Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Behavioral Ecology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 19 recordsLinked to original sources

Wolves: Behavior, ecology, and conservation

Wolves are some of the world's most charismatic and controversial animals, capturing the imaginations of their friends and foes alike. Highly intelligent and adaptable, they hunt and play together in close-knit packs, sometimes roaming over hundreds of square miles in search of food. Once teetering on the brink of extinction across much of the United States and Europe, wolves have made a tremendous comeback in recent years, thanks to legal protection, changing human attitudes, and efforts to reintroduce them to suitable habitats in North America. As wolf populations have rebounded, scientific studies of them have also flourished. But there hasn't been a systematic, comprehensive overview of wolf biology since 1970. In Wolves , many of the world's leading wolf experts provide state-of-the-art coverage of just about everything you could want to know about these fascinating creatures. Individual chapters cover wolf social ecology, behavior, communication, feeding habits and hunting techniques, population dynamics, physiology and pathology, molecular genetics, evolution and taxonomy, interactions with nonhuman animals such as bears and coyotes, reintroduction, interactions with humans, and conservation and recovery efforts. The book discusses both gray and red wolves in detail and includes information about wolves around the world, from the United States and Canada to Italy, Romania, Saudi Arabia, Israel, India, and Mongolia. Wolves is also extensively illustrated with black and white photos, line drawings, maps, and fifty color plates.

Book↗

Taphonomic and zooarchaeological implications of spotted hyena (crocuta crocuta) bone accumulations in kenya: A modern behavioral ecological approach

The significant impact of extant carnivores, particularly spotted hyenas, on the depo-sitional history and physical characteristics of archaeofaunal and paleontological assemblages is well recognized. We focus on the behavioral ecology of extant spotted hyenas (Crocuta crocuta) in relation to bone accumulations produced by one East African clan at communal dens. Limbs and skulls of prey animals more frequently appear at dens than do other carcass portions. These items reflect the relative abundance of prey species near dens; carnivore remains are poorly represented. Comparative analysis reveals that bones are deposited far more slowly (<7 carcass portions per month) and accumulations tend to be smaller at Crocuta dens than at dens of either brown (Para-hyaena brunnea) or striped (Hyaena hyaena) hyenas. We propose that extant Crocuta bone accumu-lation rates and sizes are likely affected by prey species abundance, clan size, social interactions within the clan, and the type and availability of den sites. We also suggest that the potential for intraspecific behavioral variability in bone accumulation patterns is important when comparisons are made among spotted hyena populations and across hyena species. For example, accumulation patterns may be dramatically influenced by the temporal span, potentially ranging from days to hundreds or thousands of years, in which bones are collected, depending on the species-specific history of occupation at a given site. Understanding the behavioral and ecological variability likely to influence bone accumulation patterns at dens used by different hyaenids will allow taphonomists and zooarchaeologists to refine their knowledge of mechanisms underlying site formation pro-cesses and potential causes of variability in deeper-time den assemblages. ?? 2009 The Paleontological Society.

Paleobiology↗

Book review: Behavioral ecology of the eastern red-backed salamander: 50 years of research

In commemoration of the 100th anniversary of the British Ecological Society, Sutherland et al. (2013) identified 100 questions of fundamental significance in “pure” (i.e., not applied) ecology. A somewhat unexpected outcome of these authors’ exercise was the realization that, after 100 years of comprehensive, intensive scientific research, there remained “profound knowledge gaps” in ecology, such as a clear understanding of “the central mechanisms driving ecosystems…communities…, and even population dynamics.” Animal behavior (along with other attributes such as physiology and genetics) is such a mechanism that can structure ecological interactions, and the study of behavioral ecology provides important insights into many fundamental ecological phenomena. For example, the well-known historical characterization of ecology as the study of the distribution and abundance of organisms (Andrewartha and Birch 1954) invokes numerous questions, such as: what factors influence coexistence among competing species, or between predators and their prey? Ultimately, the answers to these and other questions are best addressed with fine-scale, mechanistic studies of habitat selection, foraging behavior/prey selection, and movement/dispersal behavior. Similarly, at the population level, insight into the spatial distribution of individuals could be gained with studies of territoriality, dominance hierarchies, and even mate choice.

Herpetological Review↗

Behavioral ecology of black-legged kittiwakes during chick rearing in a failing colony

Compared with their Atlantic counterparts, Black-legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla ) in North Pacific colonies are notably unproductive. A large colony on Middleton Island, Alaska, has in most years since 1981 seen complete breeding failure and the population has declined by half. We compared parent-offspring behaviors in this colony during two years that differed in overall breeding success. Potential indicators of food stress included parental attendance at the nest, foraging trip lengths, chick feeding and begging rates, and sibling aggression. Whereas chick feeding and begging rates were strongly correlated with overall breeding performance, patterns of time allocation by adults (nest attendance and foraging trips) were not. Contrasts between years and comparisons with data from other colonies in and outside Alaska point to food shortage as the likely cause of recurrent breeding failure on Middleton.

Alaska↗

Ecology, behavior, and conservation of the Maui parrotbill

The distribution, habitat response, sexual dimorphism, foraging, breeding, and flocking behavior of Maui Parrotbills (Pseudonestor xanthophrys ) were studied over a five year period. The species' present range is confined to montane rainforest on eastern Maui, but dry lowland habitats on Maui and Molokai were occupied before Polynesian contact. Birds occurred from 1,250 to 2,150 m elevation, becoming most abundant at 1,750 to 2,000 m. In Kipahulu Valley, birds moved to lower elevations in some seasons. Birds tended to forage in the subcanopy and understory, with 66% of the prey captured 1 to 5 m above ground. Plant species use deviated from expectations based on availability. The most frequent means of prey capture was excavation for timber-boring insects in dead branches on live plants. Foraging accounted for 39% of the diurnal time budget; an average prey item appeared to account for 1% of the daily energy intake. The principal limiting factors appeared to be habitat loss, avian disease, habitat degradation, predation, and competition from exotic species. Control of pig populations is a needed management action.

Condor↗

Ecology, behavior, and conservation of the Poo-uli (Melamprosops phaeosoma)

Studies of the population density, habitat structure, foraging behavior, and activity budgets of the Poo-uli (Melamprosops phaeosoma) were conducted intermittently between 1973 and 1985 in a 50-ha study area in the upper Hanawi watershed, island of Maui, Hawaii. Poo-uli have apparently declined in density on this site by 80% from 1975 to 1981 and by 90% from 1975 to 1985. During this period, pig activity, as indexed by ground cover disturbance, increased 473%. Compared to values in the range of the Poo-uli, pig activity was 9-24 times greater in two adjacent out-of-range areas. Poo-uli most frequently foraged from 4-7 m height on ohia (Metrosideros polymorpha), olapa (Cheirodendron trigynum), ohelo (Vaccinium calycinum), and kanawao (Broussaisia arguta) in decreasing frequency; feeding on kanawao was significantly more frequent than random expectation. Chief food items were land snails and insects. Most prey were captured on branches from under moss, lichen, and bark by gleaning, probing, and pecking. Birds spent 48% of their daylight hours foraging and 30% quietly perching. Poo-uli frequently formed small mixed-species flocks, usually with Maui Creepers (Puroreomyza montana), that probably facilitated predator avoidance and foraging efficiency. The major limiting factors at present appear to be habitat modification from feral pigs (Sus scrofa), predation, avian disease, interspecific competition from the introduced garlic snail (Oxychilus alliarius), and possibly gene pool impoverishment. Control of pigs is recommended.

The Wilson Bulletin↗

Winter behavior and ecology of the Alder Flycatcher (Empidonax alnorum) in Peru

The winter ecology and behavior of Alder Flycatchers (Empidonax alnorum) were studied along the Manu, a white-water meander river in Manu National Park, Madre de Dios, Peru during October and November, 1993 to 1997. The birds occupied territories in primary-succession habitats on growing point bars. They were most common in mixed stands of Tessaria integrifolia (Asteraceae) and Gynerium sagittatum (Gramineaceae) interspersed with bare sand areas. The uneven height of the Tessaria canopy, which resulted in openings in the vegetation large enough for the birds to flycatch, was an important habitat feature. Birds obtained insects, which formed about 96% of the diet, by aerial hawking (91%), perch gleaning (6%), and hover gleaning (3%). They also fed on fruit. Territory sizes ranged from 0.04 to 0.25 ha. Of nine territories that we observed closely, six were occupied by two birds each, two by one bird each, and one by three birds. Every territory had one dominant individual who was primarily responsible for territory defense; the other birds were associates. Vocalizations given included the fee-bee-o song, a two-syllable song, and the pit note, which are also given on the breeding grounds. A series of pits given increasingly rapidly signaled a territorial interaction. In aggressive encounters, the birds (1) interacted vocally, remaining on their territories and counter calling or exchanging agitated calls; (2) moved toward a common territorial boundary and engaged in a vocal duel; or (3) the dominant chased intruders out of the territory. Chases were most common when a wave of new birds entered the area. Dominant birds, which sang the full song, were probably adult males. Immature males do not sing a full song, and females are not known to sing in nature. Associate individuals were likely females or young males.

Ornitologia Neotropical↗

Winter behavior and ecology of the Alder Flycatcher (Empidonax alnorum) in Peru

The winter ecology and behavior of Alder Flycatchers (Empidonax alnorum) were studied along the Manu, a white-water meander river in Manu National Park, Madre de Dios, Peru?? during October and November, 1993 to 1997. The birds occupied territories in primary-succession habitats on growing point bars. They were most common in mixed stands of Tessaria integrifolia (Asteraceae) and Gynerium sagittatum (Gramineaceae) interspersed with bare sand areas. The uneven height of the Tessaria canopy, which resulted in openings in the vegetation large enough for the birds to flycatch, was an important habitat feature. Birds obtained insects, which formed about 96% of the diet, by aerial hawking (91%), perch gleaning (6%), and hover gleaning (3%). They also fed on fruit. Territory sizes ranged from 0.04 to 0.25 ha. Of nine territories that we observed closely, six were occupied by two birds each, two by one bird each, and one by three birds. Every territory had one dominant individual who was primarily responsible for territory defense; the other birds were associates. Vocalizations given included the fee-bee-o song, a two-syllable song, nd the pit note, which are also given on the breeding grounds. A series of pits given increasingly rapidly signaled a territorial interaction. In aggressive encounters, the birds (1) interacted vocally, remaining on their territories and counter calling or exchanging agitated calls; (2) moved toward a common territorial boundary and engaged in a vocal duel; or (3) the dominant chased intruders out of the territory. Chases were most common when a wave of new birds entered the area. Dominant birds, which sang the full song, were probably adult males. Immature males do not sing a full song, and females are not known to sing in nature. Associate individuals were likely females or young males. ?? The Neotropical Ornithological Society.

Ornitologia Neotropical↗

Book review: The ecology and behavior of amphibians

This state‐of‐the‐art book has made its timely emergence amid a crisis of global magnitude: that of population declines, range reductions, and extinctions of numerous species of amphibians. A clear understanding of the fundamental concepts in amphibian biology is crucial to the success of any conservation effort. This volume compiles the information necessary to acquire that basic understanding. It is a comprehensive synthesis of both traditional and contemporary facets of amphibian biology, spanning a breadth of topics ranging from phylogeny, physiology, behavior, population and community ecology, and conservation. As such, it undoubtedly takes its place among contemporary volumes as the single, authoritative source for basic topics relevant to amphibian life. Review info: The Ecology and Behavior of Amphibians. By Kentwood D. Wells, 2007. ISBN: 978-0-226-89334-1, 1148 pp.

The Quarterly Review of Biology↗

Nesting ecology and behavior of Broad-winged Hawks in moist karst forests of Puerto Rico

The Puerto Rican Broad-winged Hawk (Buteo platypterus brunnescens) is an endemic and endangered subspecies inhabiting upland montane forests of Puerto Rico. The reproductive ecology, behavior, and nesting habitat of the Broad-winged Hawk were studied in Ri??o Abajo Forest, Puerto Rico, from 2001-02. We observed 158 courtship displays by Broad-winged Hawks. Also, we recorded 25 territorial interactions between resident Broad-winged Hawks and intruding Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis jamaicensis). Broad-winged Hawks displaced intruding Red-tailed Hawks from occupied territories (P = 0.009). Mayfield nest survival was 0.67 across breeding seasons (0.81 in 2001, N = 6; 0.51 in 2002, N = 4), and pairs averaged 1.1 young per nest (years combined). The birds nested in mixed species timber plantations and mature secondary forest. Nests were placed in the upper reaches of large trees emerging from the canopy. Nest tree DBH, understory stem density, and distance to karst cliff wall correctly classified (77.8%) nest sites. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Reduced population variance in strontium isotope values informs domesticated turkey use at Chaco Canyon, New Mexico, USA

Traditionally strontium isotopes (87Sr/86Sr) have been used as a sourcing tool in numerous archaeological artifact classes. The research presented here demonstrates that 87Sr/86Srbioapatite ratios also can be used at a population level to investigate the presence of domesticated animals and methods of management. The proposed methodology combines ecology, isotope geochemistry, and behavioral ecology to assess the presence and nature of turkey (Meleagris gallopavo) domestication. This case study utilizes 87Sr/86Srbioapatite ratios from teeth and bones of archaeological turkey, deer (Odocoileus sp.), lagomorph (Lepus sp. and Sylvilagus sp.), and prairie-dog (Cynomys sp.) from Chaco Canyon, New Mexico, U.S.A. (ca. A.D. 800 – 1250). Wild deer and turkey from the southwestern U.S.A. have much larger home ranges and dispersal behaviors (measured in kilometers) when compared to lagomorphs and prairie dogs (measured in meters). Hunted deer and wild turkey from archaeological contexts at Chaco Canyon are expected to have a higher variance in their 87Sr/86Srbioapatite ratios, when compared to small range taxa (lagomorphs and prairie dogs). Contrary to this expectation, 87Sr/86Srbioapatite values of turkey bones from Chacoan assemblages have a much lower variance than deer and are similar to that of smaller mammals. The sampled turkey values show variability most similar to lagomorphs and prairie dogs, suggesting the turkeys from Chaco Canyon were consuming a uniform diet and/or were constrained within a limited home range, indicating at least proto-domestication. The population approach has wide applicability for evaluating the presence and nature of domestication when combined with paleoecology and behavioral ecology in a variety of animals and environments.

New Mexico↗

To catch a (marsh) predator: Modified trapping methods for breeding and wintering Northern Harriers (Circus hudsonius)

Although there are a variety of methods available for trapping raptors, some species, such as Northern Harriers ( Circus hudsonius ), are not easily captured with standard methods. We tested several existing trapping methods and modified two of them based on Northern Harrier ecology and behavior across seasons in a study population in California. No previously successful methods described in the literature were effective for our study population. Two modified methods were most effective for trapping Northern Harriers: (1) placing two dho-gazas around the nest in a V-shape and flushing the adult female into the nets during the breeding season, and (2) using remote-triggered bow nets baited with waterbird carcasses in winter. Dho-gazas at the nest worked well during the early nestling-rearing stage, when nestlings were younger than 2 wk old and adult females were most attentive. This method was not suitable during the incubation stage because Northern Harriers are prone to nest abandonment. In the winter, Northern Harriers are known to scavenge, yet this aspect of their behavioral ecology has previously been rarely exploited for trapping purposes. These two methods allow for selective Northern Harrier trapping across seasons and provide modified options for research on this understudied and declining species in North America.

California↗

[Book review] The Eastern Screech Owl: Life History, Ecology and Behavior in the Suburbs and Countryside, by Frederick Gehlback

Review of: Eastern Screech Owl: Life History, Ecology, and Behavior in the Suburbs and Countryside. Frederick R. Gehlbach. Issue 16; Issue 2008 of W. L. Moody Jr. Natural History Series. Texas A&M University Press; 1st edition (November 1994). ISBN: 0890966095. For ornithologists and ecologists alike, Fred Gehlbach's book promises to hold both interest and information value as a comprehensive study of the eastern screech owl (Otus asio hasbroucki). Gehlbach was intrigued with screech owls as a boy and encouraged as an undergraduate by William Hamilton, who underscored that in-depth studies of familiar backyard species can be as fascinating as those in exotic sites. Correspondence with another owl-aficionado, the late H. N. Southern, inspired the author's long-term study of screech owls in a woodland landscape in central Texas and led him to provide nest boxes to enhance his access and sample size. This book is based on observations over a 25-year period-beginning in 1967, with intensive study during an 11-year period (1976-1987) in Texas south of Waco, where Gehlbach teaches at Baylor University. The study represents observations on 659 screech owls, covering several generations of birds and entire lives of many individuals. Gehlbach compares screech owl nesting behavior in a rural versus suburban setting and includes chapters on food supplies and predation tactics; egg-laying, incubation, and parental behavior; vocalizations; and population structure and flux. He discusses why screech owls are widespread across the eastern half of North America and why they succeed among people in suburban environments, where they adapt as easily to mailboxes and porch columns as to natural tree cavities. The book mixes two approaches: on the one hand the dense style of a technical book in which the professional biologist can find information on many aspects of screech owl behavior, life history, and population, including tables, figures, summary statistics, results of statistical comparisons, and experimental tests of hypotheses. On the other hand, each chapter begins with and includes vivid visual images, personal experiences, and thoughtful reflections to draw in the general reader, bridging the interesting topic to the technical details and making the information accessible to a wider audience. The reader is impressed with Dr. Gehlbach's love of his subject, his devotion to long-term study, and his care in presenting the work to his fellow ornithologists, ecologists, and all those interested in wildlife and conservation. It will be a useful reference because of its wealth of information on all aspects of screech owl life history. It is well documented and, in addition to its 10 chapters, includes 10 appendices with information on types of food supplies, bird species that mob screech owls, a daily chronology of nestling development, and a selection of edited field notes to provide background for each chapter. The book is thoroughly referenced and indexed. The Eastern Screech Owl will be read with interest by those with an interest in long-term, in-depth studies and those who love charming stories about remarkable birds with strong personalities and interesting behavior.

Wildlife Review↗