocnemis (Coues, 1873)) and Purple (Calidris maritima (Brünnich, 1764)) sandpipers are closely related species having the most northerly nonbreeding distributions among shorebirds, living at latitudes up to 61°N in Cook Inlet, Alaska, and up to 71°N in northern Norway, respectively. Cook Inlet is the coldest known site used by nonbreeding shorebirds, and the region’s mudflats annually experience extensive coverage of foraging sites by sea and shore-fast ice. Accordingly, Rock Sandpipers increase their fat stores to nearly 20% of body mass during winter. In contrast, Purple Sandpipers exploit predictably ice-free rocky intertidal foraging sites and maintain low (<6.5%) fat stores. Rock Sandpipers increase the mass of lean tissues from fall to winter, including contour feathers, stomach, and liver components. They also have greater lean pectoralis and supracoracoideus muscle and liver and kidney tissues compared with Purple Sandpipers in winter. This demonstrates a combined emphasis on digestive processes and thermogenesis, whereas Purple Sandpipers primarily augment organs associated with digestive processes. The high winter fat loads and increased lean tissues of Rock Sandpipers in Cook Inlet reflect the region’s persistent cold and abundant but sporadically unavailable food resources.

Alaska↗

Identical metabolic rate and thermal conductance in Rock Sandpiper ( Calidris ptilocnemis ) subspecies with contrasting nonbreeding life histories

Closely related species or subspecies can exhibit metabolic differences that reflect site-specific environmental conditions. Whether such differences represent fixed traits or flexible adjustments to local conditions, however, is difficult to predict across taxa. The nominate race of Rock Sandpiper (Calidris ptilocnemis) exhibits the most northerly nonbreeding distribution of any shorebird in the North Pacific, being common during winter in cold, dark locations as far north as upper Cook Inlet, Alaska (61°N). By contrast, the tschuktschorum subspecies migrates to sites ranging from about 59°N to more benign locations as far south as ~37°N. These distributional extremes exert contrasting energetic demands, and we measured common metabolic parameters in the two subspecies held under identical laboratory conditions to determine whether differences in these parameters are reflected by their nonbreeding life histories. Basal metabolic rate and thermal conductance did not differ between subspecies, and the subspecies had a similar metabolic response to temperatures below their thermoneutral zone. Relatively low thermal conductance values may, however, reflect intrinsic metabolic adaptations to northerly latitudes. In the absence of differences in basic metabolic parameters, the two subspecies’ nonbreeding distributions will likely be more strongly influenced by adaptations to regional variation in ecological factors such as prey density, prey quality, and foraging habitat.

The Auk↗

Intercontinental migratory connectivity and population structuring of Dunlins from western Alaska

The Dunlin (Calidris alpina) is a polytypic shorebird with complex patterns of distribution and migration throughout its holarctic range. We analyzed mark-re sighting data obtained between 1977 and 2010 from birds captured at two major staging areas in western Alaska to test the hypothesis that the migration patterns of Alaskan populations are a mixture of parallel and chain, similar to those of Dunlin populations in the western Palearctic. Birds marked on the Yukon—Kuskokwim Delta were found wintering in both Asia and North America, which documented the unexpected mixing of C. a. arcticola from northern Alaska and C. a. pacifica from western Alaska and contradicted our initial prediction of parallel migration pathways for these two subspecies. In its North American winter range C. a. pacifica segregated according to location of marking, confirming our prediction of a chain migration pattern within this population. Individuals of C. a. pacifica marked on the delta were resighted significantly farther north, mostly in southern British Columbia and Washington, than birds marked on the second, more southerly staging area on the Alaska Peninsula, which were resighted primarily in the San Francisco Bay area of northern California. We recommend additional studies use a combination of intrinsic and extrinsic markers to quantify the strength of migratory connectivity between breeding, staging, and wintering areas. Such information is needed to guide conservation efforts because the Dunlin and other waterbirds are losing intertidal habitats at an unprecedented rate and scale, particularly in the Yellow Sea and other parts of Asia.

Alaska↗

Small population size of Pribilof Rock Sandpipers confirmed through distance-sampling surveys in Alaska

The Rock Sandpiper ( Calidris ptilocnemis ) is endemic to the Bering Sea region and unique among shorebirds in the North Pacific for wintering at high latitudes. The nominate subspecies, the Pribilof Rock Sandpiper ( C. p. ptilocnemis ), breeds on four isolated islands in the Bering Sea and appears to spend the winter primarily in Cook Inlet, Alaska. We used a stratified systematic sampling design and line-transect method to survey the entire breeding range of this population during springs 2001-2003. Densities were up to four times higher on the uninhabited and more northerly St. Matthew and Hall islands than on St. Paul and St. George islands, which both have small human settlements and introduced reindeer herds. Differences in density, however, appeared to be more related to differences in vegetation than to anthropogenic factors, raising some concern for prospective effects of climate change. We estimated the total population at 19 832 birds (95% CI 17 853&ndash;21 930), ranking it among the smallest of North American shorebird populations. To determine the vulnerability of C. p. ptilocnemis to anthropogenic and stochastic environmental threats, future studies should focus on determining the amount of gene flow among island subpopulations, the full extent of the subspecies' winter range, and the current trajectory of this small population.

Alaska↗

Geographic variation in morphology of Alaska-breeding Bar-tailed Godwits ( Limosa lapponica ) is not maintained on their nonbreeding grounds in New Zealand

Among scolopacid shorebirds, Bar-tailed Godwits ( Limosa lapponica ) have unusually high intra- and intersexual differences in size and breeding plumage. Despite historical evidence for population structure among Alaska-breeding Bar-tailed Godwits ( L. l. baueri ), no thorough analysis, or comparison with the population's nonbreeding distribution, has been undertaken. We used live captures, field photography, museum specimens, and individuals tracked from New Zealand to describe geographic variation in size and plumage within the Alaska breeding range. We found a north-south cline in body size in Alaska, in which the smallest individuals of each sex occurred at the highest latitudes. Extent of male breeding plumage (proportion of nonbreeding contour feathers replaced) also increased with latitude, but female breeding plumage was most extensive at mid-latitudes. This population structure was not maintained in the nonbreeding season: morphometrics of captured birds and timing of migratory departures indicated that individuals from a wide range of breeding latitudes occur in each region and site in New Zealand. Links among morphology, phenology, and breeding location suggest the possibility of distinct Alaska breeding populations that mix freely in the nonbreeding season, and also imply that the strongest selection for size occurs in the breeding season.

The Auk↗