Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Journal of Wildlife Management”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 163 records · Page 9Linked to original sources

Nocturnal field use by fall migrating American woodcock in the Delta of Arkansas

The American woodcock ( Scolopax minor ) population has declined since the late 1960s across its range and is now considered a species of special concern. Research on woodcock habitat use during migration and migratory routes through the Central Flyway has been limited. We assessed woodcock phenology, estimated density, and nocturnal habitat use in fields on public lands in the lower Mississippi Alluvial Valley portion of Arkansas during November and December of 2010 and 2011. We used all-terrain vehicles to survey woodcock along transects in 67 fields of 8 field types. We analyzed data using hierarchical distance sampling. We detected woodcock from the first week in November through the third week in December but in low numbers. We did not detect woodcock in millet or rice fields, whereas woodcock had the highest estimated densities in unharvested soybeans. All other crop type-post-harvest management combinations had low woodcock densities. We did not detect woodcock in fields <8 ha or >40 ha. Woodcock in the lower Mississippi Alluvial Valley may benefit from management for unharvested soybean fields of moderate size (approx. 8-40ha).

Journal of Wildlife Management↗

Survival of breeding Pacific common eiders on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

Populations of Pacific common eiders ( Somateria mollissima v-nigrum ) breeding in Alaska, USA, have declined markedly over the past 40 years. We studied survival of adult female Pacific common eiders using capture&mdash;recapture of nesting hens at 3 sites on the Yukon-Kuskokwim Delta (YKD), Alaska from 1994 to 2004. We used data consisting of 268 recapture events from 361 uniquely marked individuals to investigate temporal, geographic, and environmental variation in adult female survival. Our results suggest apparent annual survival of adult eiders from the YKD was high (0.892, SE = 0.022) and spatially and temporally invariant (&sigma; 2 = 0.005), a pattern consistent with other long-lived marine birds. Moreover, our results suggest adult survival may be functionally fixed for Pacific common eiders, and at the present, adult survival may be relatively unresponsive to environmental or management perturbations. Our data did not support hypothesized variation in survival relative to mortality factors such as predation on breeding grounds, physiologic costs of reproduction, and wintering conditions. Although changes in adult survival likely have a large potential effect on prospective population growth, our results suggest viable management actions aimed at increasing survival may be extremely limited.

Journal of Wildlife Management↗

Mating behavior as a possible cause of bat fatalities at wind turbines

Bats are killed by wind turbines in North America and Europe in large numbers, yet a satisfactory explanation for this phenomenon remains elusive. Most bat fatalities at turbines thus far occur during late summer and autumn and involve species that roost in trees. In this commentary I draw on existing literature to illustrate how previous behavioral observations of the affected species might help explain these fatalities. I hypothesize that tree bats collide with turbines while engaging in mating behaviors that center on the tallest trees in a landscape, and that such behaviors stem from 2 different mating systems (resource defense polygyny and lekking). Bats use vision to move across landscapes and might react to the visual stimulus of turbines as they do to tall trees. This scenario has serious conservation and management implications. If mating bats are drawn to turbines, wind energy facilities may act as population sinks and risk may be hard to assess before turbines are built. Researchers could observe bat behavior and experimentally manipulate trees, turbines, or other tall structures to test the hypothesis that tree bats mate at the tallest trees. If this hypothesis is supported, management actions aimed at decreasing the attractiveness of turbines to tree bats may help alleviate the problem.

Journal of Wildlife Management↗

Cavity turnover and equilibrium cavity densities in a cottonwood bottomland

A fundamental factor regulating the numbers of secondary cavity nesting (SCN) birds is the number of extant cavities available for nesting. The number of available cavities may be thought of as being in an approximate equilibrium maintained by a very rough balance between recruitment and loss of cavities. Based on estimates of cavity recruitment and loss, we ascertained equilibrium cavity densities in a mature plains cottonwood ( Populus sargentii ) bottomland along the South Platte River in northeastern Colorado. Annual cavity recruitment, derived from density estimates of primary cavity nesting (PCN) birds and cavity excavation rates, was estimated to be 71-86 new cavities excavated/100 ha. Of 180 active cavities of 11 species of cavity-nesting birds found in 1985 and 1986, 83 were no longer usable by 1990, giving an average instantaneous rate of cavity loss of r = -0.230. From these values of cavity recruitment and cavity loss, equilibrium cavity density along the South Platte is 238-289 cavities/100 ha. This range of equilibrium cavity density is only slightly above the minimum of 205 cavities/100 ha required by SCN's and suggests that cavity availability may be limiting SCN densities along the South Platte River. We submit that snag management alone does not adequately address SCN habitat needs, and that cavity management, expressed in terms of cavity turnover and cavity densities, may be more useful.

Journal of Wildlife Management↗

Differential effects of coyotes and red foxes on duck nest success

Low recruitment rates prevail among ducks in the Prairie Pothole Region of North America, primarily because of high nest depredation rates. The red fox (Vulpes vulpes) is a major predator of duck eggs, but fox abundance is depressed by coyotes (Canis latrans). We tested the hypothesis that nest success of upland-nesting ducks is higher in areas with coyotes than in areas with red foxes. We conducted the study during 1990-92 in uplands of 36 areas managed for nesting ducks in North Dakota and South Dakota. Overall nest success averaged 32% (95% CI = 25-40) on 17 study areas where coyotes were the principal canid and 17% (CI = 11-25) on 13 study areas where red foxes were the principal canid (P = 0.01). Both canids were common on 6 other areas, where nest success averaged 25% (CI = 13-47). Habitat composition, predator communities with the exception of canids, and species composition of duck nests in coyote and red fox areas were similar overall. Upon examining only nests with greater than or equal to 6 eggs on the last visit prior to hatch or depredation, we determined nests with evidence characteristic of fox predation accounted for 4% of depredated nests in coyote areas and 27% in fox areas (P = 0.001). An expanding coyote population is contributing to higher overall nest success. Management of coyotes may be an effective method for increasing duck nest success.

North Dakota; South Dakota↗

Henslow's sparrow winter-survival estimates and response to prescribed burning

Wintering Henslow's sparrow (Ammodramus henslowii) populations rely on lands managed with prescribed burning, but the effects of various burn regimes on their overwinter survival are unknown. We studied wintering Henslow's sparrows in coastal pine savannas at the Mississippi Sandhill Crane National Wildlife Refuge, Jackson County, Mississippi, USA, during January and February 2001 and 2002. We used the known-fate modeling procedure in program MARK to evaluate the effects of burn age (1 or 2 growing seasons elapsed), burn season (growing, dormant), and calendar year on the survival rates of 83 radiomarked Henslow's sparrows. We found strong evidence that Henslow's sparrow survival rates differed by burn age (with higher survival in recently burned sites) and by year (with lower survival rates in 2001 likely because of drought conditions). We found some evidence that survival rates also differed by bum season (with higher survival in growing-season sites), although the effects of burn season were only apparent in recently burned sites. Avian predation was the suspected major cause of mortality (causing 6 of 14 deaths) with 1 confirmed loggerhead shrike (Lanius ludovicianus) depredation. Our results indicated that recently burned savannas provide high-quality wintering habitats and suggested that managers can improve conditions for wintering Henslow's sparrows by burning a large percentage of savannas each year.

Journal of Wildlife Management↗

Habitat selection and water dependency of feral burros in the Mojave Desert, California, USA

Expansion of feral burro ( Equus asinus ) populations across the southwestern United States is causing human–wildlife conflicts including rangeland degradation, competition with livestock and native species, and burro–vehicle collisions. On the Fort Irwin National Training Center (NTC) in California, feral burros interfere with military training and are involved in vehicle collisions and other conflicts (e.g., burros blocking access to buildings). Limited data on burro movements and resource use poses a challenge for the development of management plans and mitigation strategies. We estimated home range size, second- and third-order seasonal resource selection, and water dependency of 10 adult female feral burros fitted with global positioning system (GPS) collars on the NTC from November 2015 to April 2017. Mean 95% autocorrelated kernel home range size of female burros (253.9 ± 30.7 km 2 [SE]) did not differ among seasons or between burros that resided close to or far from urban areas. Burros selected areas closer to water in all seasons and at both spatial scales, but selection was stronger in the dry season and at the landscape scale. When available, burros strongly selected for areas closer to urban areas. Burros consistently selected for areas with green forage and at lower elevations, but selection for other topographical features was variable. Water use patterns were consistent with the resource selection results. Burros visited water sources twice as often (every 22.2 ± 6.3 hr) during the hot-dry season (Apr–Oct) compared to the cool-wet seasons (Nov–Mar; 2015: 45.9 ± 21.0; 2016: 39.7 ± 9.3 hr). Our results suggest that urban areas, and resources therein, and water sources have the biggest influence on burro resource selection, and management plans could focus mitigation programs on these areas.

California↗

Land use and small mammal predation effects on shortgrass prairie birds

Grassland birds endemic to the central shortgrass prairie ecoregion of the United States have experienced steep and widespread declines over the last 3 decades, and factors influencing reproductive success have been implicated. Nest predation is the major cause of nest failure in passerines, and nesting success for some shortgrass prairie birds is exceptionally low. The 3 primary land uses in the central shortgrass prairie ecoregion are native shortgrass prairie rangeland (62), irrigated and nonirrigated cropland (29), and Conservation Reserve Program (CRP, 8). Because shortgrasscropland edges and CRP may alter the community of small mammal predators of grassland bird nests, I sampled multiple sites on and near the Pawnee National Grasslands in northeast Colorado, USA, to evaluate 1) whether small mammal species richness and densities were greater in CRP fields and shortgrass prairiecropland edges compared to shortgrass prairie habitats, and 2) whether daily survival probabilities of ground-nesting grassland bird nests were negatively correlated with densities of small mammals. Small mammal species richness and densities, estimated using trapping webs, were generally greater along edges and on CRP sites compared to shortgrass sites. Vegetation did not differ among edges and shortgrass sites but did differ among CRP and shortgrass sites. Daily survival probabilities of artificial nests at edge and CRP sites and natural nests at edge sites did not differ from shortgrass sites, and for natural nests small mammal densities did not affect nest survival. However, estimated daily survival probability of artificial nests was inversely proportional to thirteen-lined ground squirrel (Spermophilus tridecemlineatus) densities. In conclusion, these data suggest that although land-use patterns on the shortgrass prairie area in my study have substantial effects on the small mammal community, insufficient data existed to determine whether land-use patterns or small mammal density were affecting grassland bird nest survival. These findings will be useful to managers for predicting the effects of land-use changes in the shortgrass prairie on small mammal communities and avian nest success. ?? 2010 The Wildlife Society.

Journal of Wildlife Management↗

No flood effect on recruitment of a small Louisiana black bear population

A flood event in 2011 had minor impacts on apparent survival and movement probabilities of a small, isolated population of Louisiana black bears ( Ursus americanus luteolus ) in the Upper Atchafalaya River Basin, Louisiana, USA. However, the potential effects of the flood on recruitment of juveniles into the population, then listed as threatened under the United States Endangered Species Act, were not evaluated. We used hair trapping data collected from 2007 to 2015 and Pradel temporal symmetry models in a robust‐design framework to investigate changes in per capita recruitment that could have resulted from the flood. We detected 91 bears (37 M:54 F) within the flooded area during our study period, ranging from 21 to 44 individuals/year. Models that tested for reduced recruitment resulting from the flood were not supported more than models with constant recruitment, and the population growth rate did not decline. Although we documented marginally lower recruitment following the 2011 flood, lag effects and detectability biases complicated our analysis. We suggest that wildlife managers continue monitoring recruitment and survival in this recently delisted black bear population given the potential for heightened flood frequency and severity in the future.

Journal of Wildlife Management↗

Using multi-species occupancy models in structured decision making on managed lands

Land managers must balance the needs of a variety of species when manipulating habitats. Structured decision making provides a systematic means of defining choices and choosing among alternative management options; implementation of a structured decision requires quantitative approaches to predicting consequences of management on the relevant species. Multi-species occupancy models provide a convenient framework for making structured decisions when the management objective is focused on a collection of species. These models use replicate survey data that are often collected on managed lands. Occupancy can be modeled for each species as a function of habitat and other environmental features, and Bayesian methods allow for estimation and prediction of collective responses of groups of species to alternative scenarios of habitat management. We provide an example of this approach using data from breeding bird surveys conducted in 2008 at the Patuxent Research Refuge in Laurel, Maryland, evaluating the effects of eliminating meadow and wetland habitats on scrub-successional and woodland-breeding bird species using summed total occupancy of species as an objective function. Removal of meadows and wetlands decreased value of an objective function based on scrub-successional species by 23.3% (95% CI: 20.3–26.5), but caused only a 2% (0.5, 3.5) increase in value of an objective function based on woodland species, documenting differential effects of elimination of meadows and wetlands on these groups of breeding birds. This approach provides a useful quantitative tool for managers interested in structured decision making.

Maryl↗

Spatial population structure of Yellowstone bison

Increases in Yellowstone National Park, USA, bison ( Bison bison ) numbers and shifts in seasonal distribution have resulted in more frequent movements of bison beyond park boundaries and development of an interagency management plan for the Yellowstone bison population. Implementation of the plan under the adaptive management paradigm requires an understanding of the spatial and temporal structure of the population. We used polythetic agglomerative hierarchical cluster analysis of radiolocations obtained from free-ranging bison to investigate seasonal movements and aggregations. We classified radiolocations into 4 periods: annual, peak rut (15 Jul–15 Sep), extended rut (1 Jun–31 Oct), and winter (1 Nov–31 May). We documented spatial separation of Yellowstone bison into 2 segments, the northern and central herds, during all periods. The estimated year-round exchange rate (4.85–5.83%) of instrumented bison varied with the fusion strategy employed. We did not observe exchange between the 2 segments during the peak rut and it varied during the extended rut (2.15–3.23%). We estimated a winter exchange of 4.85–7.77%. The outcome and effectiveness of management actions directed at Yellowstone bison may be affected by spatial segregation and herd affinity within the population. Reductions based on total population size, but not applied to the entire population, may adversely affect one herd while having little effect on the other. Similarly, management actions targeting a segment of the population may benefit from the spatial segregation exhibited.

Wyoming↗

Deer carcass decomposition and potential scavenger exposure to chronic wasting disease

Chronic wasting disease (CWD) is a transmissible spongiform encephalopathy afflicting the Cervidae family in North America, causing neurodegeneration and ultimately death. Although there are no reports of natural cross-species transmission of CWD to noncervids, infected deer carcasses pose a potential risk of CWD exposure for other animals. We placed 40 disease-free white-tailed deer (Odocoileus virginianus) carcasses and 10 gut piles in the CWD-affected area of Wisconsin (USA) from September to April in 2003 through 2005. We used photos from remotely operated cameras to characterize scavenger visitation and relative activity. To evaluate factors driving the rate of carcass removal (decomposition), we used KaplanMeier survival analysis and a generalized linear mixed model. We recorded 14 species of scavenging mammals (6 visiting species) and 14 species of scavenging birds (8 visiting species). Prominent scavengers included American crows (Corvus brachyrhynchos), raccoons (Procyon lotor), and Virginia opossums (Didelphis virginiana). We found no evidence that deer consumed conspecific remains, although they visited gut piles more often than carcasses relative to temporal availability in the environment. Domestic dogs, cats, and cows either scavenged or visited carcass sites, which could lead to human exposure to CWD. Deer carcasses persisted for 18 days to 101 days depending on the season and year, whereas gut piles lasted for 3 days. Habitat did not influence carcass decomposition, but mammalian and avian scavenger activity and higher temperatures were positively associated with faster removal. Infected deer carcasses or gut piles can serve as potential sources of CWD prions to a variety of scavengers. In areas where surveillance for CWD exposure is practical, management agencies should consider strategies for testing primary scavengers of deer carcass material.

Journal of Wildlife Management↗

Chronology of migration by American coots in Oklahoma

American coots ( Fulica americana ) were studied on large reservoirs in north-central Oklahoma in 1979-1982 to determine chronologies of migrations by age- and sex class. Coots began migrating into Oklahoma in mid-September, numbers peaked in early to mid-October, and few birds were seen after 1 November. Some late migrants appeared in mid-December. In spring, coots began migrating in late February, numbers peaked in mid-April, and the last birds were seen in mid-May. Generally, adult and juvenile males and juvenile female coots migrated simultaneously in autumn, but adult females completed migration by 1 November. A few juveniles and adult males migrated in December. Adult coots preceded yearlings in spring. Despite annual and between-lake differences in chronology of autumn migration, most coots migrated before waterfowl hunting season in Oklahoma. Coot hunting seasons in mid-latitude states should commence before the general waterfowl season where management goals are to increase hunter interest and the harvest of birds.

Oklahoma↗

Waste rice for waterfowl in the Mississippi Alluvial Valley

Flooded rice fields are important foraging habitats for waterfowl in the lower Mississippi Alluvial Valley (MAV). Waste rice previously was abundant in late autumn (140?492 kg/ha), but early planting and harvest dates in recent years may have increased losses of waste rice during autumn before waterfowl arrive. Research in Mississippi rice fields revealed waste-rice abundance decreased 79?99% during autumns 1995?1996. To determine if this trend existed throughout the MAV, we used multistage sampling (MSS) to estimate waste-rice abundance during September?December 2000?2002. Averaged over years, mean abundance of waste rice decreased 71% between harvest ((x) over bar = 271.0 kg/ha, CV = 13% n = 3 years) and late autumn ( (x) over bar = 78.4 kg/ha, CV = 15% n = 3). Among 15 models formulated to explain variation in rice abundance among fields and across years, the best model indicated abundance of waste rice in late autumn differed between harvester types (i.e., conventional > stripper header) and was positively related to initial waste-rice abundance after harvest. Because abundance of waste rice in late autumn was less than previous estimates in all 3 years, we concluded that waterfowl conservationists have overestimated carrying capacity of rice fields for wintering waterfowl by 52?83% and recommend 325 duck-use days/ha (DUDs) as a revised estimate. We suggest monitoring advances in rice harvest dates to determine when new surveys are warranted and recommend increased management of moist-soil wetlands to compensate for decreased rice abundance.

Journal of Wildlife Management↗

Structured decision making for managing pneumonia epizootics in bighorn sheep

Good decision-making is essential to conserving wildlife populations. Although there may be multiple ways to address a problem, perfect solutions rarely exist. Managers are therefore tasked with identifying decisions that will best achieve desired outcomes. Structured decision making (SDM) is a method of decision analysis used to identify the most effective, efficient, and realistic decisions while accounting for values and priorities of the decision maker. The stepwise process includes identifying the management problem, defining objectives for solving the problem, developing alternative approaches to achieve the objectives, and formally evaluating which alternative is most likely to accomplish the objectives. The SDM process can be more effective than informal decision-making because it provides a transparent way to quantitatively evaluate decisions for addressing multiple management objectives while incorporating science, uncertainty, and risk tolerance. To illustrate the application of this process to a management need, we present an SDM-based decision tool developed to identify optimal decisions for proactively managing risk of pneumonia epizootics in bighorn sheep ( Ovis canadensis ) in Montana. Pneumonia epizootics are a major challenge for managers due to long-term impacts to herds, epistemic uncertainty in timing and location of future epizootics, and consequent difficulty knowing how or when to manage risk. The decision tool facilitates analysis of alternative decisions for how to manage herds based on predictions from a risk model, herd-specific objectives, and predicted costs and benefits of each alternative. Decision analyses for 2 example herds revealed that meeting management objectives necessitates specific approaches unique to each herd. The analyses showed how and under what circumstances the alternatives are optimal compared to other approaches and current management. Managers can be confident that these decisions are effective, efficient, and realistic because they explicitly account for important considerations managers implicitly weigh when making decisions, including competing management objectives, uncertainty in potential outcomes, and risk tolerance.

Journal of Wildlife Management↗

Natural cavities used by wood ducks in north-central Minnesota

Radio telemetry was used to locate 31 wood duck ( Aix sponsa ) nest cavity sites in 16 forest stands. Stands were of 2 types: (1) mature (mean = 107 years) northern hardwoods (10 nest sites), and (2) mature (mean = 68 years) quaking aspen ( Populus tremuloides ) (21 nest sites). Aspen was the most important cavity-producing tree used by wood ducks and accounted for 57 percent of 28 cavities inspected. In stands used by wood ducks, the average density of suitable cavities was about 4 per hectare. Trees containing nests were closer to water areas (P < 0.05) and the nearest forest canopy openings (P < 0.01) than was a random sample of trees from the same stands. A significant (P < 0.005) relationship existed between the orientation of the cavity entrance and the nearest canopy opening. Potential wood duck cavities usually were clustered within a stand rather than randomly distributed. Selection of trees by woodpeckers for nest hole construction probably influenced the availability of cavities used by wood ducks. A plan for managing forests to benefit wood ducks and other wildlife dependent on old-growth timber is discussed.

Minnesota↗

Modeling elk‐to‐livestock transmission risk to predict hotspots of brucellosis spillover

Wildlife reservoirs of infectious disease are a major source of human‐wildlife conflict because of the risk of potential spillover associated with commingling of wildlife and livestock. In the Greater Yellowstone Ecosystem, the presence of brucellosis ( Brucella abortus ) in free‐ranging elk ( Cervus canadensis ) populations is of significant management concern because of the risk of disease transmission from elk to livestock. We identified how spillover risk changes through space and time by developing resource selection functions using telemetry data from 223 female elk to predict the relative probability of female elk occurrence daily during the transmission risk period. We combined these spatiotemporal predictions with elk seroprevalence, demography, and transmission timing data to identify when and where abortions (the primary transmission route of brucellosis) were most likely to occur. Additionally, we integrated our predictions of transmission risk with spatiotemporal data on areas of potential livestock use to estimate the daily risk to livestock. We predicted that approximately half of the transmission risk occurred on areas where livestock may be present (i.e., private property or grazing allotments). Of the transmission risk that occurred in livestock areas, 98% of it was on private ranchlands as opposed to state or federal grazing allotments. Disease prevalence, transmission timing, host abundance, and host distribution were all important factors in determining the potential for spillover risk. Our fine‐resolution (250‐m spatial, 1‐day temporal), large‐scale (17,732 km 2 ) predictions of potential elk‐to‐livestock transmission risk provide wildlife and livestock managers with a useful tool to identify higher risk areas in space and time and proactively focus actions in these areas to separate elk and livestock to reduce spillover risk.

Montana↗

Distribution and migration chronology of Eastern population sandhill cranes

The Eastern Population (EP) of greater sandhill cranes ( Antigone canadensis tabida ; cranes) is expanding in size and geographic range. Little information exists regarding the geographic extent of breeding, migration, and wintering ranges, migration chronology, or use of staging areas for cranes in the EP. To obtain these data, we attached solar global positioning system (GPS) platform transmitting terminals (PTTs) to 42 sandhill cranes and monitored daily locations from December 2009 through August 2014. On average, tagged cranes settled in summer areas during late‐March in Minnesota (7%), Wisconsin (29%), Michigan, USA (21%), and Ontario, Canada (38%) and arrived at their winter terminus beginning mid‐December in Indiana (15%), Kentucky (3%), Tennessee (45%), Georgia (5%), and Florida (32%). Cranes initiated spring migration beginning mid‐February to their respective summer areas on routes similar to those used during fall migration. Twenty‐five marked cranes returned to the same summer area after a second spring migration, of which 19 (76%) settled <3 km from the estimated mean center of the summer area of the previous year. During the 2010–2012 United States Fish and Wildlife Service (USFWS) Cooperative Fall Abundance Survey for cranes in the EP, we estimated that approximately 29–31% of cranes that summered in both Wisconsin and the Lower Peninsula of Michigan were not in areas included in the survey. The information we collected on crane movements provides insight into distribution and migration chronology that will aid in assessment of the current USFWS fall survey. In addition, information on specific use sites can assist state and federal managers to identify and protect key staging and winter areas particularly during current and future recreational harvest seasons.

Journal of Wildlife Management↗