Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Ornithology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 73 records · Page 4Linked to original sources

Observer variability in estimating numbers: An experiment

Census estimates of bird populations provide an essential framework for a host of research and management questions. However, with some exceptions, the reliability of numerical estimates and the factors influencing them have received insufficient attention. Independent of the problems associated with habitat type, weather conditions, cryptic coloration, ete., estimates may vary widely due only to intrinsic differences in observers? abilities to estimate numbers. Lessons learned in the field of perceptual psychology may be usefully applied to 'real world' problems in field ornithology. Based largely on dot discrimination tests in the laboratory, it was found that numerical abundance, density of objects, spatial configuration, color, background, and other variables influence individual accuracy in estimating numbers. The primary purpose of the present experiment was to assess the effects of observer, prior experience, and numerical range on accuracy in estimating numbers of waterfowl from black-and-white photographs. By using photographs of animals rather than black dots, I felt the results could be applied more meaningfully to field situations. Further, reinforcement was provided throughout some experiments to examine the influence of training on accuracy.

Journal of Field Ornithology↗

Longevity records of North American birds: Coerebinae through Estrildidae

This is the fourth paper of a 4-part series detailing the longevity records of marked North American birds. The previous three papers can be found in the Journal of Field Ornithology, Volumes 53 and 54. Prio to this series only one definitive paper ( Kennard 1975) had been written on North American taxa. Records for 84 taxa are included in this paper. Thirty are birds older than those listed by Kennard. Thirty-nine are new records and 9 are those listed in Kennard.

Journal of Field Ornithology↗

Biology and conservation of Xantus's Murrelet: Discovery, taxonomy and distribution

The biology of Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus is similar in many respects to better-studied Ancient Murrelets S. antiquus, especially regarding morphology and the species' precocial mode of post-hatching development. It nests mainly in rock crevices but also under shrubs on islands in southern California, United States, and northwestern Baja California, Mexico (27 o N to 34 o N). The species was discovered in 1859 by Janos Xantus. Two subspecies ( S. h. hypoleucus and S. h. scrippsi ) are recognized that show limited evidence of interbreeding. At sea, closely related Craveri's Murrelets S. craveri co-occur with Xantus's Murrelets off California and western Baja California during half the year, but the former species has a discrete breeding range in the Gulf of California, Mexico. Breeding was documented at 13 island groups between 1863 and 1976. Post-breeding dispersal as far north as central British Columbia, Canada (c. 52 o N) was observed in the 1940s to 1960s. A few Xantus's Murrelets disperse south of breeding colonies to Magdalena Bay, Baja California (c. 24 o N). The southernmost record is the type specimen collected by Xantus near Cabo San Lucas, Baja California (c. 23 o N). Chief threats to this species include introduced mammalian predators on breeding islands, heightened predation by natural predators in human-modified island habitats, and oil pollution. In January 2005, a Pacific Seabird Group special symposium, "Biology and conservation of the Xantus's Murrelet," highlighted conservation concerns and promoted publication of recent studies of this little-known alcid, with nine symposium papers published in this issue of Marine Ornithology. Much of what we know about Xantus's Murrelets has been learned in recent years, and many aspects of biology remain to be described.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Nutritional condition of Pacific Black Brant wintering at the extremes of their range

Endogenous stores of energy allow birds to survive periods of severe weather and food shortage during winter. We documented changes in lipid, protein, moisture, and ash in body tissues of adult female Pacific Black Brant (Branta bernicla nigricans) and modeled the energetic costs of wintering. Birds were collected at the extremes of their winter range, in Alaska and Baja California, Mexico. Body lipids decreased over winter for birds in Alaska but increased for those in Baja California. Conversely, body protein increased over winter for Brant in Alaska and remained stable for birds in Baja California. Lipid stores likely fuel migration for Brant wintering in Baja California and ensure winter survival for those in Alaska. Increases in body protein may support earlier reproduction for Brant in Alaska. Predicted energy demands were similar between sites during late winter but avenues of expenditure were different. Birds in Baja California spent more energy on lipid synthesis while those in Alaska incurred higher thermoregulatory costs. Estimated daily intake rates of eelgrass were similar between sites in early winter; however, feeding time was more constrained in Alaska because of high tides and short photoperiods. Despite differences in energetic costs and foraging time, Brant wintering at both sites appeared to be in good condition. We suggest that wintering in Alaska may be more advantageous than long-distance migration if winter survival is similar between sites and constraints on foraging time do not impair body condition. ?? The Cooper Ornithological Society 2006.

Alaska, Baja California↗

[Book review] Cowbirds and Other Brood Parasites by Catherine Ortega. Tucson, Arizona: University of Arizona Press (1998). The Avian Brood Parasites: Deception at the Nest by Paul A. Johnsgard. New York: Oxford University Press (1997) Parasitic Birds and their Hosts: Studies in Coevolution edited by S.I. Rothstein & S.K. Robinson. New York: Oxford University Press (1998)

We are in a golden age for the study of brood parasitism, judging from both the quantity and quality of recent scientific publications on cuckoos, cowbirds and parasitic finches by investigators working in Europe, the Americas, Africa and Asia. As Johnsgard (1997) remarks in his preface, the evolutionary, ecological, and behavioural questions posed by obligate brood parasites are among the most intriguing contemporary ornithological topics. Rothstein & Robinson (1998) explain that brood parasites make ideal subjects for testing the generality of models for the evolution of social and mating behaviour, foraging behaviour, spatial distribution, and vocal development, because the strategy of providing no parental care removes constraints imposed on other birds. Since Aristotle, people have been fascinated by brood parasites, but only in the past two decades has the number of investigators working on this topic reached a critical mass and created momentum that promises many breakthroughs. New studies are being completed so rapidly that a general book is inevitably out of date on some topics by the time it is published. A complete library on brood parasitism should add two recent volumes (Morrison et al. 1999; Smith et al., in press).to the three reviewed here.

Animal Behaviour↗

Diclofenac residues as the cause of vulture population decline in Pakistan

The Oriental white-backed vulture (OWBV; Gyps bengalensis ) was once one of the most common raptors in the Indian subcontinent 1 . A population decline of >95%, starting in the 1990s, was first noted at Keoladeo National Park, India 2 . Since then, catastrophic declines, also involving Gyps indicus and Gyps tenuirostris , have continued to be reported across the subcontinent 3 . Consequently these vultures are now listed as critically endangered by BirdLife International 4 . In 2000, the Peregrine Fund initiated its Asian Vulture Crisis Project with the Ornithological Society of Pakistan, establishing study sites at 16 OWBV colonies in the Kasur, Khanewal and Muzaffargarh–Layyah Districts of Pakistan to measure mortality at over 2,400 active nest sites 5 . Between 2000 and 2003, high annual adult and subadult mortality (5–86%) and resulting population declines (34–95%) (ref. 5 and M.G., manuscript in preparation) were associated with renal failure and visceral gout. Here, we provide results that directly correlate residues of the anti-inflammatory drug diclofenac with renal failure. Diclofenac residues and renal disease were reproduced experimentally in OWBVs by direct oral exposure and through feeding vultures diclofenac-treated livestock. We propose that residues of veterinary diclofenac are responsible for the OWBV decline.

Nature↗

A double-observer approach for estimating detection probability and abundance from point counts

Although point counts are frequently used in ornithological studies, basic assumptions about detection probabilities often are untested. We apply a double-observer approach developed to estimate detection probabilities for aerial surveys (Cook and Jacobson 1979) to avian point counts. At each point count, a designated 'primary' observer indicates to another ('secondary') observer all birds detected. The secondary observer records all detections of the primary observer as well as any birds not detected by the primary observer. Observers alternate primary and secondary roles during the course of the survey. The approach permits estimation of observer-specific detection probabilities and bird abundance. We developed a set of models that incorporate different assumptions about sources of variation (e.g. observer, bird species) in detection probability. Seventeen field trials were conducted, and models were fit to the resulting data using program SURVIV. Single-observer point counts generally miss varying proportions of the birds actually present, and observer and bird species were found to be relevant sources of variation in detection probabilities. Overall detection probabilities (probability of being detected by at least one of the two observers) estimated using the double-observer approach were very high (>0.95), yielding precise estimates of avian abundance. We consider problems with the approach and recommend possible solutions, including restriction of the approach to fixed-radius counts to reduce the effect of variation in the effective radius of detection among various observers and to provide a basis for using spatial sampling to estimate bird abundance on large areas of interest. We believe that most questions meriting the effort required to carry out point counts also merit serious attempts to estimate detection probabilities associated with the counts. The double-observer approach is a method that can be used for this purpose.

The Auk↗

In memoriam: Eugene Pleasants Odum, 1913-2002

Eugene Pleasants Odum, a Life Member of the AOU since 1932, an Elective Member since 1943, and a Fellow since 1951, died 10 August 2002 of an apparent heart attack while tending his garden. Gene was born in New Hampshire on 17 September 1913 and spent most of his childhood and college days in Chapel Hill, North Carolina. He developed a keen interest in birds and natural history during grade school, encouraged by his cousin, Dr. George Mayfield of the Tennessee Ornithological Society. At high school, Gene and his friend Coit Coker started a bird magazine and a newspaper column called “Bird Life in Chapel Hill.” Gene never tired of teaching and used every opportunity to inform people enthusiastically about birds and the environment. While at home on breaks from graduate school, he taught his younger brother Howard Thomas Odum (1924–2002), then in high school, much of the ecology that he learned from pioneers such as Victor E. Shelford and his major professor S. Charles Kendeigh. Howard, known as H.T. or Tom, described Gene as one of his five great teachers. Gene developed his holistic vision of science in part from the sociological teachings and interdisciplinary approaches of his father, sociologist Howard W. Odum.

The Auk↗

Toward scoping reviews of individual bird species

Scoping reviews, in which the literature on a given topic is systematically collated and summarized, aid literature searches and highlight knowledge gaps on a given topic, thus hastening scientific progress and informing conservation efforts. Because much research and conservation is targeted at the species level, ornithology and bird conservation would benefit from scoping reviews of individual species. We present and apply a framework for scoping reviews for three disparate raptor species: California Condor Gymnogyps californianus , Harpy Eagle Harpia harpyja and Gyrfalcon Falco rusticolus . We consulted expert panels to develop appropriate search strings and lists of essential literature, i.e. ‘benchmark articles’. We searched Web of Science, Scopus and Google Scholar. Searches for California Condor, Harpy Eagle and Gyrfalcon returned 268, 138 and 343 articles, respectively, that discuss, review or collect empirical data for the focal species. Our searches returned all benchmark articles identified by species experts, indicating that the searches captured the most important work on each species. We coded each study according to the topic addressed, country and month in which data were collected. We also coded threats, stresses and conservation actions addressed by studies, following definitions used by the International Union for the Conservation of Nature (IUCN) during Red List assessments. Literature summaries for each species include the number of studies addressing certain topics, monthly timing of research and global maps of research focus. Our coding scheme revealed important knowledge gaps for each species. Effects of conservation actions on wild individuals were less studied for California Condors. Harpy Eagles were less studied outside of Brazil and Panama, and Gyrfalcons were less studied outside of their breeding season. Scoping reviews of the world's bird species would help to identify critical knowledge gaps, thereby aiding the global effort to assuage the sixth mass extinction.

Ibis↗

Autumn as an overlooked opportunity for limnology

Ecological disciplines, from forestry to soil sciences and ornithology, recognize the critical role of autumn in an array of physical and biological processes. Terrestrial studies categorize autumn as the end of the growing season. Autumn weather conditions can disrupt plant-soil interactions, affecting nutrient cycling and soil fertility [1]; determine dormancy and freezing tolerance of trees during winter [2]; and create phenological mismatches that affect diet quality and predator-prey relationships [3]. In many lakes, autumn is marked by an important period of flux within the water column, affecting nutrient cycling, phytoplankton, and fish productivity [4]. Despite their importance, autumnal limnological processes remain understudied.

PLOS Climate↗

Mapping wintering waterfowl distributions using weather surveillance radar

The current network of weather surveillance radars within the United States readily detects flying birds and has proven to be a useful remote-sensing tool for ornithological study. Radar reflectivity measures serve as an index to bird density and have been used to quantitatively map landbird distributions during migratory stopover by sampling birds aloft at the onset of nocturnal migratory flights. Our objective was to further develop and validate a similar approach for mapping wintering waterfowl distributions using weather surveillance radar observations at the onset of evening flights. We evaluated data from the Sacramento, CA radar (KDAX) during winters 1998–1999 and 1999–2000. We determined an optimal sampling time by evaluating the accuracy and precision of radar observations at different times during the onset of evening flight relative to observed diurnal distributions of radio-marked birds on the ground. The mean time of evening flight initiation occurred 23 min after sunset with the strongest correlations between reflectivity and waterfowl density on the ground occurring almost immediately after flight initiation. Radar measures became more spatially homogeneous as evening flight progressed because birds dispersed from their departure locations. Radars effectively detected birds to a mean maximum range of 83 km during the first 20 min of evening flight. Using a sun elevation angle of -5° (28 min after sunset) as our optimal sampling time, we validated our approach using KDAX data and additional data from the Beale Air Force Base, CA (KBBX) radar during winter 1998–1999. Bias-adjusted radar reflectivity of waterfowl aloft was positively related to the observed diurnal density of radio-marked waterfowl locations on the ground. Thus, weather radars provide accurate measures of relative wintering waterfowl density that can be used to comprehensively map their distributions over large spatial extents.

PLoS ONE↗

Book review: Conservation biology of Hawaiian forest birds: Implications for island avifauna

For many years, following the publication of Studies in Avian Biology No. 22 by Scott et al. ( 2001 ), ornithologists interested in Hawaiian birds have waited for the next synthesis volume on Hawaiian bird research. Finally there is one, and it is excellent. Thane Pratt and his colleagues from Hawaii have added another milestone in the punctuated equilibrium of information surrounding Hawaiian ornithology. Pratt states in the preface that he initiated this book because a U.S. Geological Survey review panel identified a recent lack of published information in the peer reviewed literature and the need to consolidate recent research efforts on birds in the Hawaiian Islands. This book goes a long way in solving that problem. Review info: Conservation Biology of Hawaiian Forest Birds: Implications for Island Avifauna. By Thane K. Pratt, Carter T. Atkinson, Paul C. Banko, James D. Jacobi, and Bethany L. Woodworth, Eds., 2009. ISBN 978-0300141085, 707 pp.

The Auk↗

Short-Term responses of breeding birds of grassland and early successional habitat to timing of haying in Northwestern Arkansas

In 2003, we evaluated nest survival and density of the Dickcissel (Spiza americana), Eastern Meadowlark (Sturnella magna), Field Sparrow (Spizella pusilla), and Red-winged Blackbird (Agelaius phoeniceus) in four unhayed, two early-hayed (26-31 May) and three late-hayed (17-25 June) fields in northwestern Arkansas. Rope dragging and observations revealed 89 nests. Daily nest-survival rates (SE) prior to haying ranged from 0.94 (0.03) to 0.97 (0.02). Early haying affected both nest-survival rates and bird densities negatively, whereas late haying had minimal effects. Fifteen nests in hayed portions of early-hayed fields were destroyed, whereas only 2 of 52 nests were affected by late haying. Density was at least 0.98 birds ha -1 higher in unhayed than in early-hayed fields and 1.03 birds ha -1 higher in late-hayed than in early-hayed fields. In northwestern Arkansas, postponing haying until mid- to late June would allow time for nestlings to fledge, would have little effect on bird densities, and would affect hay nutrition and regrowth minimally. ?? The Cooper Ornithological Society, 2009.

Condor↗

Multiscale habitat selection by Ruffed Grouse at low population densities

Theory suggests habitats should be chosen according to their relative evolutionary benefits and costs. It has been hypothesized that aspen (Populus spp.) forests provide optimal habitat for Ruffed Grouse (Bonasa umbellus). We used the low phase of a grouse population's cycle to assess the prediction that grouse should occupy aspen and avoid other forest types at low population density because of the presumptive fitness benefits of aspen. On the basis of our observations, we predict how the Ruffed Grouse population will increase in different forest types during the next cycle. In conifer (Pinus spp., Abies balsamea, Picea spp.)-dominated and mixed aspen-conifer landscapes, grouse densities were highest where forest types were evenly distributed. Within these landscapes, male Ruffed Grouse selected young aspen stands that were large and round or square. Although Ruffed Grouse selected young aspen stands strongly, contrary to prediction, they also used other forest types even when young aspen stands remained unoccupied. The relative densities of Ruffed Grouse in aspen and conifer forests indicated that the aspen forest's carrying capacities for grouse was higher than the conifer forest's at least during the low and declining phases of the grouse's cycle. On the basis of our observations, we predict that Ruffed Grouse populations in aspen-dominated landscapes will have higher population densities and fluctuate more than will populations in conifer-dominated landscapes. We suggest that studies of avian habitat selection would benefit from knowledge about the relative densities among habitats at differing population sizes because this information could provide insight into the role of habitat in regulating populations and clarify inferences from studies about habitat quality for birds. ?? 2009 by The Cooper Ornithological Society. All rights reserved.

Condor↗

Postfledging Forster's Tern movements, habitat selection, and colony attendance in San Francisco Bay

Relatively little is known about birds during the postfledging period when flighted chicks have left the nest and must learn to forage independently. We examined postfledging movements, habitat selection, and colony attendance of Forster's Terns (Sterna forsteri) radio-marked just before they fledged in San Francisco Bay, California. The proportion of the day spent at their natal colony declined as juveniles aged, from 65% at the time of fledging to <5% within two weeks of fledging. Accordingly, the distance postfledging terns were located from their colony increased as they aged, from <500 m within the first week of fledging to >5000 m by their fifth week. Time of day also influenced colony attendance, with older terns spending more time at the colony during nighttime hours (20:00 to 05:00) than during the day (06:00 to 19:00), when they were presumably foraging. Home ranges and core-use areas averaged 12.14 km 2 and 2.23 km 2 , respectively. At each of four spatial scales of analysis, postfledging terns selected salt pond habitats strongly. No other habitat types were selected at any scale, but terns consistently avoided tidal flats and uplands. Terns also avoided open bay habitats at the two largest spatial scales, tidal marsh habitats at the two smallest scales, and sloughs and managed marshes at several scales. Within salt ponds, terns were located closer to salt-pond levees (58 m) than was expected (107 m). Our results indicate that tern chicks disperse from their natal colony within a few weeks of fledging, with older chicks using their natal colony primarily for roosting during the night, and that postfledging terns are highly dependent on salt ponds. ?? 2009 by The Cooper Ornithological Society. All rights reserved.

Condor↗

Effects of an unseasonable snowstorm on red-faced Warbler nesting success

Earlier initiation of nests by breeding birds may reflect an adaptive response to changes in food availability or warming of spring temperatures, but the consequences of initiating nests too early may be severe, particularly at high elevations. A rare snowstorm in late May 2008 resulted in nest abandonment by 68% of Red-faced Warblers (Cardellina rubrifrons) breeding in a high-elevation riparian ecosystem of southeastern Arizona. In addition, climate data from our study site from 1950 to 2008 revealed higher-than-average springtime temperatures during the past 10 years. If birds respond to this increase in springtime temperatures by nesting earlier their vulnerability to spring snowstorms may increase. ?? 2009 by The Cooper Ornithological Society. All rights reserved.

Condor↗

Multiple spring migration strategies in a population of Pacific Common Eiders

Spring migration strategies vary within and among species. Examination of this variability extends our understanding of life histories and has implications for conservation. I used satellite transmitters to determine migration strategies and evaluate factors influencing the timing of spring migration of Pacific Common Eiders (Somateria mollissima v-nigrum) that nest along the western Beaufort Sea coast. Adult females were marked at nesting colonies in the summers of 2000, 2001, and 2003, and were followed throughout spring migration the following year. Each year approximately equal proportions of eiders used three distinct migration strategies varying in duration, staging locations (waters near the Chukotka Peninsula, Russia, and the Chukchi and Beaufort seas, Alaska), and arrival dates at the nesting areas. It is unlikely that differences in the timing of movements to stopover sites in the Chukchi and Beaufort seas were a result of responses to changes in weather, particularly wind direction. Ice distribution and melt/movement patterns vary substantially among staging areas and thus may affect risk of starvation and reproductive potential. Long-term (decadal) changes in climate may favor birds using one strategy during "warmer" and another during "colder" years. ?? 2009 by The Cooper Ornithological Society. All rights reserved.

Condor↗

Meeting reproductive demands in a dynamic upwelling system: Foraging strategies of a pursuit-diving seabird, the marbled murrelet

Seabirds maintain plasticity in their foraging behavior to cope with energy demands and foraging constraints that vary over the reproductive cycle, but behavioral studies comparing breeding and nonbreeding individuals are rare. Here we characterize how Marbled Murrelets (Brachyramphus marmoratus) adjust their foraging effort in response to changes in reproductive demands in an upwelling system in central California. We radio-marked 32 murrelets of known reproductive status (9 breeders, 12 potential breeders, and 11 nonbreeders) and estimated both foraging ranges and diving rates during the breeding season. Murrelets spent more time diving during upwelling than oceanographic relaxation, increased their foraging ranges as the duration of relaxation grew longer, and reduced their foraging ranges after transitions to upwelling. When not incubating, murrelets moved in a circadian pattern, spending nighttime hours resting near flyways used to reach nesting habitat and foraging during the daytime an average of 5.7 km (SD 6.7 km) from nighttime locations. Breeders foraged close to nesting habitat once they initiated nesting and nest attendance was at a maximum, and then resumed traveling longer distances following the completion of nesting. Nonbreeders had similar nighttime and daytime distributions and tended to be located farther from inland flyways. Breeders increased the amount of time they spent diving by 71-73% when they had an active nest by increasing the number of dives rather than by increasing the frequency of anaerobiosis. Thus, to meet reproductive demands during nesting, murrelets adopted a combined strategy of reducing energy expended commuting to foraging sites and increasing aerobic dive rates. ?? 2009 by The Cooper Ornithological Society. All rights reserved.

Condor↗