Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Journal of Caribbean Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

13 recordsLinked to original sources

Satellite tracking supports hypotheses of breeding allochrony and allopatry in the Endangered Pterodroma hasitata (Black-capped Petrel, Diablotin)

Pterodroma hasitata , the Black-capped Petrel (locally known as Diablotin), is the only extant Pterodroma petrel nesting in the Caribbean. The species is listed as globally Endangered by the IUCN and was recently listed as endangered under the U.S. Endangered Species Act. Pterodroma hasitata show a phenotypic gradient, ranging from a darker, smaller form to a paler, heavier form, that is reflected in a strong genetic structure. This phylogenetic divergence suggests the existence of at least two distinct breeding populations. We report on pre-breeding movements of two male Pterodroma hasitata , one of each form, tracked by satellite from non-breeding areas in Gulf Stream waters of the western North Atlantic Ocean to breeding locations in Hispaniola in late 2019. Based on a combination of tracking locations, location error classes, battery voltage, and satellite communication schedules, we infer that the light-form petrel visited a nest in central Dominican Republic during 2 to 8 October and 9 to 15 October, and the dark form visited a nest in southeastern Haiti during 9 to 22 November and 29 November to 3 December. This information supports earlier suggestions that Pterodroma hasitata forms breed in allochrony and in allopatry, both of which may be a driver of speciation.

North Carolina↗

Diurnal activity patterns of Black-Necked Stilts (Himantopus mexicanus) during the non-breeding season in the eastern Caribbean

Diurnal activity patterns of resident Black-necked Stilts ( Himantopus mexicanus ) were observed on Guana Island, British Virgin Islands, during October 2010. Stilts were principally engaged in foraging and idle behaviors. The amount of time engaged in particular behaviors was relatively constant throughout the day, except during mid-afternoon when idleness increased and foraging decreased, with a subsequent increase in foraging in the evening. We speculate that the increase in foraging activity was a result of changing prey activity.

Journal of Caribbean Ornithology↗

Foraging ecology of Red-billed Tropicbird Phaethon aethereus in the Caribbean during early chick rearing revealed by GPS tracking

Investigating the foraging patterns of tropical seabirds can provide important information about their ocean habitat affinities as well as prey choice. Foraging studies of Red-billed Tropicbird Phaethon aethereus populations in the Caribbean are lacking. We sought to rectify this by opportunistically sampling regurgitates at nest sites on the island of St. Eustatius, Lesser Antilles, and by linking the GPS tracks of foraging adults to remotely sensed environmental variables. Diet samples were dominated by Exocoetidae (59.5%) and Belonidae (14.9%), although we were unable to identify 25.5% of samples due to digestion. Tropicbirds nesting on St. Eustatius exhibited diurnal foraging patterns, foraged in deeper waters with higher chlorophyll concentration, and consumed fewer Exocoetidae species compared to travelling behaviour. The maximum distance travelled from the colony was 953.7 km, with an average trip length of 176.8 (± 249.8) km. The biologged birds crossed multiple exclusive economic zones and marine protected areas, and on that basis, we suggest that efforts to protect and conserve this species may require transboundary collaboration throughout the wider Caribbean.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Distribution and abundance of snowy plovers in eastern North America, the Caribbean, and the Bahamas

Snowy Plovers ( Charadrius alexandrinus ) are small, partially migrant shorebirds that are broadly distributed across North America. Snowy Plover distribution west of the Rocky Mountains has been well described. However, distribution and abundance east of the Rocky Mountains has not received much attention despite current status and ESA listing concerns for Snowy Plovers in the southeastern United States and the Caribbean. Thus, a first step in developing a monitoring program for Snowy Plovers is to understand the species' distribution. We summarize information on distribution and abundance of Snowy Plovers in the eastern United States, Caribbean, and Bahamas. Breeding and winter distribution maps for the continental United States were generated from a database of 3563 records from 388 sites in continental North America constructed from International Shorebird Survey (ISS), Christmas Bird Count (CBC), unpublished field data, and published accounts. Comparison of maximum counts per site (1980–present) indicated the number of breeding Snowy Plovers was greatest in Kansas and Oklahoma, while the greatest number of wintering birds occurred in the Laguna Madre of Texas and Mexico. Snowy Plovers concentrate at sites in Oklahoma and Texas during migration, with higher concentrations on the upper Texas coast in spring compared to fall migration. Data regarding historic abundance and trends are limited but suggest that Snowy Plovers in the eastern United States may have experienced regional population declines and may have suffered a range contraction in Texas. Serious concerns about the conservation status of Snowy Plovers in the eastern United States, the Caribbean, and the Bahamas indicate an immediate need for systematic surveys and up-to-date population estimates.

Journal of Field Ornithology↗

Cruise ships as a source of avian mortality during fall migration

A Avian mortality during fall migration has been studied at many anthropogenic structures, most of which share the common feature of bright lighting. An additional, unstudied source of avian mortality during fall migration is recreational cruise ships that are brightly lit throughout the night. I documented a single mortality event of eight Common Yellowthroats ( Geothlypis trichas ) on one ship during part of one night in fall 2003, but suggest this is a more wide-spread phenomenon. The advertised number of ship-nights for 50 cruise ships in the Caribbean Sea during fall migration in 2003 was 2,981. This may pose a significant, additional, anthropogenic source of mortality that warrants further investigation, particularly because impacts could be minimized if this source of avian mortality is recognized.

Wilson Journal of Ornithology↗

Mesopelagic diet as pathway of high mercury levels in body feathers of the endangered Black-capped Petrel (Diablotin) Pterodroma hasitata

The Diablotin or Black-capped Petrel Pterodroma hasitata is an endangered gadfly petrel found in the western North Atlantic, Caribbean Sea, and northern Gulf of Mexico. An estimated ~2000 pairs nest at five known sites on Hispaniola, Greater Antilles, although only 120 nests have been located to date. We collected breast feathers and feces from breeding adults in the Dominican Republic in April 2018 ( n = 10) and from non-breeding adults at sea offshore of North Carolina, USA, in May 2019 ( n = 10). We measured mercury burden in feathers and used fecal DNA metabarcoding to compare diets. We found higher concentrations of total mercury compared to other Pterodroma petrels worldwide, with mean concentrations of 30.3 ± 11.1 ppm dry weight (range: 15.2-53.9; n = 20). Diet was dominated by fish, including a high proportion of mesopelagic groups such as myctophids, as well as fishes of interest to artisanal and commercial Caribbean fisheries. These results confirm earlier suggestions of elevated ingestion of mercury by Black-capped Petrels, likely through the consumption of mesopelagic prey or fishery discards.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Insular and migrant species, longevity records, and new species records on Guana Island, British Virgin Islands

We conducted mist netting each October from 1994 to 2004 on Guana Island, British Virgin Islands, and recorded bird sightings to develop a more complete inventory of the island's resident and migrant species. During our study, we recorded four new species for the British Virgin Islands: Magnolia Warbler (Dendroica magnolia; 1996), Golden-winged Warbler (Vermivora chrysoptera; 1997), Swainson's Thrush (Catharus ustulatus; 2000), and Red-necked Phalarope (Phalaropus lobatus; 2004). Blackpoll Warbler (Dendroica striata) was the most frequently captured Neotropical migrant landbird, despite only being first detected in the region in 1989. Captures and detections of other Neotropical migrant landbirds suggest that many species may be more common in the region than previously believed, or, as speculated by other researchers, that migrant routes may be shifting eastward due to habitat degradation on western Caribbean islands. We also used recapture data to establish longevity records of resident species, including Caribbean Elaenia (Elaenia martinica; ??? 7 years), Bananaquit (Coereba flaveola; 7 years), Black-faced Grassquit (Tiaris bicolor; ???9 years), and Zenaida Dove (Zenaida aurita; 5 years). Longevities of other resident species were similar to, or slightly less than, those reported elsewhere.

Wilson Journal of Ornithology↗

Age-Ratios and Condition of En Route Migrant Blackpoll Warblers in the British Virgin Islands

The en route migration ecology of Blackpoll Warblers ( Setophaga striata ) is poorly understood, yet intriguing. Blackpoll Warblers undertake the longest open water migration of any wood warbler species, traveling from northeastern North America to South America, with the first potential landfall being the West Indies. This migration requires substantial energy reserves and subjects Blackpoll Warblers to unpredictable weather events, which may influence survival. Few studies have examined age ratios or condition of Blackpoll Warblers while the warblers are en route through the Caribbean region. I captured and banded Blackpoll Warblers in the British Virgin Islands over 10 consecutive autumn migrations. Ratios of hatch-year to adult Blackpoll Warblers were variable but averaged lower than the ratios reported at continental departure locations. Average mass of Blackpoll Warblers was less than that reported at continental departure locations, with 26% of adults and 40% of hatch-year birds below the estimated fat free mass; hatch-year birds were consistently in poorer condition than adults. Blackpoll Warblers captured in the British Virgin Islands were also in poorer condition than those reported from the Dominican Republic and Barbados; this may be because of the British Virgin Islands being the first landfall after the transatlantic crossing, whereas Blackpoll Warblers arriving at the other Caribbean study locations may have had opportunities for stopover prior to arrival or have departed from farther south on the continent. However, this suggests that the British Virgin Islands likely provide important stopover habitat as a first landfall location for Blackpoll Warblers arriving from the transatlantic migration route.

Guana Island↗

A nonbreeding concentration of Roseate and Common Terns in Bahia, Brazil

We report recoveries of banded Roseate (Sterna dougallii) and Common (S. hirundo) Terns netted at Mangue Seco, Bahia, Brazil (11? 27'S, 37? 21'W). Mangue Seco is the first reported South American location where large numbers of Roseate Terns concentrate December-March, and where members of both the North American and Caribbean populations occur together during these months. A Roseate Tern recovered at Mangue Seco sets an age record of 25.6 years for the species. Recoveries at Mangue Seco of Common Terns banded in the Azores (37? -38?N, 25? -29?W) suggest there is a regular transatlantic movement by Common Terns between the two locations.

Journal of Field Ornithology↗

Estimates of abundance and longevity of Bridled Quail-Doves (Geotrygon mystacea) on Guana Island, British Virgin Islands

The Bridled Quail-Dove (Geotrygon mystacea) is a columbiform resident of the eastern Caribbean. It is a poorly studied species with a lack of quantitative data to assess population status, but perceived population declines have led to it being considered a species of conservation concern on many islands. I attempted to assess population size and survival of Bridled Quail-Doves on Guana Island, British Virgin Islands. Based on detection probability, density estimates for Guana Island ranged from 1.38 to 1.57 individuals/ha in 2014 and 2015, respectively. Densities varied among cover type, with an estimated 1.13 individuals/ha in dry forest (90% of the island) and 4.63 individuals/ha in ghaut forest (5% of the island). These values would translate to a pooled estimate of ∼429 individuals during the survey period. Of 36 Bridled Quail-Doves captured and marked, the naïve estimate of annual survival was 0.813, with 0.36 captured individuals surviving at least 1 year, and the average minimum age at last recapture was 4.9 years old. This report is the first quantitative based estimates of population size and longevity for the species and may serve as a starting point for longer-term studies on Guana Island, but also for comparison to populations on other islands.

Guana Island↗

Organochlorine residues and shell characteristics of roseate tern eggs, 1981

Roseate Terns ( Sterna dougallii ) breed in two areas in the Western Hemisphere: in northeastern North America between Long Island, New York, and Nova Scotia, and around the Caribbean Sea from the Florida Keys and the Bahamas to the Netherlands Lesser Antilles (Bent 1921, Bond 1956, Nisbet 1980). Both populations are small, and concern recently has been expressed about their status (Nisbet 1980, Buckley and Buckley 1981). The northeastern population has decreased from a peak of about 8500 pairs in the 1940s to between 2500 and 3000 pairs in 1978-1982, and has become largely concentrated into 4 colonies (Nisbet 1980). The Caribbean population has been affected by egg collecting and other forms of human disturbance in its main stronghold in the U.S. Virgin Islands (U.S. Virgin Islands Bureau of Fish and Wildlife 1976-1979, Norton 1980, 1981). One factor which may have affected the northeastern population is chemical pollution. Hays and Risebrough (1972) reported high levels of polychlorinated biphenyls (PCBs) and l,l-dichloro-2,2-bis(p-chloro phenyl) ethylene (DDE) in 3 Roseate Tern chicks found with congenital abnormalities at Great Gull Island, New York, in 1970. High levels of PCBs were also found in chicks found dead at Bird Island, Massachusetts, in 1970 (Nisbet 1981). A close relative, the Common Tern ( S. hirundo ), is relatively sensitive to the effects of DDE; elevated residues of DDE in eggs are associated with eggshell-thinning (Switzer et al. 1973), reduction in the porosity of eggshells, and embryonic mortality (Fox 1976). The present paper reports the results of a survey of organochlorine residues in Roseate Terns in 1981. The main objectives of the survey were to determine the levels of organochlorine contamination in eggs of the Roseate Tern in its major colonies and to investigate whether changes in eggshell characteristics similar to those reported by Fox (1976) may have occurred in this species. A secondary objective was to determine geographic patterns of organochlorine contamination within the northeastern U.S. population of Roseate Terns and to compare them with patterns observed in Common Terns

Connecticut, Massachusetts, New York↗

Breeding sites and winter site fidelity of Piping Plovers wintering in The Bahamas, a previously unknown major wintering area

Most of the known wintering areas of Piping Plovers ( Charadrius melodus ) are along the Atlantic and Gulf coasts of the United States and into Mexico, and in the Caribbean. However, 1066 threatened/endangered Piping Plovers were recently found wintering in The Bahamas, an area not previously known to be important for the species. Although representing about 27% of the birds counted during the 2011 International Piping Plover Winter Census, the location of their breeding site(s) was unknown. Thus, our objectives were to determine the location(s) of their breeding site(s) using molecular markers and by tracking banded individuals, identify spring and fall staging sites, and examine site fidelity and survival. We captured and color-banded 57 birds in January and February 2010 in The Bahamas. Blood samples were also collected for genetic evaluation of the likely subspecies wintering in The Bahamas. Band re-sightings and DNA analysis revealed that at least 95% of the Piping Plovers wintering in The Bahamas originated on the Atlantic coast of the United States and Canada. Re-sightings of birds banded in The Bahamas spanned the breeding distribution of the species along the Atlantic coast from Newfoundland to North Carolina. Site fidelity to breeding and wintering sites was high (88–100%). Spring and fall staging sites were located along the Atlantic coast of the United States, with marked birds concentrating in the Carolinas. Our estimate of true survival for the marked birds was 0.71 (95% CI: 0.61–0.80). Our results indicate that more than one third of the Piping Plover population that breeds along the Atlantic coast winters in The Bahamas. By determining the importance of The Bahamas to the Atlantic subspecies of Piping Plovers, future conservation efforts for these populations can be better focused on where they are most needed.

Journal of Field Ornithology↗

Diablotin Pterodroma hasitata : a biography of the endangered Black-capped Petrel

The Black-capped Petrel Pterodroma hasitata was believed extinct throughout much of the 20th century. It is the only gadfly petrel currently known to breed in the Caribbean Basin. Now seriously endangered, the species is presumed extirpated from Martinique, Dominica, and Guadeloupe, and breeding populations currently occur only on Hispaniola and perhaps Cuba. A related form (now considered a full species) once bred, but is now apparently extinct, on Jamaica. The Black-capped Petrel breeding population may number as few as 500 breeding pairs. Remaining populations suffer from multiple threats to terrestrial and pelagic habitats, including harvest by humans and predation by introduced mammals. The exact sizes, locations, and detailed chronologies of all Black-capped Petrel breeding sites remain poorly studied, although major colonies are today apparently restricted to steep sea and inland cliffs along the La Selle Ridge in Hispaniola. The largest known breeding population occurs in Haiti, although there is continued discussion about a possible breeding site in Cuba in the Sierra Maestra mountain range. Accounts from Cuba are based on the unverified assumption that birds observed at sea just offshore of that island are breeding locally. All evidence at present indicates that waters in or adjacent to the Florida Current and the Gulf Stream between north Florida and southern Virginia provide the primary foraging range of Black-capped Petrels. A small foraging area just off of southeast Cuba has also been reported, but the extent and seasonal use of this area are unknown. Concentrations of birds can be found along the Gulf Stream in southeastern US waters throughout the year, but are particularly common in May, August, and late December through early January. Concentrations of adult birds during winter, when peak breeding activity is underway, suggest that breeding birds forage along the Gulf Stream while commuting to and from breeding colonies. Such long-distance foraging is certainly possible for Pterodroma species. Potential threats to Black-capped Petrels include introduced predators, human encroachment on breeding and foraging habitats, and offshore oil, gas, and wind energy development. Increased mercury levels associated with petroleum production also pose a potential threat, as the Black-capped Petrel seems to be highly susceptible to mercury bioaccumulation compared with other pelagic species. In addition, fires and other bright light sources are known to attract Black-capped Petrels, making collisions with wires and other structures on lighted ships and platforms a potential concern. Haitian social-economic instability and increasing habitat loss suggest the likelihood of further population declines and increasing vulnerability of the species to extinction. Our findings are in accord with the recent decision by the US Fish and Wildlife Service (USFWS) to evaluate the need for additional protection of the species and the primary foraging habitat off the southeastern United States under the Endangered Species Act (USFWS 2012). Additional conservation measures and research strategies that warrant further consideration include (1) protection, monitoring, and management of known breeding populations and nesting habitat in the Dominican Republic and Haiti through controlling predators, installing artificial nest burrows in appropriate sites and hiring local wardens at breeding sites during the nesting season; (2) local and regional training, education and public awareness (e.g. Blanchard & Nettleship 1992); (3) restoration of the original common name Diablotin to common usage to promote the historical and cultural importance of this species; (4) studies to determine the distribution and genetic variability in the remaining populations; and (5) studies of satellite-tagged birds to assess their seasonal and geographic use of pelagic habitats.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗