Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Journal of Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 19 recordsLinked to original sources

History and tradition, or contemporary ornithology? Why ornithological journals should not have bird names

Ask any non-ornithologist to predict the prestige of the following journals, based on the name alone: American Birds, Auk, Bluebird, Condor, Emu, Forktail, Gerfaut, Ibis, Journal of Avian Biology, and Journal of Field Ornithology . The results always will be that the first one and the last two are placed in one category, and the blizzard of bird-named journals in another, lower category. When that same non-ornithologist is called upon to evaluate the publication records of ornithologists, those with important papers in bird-named journals likely will suffer lower rankings. If lucky, an ornithologist under review will receive support from an internationally distinguished ornithological colleague who will take explicit pains to argue that publication in The Auk is a meritorious professional accomplishment. Such arguments, however, may not counteract the damage of a single referee's sneering at the names of the journals in which a bird biologist has chosen to publish. One cannot overstate the importance of the serendipitous collection of peer reviews that determines whether ornithologists get and then keep their first academic jobs, receive tenure, are promoted, are evaluated fairly, and, most important, achieve and maintain the respect of colleagues in other biological disciplines.

The Auk↗

Seabird databases and the new paradigm for scientific publication and attribution

For more than 300 years, the peer-reviewed journal article has been the principal medium for packaging and delivering scientific data. With new tools for managing digital data, a new paradigm is emerging—one that demands open and direct access to data and that enables and rewards a broad-based approach to scientific questions. Ground-breaking papers in the future will increasingly be those that creatively mine and synthesize vast stores of data available on the Internet. This is especially true for conservation science, in which essential data can be readily captured in standard record formats. For seabird professionals, a number of globally shared databases are in the offing, or should be. These databases will capture the salient results of inventories and monitoring, pelagic surveys, diet studies, and telemetry. A number of real or perceived barriers to data sharing exist, but none is insurmountable. Our discipline should take an important stride now by adopting a specially designed markup language for annotating and sharing seabird data.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Red-cockaded Woodpecker Picoides borealis Microhabitat Characteristics and Reproductive Success in a Loblolly-Shortleaf Pine Forest

We investigated the relationship between red-cockaded woodpecker ( Picoides borealis ) reproductive success and microhabitat characteristics in a southeastern loblolly (Pinus taeda) and shortleaf (P. echinata) pine forest. From 1997 to 1999, we recorded reproductive success parameters of 41 red-cockaded woodpecker groups at the Bienville National Forest, Mississippi. Microhabitat characteristics were measured for each group during the nesting season. Logistic regression identified understory vegetation height and small nesting season home range size as predictors of red-cockaded woodpecker nest attempts. Linear regression models identified several variables as predictors of red-cockaded woodpecker reproductive success including group density, reduced hardwood component, small nesting season home range size, and shorter foraging distances. Red-cockaded woodpecker reproductive success was correlated with habitat and behavioral characteristics that emphasize high quality habitat. By providing high quality foraging habitat during the nesting season, red-cockaded woodpeckers can successfully reproduce within small home ranges.

The Open Ornithology Journal↗

Laying sequence and oceanographic factors affect egg size in Scripps's Murrelets Synthliboramphus scrippsi at Santa Barbara Island

Egg size is an important avian life history parameter, with larger eggs indicating greater investment of resources in the chick. Prey availability can affect such investment. We investigated the effects of oceanographic conditions and laying sequence on Scripps's Murrelet Synthliboramphus scrippsi egg size at Santa Barbara Island, California during 2009-2017. We evaluated oceanographic covariates characterizing marine productivity for their effect on egg size, including large-scale oceanographic indices such as the Pacific Decadal Oscillation (PDO) index, Oceanic Niño Index (ONI), and North Pacific Gyre Oscillation (NPGO) index. We also evaluated a larval anchovy catch-per-unit-effort (ANCHL) index and the Biologically Effective Upwelling Transport Index (BEUTI) as region-wide indices, and sea surface temperature (SST) as a local index. We evaluated oceanographic conditions over the entire year and during the breeding season only. We also considered the contribution of lagged effects to oceanographic conditions. Our results generally ran counter to our hypothesis that increased ocean productivity should increase egg size. Based on Akaike's Information Criterion, the four top-ranked models provided support for an association between larger eggs and conditions indicative of lower oceanographic productivity, including lower values of BEUTI and NPGO, and higher values of ONI, PDO, and SST. The only result that supported our hypothesis was a positive relationship between ANCHL and egg size, although the 95% confidence interval for the effect included 0. The strongest relationship detected was between laying sequence and egg size, as second eggs were considerably larger than first eggs. Our results indicate substantial complexity in the relationship between ocean productivity and seabird demography. A better understanding of how ocean productivity affects seabird breeding outcomes through multiple mechanisms will help improve predictions of how seabirds will respond to changing ocean conditions.

California↗

Mesopelagic diet as pathway of high mercury levels in body feathers of the endangered Black-capped Petrel (Diablotin) Pterodroma hasitata

The Diablotin or Black-capped Petrel Pterodroma hasitata is an endangered gadfly petrel found in the western North Atlantic, Caribbean Sea, and northern Gulf of Mexico. An estimated ~2000 pairs nest at five known sites on Hispaniola, Greater Antilles, although only 120 nests have been located to date. We collected breast feathers and feces from breeding adults in the Dominican Republic in April 2018 ( n = 10) and from non-breeding adults at sea offshore of North Carolina, USA, in May 2019 ( n = 10). We measured mercury burden in feathers and used fecal DNA metabarcoding to compare diets. We found higher concentrations of total mercury compared to other Pterodroma petrels worldwide, with mean concentrations of 30.3 ± 11.1 ppm dry weight (range: 15.2-53.9; n = 20). Diet was dominated by fish, including a high proportion of mesopelagic groups such as myctophids, as well as fishes of interest to artisanal and commercial Caribbean fisheries. These results confirm earlier suggestions of elevated ingestion of mercury by Black-capped Petrels, likely through the consumption of mesopelagic prey or fishery discards.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Relative abundance, seasonal occurrence, and distribution of marine birds in the northern Gulf of Mexico

Marine birds in the U.S. Gulf of Mexico have long been poorly studied. Given statutory obligations to protect migratory birds and endangered species, three broad-scale vessel and aerial programs initiated since 2010 have now surveyed the entire northern Gulf. Vessel coverage alone exceeds 700 d and 74,000 km of observer effort using 300-m strip transects. We supplemented these survey data with earlier, smaller-scale studies, eBird checklists, literature reviews, and other less accessible sources to create snapshot summaries of relative abundance, seasonal occurrence, and regional distribution for 117 taxa of marine and water birds reported from the northern Gulf (113 of which were substantiated with physical evidence). Using taxonomic and functional criteria, we identified 56 taxa characteristic of open shelf, slope, and pelagic waters (federal jurisdiction), 41 taxa with primarily coastal affinities (state and federal jurisdiction), and 20 taxa of sea and diving ducks. High species richness of marine birds in the northern Gulf is attributed to (1) a temperate-to-tropical gradient facilitating diverse marine environments year-round; (2) varied geographic origins of marine bird species using the Gulf; and (3) a mostly enclosed sea basin acting as a vagrant trap for wide-ranging species. Our taxonomic list and status updates seek to bridge information gaps for marine birds now subject to accelerated commercial uses of this region's continental shelf, including newly proposed offshore wind energy development. Other applications include guiding risk and vulnerability assessments of Gulf marine birds, providing core content for seabird observer training, and prioritizing environmental impact reviews and monitoring programs in offshore energy construction and operations plans.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Satellite tracking of Galapagos Petrel Pterodroma phaeopygia reveals distribution and movements during chick rearing

We tracked 19 adult Galapagos Petrels Pterodroma phaeopygia during the chick-rearing seasons in 2009 and 2010 (Santa Cruz Island [ n = 16] and Floreana Island [ n = 3]) in the Galápagos Islands, Ecuador. Eight petrels performed 27 complete foraging trips lasting 0.6 to 18.8 days. Short trips (3.2 ± 2.1 days; 785 km; max displacement 671 km) and long trips (10.8 ± 3.9 days; 2,856 km; max displacement 1,034 km) resulted in concentrated use of waters off southern and western Isabela Island and within the Galápagos Marine Reserve (GMR). Less concentrated time extended farther southwest and eastward, in that case toward mainland Ecuador. Total distance covered among all completed trips, independent of duration, was strongly correlated with trip duration ( R ² = 0.92), indicating a strategy favoring active searching and foraging over commuting. Petrels ranged across Ecuador's exclusive economic zone (EEZ), as well as other countries' (Colombia, Costa Rica, Perú), and waters beyond; they spent 46%, 27%, and 34% of their time in the GMR during short, long, and apparent (incomplete) trips, respectively. However, overlap with EEZs or marine protected areas (MPAs) does not necessarily confer protection, because commercial tuna fishing, including legal fishing historically permitted inside the GMR, occurs within these waters. Including all complete and incomplete trips, petrels spent 37% of their time in high-seas waters without formal protection, outside both MPAs and EEZs. While some hot spots overlapped Galápagos MPAs, the far-ranging nature of chick-provisioning petrels underscores the importance for this species of also having coordinated, multinational protection of the high seas.

Floreana Island, Galápagos Islands, Santa Cruz Isl↗

Assessing chick growth from a single visit to a seabird colony

We tested an approach to the collection of seabird chick growth data that utilizes a one-time sampling of chick measurements obtained during a single visit to a seabird colony. We assessed the development of Black-legged Kittiwake Rissa tridactyla chicks from a sample of measurements made on a single day during six years and compared these results to linear growth rates (g/day), determined from repeated measurements of the same chicks. We used two one-time sampling methods to obtain indices of chick-condition, 1) overall body-size (wing, head-plus-bill, tarsus) vs. mass, and 2) wing vs. mass; both were consistent with repeated measurements in identifying annual variations in chick growth. Thus, we suggest that chick-condition indices obtained from measurements collected on a single visit to a seabird colony are a useful tool for monitoring chick growth, especially at colonies where multiple visits and/or repeated measurements of individual chicks are impractical.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

At-sea distribution of radio-marked Ashy Storm-Petrels Oceanodroma homochroa captured on the California Channel Islands

Small, rare and wide-ranging pelagic birds are difficult to locate and observe at sea; little is therefore known regarding individual movements and habitat affinities among many of the world's storm-petrels (Family Hydrobatidae). We re-located 57 of 70 radio-marked Ashy Storm-Petrels Oceanodroma homochroa captured at three colonies in the California Channel Islands: Scorpion Rocks (2004, 2005), Santa Barbara Island (2004) and Prince Island (2005). Between 23 July and 22 September 2004, and 5 July and 4 August 2005, we flew 29 telemetry surveys, covered more than 65 000 km2 (2004) and 43 000 km2 (2005) of open ocean from San Nicolas Island north to the Farallon Islands and obtained 215 locations from 57 storm-petrels at sea. In both years, radio-marked storm-petrels were aggregated over the continental slope from Point Conception to Point Buchon, within the western Santa Barbara Channel, and over the Santa Cruz Basin between Santa Cruz, San Nicolas and Santa Barbara islands. Individuals captured in the Channel Islands ranged more than 600 km and were located as far north as Gulf of the Farallones National Marine Sanctuary. This is the first study to use radiotelemetry to determine the at-sea distribution and movements for any storm-petrel species.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Advection, pelagic food webs and the biogeography of seabirds in Beringia

Despite its great distance from productive shelf-edge habitat, the inner shelf area of the Bering Sea, from St. Lawrence Island to the Bering Strait, supports a surprisingly large number (>5 million) of seabirds during summer, mostly small plantivorous auklets (65%) and large piscivorous murres (19%) and kittiwakes (5%). This paradox of seabird biogeography is explained by the Anadyr “Green Belt” - a current that advects nutrients and plankton over 1200 km from the outer Bering Sea shelf-edge to the central Chukchi Sea. Turbulent upwelling of this nutrient-rich water at Anadyr and Bering straits further enhances high levels of primary production (360 gC m -2 y -1 ) and helps sustain the enormous biomass of zooplankton entrained in the Anadyr Current. Primary production in adjacent waters of the Chukchi Sea (420 gC m -2 y -1 ) exceeds that observed below Bering Strait, and zooplankton are equally abundant. Auklets account for 49% of total food consumption below Bering Strait (411 mt d -1 ), whereas piscivores dominate (88% of 179 mt d -1 ) in the Chukchi Sea. Of 2 million seabirds in the Chukchi region, auklets (6%) are supplanted by planktivorous phalaropes (25%), and piscivorous murres (38%) and kittiwakes (15%). Average carbon flux to seabirds (0.65 mgC m -2 d -1 ) over the whole region is more typical of upwelling than shelf ecosystems. The pelagic distribution of seabirds in the region appears to be a function of advection, productivity and water column stability. Planktivores flourish in areas with high zooplankton concentrations on the edge of productive upwelling and frontal zones along the “Green Belt”, whereas piscivores avoid turbulent, mixed waters and forage in stable, stratified waters along the coast and in the central Chukchi Sea.

Alaska↗

Characteristics of diving in radio-marked Xantus's Murrelets

We monitored diving activity of radio-marked Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus near Anacapa Island, California, during the breeding season. Thirteen radio-marked murrelets were remotely monitored from Anacapa Island with a handheld antenna and radio receiver for 29 hours in three sample periods in April and May 2003. Mean dive durations in the sample periods were 18 s ?? 2 s, 28 s ?? 2 s, and 24 s ?? 4 s, suggesting that dives were less than 21 m from the surface. Dive duration and subsequent time on the surface differed between the sample periods. Dive duration and subsequent time on the surface were not correlated in observations stratified by individual bird or by sample period. Further, dive duration and subsequent time on the surface were not correlated within foraging bouts. Dive characteristics measured near Anacapa Island suggested that Xantus's Murrelets have the ability to capture prey found at varying depths, but will feed on prey that is most available near the surface of the water.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Biology and conservation of Xantus's Murrelet: Discovery, taxonomy and distribution

The biology of Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus is similar in many respects to better-studied Ancient Murrelets S. antiquus, especially regarding morphology and the species' precocial mode of post-hatching development. It nests mainly in rock crevices but also under shrubs on islands in southern California, United States, and northwestern Baja California, Mexico (27 o N to 34 o N). The species was discovered in 1859 by Janos Xantus. Two subspecies ( S. h. hypoleucus and S. h. scrippsi ) are recognized that show limited evidence of interbreeding. At sea, closely related Craveri's Murrelets S. craveri co-occur with Xantus's Murrelets off California and western Baja California during half the year, but the former species has a discrete breeding range in the Gulf of California, Mexico. Breeding was documented at 13 island groups between 1863 and 1976. Post-breeding dispersal as far north as central British Columbia, Canada (c. 52 o N) was observed in the 1940s to 1960s. A few Xantus's Murrelets disperse south of breeding colonies to Magdalena Bay, Baja California (c. 24 o N). The southernmost record is the type specimen collected by Xantus near Cabo San Lucas, Baja California (c. 23 o N). Chief threats to this species include introduced mammalian predators on breeding islands, heightened predation by natural predators in human-modified island habitats, and oil pollution. In January 2005, a Pacific Seabird Group special symposium, "Biology and conservation of the Xantus's Murrelet," highlighted conservation concerns and promoted publication of recent studies of this little-known alcid, with nine symposium papers published in this issue of Marine Ornithology. Much of what we know about Xantus's Murrelets has been learned in recent years, and many aspects of biology remain to be described.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Pelagic seabird surveys in the Tuamotu and Gambier Archipelagos, French Polynesia

We conducted pelagic seabird surveys in the Gambier and Tuamotu Archipelagos in the southeastern Pacific Ocean totaling 40 hours during 7-27 March 2003 and 22.5 hours during 22-27 July 2001. We used a 300-m-wide strip transect to estimate seabird density, and we estimated relative abundance of birds at all distances. In 2001, we observed a total of 326 birds of 18 species. The mean relative abundance of all birds was 14.3 ?? 3.1/h. Red-footed Booby Sula sula was the most abundant species (5.6/h), followed by White Tern Gygis alba (3.4/h), and Great Crested or Swift Tern Sterna bergii (1.2/h). In 2003, we observed a total of 1463 birds of 25 species. The mean relative abundance of all birds was 36.6 ?? 11.4/h and the mean density of all birds was 4.14 ?? 0.72/km2. Brown Noddy Anous stolidus was the most abundant species (17.6/h, 1.5/km2), followed by White Tern (8.4/h, 1.3/km2), and Red-footed Booby (4.6/h, 0.8/km2). Several globally or locally rare species were observed infrequently, including Phoenix Petrel Pterodroma alba (0.1/h, 0.03/km2). Distribution of birds was uneven, with long periods of no birds punctuated by occasional feeding flocks. In 2003, species diversity was related to length of observation period, with more species observed on longer segments (r2 = 0.58, F1.5 = 6.03, P = 0.05). Although the duration and extent of our surveys were limited, these data are valuable because little published information is available on pelagic seabirds in southeastern Polynesia.

French Polynesia↗

Distribution, population status and trends of Kittlitz's murrelet Brachyramphus brevirostris in Lower Cook Inlet and Kachemak Bay, Alaska

Lower Cook Inlet (LCI) in south-central Alaska is unusual among the breeding areas of Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris because of human impacts on the marine and terrestrial environments and because of the lack of tidewater glaciers. In LCI the Kittlitz's Murrelet co-exists with the more abundant Marbled Murrelet, which complicates abundance estimates because of the difficulty of species identification. We compared survey data for an area with overlapping coverage in LCI (Core area) in 1993 (June) and from 1996 to 1999 (July-early August). Within this LCI Core area, the surveys in 1996-1999 estimated ~1600 Kittlitz's Murrelets and ~17 000 Marbled Murrelets, including prorated unidentified murrelets. The Kittlitz's Murrelet population declined between 1993 and 1999 at 26% per annum (84% overall). Simultaneously, Marbled Murrelets declined by 12% per annum (56% overall), though the decline was not statistically significant. Declines were estimated conservatively because the 1993 survey was conducted in June, when both murrelet species are less abundant on the water. We also surveyed Kachemak Bay, a large embayment of LCI, during mid-summer (July) of 2005-2007 and estimated a population of 2047 Kittlitz's Murrelets (SD 1120, n = 3 years) residing primarily in the inner bay. Marbled Murrelets numbered 11 040 (SD 1306) and were found throughout the bay. On one transect set in inner Kachemak Bay, Kittlitz's Murrelet density in late summer (1-16 August) declined 7.5% per annum between 1988 and 2007 (n = 6 years), and Marbled Murrelet density increased 4.9% per annum. On two other transect sets in the inner bay, however, neither murrelet species showed a change in density between 1996 and 2007. Inner Kachemak Bay is a persistent hotspot for Kittlitz's Murrelet and may attract murrelets from LCI and beyond. We recommend monitoring murrelet populations in Kachemak Bay, although Kittlitz's Murrelets likely move between the main body of Cook Inlet and Kachemak Bay, and a complete LCI survey is needed to gauge regional population trends.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Genetic differentiation of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris in the Aleutian Islands and Gulf of Alaska

Information about the distribution of genetic variation within and among local populations of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is needed for effective conservation of this rare and declining species. We compared variation in a 429 base pair fragment of the mitochondrial control region and 11 microsatellite loci among 53 Kittlitz's Murrelets from three sites in the western Aleutian Islands (Attu Island) and Gulf of Alaska (Glacier Bay and Kachemak Bay). We found that birds in these two regions differ genetically in three assessments: (1) global and pairwise indices of genetic differentiation were significantly greater than zero, (2) mitochondrial haplotypes differed by a minimum of nine substitutions, and (3) molecular assignments indicated little gene flow between regions. The data suggest that birds in these regions have been genetically isolated for an extended period. We conclude that Kittlitz's Murrelets from Attu Island and from the Gulf of Alaska represent separate evolutionarily significant units, and should be treated as such for conservation. Genetic data for Kittlitz's Murrelets from the remainder of the breeding range are urgently needed.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Status and trend of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris in Glacier Bay, Alaska

We conducted standardized surveys for marine birds in Glacier Bay in seven years between 1991 and 2008. From our most recent survey, a combination of line- and strip-transect methods completed in 2008, we estimated that 4981 (95% CI 1293–8670) Kittlitz’s Murrelets Brachyramphus brevirostris resided in Glacier Bay during the month of June, together with 12 195 (5607–18 783) Marbled Murrelets B. marmoratus . When counts were prorated to assign unidentified Brachyramphus murrelets to species, population estimates increased to 5641 Kittlitz’s Murrelets and 13 810 Marbled Murrelets. Our surveys of bird numbers in Glacier Bay between 1991 and 2008 revealed that Kittlitz’s Murrelet declined by ≥85% during this period. Trend analysis suggested a rate of decline between -10.7% and -14.4% per year. No direct human impacts (e.g., bycatch, oil pollution, vessel disturbance) in our study area could fully account for a decline of this magnitude. Widespread declines of Brachyramphus murrelets and Harbor Seals Phoca vitulina in the Gulf of Alaska during the 1980s-1990s suggest large-scale influences on these marine predators, perhaps related to climate-mediated cycles in food supply. Other natural factors that may impact Glacier Bay populations include predation by avian and terrestrial predators, widespread glacial retreat and its effect on nesting and foraging habitats, and competition for food with marine predators whose abundance in Glacier Bay has increased markedly in recent years (Humpback Whales Megaptera novaeangliae and Steller Sea Lions Eumetopias jubatus ).

Alaska↗

Status and distribution of the Kittlitz's murrelet Brachyramphus brevirostris in Kenai Fjords, Alaska

The Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is a candidate species for listing under the US Endangered Species Act because of its apparent declines within core population areas of coastal Alaska. During the summers of 2006-2008, we conducted surveys in marine waters adjacent to Kenai Fjords National Park, Alaska, to estimate the current population size of Kittlitz's and Marbled murrelets B. marmoratus and examine seasonal variability in distribution within coastal fjords. We also evaluated historical data to estimate trend. Based on an average of point estimates, we find the recent population (95% CI) of Kittlitz's Murrelet to be 716 (353-1080) individuals, that of Marbled Murrelet to be 6690 (5427-7953) individuals, and all Brachyramphus murrelets combined to number 8186 (6978-9393) birds. Within-season density estimates showed Kittlitz's Murrelets generally increased between June and July, but dispersed rapidly by August, while Marbled Murrelets generally increased throughout the summer. Trends in Kittlitz's and Marbled murrelet populations were difficult to assess with confidence. Methods for counting or sampling murrelets varied in early decades of study, while in later years there is uncertainty due to highly variable counts among years, which may be due in part to timing of surveys relative to the spring bloom in coastal waters of the Gulf of Alaska.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Energy cost of vessel disturbance to Kittlitz's Murrelets Brachyramphus brevirostris

We evaluated the energy cost of vessel disturbance for individual Kittlitz’s Murrelets Brachyramphus brevirostris in Glacier Bay National Park and Preserve in Alaska, USA. We used Monte Carlo simulations to model the daily energy expense associated with flight from vessels by both breeding and non-breeding birds and evaluated risk based on both the magnitude of costs incurred and the degree to which the costs may be chronic. We used two scenarios of vessel disturbance for average- and peak-vessel traffic. Because they are more likely to fly away from vessels, non-breeding birds had a greater increase in energy expenditure when disturbed (up to 30% increase under the average scenario and >50% increase under the peak scenario) than breeders (up to 10% and 30% increases under the average and peak scenarios, respectively). Likewise, non-breeding birds were more likely to experience chronic increases in energy expense (i.e. a greater percentage of days with an increase in energy expenditure) than breeding birds. Our modeling results indicated that breeding and non-breeding birds were both susceptible to fitness consequences (e.g. reduced reproductive success and survival) resulting from the energy cost.

Alaska↗