Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Journal of Wildlife Management”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 127 records · Page 7Linked to original sources

Winter habitat associations of eastern spotted skunks in Virginia

Eastern spotted skunk ( Spilogale putorius ) populations have declined throughout much of their range in the eastern United States over recent decades. Declines have been attributed to habitat loss or change, increased competition with sympatric mesocarnivore species, or disease. To better understand the extant distribution of spotted skunks in the Appalachian Mountains of western Virginia, USA, we used a detection-non-detection sampling approach using baited camera traps to evaluate the influence of landscape-level environmental covariates on spotted skunk detection probability and site occupancy. We conducted camera trap surveys at 91 sites from January to May in 2014 and 2015. Spotted skunk occupancy was associated with young-aged forest stands at lower elevations and more mature forest stands at higher elevations. Both land cover types in this region can be characterized as having complex forest structure, providing cover that varies with stand age, species composition, elevation, and management regime. Our results provide insight into factors that influence spotted skunk spatial distribution and habitat selection, information that can be used to generate conservation assessments and inform management decisions.

Virginia↗

Winter survival of female Ring-Necked Ducks in the Southern Atlantic Flyway

North American waterfowl harvest regulations are largely guided by the status of breeding populations. Nonetheless, understanding the demographics of wintering waterfowl populations can elucidate the effects of hunting pressure on population dynamics. The ring‐necked duck ( Aythya collaris ) breeds and winters in all North American administrative flyways and is one of the most abundant and most harvested diving ducks in the Atlantic Flyway. But few studies have investigated the winter ecology of ring‐necked ducks. We used a known‐fate analysis to estimate period survival probability using data from 87 female ring‐necked ducks marked with satellite transmitters in 2 regions of the southern Atlantic Flyway during winters of 2017–2018 and 2018–2019. Winter (128‐day) survival probability was higher for individuals in the Red Hills region of southern Georgia and northern Florida (0.875, 95% CI = 0.691–0.952) than individuals in central South Carolina (0.288, 95% CI = 0.082–0.514). We attribute the regional disparity in winter survival probabilities to differences in hunting pressure, which are reflected in the number of harvests we observed in each region. Our findings warrant further investigation into regional variation in winter survival of southern Atlantic Flyway ring‐necked ducks, and, specifically, the relationship between variable harvest pressure and winter survival and its influence on ring‐necked duck population dynamics and adaptive harvest management decisions.

Journal of Wildlife Management↗

Intercolony variation in growth of black brant goslings on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

Recent declines in black brant ( Branta bernicla nigricans ) are likely the result of low recruitment. In geese, recruitment is strongly affected by habitat conditions experienced by broods because gosling growth rates are indicative of forage conditions during brood rearing and strongly influence future survival and productivity. In 2006–2008, we studied gosling growth at 3 of the 4 major colonies on the Yukon‐Kuskokwim Delta, Alaska. Estimates of age‐adjusted gosling mass at the 2 southern colonies (approx. 30% of the world population of breeding black brant) was low (gosling mass at 30.5 days ranged 346.7 ± 42.5 g to 627.1 ± 15.9 g) in comparison to a third colony (gosling mass at 30.5 days ranged 640.0 ± 8.3 g to 821.6 ± 13.6 g) and to most previous estimates of age‐adjusted mass of brant goslings. Thus, our results are consistent with the hypothesis that poor gosling growth is negatively influencing the brant population. There are 2 non‐mutually exclusive explanations for the apparent growth rates we observed. First, the population decline may have been caused by density‐independent factors and habitat capacity has declined along with the population as a consequence of the unique foraging feedback between brant and their grazing habitats. Alternatively, a reduction in habitat capacity, as a result of changes to the grazing system, may have negatively influenced gosling growth, which is contributing to the overall long‐term population decline. We found support for both explanations. For colonies over habitat capacity we recommend management to enhance foraging habitat, whereas for colonies below habitat capacity we recommend management to increase nesting productivity.

Journal of Wildlife Management↗

Relative effects of survival and reproduction on the population dynamics of emperor geese

Populations of emperor geese ( Chen canagica ) in Alaska declined sometime between the mid-1960s and the mid-1980s and have increased little since. To promote recovery of this species to former levels, managers need to know how much their perturbations of survival and/or reproduction would affect population growth rate (λ). We constructed an individual-based population model to evaluate the relative effect of altering mean values of various survival and reproductive parameters on λ and fall age structure (AS, defined as the proportion of juv), assuming additive rather than compensatory relations among parameters. Altering survival of adults had markedly greater relative effects on λ than did equally proportionate changes in either juvenile survival or reproductive parameters. We found the opposite pattern for relative effects on AS. Due to concerns about bias in the initial parameter estimates used in our model, we used 5 additional sets of parameter estimates with this model structure. We found that estimates of survival based on aerial survey data gathered each fall resulted in models that corresponded more closely to independent estimates of λ than did models that used mark-recapture estimates of survival. This disparity suggests that mark-recapture estimates of survival are biased low. To further explore how parameter estimates affected estimates of λ, we used values of survival and reproduction found in other goose species, and we examined the effect of an hypothesized correlation between an individual's clutch size and the subsequent survival of her young. The rank order of parameters in their relative effects on λ was consistent for all 6 parameter sets we examined. The observed variation in relative effects on λ among the 6 parameter sets is indicative of how relative effects on λ may vary among goose populations. With this knowledge of the relative effects of survival and reproductive parameters on λ, managers can make more informed decisions about which parameters to influence through management or to target for future study.

Journal of Wildlife Management↗

Landscape‐level patterns in fawn survival across North America

A landscape‐level meta‐analysis approach to examining early survival of ungulates may elucidate patterns in survival not evident from individual studies. Despite numerous efforts, the relationship between fawn survival and habitat characteristics remains unclear and there has been no attempt to examine trends in survival across landscape types with adequate replication. In 2015–2016, we radiomarked 98 white‐tailed deer ( Odocoileus virginianus ) fawns in 2 study areas in Pennsylvania. By using a meta‐analysis approach, we compared fawn survival estimates from across North America using published data from 29 populations in 16 states to identify patterns in survival and cause‐specific mortality related to landscape characteristics, predator communities, and deer population density. We modeled fawn survival relative to percentage of agricultural land cover and deer density. Estimated average survival to 3–6 months of age was 0.414 ± 0.062 (SE) in contiguous forest landscapes (no agriculture) and for every 10% increase in land area in agriculture, fawn survival increased 0.049 ± 0.014. We classified cause‐specific mortality as human‐caused, natural (excluding predation), and predation according to agriculturally dominated, forested, and mixed (i.e., both agricultural and forest cover) landscapes. Predation was the greatest source of mortality in all landscapes. Landscapes with mixed forest and agricultural cover had greater proportions and rates of human‐caused mortalities, and lower proportions and rates of mortality due to predators, when compared to forested landscapes. Proportion and rate of natural deaths did not differ among landscapes. We failed to detect any relationship between fawn survival and deer density. The results highlight the need to consider multiple spatial scales when accounting for factors that influence fawn survival. Furthermore, variation in mortality sources and rates among landscapes indicate the potential for altered landscape mosaics to influence fawn survival rates. Wildlife managers can use the meta‐analysis to identify factors that will facilitate comparisons of results among studies and advance a better understanding of patterns in fawn survival.

Journal of Wildlife Management↗

Influence of roads, rivers, and mountains on natal dispersal of white-tailed deer

Natural and anthropogenic landscape features, such as rivers, mountain ranges, and roads can alter animal dispersal paths and movement patterns. Consequently landscape, through its effects on dispersal, may influence many ecological processes, including disease transmission, invasion dynamics, and gene flow. To investigate influences of landscape features on dispersal patterns of a large mammal, we captured and radiomarked 363 juvenile male white-tailed deer (Odocoileus virginianus), including 212 confirmed dispersers, in 2 topographically dissimilar study areas in Pennsylvania, USA. Dispersal azimuths were uniformly distributed in the western study area (WSA), where there was irregular, hilly topography. Mean dispersal azimuths paralleled ridge direction in the eastern study area, where long parallel ridges were aligned northeastsouthwest. Major roads in both areas and a large river in the WSA were semipermeable barriers to dispersal of juvenile males; dispersal paths were less likely to intersect these linear features. Dispersal movements were direct and brief, typically lasting <12 hours. For all dispersers, we found no evidence for preference or avoidance of establishing adult, postdispersal ranges in proximity to roads; however, deer that encountered roads near the terminus of their dispersal path were more likely to stop on the near side. Further, for deer that established postdispersal home ranges near major roads, these features influenced range placement such that locations were typically clustered on one side of the road. The influence of roads, rivers, and mountains on dispersal paths and postdispersal locations of white-tailed deer suggest that landscape-specific features should be considered in conservation and management of this and possibly other species of large mammals. ?? 2010 The Wildlife Society.

Journal of Wildlife Management↗

Contrasting activity patterns of sympatric and allopatric black and grizzly bears

The distribution of grizzly (Ursus arctos) and American black bears (U. americanus) overlaps in western North America. Few studies have detailed activity patterns where the species are sympatric and no studies contrasted patterns where populations are both sympatric and allopatric. We contrasted activity patterns for sympatric black and grizzly bears and for black bears allopatric to grizzly bears, how human influences altered patterns, and rates of grizzlyblack bear predation. Activity patterns differed between black bear populations, with those sympatric to grizzly bears more day-active. Activity patterns of black bears allopatric with grizzly bears were similar to those of female grizzly bears; both were crepuscular and day-active. Male grizzly bears were crepuscular and night-active. Both species were more night-active and less day-active when ???1 km from roads or developments. In our sympatric study area, 2 of 4 black bear mortalities were due to grizzly bear predation. Our results suggested patterns of activity that allowed for intra- and inter-species avoidance. National park management often results in convergence of locally high human densities in quality bear habitat. Our data provide additional understanding into how bears alter their activity patterns in response to other bears and humans and should help park managers minimize undesirable bearhuman encounters when considering needs for temporal and spatial management of humans and human developments in bear habitats. ?? 2010 The Wildlife Society.

Journal of Wildlife Management↗

Shorebird use of South Carolina managed and natural coastal wetlands

While many migrating and wintering shorebird (Charadriiformes) species face declines in quality and quantity of natural stopover sites, diked wetlands managed for shorebirds may provide supplemental habitat. We describe an integrative shorebird-waterfowl management strategy used at Tom Yawkey Wildlife Center on South Island, South Carolina, during 3 winter-spring seasons (1991-93). We compared shorebird use and invertebrate density between diked, managed wetlands and adjacent natural coastal mudflat areas. About 3,000 shorebirds overwintered each year at the site. Migration numbers peaked at 15,000-19,000 during late May. In 1991, shorebird density and absolute numbers were higher ( P < 0.05) in managed wetlands at high tide than natural mudflats at low tide. In 1993, we counted shorebird density at low tide both in managed wetlands and Mother Norton Shoals, the largest natural area. During February, shorebird frequency was higher in Mother Norton Shoals and lower in managed wetlands than expected values based on area ( P < 0.005). In contrast, from March to May, shorebird frequency was higher in managed wetlands and lower in natural mudflats than expected ( P < 0.005 for each month). Invertebrate density from March to May was generally greater in managed wetlands than at Mother Norton Shoals, which may explain shorebird preference during that time. Greater invertebrate density did not explain the pattern in February. Mean water depth in managed wetlands for each shorebird species was <5 cm except for American avocet ( Recurvirostra americana ) which used deeper water ( x̄ = 8.4 cm, SD = 4.5). Results indicate that an integrative shorebird-waterfowl management strategy provides supplemental shorebird habitat at high tide, and managed wetlands can be preferred to local natural mudflat areas at low tide.

South Carolina↗

Seasonal resource selection and movement ecology of free-ranging horses in the western United States

Understanding factors driving resource selection and habitat use of different species is an important component of management and conservation. Feral horses ( Equus caballus ) are free ranging across various vegetation types in the western United States, yet few studies have quantified their resource selection and seasonal use. We conducted a study to determine effects of vegetation community, distance to water, and topographic variables on seasonal resource selection in 2 feral horse populations in Great Basin sagebrush ( Artemisia spp.) ecosystems of west-central Utah, USA: Conger Herd Management Area (HMA) and Frisco HMA. We deployed global positioning system (GPS) radio-collars on 38 female horses and GPS-transmitters braided and glued into the tail hair of 14 males, collecting locations every 2 hours for 1–4 years between 2016 and 2020. We calculated home range size and core use area of social groups (harems) and bachelor males using auto-correlated kernel density estimators for each biologically defined season (breeding, fall, and winter) per study year. We examined seasonal home range size and overlap of harem groups and bachelor males and compared movement speed of bachelors and harems among seasons. We determined seasonal resource selection in a use-availability framework using resource selection functions. We hypothesized that horses would select for areas of high herbaceous vegetation, that water would be a key variable in resource selection models like other equids, and home range size in winter would be largest because horses can eat snow for hydration and could therefore roam farther from surface water. Mean annual home range size was 103.12 ± 37.38 km 2 (SD) for Conger harems and 117.47 ± 32.75 km 2 for Frisco harems. At Conger there was no difference in home range size between harem groups and bachelor males, but home range size was smaller in winter than other seasons, whereas winter home range size at Frisco was larger than other seasons. Bachelor males moved at higher speeds than harems during all seasons, and harem groups from both populations had lower movement speeds in winter. Harem groups had distinct winter ranges with little overlap on breeding season ranges. In both populations, all horses selected for herbaceous vegetation types and avoided forest relative to shrubland throughout the year. Harems at Frisco were consistently located closer to water sources, whereas selection for water sources by Conger harems varied seasonally, with winter having the lowest selection. Harem groups at Conger had an average of 10.6% of their home ranges outside the HMA boundary and Frisco harems had up to 66.8% outside, likely because of the horseshoe shape of Frisco HMA in which shrub meadows (foraging areas) comprise the horseshoe center, which is outside the HMA. Our results highlight the importance of water sources, which were a key predictor of horse movement patterns in our study. We emphasize the utility of telemetry devices to understand resource selection of feral horses at a fine scale, enabling management to be more targeted and facilitate planning.

Utah↗

Winter fidelity and apparent survival of lesser snow goose populations in the Pacific flyway

The Beringia region of the Arctic contains 2 colonies of lesser snow geese (Chen caerulescens caerulescens) breeding on Wrangel Island, Russia, and Banks Island, Canada, and wintering in North America. The Wrangel Island population is composed of 2 subpopulations from a sympatric breeding colony but separate wintering areas, whereas the Banks Island population shares a sympatric wintering area in California, USA, with one of the Wrangel Island subpopulations. The Wrangel Island colony represents the last major snow goose population in Russia and has fluctuated considerably since 1970, whereas the Banks Island population has more than doubled. The reasons for these changes are unclear, but hypotheses include independent population demographics (survival and recruitment) and immigration and emigration among breeding or wintering populations. These demographic and movement patterns have important ecological and management implications for understanding goose population structure, harvest of admixed populations, and gene flow among populations with separate breeding or wintering areas. From 1993 to 1996, we neckbanded molting birds at their breeding colonies and resighted birds on the wintering grounds. We used multistate mark-recapture models to evaluate apparent survival rates, resighting rates, winter fidelity, and potential exchange among these populations. We also compared the utility of face stain in Wrangel Island breeding geese as a predictor of their wintering area. Our results showed similar apparent survival rates between subpopulations of Wrangel Island snow geese and lower apparent survival, but higher emigration, for the Banks Island birds. Males had lower apparent survival than females, most likely due to differences in neckband loss. Transition between wintering areas was low (<3%), with equal movement between northern and southern wintering areas for Wrangel Island birds and little evidence of exchange between the Banks and northern Wrangel Island populations. Face staining was an unreliable indicator of wintering area. Our findings suggest that northern and southern Wrangel Island subpopulations should be considered a metapopulation in better understanding and managing Pacific Flyway lesser snow geese. Yet the absence of a strong population connection between Banks Island and Wrangel Island geese suggests that these breeding colonies can be managed as separate but overlapping populations. Additionally, winter population fidelity may be more important in lesser snow geese than in other species, and both breeding and wintering areas are important components of population management for sympatric wintering populations.

Journal of Wildlife Management↗

Survival rates of female greater sage-grouse in autumn and winter in Southeastern Oregon

We estimated survival rates of 135 female greater sage-grouse (Centrocercus urophasianus) on 3 study areas in southeastern Oregon, USA during autumn and winter for 3 years. We used known-fate models in Program MARK to test for differences among study areas and years, investigate the potential influence of weather, and compute estimates of overwinter survival. We found no evidence for differences in survival rates among study areas, which was contrary to our original hypothesis. There also were no declines in survival rates during fallwinter, but survival rates varied among years and time within years. Average survival rate from October through February was 0.456 (SE 0.062). The coefficient of variation for this estimate was 13.6% indicating good precision in our estimates of survival. We found strong evidence for an effect of weather (i.e., mean daily min. temp, extreme min. temp, snow depth) on bi-weekly survival rates of sage-grouse for 2 of the study areas in one year. Extremely low (<-15?? C) temperatures over an 8-week period and accumulation of snow had a negative effect on survival rates during the winter of 19901991 on the 2 study areas at the higher (>1,500 m) elevations. In contrast, we found no evidence for an influence of weather on the low-elevation study area or during the winters of 19891990 and 19911992. Extreme weather during winter can cause lower survival of adult female sage-grouse, so managers should be aware of these potential effects and reduce harvest rates accordingly.

Journal of Wildlife Management↗

Fall food habits of wood ducks from Lake Marion, South Carolina

A total of 108 stomachs of wood ducks ( Aix sponsa ) collected from hunters on the upper end of Lake Marion, South Carolina, between November 29 and December 6, 1961, were examined for information on food habits. Six plants made up over 98 percent of the total volume. Five were tree fruits: water and pin oak ( Quercus nigra and Q. palustris ), baldcypress ( Taxodium distichum ), sweetgum ( Liquidambar styraciflua ), and water hickory ( Carya aquatica ). The sixth important food was corn ( Zea mays ). In areas being managed for wood ducks and timber, therefore, these tree species should not be removed.

South Carolina↗

Contaminant concentrations in manatees in Florida

The status of the endangered manatee ( Trichehus manatus ) in relation to organochlorine pesticides, polychlorinated biphenyls, mercury, lead, cadmium, copper, iron, and selenium was investigated in Florida from 1977 to 1981. Concentrations of organochlorines in blubber, mercury in muscle and liver, lead in liver, and lead and cadmium in kidneys did not indicate high exposure to these contaminants. Only cadmium in kidneys showed a positivde correlation with relative age. Copper concentrations in livers of these aquatic herbivores were significantly elevated in areas of high herbicidal copper usage after adjustment for significant age-related effects. Liver copper concentrations comparable to those associated with toxic effects in some domestic species were found in manatees from areas of high copper herbicide use. The use of copper herbicides for control of aquatic plants should be carefully managed in areas used intensively by manatees.

Florida↗

Yellowstone grizzly bear mortality, human habituation, and whitebark pine seed crops

The Yellowstone grizzly bear ( Ursus arctos horribilis ) population may be extirpated during the next 100-200 years unless mortality rates stabilize and remain at acceptable low levels. Consequently, we analyzed relationships between Yellowstone grizzly bear mortality and frequency of human habituation among bears and size of the whitebark pine ( Pinus albicaulis ) seed crop. During years of large seed crops, bears used areas within 5 km of roads and 8 km of developments half as intensively as during years of small seed crops because whitebark pine's high elevation distribution is typically remote from human facilities. On average, management trappings of bears were 6.2 times higher, mortality of adult females 2.3 times higher, and mortality of subadult males 3.3 times higher during years of small seed crops. We hypothesize that high mortality of adult females and subadult males during small seed crop years was a consequence of their tendency to range closest (of all sex-age cohorts) to human facilities; they also had a higher frequency of human habituation compared with adult males. We also hypothesize that low morality among subadult females during small seed crop years was a result of fewer energetic stressors compared with adult females and greater familiarity with their range compared with subadult males; mortality was low even though they ranged close to humans and exhibited a high frequency of human habituation. Human-habituated and food-conditioned bears were 2.9 times as likely to range within 4 km of developments and 3.1 times as often killed by humans compared with nonhabituated bears. We argue that destruction of habituated bears that use native foods near humans results in a decline in the overall ability of bears to use available habitat; and that the number and extent of human facilities in occupied grizzly bear habitat needs to be minimized unless habituated bears are preserved and successful ways to manage the associated risks to humans are developed.

Idaho, Montana, Wyoming↗

Estimating occupancy probability of moose using hunter survey data

Monitoring rare species can be difficult, especially across large spatial extents, making conventional methods of population monitoring costly and logistically challenging. Citizen science has the potential to produce observational data across large areas that can be used to monitor wildlife distributions using occupancy models. We used citizen science (i.e., hunter surveys) to facilitate monitoring of moose ( Alces alces ) populations, an especially important endeavor because of their recent apparent declines in the northeastern and upper midwestern regions of the United States. To better understand patterns of occurrence of moose in New York, we used data collected through an annual survey of approximately 11,000 hunters between 2012 and 2014 that recorded detection–non-detection data of moose and other species. We estimated patterns of occurrence of moose in relation to land cover characteristics, climate effects, and interspecific interactions using occupancy models to analyze spatially referenced moose observations. Coniferous and deciduous forest with low prevalence of white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ) had the highest probability of moose occurrence. This study highlights the potential of data collected using citizen science for understanding the spatial distribution of low-density species across large spatial extents and providing key information regarding where and when future research and management activities should be focused.

New York↗

Contrasting patterns of demography and population viability among gopher tortoise (Gopherus polyphemus) populations at the species’ northern range edge

Population viability analyses are useful tools to predict abundance and extinction risk for imperiled species. In southeastern North America, the federally threatened gopher tortoise ( Gopherus polyphemus ) is a keystone species in the diverse and imperiled longleaf pine ( Pinus palustris ) ecosystem, and researchers have suggested that tortoise populations are declining and characterized by high extinction risk. We report results from a 30-year demographic study of gopher tortoises in southern Alabama (1991–2020), where 3 populations have been stable and 3 others have declined. To better understand the demographic vital rates associated with stable and declining tortoise populations, we used a multi-state hierarchical mark-recapture model to estimate sex- and stage-specific patterns of demographic vital rates at each population. We then built a predictive population model to project population dynamics and evaluate extinction risk in a population viability context. Population structure did not change significantly in stable populations, but juveniles became less abundant in declining populations over 30 years. Apparent survival varied by age, sex, and site; adults had higher survival than juveniles, but female survival was substantially lower in declining populations than in stable ones. Using simulations, we predicted that stable populations with high female survival would persist over the next 100 years but sites with lower female survival would decline, become male-biased, and be at high risk of extirpation. Stable populations were most sensitive to changes in apparent survival of adult females. Because local populations varied greatly in vital rates, our analysis improves upon previous demographic models for northern populations of gopher tortoises by accounting for population-level variation in demographic patterns and, counter to previous model predictions, suggests that small tortoise populations can persist when habitat is managed effectively. © 2021 The Wildlife Society.

Alabama↗

Spatially explicit modeling of blackbird abundance in the Prairie Pothole Region

Knowledge of factors influencing animal abundance is important to wildlife biologists developing management plans. This is especially true for economically important species such as blackbirds (Icteridae), which cause more than $100 million in crop damages annually in the United States. Using data from the North American Breeding Bird Survey, the National Land Cover Dataset, and the National Climatic Data Center, we modeled effects of regional environmental variables on relative abundance of 3 blackbird species (red-winged blackbird, Agelaius phoeniceus ; yellow-headed blackbird, Xanthocephalus xanthocephalus ; common grackle, Quiscalus quiscula ) in the Prairie Pothole Region of the central United States. We evaluated landscape covariates at 3 logarithmically related spatial scales (1,000&thinsp;ha, 10,000&thinsp;ha, and 100,000&thinsp;ha) and modeled weather variables at the 100,000-ha scale. We constructed models a priori using information from published habitat associations. We fit models with WinBUGS using Markov chain Monte Carlo techniques. Both landscape and weather variables contributed strongly to predicting blackbird relative abundance (95% credibility interval did not overlap 0). Variables with the strongest associations with blackbird relative abundance were the percentage of wetland area and precipitation amount from the year before bird surveys were conducted. The influence of spatial scale appeared small&mdash;models with the same variables expressed at different scales were often in the best model subset. This large-scale study elucidated regional effects of weather and landscape variables, suggesting that management strategies aimed at reducing damages caused by these species should consider the broader landscape, including weather effects, because such factors may outweigh the influence of localized conditions or site-specific management actions. The regional species distributional models we developed for blackbirds provide a tool for understanding these broader landscape effects and guiding wildlife management practices to areas that are optimally beneficial. Published 2015. This article is a U.S. Government work and is in the public domain in the USA.

Iowa, Minnesotta, Montana, Nebraska, North Dakota↗

Distribution and habitat use of king rails in the Illinois and Upper Mississippi River valleys

The migratory population of the king rail ( Rallus elegans ) has declined dramatically during the past 40 years, emphasizing the need to identify habitat requirements of this species to help guide conservation efforts. To assess distribution and habitat use of king rails along the Illinois and Upper Mississippi valleys, USA, we conducted repeated call-broadcast surveys at 83 locations in 2006 and 114 locations in 2007 distributed among 21 study sites. We detected king rails at 12 survey locations in 2006 and 14 locations in 2007, illustrating the limited distribution of king rails in this region. We found king rails concentrated at Clarence Cannon National Wildlife Refuge, an adjacent private Wetlands Reserve program site, and B. K. Leach Conservation Area, which were located in the Mississippi River floodplain in northeast Missouri. Using Program PRESENCE, we estimated detection probabilities and built models to identify habitat covariates that were important in king rail site occupancy. Habitat covariates included percentage of cover by tall (> 1 m) and short (<= 1 m) emergent vegetation, percentage of cover of woody vegetation, and interspersion of water and vegetation ( 2007 only) within 50 m of the survey location. Detection probability was 0.43 (SE = 0.12) in 2006 and 0.35 (SE = 0.03) in 2007 and was influenced by observer identity and percentage of cover by tall herbaceous vegetation. Site occupancy was 0.11 (SE = 0.04) in 2006 and 0.14 (SE = 0.04) in 2007 and was negatively influenced most by percentage of cover by woody vegetation. In addition, we found that interspersion of vegetation and water was positively related to occupancy in 2007. Thus, nesting king rails used wetlands that were characterized by high water-vegetation interspersion and little or no cover by woody vegetation. Our results suggest that biologists can improve king rail habitat by implementing management techniques that reduce woody cover and increase vegetation-water interspersion in wetlands.

Journal of Wildlife Management↗