Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Oregon Birds”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 109 records · Page 6Linked to original sources

Landscape Features Shape Genetic Structure in Threatened Northern Spotted Owls

Several recent studies have shown that landscape features can strongly affect spatial patterns of gene flow and genetic variation. Understanding landscape effects on genetic variation is important in conservation for defining management units and understanding movement patterns. The landscape may have little effect on gene flow, however, in highly mobile species such as birds. We tested for genetic breaks associated with landscape features in the northern spotted owl (Strix occidentalis caurina), a threatened subspecies associated with old forests in the U.S. Pacific Northwest and extreme southwestern Canada. We found little evidence for distinct genetic breaks in northern spotted owls using a large microsatellite dataset (352 individuals from across the subspecies' range genotyped at 10 loci). Nonetheless, dry low-elevation valleys and the Cascade and Olympic Mountains restrict gene flow, while the Oregon Coast Range facilitates it. The wide Columbia River is not a barrier to gene flow. In addition, inter-individual genetic distance and latitude were negatively related, likely reflecting northward colonization following Pleistocene glacial recession. Our study shows that landscape features may play an important role in shaping patterns of genetic variation in highly vagile taxa such as birds.

Open-File Report↗

Does vegetation structure limit the distribution of Northern Goshawks in the Oregon Coast ranges?

Northern Goshawks (Accipiter gentilis) breed in a variety of forested areas throughout the Pacific Northwest. Nevertheless, they were only first found breeding in the Coast Ranges of Oregon in 1995, despite apparently suitable habitat and abundant prey. We document the rarity of goshawks in the Coast Ranges by reviewing previous and current survey results for nests of goshawks and other forest birds since the 1960s, examining sightings of goshawks since 1980 and reporting on a survey we conducted in 1994. We suggest that nesting goshawks are rare in the Coast Ranges because of the vegetative structure of the area and its influence on prey availability. ?? 1997 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Megafires and thick smoke portend big problems for migratory birds

In 2020, the fire season affecting the western United States reached unprecedented levels. The 116 fires active in September consumed nearly 20,822 km 2 ( https://inciweb.nwcg.gov/accessible-view/ Accessed 2020-09-29) with eighty percent of this footprint (16,567 km 2 ) from 68 fires occurring within California, Oregon, and Washington. Although the 2020 fire season was the most extreme on record, it exemplified patterns of increased wildfire size, number, timing, return frequency, and extent which are linked to climate-driven changes in precipitation and temperature affecting fire ignition and severity (Westerling 2016, Goss et al. 2020, Weber and Yadav 2020).

California, Oregon, Washington↗

Demography of Northern Spotted Owls in southwestern Oregon

Northern Spotted Owls ( Strix occidentalis caurina ) are associated with lower elevation, commercially valuable, late-successional coniferous forests in the Pacific Northwest. Meta-analyses of demographic parameters indicate that Northern Spotted Owl populations are declining throughout their range (Anderson and Burnham 1992, Burnham et al. this volume). Recent research has attempted to determine whether management activities have affected the viability of Spotted Owl populations, and results have led to development of conservation plans for the species (Dawson et al. 1987, Thomas et al. 1990, Murphy and Noon 1992, USDI 1992, Thomas et al. 1993b). In the Recovery Plan for the Northern Spotted Owl (USDI 1992b) threats to the species were identified as small population sizes, declining populations, limited amounts of habitat, continued loss and fragmentation of habitat, geographically isolated populations, and predation and competition from other avian species. Weather and fire are natural processes that also may affect reproductive success of Spotted Owls. Weather may be a factor in the high annual variability in fecundity of Spotted Owls, as has been suggested for other predatory bird species (Newton, 1979, 1986). However, these factors have not been addressed in previous studies of Spotted Owls. Our objectives were to estimate survival, fecundity, and annual rates of population change (l) for resident, territorial female Spotted Owls at two study areas in the coastal mountains of southwestern Oregon. We tested if the amount of rainfall was correlated with reproduction of Spotted Owls. While surveying for Spotted Owls, we documented the increased presence of Barred Owls ( Strix varia ), a potential competitor of Spotted Owls.

Oregon↗

Wetland connectivity and waterbird conservation in the western Great Basin of the United States: Introduction to workshop

As scientists, managers and landowners, we have come to realize that to best understand the local and regional value of individual wetlands, we need to take a broad geographic, taxonomic, and management view. In December 1994, a symposium was held in Reno, Nevada that addressed this topic for shorebirds by bringing together researchers and managers from the Western Great Basin to discuss shorebird research and management in the region (Reed et al. 1997, International Wader Studies 9). In February 1998, a similar, but broader, symposium was held in Bend, Oregon that addressed wetland connectivity and waterbird conservation in the Western Great Basin. Over 100 participants spent one day listening to talks from waterbird researchers that focused on multi-scale habitat use and movements of birds in the region. From American Avocets Recurvirostra americana to White Pelicans Pelcanus erythrorhynchos we learned of phenomenal intra-season movements throughout the Basin and the value of collecting detailed data of this nature for representative waterbirds. We learned also about the National Shorebird Conservation Plan and spent the next day in discussion groups where future research and management priorities were outlined. These discussions were the first regional planning effort for the National Plan.

Great Basin↗

Variation in inbreeding rates across the range of Northern Spotted Owls (Strix occidentalis caurina): Insights from over 30 years of monitoring data

Inbreeding has been difficult to quantify in wild populations because of incomplete parentage information. We applied and extended a recently developed framework for addressing this problem to infer inbreeding rates in Northern Spotted Owls ( Strix occidentalis caurina ) across the Pacific Northwest, USA. Using pedigrees from 14,187 Northern Spotted Owls, we inferred inbreeding rates for 14 types of matings among relatives that produce pedigree inbreeding coefficients of F = 0.25 or F = 0.125. Inbreeding was most common in the Washington Cascades, where an estimated 15% of individuals are inbred. Inbreeding was lowest in western Oregon (3.5%) and northern California (2.7%), and intermediate for the Olympic Peninsula of Washington (6.1%). Estimates from the Olympic Peninsula were likely underestimates because of small sample sizes and the presence of few pedigrees capable of resolving inbreeding events. Most inbreeding resulted from matings between full siblings or half siblings, although a high rate of inbreeding from mother–son pairs was identified in the Olympic Peninsula. Geographic variation in inbreeding rates may reflect population declines and bottlenecks that have been detected in prior investigations. We show that there is strong selection against inbred birds. Only 3 of 44 inbred birds were later identified as parents (6.8%), whereas 2,823 of 10,380 birds that represented a comparable cross section of the data were later seen as reproducing parents (27.2%). Habitat loss and competition with Barred Owls ( S. varia ) remain primary threats to Northern Spotted Owls. However, given the negative consequences of inbreeding, Spotted Owl populations in Washington with suitable habitat and manageable numbers of Barred Owls may benefit from translocations of individuals from Oregon and California to introduce new genetic variation and reduce future inbreeding events.

California, Oregon, Washington↗

Geographic variation in the song of Willow Flycatchers: Differentiation between Empidonax traillii adastus and E. t. extimus

The vocal signatures of the primary song form (“ fitz-bew ”) of the endangered Southwestern Willow Flycatcher ( Empidonax traillii extimus ) and its northern counterpart, E. t. adastus, are distinctive. Songs of the extimus subspecies are longer (total song, note, internote) and frequencies at maximum amplitude are lower than those of adastus. I used vocal evidence to clarify the distributional limits of the Southwestern Willow Flycatcher and that of the geographically adjacent subspecies, E. t. adastus. Unweighted pair-group method using averaging (UPGMA) cluster analysis and canonical discriminant analysis revealed that (1) low elevation, southerly desert populations (Arizona, New Mexico, and southern Utah) have a unique vocal identity corresponding to populations in the range of E. t. extimus ; (2) northerly song groups (Oregon, Colorado, and northern Utah) share a different song type corresponding to populations in the range of E. t. adastus; and (3) a departure from vocal and morphological congruence occurs for a population of high-elevation Arizona birds that, although in the currently accepted range of E. t. extimus, sings songs acoustically similar to more northern populations ( E. t. adastus ). Multiple regression of song distance on latitude and elevation, and a comparison of a matrix of song distances with a matrix of latitude and elevation dissimilarities, demonstrated that song populations sort out by both latitude and elevation: birds with the vocal identity of extimus occur as far north as 37°N if at low elevation, and those acoustically similar to adastus occur as far south as 33.7°N if at high elevation. The vocal background of northern New Mexico birds appears to be intermediate between that of extimus and adastus, suggesting that northern New Mexico is a zone of intermixing and intergradation between the subspecies. Pure forms of E. t. extimus apparently do not occur in Colorado because even the southernmost populations are acoustically similar to more northerly populations of adastus. A low-elevation population in western Colorado, however, stands apart from other adastus populations, suggesting moderate introgression of extimus genes into the adastus gene pool.

The Auk↗

Regional fidelity and movement patterns of wintering killdeer in an agricultural landscape

Killdeer ( Charadrius vociferus ) is a common and widespread North American species for which there are few studies of residency patterns and movements. We quantified fidelity and movement patterns of 24 radio-tagged Killdeer in the Willamette Valley of Oregon during the winter of 1999-2000. Results from telemetry surveys and census efforts revealed that the group monitored was composed of winter residents (63%), winter transients (26%), and year-round residents (11%). Movements were localized with birds detected at an average distance of 5.15 ± 0.91 (SE) km from the site of capture. Mean home range size (95% kernel) was 7.73 ± 3.19 km 2 . However, results also indicated periodic exploratory movements, with some birds detected up to 30 km from marking sites. Overall, individuals exhibited a low degree of fidelity to specific sites and were detected at an average of 11.9 ± 1.1 sites. No differences were found in monthly movement patterns. In almost all cases, year-round residents were more sedentary than winter residents and winter transients. Results indicate a complex regional population structure and highlight the need to consider both migrant and resident birds, as well as seasonal differences in habitat needs and space use requirements, in future conservation planning efforts.

Oregon↗

User’s guide to the North Pacific Pelagic Seabird Database 2.0

The North Pacific Pelagic Seabird Database (NPPSD) was created in 2005 to consolidate data on the oceanic distribution of marine bird species in the North Pacific. Most of these data were collected on surveys by counting species within defined areas and at known locations (that is, on strip transects). The NPPSD also contains observations of other bird species and marine mammals. The original NPPSD combined data from 465 surveys conducted between 1973 and 2002, primarily in waters adjacent to Alaska. These surveys included 61,195 sample transects with location, environment, and metadata information, and the data were organized in a flat-file format. In developing NPPSD 2.0, our goals were to add new datasets, to make significant improvements to database functionality and to provide the database online. NPPSD 2.0 includes data from a broader geographic range within the North Pacific, including new observations made offshore of the Russian Federation, Japan, Korea, British Columbia (Canada), Oregon, and California. These data were imported into a relational database, proofed, and structured in a common format. NPPSD 2.0 contains 351,674 samples (transects) collected between 1973 and 2012, representing a total sampled area of 270,259 square kilometers, and extends the time series of samples in some areas—notably the Bering Sea—to four decades. It contains observations of 16,988,138 birds and 235,545 marine mammals and is available on the NPPSD Web site. Supplementary materials include an updated set of standardized taxonomic codes, reference maps that show the spatial and temporal distribution of the survey efforts and a downloadable query tool.

Open-File Report↗

Utilizing hunter harvest effort to survey for wildlife disease: a case study of West Nile virus in greater sage-grouse

Greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ; sage-grouse) are highly susceptible to infection with West Nile virus (WNV), with substantial mortality reported in wild populations and in experimentally infected birds. Although sage-grouse are hunted throughout much of their range, they have also recently been considered for protection under the Endangered Species Act. We used blood samples collected on filter-paper strips during the 2006–2010 Oregon, USA, annual sage-grouse hunt to survey for specific WNV-neutralizing antibodies that indicate a previous infection with WNV. During this period, hunters submitted 1,880 blood samples from sage-grouse they harvested. Samples obtained were proportional for all 12 Oregon sage-grouse hunting units. Laboratory testing of 1,839 samples by the WNV epitope-blocking enzyme-linked immunosorbent assay (bELISA) followed by plaque reduction neutralization test on bELISA-positive samples yielded 19 (1%) and 1 (0.05%) positive samples, respectively. These data provided early baseline information for future comparisons regarding the prevalence of WNV-specific neutralizing antibodies in sage-grouse in Oregon. This methodology may provide other states where sage-grouse (or other species) populations are hunted and where WNV constitutes a species conservation concern with a viable option to track the relative prevalence of the virus in populations.

Oregon↗

Migration, fidelity, and use of autumn staging grounds in Alaska by Cackling Canada Geese Branta canadensis minima

Cackling Canada Geese were studied annually (1985-88) on autumn migration staging areas in Alaska during a period of rapid population growth. Geese concentrated at two estuaries (Ugashik Bay and Cinder Lagoon) along the north side of the Alaska Peninsula. Birds arrived on the staging areas in late September, numbers peaked during mid-October, and departure occurred by late October or early November. Annual peak counts combined for the two staging areas ranged from 16,000-54,000 geese, or from 23-120% of the autumn population index. Up to 30,000 geese were recorded at each estuary, but relative use of the two staging areas varied among years. Within-year fidelity to staging areas was high; only three of 242 neck-banded geese seen more than once were observed at both areas within a season. Between-year fidelity to staging areas was highest among hatching-year females (11 of 11) and adult males (14 of 17), lowest among hatching-year males (4 of 9), and intermediate among adult females (18 of 28). Use of the two staging areas was independent of family status, reproductive status, and age. Late arrivals on the staging areas consisted of a higher proportion of single and paired birds than of geese in family groups. Most geese departed the staging grounds with the onset of freezing conditions and the passage of low pressure systems that produced winds favourable for migration. Transoceanic flights to the wintering grounds in Oregon and California were completed in about 48 h. During years with mild weather on the breeding grounds and years with early freezing conditions on the staging areas, few geese staged on the Alaska Peninsula, indicating that geese can sometimes obtain sufficient energy reserves to migrate directly from the breeding grounds without stopping on the staging areas. Only 25% of the area used for staging is legally protected. Use of unprotected areas may become increasingly important if the population continues to increase.

Alaska↗

Black brant from Alaska staging and wintering in Japan

Black brant (Branta bernicla nigricans) nest in colonies in arctic Canada, Alaska, and Russia (Derksen and Ward 1993, Sedinger et al. 1993). Virtually the entire population stages in fall at Izembek Lagoon near the tip of the Alaska Peninsula (Bellrose 1976) before southward migration (Dau 1992) to winter habitats in British Columbia, Washington, Oregon, California, and Baja California (Subcommittee on Black Brant 1992). A small number of black brant winter in Japan, Korea, and China (Owen 1980). In Japan 3,000&ndash;5,000 brant of unknown origin stop over in fall, and a declining population (<1,000) of birds winter here, primarily in the northern islands (Brazil 1991, Miyabayashi et al. 1994). Here, we report sightings of brant in Japan that were marked in Alaska and propose a migration route based on historical and recent observations and weather patterns.

Alaska↗

Postbreeding movements of American Avocets and implications for wetland connectivity in the western Great Basin

Wetlands in the western Great Basin of the United States are patchily distributed and undergo extensive seasonal and annual variation in water levels. The American Avocet ( Recurvirostra americana ) is one of many shorebird species that use these wetlands as breeding and migratory stopover sites and must adjust to variable conditions. We used radio telemetry to determine postbreeding, premigratory movement patterns of avocets throughout the region. In 1996 and 1997, 185 breeding adults were captured and fitted with radio transmitters at five breeding areas in Oregon, California, and Nevada. Regular aerial and ground surveys were conducted at the five main study areas from June through September, or until all avocets had left a site. Other wetlands in the western Great Basin also were surveyed by aircraft for the presence of radio-marked birds. Fifty-six percent of radio-marked avocets were still detected in the region at least eight weeks after capture. Each of these individuals was detected at an average of 2.1 lakes (range 0 to 6), with 74% found at more than one lake system. Forty radio-marked individuals moved at least 200 km between wetlands prior to migration, most of which dispersed northward. Male and female patterns did not differ significantly. Overall, movements may be associated with a prebasic molt, exploitation of a superabundant food source in northern lakes, and reconnaissance for future breeding efforts or staging sites. These results also demonstrate wide-ranging patterns of dispersal in this species and suggest a need for the consideration of large-scale habitat connectivity issues in establishing conservation strategies for shorebirds in the western Great Basin.

The Auk↗

Assessment of potential risks from renewable energy development and other anthropogenic factors to wintering Golden Eagles in the western United States

Wind and other energy development are expanding rapidly and on an unprecedented scale within the range of the Golden Eagle ( Aquila chrysaetos ) while other anthropogenic-related changes, wildfires, invasive plants, drought, and climate change are altering or destroying native habitats occupied by Golden Eagles. However, the potential effects of these factors on North American Golden Eagle populations are largely unknown and the most recent evidence indicates that the population in the western United States is declining slightly. Impediments to evaluating the potential effects of energy development projects on wintering Golden Eagles include issues of scale and a paucity of available information about eagle winter use areas and ecology. We applied a predictive model of eagle winter distribution developed for Idaho and Montana, to Idaho, Utah, Nevada and eastern Oregon to help identify potential wintering areas and identify risks that occur in those areas. The model identifies ~40% of the four state study area as potentially suitable eagle winter habitat and provides a basis for spatial assessment of possible risk factors to eagles wintering there. We used eBird and Christmas Bird Count citizen science datasets for an independent evaluation of the accuracy of our predictive distribution model. The model was robust, accurately predicting the presence of wintering Golden Eagles significantly more often than expected. We used digital environmental datasets (layers) of potential risk factors, in conjunction with model predicted eagle distribution, to better understand and estimate the extent of risks to the wintering eagle population in the study area. These layers represent available data for some of the factors previously identified as risks in the landscape to wintering Golden Eagles. The majority of predicted eagle wintering areas occurred where there was little habitat fragmentation (<10%). All predicted winter areas contained at least one potential risk factor (e.g., potential for energy development); 39.4% of predicted winter areas contained at least two known risk factors. The greatest number of risks often occurred where the human footprint was highest and where eagles were less likely to occur during winter. Our results can be used to help prioritize field surveys for identifying important Golden Eagle winter areas in the western United States and determine potential locations where energy development is least likely to have negative effects on wintering eagles. Survey efforts can be allocated in consideration of management and conservation objectives based on predicted habitat suitability and risk factors. For example, surveys for areas of high suitability and low risk can identify places to focus management for conservation of eagle winter areas. Further, sites proposed for wind energy development could be reviewed initially based on model predicted eagle wintering areas and then surveyed to determine if permitting for development is appropriate.

Book chapter↗

Social status, forest disturbance, and Barred Owls shape long-term trends in breeding dispersal distance of Northern Spotted Owls

Dispersal among breeding sites in territorial animals (i.e. breeding dispersal) is driven by numerous selection pressures, including competition and spatiotemporal variation in habitat quality. The scale and trend of dispersal movements over time may signal changing conditions within the population or on the landscape. We examined 2,158 breeding dispersal events from 694 male and 608 female individually marked Northern Spotted Owls ( Strix occidentalis caurina ) monitored over 28 yr on 7 study areas to assess the relative importance of individual (sex, experience), reproductive (annual productivity, mate availability), and environmental (forest alteration, presence of competitor) sources of variation in breeding dispersal distance. Median breeding dispersal distance was 3.17 km, with 99% of all breeding dispersal events <37 km. Mean annual dispersal distances increased by 2.43 km in Oregon and 9.40 km in Washington between 1990 and 2017, which coincided with increases in annual detections of nonnative Barred Owl ( S. varia ). Frequency of breeding dispersal events, both among and within individuals, also increased over time. Female owls moved farther than males (median of 3.26 and 3.10 km, respectively), and birds with less experience (territory tenure) moved farther than those with more experience. Owls that were single in the year prior to dispersal moved 13–31% farther than those paired prior to dispersal. The greatest environmental change occurring over the course of our study was the expansion of Barred Owl populations. Breeding dispersal distance was positively related to Barred Owls in the study area and disturbance within the originating territory. While it appears that social factors continue to be important drivers of breeding dispersal distance in Spotted Owls, increased competition from Barred Owls and habitat alteration have a contributing effect. Increased breeding dispersal distances should be of concern for conservation efforts and considered in population monitoring because changing dispersal behavior may lead to higher rates of mortality and/or emigration from historical study areas.

Oregon, Washington↗

Estimating greater sage-grouse population sizes within the state of Oregon, USA 2017–2024

We fit an N -mixture model to lek (breeding area) count data to estimate annual population sizes of greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ; sage-grouse) within the state of Oregon, USA between 2017–2024. Population estimates were delineated among 24 Priority Areas for Conservation (PACs) and considered additional sources of information including male-to-female sex ratios, lek attendance rates, numbers of unmodeled leks, and the existence of unsampled/unknown leks. In 2024, the state of Oregon was estimated to contain approximately 41,875 sage-grouse (95% credible interval [CRI] = 38,980–54,634), which was down from a high of 50,869 (95% CRI = 41,794–66,238) in 2017. A nadir (low point) was identified during 2019, when the median statewide population estimate was 30,644 birds. A complete population oscillation was not evident during the inferential period based on local maxima that were observed during the start (2017) and stop (2024) years of analysis. In addition to estimating population sizes, we evaluated N -mixture model estimates for precision and accuracy after randomly removing single and repeat counts in 10% increments (relative to total sample size). We estimated an increase in absolute bias of approximately 1.6% for every 10% reduction in effort.

BioRxiv↗

Winter distribution, movements, and annual survival of radiomarked Vancouver Canada geese in southeast Alaska

Management of Pacific Flyway Canada geese ( Branta canadensis ) requires information on winter distribution of different populations. Recoveries of tarsus bands from Vancouver Canada geese ( B. canadensis fulva ) marked in southeast Alaska, USA, &ge;4 decades ago suggested that &ge;83% of the population was non-migratory and that annual adult survival was high (Ŝ = 0.836). However, recovery distribution of tarsus bands was potentially biased due to geographic differences in harvest intensity in the Pacific Flyway. Also, winter distribution of Vancouver Canada geese could have shifted since the 1960s, as has occurred for some other populations of Canada geese. Because winter distribution and annual survival of this population had not recently been evaluated, we surgically implanted very high frequency radiotransmitters in 166 adult female Canada geese in southeast Alaska. We captured Vancouver Canada geese during molt at 2 sites where adults with goslings were present (breeding areas) and 2 sites where we observed nonbreeding birds only. During winter radiotracking flights in southeast Alaska, we detected 98% of 85 females marked at breeding areas and 83% of 70 females marked at nonbreeding sites, excluding 11 females that died prior to the onset of winter radiotracking. We detected no radiomarked females in coastal British Columbia, or western Washington and Oregon, USA. Most (70%) females moved &le;30 km between November and March. Our model-averaged estimate of annual survival (Ŝ = 0.844, SE = 0.050) was similar to the estimate of annual survival of geese marked from 1956 to 1960. Likely <2% of Vancouver Canada geese that nest in southeast Alaska migrate to winter areas in Oregon or Washington where they could intermix with Canada geese from other populations in the Pacific Flyway. Because annual survival of adult Vancouver Canada geese was high and showed evidence of long-term consistency, managers should examine how reproductive success and recruitment may affect the population.

Alaska↗