Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Marine Ornithology: Journal of Seabird Research and Conservation”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 19 recordsLinked to original sources

Diving behavior of Pink-footed Shearwaters Ardenna creatopus rearing chicks on Isla Mocha, Chile

Recent information reporting Pink-footed Shearwater Ardenna creatopus mortality from fisheries bycatch throughout its range has encouraged fisheries managers in Chile to evaluate and consider shearwater foraging behaviors to better evaluate risk. In response, we tracked six chickrearing adult Pink-footed Shearwaters from Isla Mocha, off south-central Chile, from 19 to 28 March 2015 using global positioning sensors and time-depth recorders. We recorded seven complete trips averaging 4.2 ± 2.5 d (mean ± SD). Chick-provisioning adults foraged within 334 km (i.e., 175 ± 100 km) of Isla Mocha. Dives (n = 515) occurred throughout the measured foraging range but most frequently occurred within 5–30 km from the mainland coast, in continental shelf waters north of Valdivia. Other regions with diving behavior were within ~20 km of Isla Mocha, and from Lebu to north of Talcahuano. Based on movement behavior analysis, adults spent most of their time at sea “resting/ foraging” (62% ± 6%), with the remainder spent “searching” (16% ± 4%) and “transiting” (20% ± 5%). The proportions of total number of dives associated with these three behaviors were similar. On average, dives were relatively shallow (1.6 ± 1.2 m, maximum depth = 10.1 m) and brief (4.7 ± 4.8 s, maximum duration = 25.7 s). Dives occurred during the day, at night, and at twilight, with most activity occurring at twilight and during the day. Although based on a small sample size, our results may be useful for informing modifications to fishing gear or fisheries policy to reduce the likelihood of bycatch and thus meet Chilean conservation goals for Pink-footed Shearwaters.

Isla Mocha↗

Foraging ecology of Red-billed Tropicbird Phaethon aethereus in the Caribbean during early chick rearing revealed by GPS tracking

Investigating the foraging patterns of tropical seabirds can provide important information about their ocean habitat affinities as well as prey choice. Foraging studies of Red-billed Tropicbird Phaethon aethereus populations in the Caribbean are lacking. We sought to rectify this by opportunistically sampling regurgitates at nest sites on the island of St. Eustatius, Lesser Antilles, and by linking the GPS tracks of foraging adults to remotely sensed environmental variables. Diet samples were dominated by Exocoetidae (59.5%) and Belonidae (14.9%), although we were unable to identify 25.5% of samples due to digestion. Tropicbirds nesting on St. Eustatius exhibited diurnal foraging patterns, foraged in deeper waters with higher chlorophyll concentration, and consumed fewer Exocoetidae species compared to travelling behaviour. The maximum distance travelled from the colony was 953.7 km, with an average trip length of 176.8 (± 249.8) km. The biologged birds crossed multiple exclusive economic zones and marine protected areas, and on that basis, we suggest that efforts to protect and conserve this species may require transboundary collaboration throughout the wider Caribbean.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Genetic differentiation of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris in the Aleutian Islands and Gulf of Alaska

Information about the distribution of genetic variation within and among local populations of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is needed for effective conservation of this rare and declining species. We compared variation in a 429 base pair fragment of the mitochondrial control region and 11 microsatellite loci among 53 Kittlitz's Murrelets from three sites in the western Aleutian Islands (Attu Island) and Gulf of Alaska (Glacier Bay and Kachemak Bay). We found that birds in these two regions differ genetically in three assessments: (1) global and pairwise indices of genetic differentiation were significantly greater than zero, (2) mitochondrial haplotypes differed by a minimum of nine substitutions, and (3) molecular assignments indicated little gene flow between regions. The data suggest that birds in these regions have been genetically isolated for an extended period. We conclude that Kittlitz's Murrelets from Attu Island and from the Gulf of Alaska represent separate evolutionarily significant units, and should be treated as such for conservation. Genetic data for Kittlitz's Murrelets from the remainder of the breeding range are urgently needed.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Status and distribution of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris along the Alaska Peninsula and Kodiak and Aleutian Islands, Alaska

The Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is adapted for life in glacial-marine ecosystems, being concentrated in the belt of glaciated fjords in the northern Gulf of Alaska from Glacier Bay to Cook Inlet. Most of the remaining birds are scattered along coasts of the Alaska Peninsula and Aleutian Islands, where they reside in protected bays and inlets, often in proximity to remnant glaciers or recently deglaciated landscapes. We summarize existing information on Kittlitz's Murrelet in this mainly unglaciated region, extending from Kodiak Island in the east to the Near Islands in the west. From recent surveys, we estimated that ~2400 Kittlitz's Murrelets were found in several large embayments along the Alaska Peninsula, where adjacent ice fields feed silt-laden water into the bays. On Kodiak Island, where only remnants of ice remain today, observations of Kittlitz's Murrelets at sea were uncommon. The species has been observed historically around the entire Kodiak Archipelago, however, and dozens of nest sites were found in recent years. We found Kittlitz's Murrelets at only a few islands in the Aleutian chain, notably those with long complex shorelines, high mountains and remnant glaciers. The largest population (~1600 birds) of Kittlitz's Murrelet outside the Gulf of Alaska was found at Unalaska Island, which also supports the greatest concentration of glacial ice in the Aleutian Islands. Significant populations were found at Atka (~1100 birds), Attu (~800) and Adak (~200) islands. Smaller numbers have been reported from Unimak, Umnak, Amlia, Kanaga, Tanaga, Kiska islands, and Agattu Island, where dozens of nest sites have been located in recent years. Most of those islands have not been thoroughly surveyed, and significant pockets of Kittlitz's Murrelets may yet be discovered. Our estimate of ~6000 Kittlitz's Murrelets along the Alaska Peninsula and Aleutian Islands is also likely to be conservative because of the survey protocols we employed (i.e. early seasonal timing of surveys, strip transects).

Alaska↗

Biology and conservation of Xantus's Murrelet: Discovery, taxonomy and distribution

The biology of Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus is similar in many respects to better-studied Ancient Murrelets S. antiquus, especially regarding morphology and the species' precocial mode of post-hatching development. It nests mainly in rock crevices but also under shrubs on islands in southern California, United States, and northwestern Baja California, Mexico (27 o N to 34 o N). The species was discovered in 1859 by Janos Xantus. Two subspecies ( S. h. hypoleucus and S. h. scrippsi ) are recognized that show limited evidence of interbreeding. At sea, closely related Craveri's Murrelets S. craveri co-occur with Xantus's Murrelets off California and western Baja California during half the year, but the former species has a discrete breeding range in the Gulf of California, Mexico. Breeding was documented at 13 island groups between 1863 and 1976. Post-breeding dispersal as far north as central British Columbia, Canada (c. 52 o N) was observed in the 1940s to 1960s. A few Xantus's Murrelets disperse south of breeding colonies to Magdalena Bay, Baja California (c. 24 o N). The southernmost record is the type specimen collected by Xantus near Cabo San Lucas, Baja California (c. 23 o N). Chief threats to this species include introduced mammalian predators on breeding islands, heightened predation by natural predators in human-modified island habitats, and oil pollution. In January 2005, a Pacific Seabird Group special symposium, "Biology and conservation of the Xantus's Murrelet," highlighted conservation concerns and promoted publication of recent studies of this little-known alcid, with nine symposium papers published in this issue of Marine Ornithology. Much of what we know about Xantus's Murrelets has been learned in recent years, and many aspects of biology remain to be described.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Seabird databases and the new paradigm for scientific publication and attribution

For more than 300 years, the peer-reviewed journal article has been the principal medium for packaging and delivering scientific data. With new tools for managing digital data, a new paradigm is emerging—one that demands open and direct access to data and that enables and rewards a broad-based approach to scientific questions. Ground-breaking papers in the future will increasingly be those that creatively mine and synthesize vast stores of data available on the Internet. This is especially true for conservation science, in which essential data can be readily captured in standard record formats. For seabird professionals, a number of globally shared databases are in the offing, or should be. These databases will capture the salient results of inventories and monitoring, pelagic surveys, diet studies, and telemetry. A number of real or perceived barriers to data sharing exist, but none is insurmountable. Our discipline should take an important stride now by adopting a specially designed markup language for annotating and sharing seabird data.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Survival and recruitment dynamics of Black-legged Kittiwakes Rissa tridactyla at an Alaskan colony

The majority of seabirds breed colonially and exhibit considerable site fidelity over the course of their long lifespans. Initial colony selection can therefore have substantial fitness consequences; however, factors contributing to recruitment into colonies and subsequent fidelity remain unclear. We used multi-state capture-recapture models to test several hypotheses related to apparent fledgling survival, the probability of recruitment to natal colonies, and apparent post-recruitment survival in Black-legged Kittiwakes with data from individuals banded as chicks and subsequently resighted at a colony in south-central Alaska over a twenty-year period. Competitive models suggested that apparent fledgling survival declined throughout our study; this decline was likely driven by intrinsic, cohort-specific processes and was not explainable by post-fledging wind and climate conditions. Independent resightings at other colonies suggest the apparent decline may have been at least partially influenced by permanent emigration (natal dispersal) that occurred more frequently when the colony size was large. Recruitment was primarily age-dependent, with no detectable effect of early life experience or annual changes in colony size, colony productivity, climate, or average weather conditions. We estimated an average recruitment age of seven years, which is older than typically reported for Atlantic kittiwake populations, and supports a more conservative life history strategy for kittiwakes in the Pacific. Variation in apparent survival of recruits was cohort-specific and did not correlate with age or annual changes in the factors listed above. Instead, apparent survival of recruits was best explained by colony size during a cohort’s second year, suggesting a degree of negative density dependence in post-recruitment survival or fidelity. This information could prove useful to managers deciding how to allocate resources among small, growing colonies and large, well-established colonies.

Alaska↗

Diablotin Pterodroma hasitata : a biography of the endangered Black-capped Petrel

The Black-capped Petrel Pterodroma hasitata was believed extinct throughout much of the 20th century. It is the only gadfly petrel currently known to breed in the Caribbean Basin. Now seriously endangered, the species is presumed extirpated from Martinique, Dominica, and Guadeloupe, and breeding populations currently occur only on Hispaniola and perhaps Cuba. A related form (now considered a full species) once bred, but is now apparently extinct, on Jamaica. The Black-capped Petrel breeding population may number as few as 500 breeding pairs. Remaining populations suffer from multiple threats to terrestrial and pelagic habitats, including harvest by humans and predation by introduced mammals. The exact sizes, locations, and detailed chronologies of all Black-capped Petrel breeding sites remain poorly studied, although major colonies are today apparently restricted to steep sea and inland cliffs along the La Selle Ridge in Hispaniola. The largest known breeding population occurs in Haiti, although there is continued discussion about a possible breeding site in Cuba in the Sierra Maestra mountain range. Accounts from Cuba are based on the unverified assumption that birds observed at sea just offshore of that island are breeding locally. All evidence at present indicates that waters in or adjacent to the Florida Current and the Gulf Stream between north Florida and southern Virginia provide the primary foraging range of Black-capped Petrels. A small foraging area just off of southeast Cuba has also been reported, but the extent and seasonal use of this area are unknown. Concentrations of birds can be found along the Gulf Stream in southeastern US waters throughout the year, but are particularly common in May, August, and late December through early January. Concentrations of adult birds during winter, when peak breeding activity is underway, suggest that breeding birds forage along the Gulf Stream while commuting to and from breeding colonies. Such long-distance foraging is certainly possible for Pterodroma species. Potential threats to Black-capped Petrels include introduced predators, human encroachment on breeding and foraging habitats, and offshore oil, gas, and wind energy development. Increased mercury levels associated with petroleum production also pose a potential threat, as the Black-capped Petrel seems to be highly susceptible to mercury bioaccumulation compared with other pelagic species. In addition, fires and other bright light sources are known to attract Black-capped Petrels, making collisions with wires and other structures on lighted ships and platforms a potential concern. Haitian social-economic instability and increasing habitat loss suggest the likelihood of further population declines and increasing vulnerability of the species to extinction. Our findings are in accord with the recent decision by the US Fish and Wildlife Service (USFWS) to evaluate the need for additional protection of the species and the primary foraging habitat off the southeastern United States under the Endangered Species Act (USFWS 2012). Additional conservation measures and research strategies that warrant further consideration include (1) protection, monitoring, and management of known breeding populations and nesting habitat in the Dominican Republic and Haiti through controlling predators, installing artificial nest burrows in appropriate sites and hiring local wardens at breeding sites during the nesting season; (2) local and regional training, education and public awareness (e.g. Blanchard & Nettleship 1992); (3) restoration of the original common name Diablotin to common usage to promote the historical and cultural importance of this species; (4) studies to determine the distribution and genetic variability in the remaining populations; and (5) studies of satellite-tagged birds to assess their seasonal and geographic use of pelagic habitats.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Distribution, population status and trends of Kittlitz's murrelet Brachyramphus brevirostris in Lower Cook Inlet and Kachemak Bay, Alaska

Lower Cook Inlet (LCI) in south-central Alaska is unusual among the breeding areas of Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris because of human impacts on the marine and terrestrial environments and because of the lack of tidewater glaciers. In LCI the Kittlitz's Murrelet co-exists with the more abundant Marbled Murrelet, which complicates abundance estimates because of the difficulty of species identification. We compared survey data for an area with overlapping coverage in LCI (Core area) in 1993 (June) and from 1996 to 1999 (July-early August). Within this LCI Core area, the surveys in 1996-1999 estimated ~1600 Kittlitz's Murrelets and ~17 000 Marbled Murrelets, including prorated unidentified murrelets. The Kittlitz's Murrelet population declined between 1993 and 1999 at 26% per annum (84% overall). Simultaneously, Marbled Murrelets declined by 12% per annum (56% overall), though the decline was not statistically significant. Declines were estimated conservatively because the 1993 survey was conducted in June, when both murrelet species are less abundant on the water. We also surveyed Kachemak Bay, a large embayment of LCI, during mid-summer (July) of 2005-2007 and estimated a population of 2047 Kittlitz's Murrelets (SD 1120, n = 3 years) residing primarily in the inner bay. Marbled Murrelets numbered 11 040 (SD 1306) and were found throughout the bay. On one transect set in inner Kachemak Bay, Kittlitz's Murrelet density in late summer (1-16 August) declined 7.5% per annum between 1988 and 2007 (n = 6 years), and Marbled Murrelet density increased 4.9% per annum. On two other transect sets in the inner bay, however, neither murrelet species showed a change in density between 1996 and 2007. Inner Kachemak Bay is a persistent hotspot for Kittlitz's Murrelet and may attract murrelets from LCI and beyond. We recommend monitoring murrelet populations in Kachemak Bay, although Kittlitz's Murrelets likely move between the main body of Cook Inlet and Kachemak Bay, and a complete LCI survey is needed to gauge regional population trends.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Breeding population size of the Pink-footed Shearwater Ardenna creatopus on Isla Mocha, Chile

Species population estimates are a fundamental component of conservation planning, but there are deficiencies in reliable data for many seabirds. The Pink-footed Shearwater Ardenna creatopus is a seabird that breeds on three islands worldwide, with the largest population on Isla Mocha, Chile. We aimed to update the breeding population estimate of Pink-footed Shearwaters on Isla Mocha, comparing results from design- and model-based estimation methods. We counted shearwater burrows in 220 randomly generated five-meter-radius plots across pre-defined strata on Isla Mocha. We estimated total number of burrows using area-based extrapolation (design-based method), and separately using a model predicting burrow density based on habitat (model-based method). We multiplied burrow abundance estimates by burrow occupancy for final population estimates. The stratum-area-weighted burrow density estimate for the 15.8 km 2 study area was 0.0106 burrows·m -2 (standard error [SE] = 0.0030). The average island-wide proportion of occupied burrows was 0.758 (standard deviation [SD] = 0.121). The design-based method estimated 168 209 burrows (95% confidence interval [CI] = 74 715-261 704, coefficient of variation [CV] = 0.28), and 127 503 breeding pairs (95% CI = 87 610-167 395). The model-based method estimated 233 436 burrows (95% CI = 151 237-332 179, CV = 0.19) and 181 859 breeding pairs (95% CI = 95 773-267 945, CV = 0.24). These population estimates are greater than previous estimates for Isla Mocha, whose means ranged from 19 440-42 095 breeding pairs. Because our study design differed from those used to generate previous estimates, our estimate should be considered a stand-alone result rather than an increase in the breeding population. Because of the low fit of the model-based result, the design-based result may be a more reliable estimate to use for species management efforts. Based on our estimate, approximately 90% of the Pink-footed Shearwater world population breeds on Isla Mocha, and with its restriction to only three breeding localities world-wide, the species remains vulnerable. The full manuscript in Spanish can be found in Appendix 1, available on the website.

Isla Mocha↗

Laying sequence and oceanographic factors affect egg size in Scripps's Murrelets Synthliboramphus scrippsi at Santa Barbara Island

Egg size is an important avian life history parameter, with larger eggs indicating greater investment of resources in the chick. Prey availability can affect such investment. We investigated the effects of oceanographic conditions and laying sequence on Scripps's Murrelet Synthliboramphus scrippsi egg size at Santa Barbara Island, California during 2009-2017. We evaluated oceanographic covariates characterizing marine productivity for their effect on egg size, including large-scale oceanographic indices such as the Pacific Decadal Oscillation (PDO) index, Oceanic Niño Index (ONI), and North Pacific Gyre Oscillation (NPGO) index. We also evaluated a larval anchovy catch-per-unit-effort (ANCHL) index and the Biologically Effective Upwelling Transport Index (BEUTI) as region-wide indices, and sea surface temperature (SST) as a local index. We evaluated oceanographic conditions over the entire year and during the breeding season only. We also considered the contribution of lagged effects to oceanographic conditions. Our results generally ran counter to our hypothesis that increased ocean productivity should increase egg size. Based on Akaike's Information Criterion, the four top-ranked models provided support for an association between larger eggs and conditions indicative of lower oceanographic productivity, including lower values of BEUTI and NPGO, and higher values of ONI, PDO, and SST. The only result that supported our hypothesis was a positive relationship between ANCHL and egg size, although the 95% confidence interval for the effect included 0. The strongest relationship detected was between laying sequence and egg size, as second eggs were considerably larger than first eggs. Our results indicate substantial complexity in the relationship between ocean productivity and seabird demography. A better understanding of how ocean productivity affects seabird breeding outcomes through multiple mechanisms will help improve predictions of how seabirds will respond to changing ocean conditions.

California↗

Mesopelagic diet as pathway of high mercury levels in body feathers of the endangered Black-capped Petrel (Diablotin) Pterodroma hasitata

The Diablotin or Black-capped Petrel Pterodroma hasitata is an endangered gadfly petrel found in the western North Atlantic, Caribbean Sea, and northern Gulf of Mexico. An estimated ~2000 pairs nest at five known sites on Hispaniola, Greater Antilles, although only 120 nests have been located to date. We collected breast feathers and feces from breeding adults in the Dominican Republic in April 2018 ( n = 10) and from non-breeding adults at sea offshore of North Carolina, USA, in May 2019 ( n = 10). We measured mercury burden in feathers and used fecal DNA metabarcoding to compare diets. We found higher concentrations of total mercury compared to other Pterodroma petrels worldwide, with mean concentrations of 30.3 ± 11.1 ppm dry weight (range: 15.2-53.9; n = 20). Diet was dominated by fish, including a high proportion of mesopelagic groups such as myctophids, as well as fishes of interest to artisanal and commercial Caribbean fisheries. These results confirm earlier suggestions of elevated ingestion of mercury by Black-capped Petrels, likely through the consumption of mesopelagic prey or fishery discards.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Relative abundance, seasonal occurrence, and distribution of marine birds in the northern Gulf of Mexico

Marine birds in the U.S. Gulf of Mexico have long been poorly studied. Given statutory obligations to protect migratory birds and endangered species, three broad-scale vessel and aerial programs initiated since 2010 have now surveyed the entire northern Gulf. Vessel coverage alone exceeds 700 d and 74,000 km of observer effort using 300-m strip transects. We supplemented these survey data with earlier, smaller-scale studies, eBird checklists, literature reviews, and other less accessible sources to create snapshot summaries of relative abundance, seasonal occurrence, and regional distribution for 117 taxa of marine and water birds reported from the northern Gulf (113 of which were substantiated with physical evidence). Using taxonomic and functional criteria, we identified 56 taxa characteristic of open shelf, slope, and pelagic waters (federal jurisdiction), 41 taxa with primarily coastal affinities (state and federal jurisdiction), and 20 taxa of sea and diving ducks. High species richness of marine birds in the northern Gulf is attributed to (1) a temperate-to-tropical gradient facilitating diverse marine environments year-round; (2) varied geographic origins of marine bird species using the Gulf; and (3) a mostly enclosed sea basin acting as a vagrant trap for wide-ranging species. Our taxonomic list and status updates seek to bridge information gaps for marine birds now subject to accelerated commercial uses of this region's continental shelf, including newly proposed offshore wind energy development. Other applications include guiding risk and vulnerability assessments of Gulf marine birds, providing core content for seabird observer training, and prioritizing environmental impact reviews and monitoring programs in offshore energy construction and operations plans.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Satellite tracking of Galapagos Petrel Pterodroma phaeopygia reveals distribution and movements during chick rearing

We tracked 19 adult Galapagos Petrels Pterodroma phaeopygia during the chick-rearing seasons in 2009 and 2010 (Santa Cruz Island [ n = 16] and Floreana Island [ n = 3]) in the Galápagos Islands, Ecuador. Eight petrels performed 27 complete foraging trips lasting 0.6 to 18.8 days. Short trips (3.2 ± 2.1 days; 785 km; max displacement 671 km) and long trips (10.8 ± 3.9 days; 2,856 km; max displacement 1,034 km) resulted in concentrated use of waters off southern and western Isabela Island and within the Galápagos Marine Reserve (GMR). Less concentrated time extended farther southwest and eastward, in that case toward mainland Ecuador. Total distance covered among all completed trips, independent of duration, was strongly correlated with trip duration ( R ² = 0.92), indicating a strategy favoring active searching and foraging over commuting. Petrels ranged across Ecuador's exclusive economic zone (EEZ), as well as other countries' (Colombia, Costa Rica, Perú), and waters beyond; they spent 46%, 27%, and 34% of their time in the GMR during short, long, and apparent (incomplete) trips, respectively. However, overlap with EEZs or marine protected areas (MPAs) does not necessarily confer protection, because commercial tuna fishing, including legal fishing historically permitted inside the GMR, occurs within these waters. Including all complete and incomplete trips, petrels spent 37% of their time in high-seas waters without formal protection, outside both MPAs and EEZs. While some hot spots overlapped Galápagos MPAs, the far-ranging nature of chick-provisioning petrels underscores the importance for this species of also having coordinated, multinational protection of the high seas.

Floreana Island, Galápagos Islands, Santa Cruz Isl↗

Assessing chick growth from a single visit to a seabird colony

We tested an approach to the collection of seabird chick growth data that utilizes a one-time sampling of chick measurements obtained during a single visit to a seabird colony. We assessed the development of Black-legged Kittiwake Rissa tridactyla chicks from a sample of measurements made on a single day during six years and compared these results to linear growth rates (g/day), determined from repeated measurements of the same chicks. We used two one-time sampling methods to obtain indices of chick-condition, 1) overall body-size (wing, head-plus-bill, tarsus) vs. mass, and 2) wing vs. mass; both were consistent with repeated measurements in identifying annual variations in chick growth. Thus, we suggest that chick-condition indices obtained from measurements collected on a single visit to a seabird colony are a useful tool for monitoring chick growth, especially at colonies where multiple visits and/or repeated measurements of individual chicks are impractical.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

At-sea distribution of radio-marked Ashy Storm-Petrels Oceanodroma homochroa captured on the California Channel Islands

Small, rare and wide-ranging pelagic birds are difficult to locate and observe at sea; little is therefore known regarding individual movements and habitat affinities among many of the world's storm-petrels (Family Hydrobatidae). We re-located 57 of 70 radio-marked Ashy Storm-Petrels Oceanodroma homochroa captured at three colonies in the California Channel Islands: Scorpion Rocks (2004, 2005), Santa Barbara Island (2004) and Prince Island (2005). Between 23 July and 22 September 2004, and 5 July and 4 August 2005, we flew 29 telemetry surveys, covered more than 65 000 km2 (2004) and 43 000 km2 (2005) of open ocean from San Nicolas Island north to the Farallon Islands and obtained 215 locations from 57 storm-petrels at sea. In both years, radio-marked storm-petrels were aggregated over the continental slope from Point Conception to Point Buchon, within the western Santa Barbara Channel, and over the Santa Cruz Basin between Santa Cruz, San Nicolas and Santa Barbara islands. Individuals captured in the Channel Islands ranged more than 600 km and were located as far north as Gulf of the Farallones National Marine Sanctuary. This is the first study to use radiotelemetry to determine the at-sea distribution and movements for any storm-petrel species.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Advection, pelagic food webs and the biogeography of seabirds in Beringia

Despite its great distance from productive shelf-edge habitat, the inner shelf area of the Bering Sea, from St. Lawrence Island to the Bering Strait, supports a surprisingly large number (>5 million) of seabirds during summer, mostly small plantivorous auklets (65%) and large piscivorous murres (19%) and kittiwakes (5%). This paradox of seabird biogeography is explained by the Anadyr “Green Belt” - a current that advects nutrients and plankton over 1200 km from the outer Bering Sea shelf-edge to the central Chukchi Sea. Turbulent upwelling of this nutrient-rich water at Anadyr and Bering straits further enhances high levels of primary production (360 gC m -2 y -1 ) and helps sustain the enormous biomass of zooplankton entrained in the Anadyr Current. Primary production in adjacent waters of the Chukchi Sea (420 gC m -2 y -1 ) exceeds that observed below Bering Strait, and zooplankton are equally abundant. Auklets account for 49% of total food consumption below Bering Strait (411 mt d -1 ), whereas piscivores dominate (88% of 179 mt d -1 ) in the Chukchi Sea. Of 2 million seabirds in the Chukchi region, auklets (6%) are supplanted by planktivorous phalaropes (25%), and piscivorous murres (38%) and kittiwakes (15%). Average carbon flux to seabirds (0.65 mgC m -2 d -1 ) over the whole region is more typical of upwelling than shelf ecosystems. The pelagic distribution of seabirds in the region appears to be a function of advection, productivity and water column stability. Planktivores flourish in areas with high zooplankton concentrations on the edge of productive upwelling and frontal zones along the “Green Belt”, whereas piscivores avoid turbulent, mixed waters and forage in stable, stratified waters along the coast and in the central Chukchi Sea.

Alaska↗

Characteristics of diving in radio-marked Xantus's Murrelets

We monitored diving activity of radio-marked Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus near Anacapa Island, California, during the breeding season. Thirteen radio-marked murrelets were remotely monitored from Anacapa Island with a handheld antenna and radio receiver for 29 hours in three sample periods in April and May 2003. Mean dive durations in the sample periods were 18 s ?? 2 s, 28 s ?? 2 s, and 24 s ?? 4 s, suggesting that dives were less than 21 m from the surface. Dive duration and subsequent time on the surface differed between the sample periods. Dive duration and subsequent time on the surface were not correlated in observations stratified by individual bird or by sample period. Further, dive duration and subsequent time on the surface were not correlated within foraging bouts. Dive characteristics measured near Anacapa Island suggested that Xantus's Murrelets have the ability to capture prey found at varying depths, but will feed on prey that is most available near the surface of the water.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗