Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Canadian Journal of Zoology”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 55 records · Page 3Linked to original sources

Using the electron transport system as an indicator of organismal thermal tolerance and respiratory exploitation

Freshwater ecosystems are undergoing rapid thermal shifts, making it increasingly important to understand species-specific responses to these changes. Traditional techniques for determining a species’ thermal tolerance are often lethal and time consuming. Using the enzyme activity associated with the electron transport system (ETS; hereafter referred to as enzyme assay) may provide a non-lethal, rapid, and efficient alternative to traditional techniques for some species. We used largemouth bass Micropterus salmoides (Lacepede, 1802) to test the efficacy of using an enzyme assay to determine thermal tolerance and respiratory exploitation in response to variable acclimation temperatures. Three tissue types were dissected from fish acclimated to 20, 25, or 30 °C and used in ETS assays at temperatures ranging from 7.5 to 40 °C. While there were significant differences among tissue types and acclimation temperatures, maximal enzyme activity occurred from 25.23 to 31.91 °C. Fish lost equilibrium at 39–42 °C in traditional CT max trials, significantly higher than the upper optimum range determined via enzyme assays. The ratio of enzyme activity to measured whole organism respiration rate decreased with increasing water temperature, with the largest changes occurring at the upper optimum thermal range determined by enzyme assays. Our results indicate that ETS analysis may prove useful for obtaining biologically relevant thermal tolerances.

Canadian Journal of Zoology↗

Effect of feeding history on metabolic rate of largemouth bass (Micropterus nigricans): implications for bioenergetics models

Metabolic rate is a key parameter in fish energy budgets that strongly influences the output of bioenergetics models. In this study, we tested the hypothesis that metabolic rate varies with growth history of age-1 largemouth bass Micropterus nigricans Cuvier, 1828. Two groups of fish were fed alternating maintenance or ad libitum rations of fathead minnow Pimephales promelas Rafinesque, 1820, so that over a 9-week period, initial and ending size of fish was similar. After 9 weeks, oxygen consumption was measured using static, closed respirometry. Although final body weight was similar between the two groups (means, 104–108 g), specific oxygen consumption for fish fed maintenance rations (0.094 mg O 2 g −2 h −1 ) was 38% less than that measured for fish fed ad libitum (0.152 mg O 2 g −2 h −1 ). Bioenergetics estimates of food consumption were similar to observed values for fish fed ad libitum (∼7% error), but for fish fed maintenance rations, the model overestimated food consumption by 65%. By accounting for changes in metabolic rate owing to reduced feeding, error in model estimates of food consumption was reduced. These findings shed new insight into factors associated with consumption-dependent error in bioenergetics models and highlight the importance of feeding history on metabolic rate of fish. Incorporating growth-dependent metabolism into bioenergetics models can improve model accuracy and allow fisheries biologists to make more informed decisions regarding fish growth and energetics.

Canadian Journal of Zoology↗

Impacts of artificial rearing on cisco Coregonus artedi morphology, including pugheadedness

Cisco ( Coregonus artedi Lesueur, 1818) in the Laurentian Great Lakes declined throughout the 19th and 20th centuries. Managers are attempting to restore Great Lakes cisco and other coregonines using multiple approaches, including stocking. A potential obstacle to these efforts is that artificially reared coregonines can display deformities and morphological differences compared to wild fish, but the impacts of artificial rearing on cisco morphology are not well understood. We compared morphologies of wild cisco to their artificially reared offspring, including one family that was exposed to three rearing temperature treatments. We found that artificially reared cisco had smaller eyes, shallower bodies, fewer gill rakers, and longer paired fins than their wild parents. We also found that artificially reared cisco were pugheaded, and this result held for another cisco population and rearing facility. Across the temperature treatments we tested, rearing temperatures did not impact the degree of pugheadedness or other morphological differences. Our results have important implications for coregonine restoration efforts. Future work should evaluate whether morphological differences that arise through artificial rearing affect cisco fitness in the wild.

Canadian Journal of Zoology↗

Fine-scale farming features drive resource selection of a small carnivore of conservation concern

Anthropogenic factors are accelerating species extinction, with small mammalian carnivores among the most affected. These species play vital ecological roles, yet their conservation needs are often overlooked. Our study focused on the plains spotted skunk ( Spilogale interrupta (Rafinesque, 1820)), a small carnivore that has experienced population declines. We hypothesized that their resource selection was influenced by factors expected to influence prey availability, protection from predators, and human activity. We tracked 14 plains spotted skunks in east-central South Dakota, USA, over 2 years during spring and summer. Using mixed-effects logistic regression, we identified seasonal habitat associations. In spring, plains spotted skunks selected areas near farming structures and human development, avoiding high wetland density and crop cover. In summer, they continued to select areas near farming structures and low human development, but also high wetland density and pasture, while avoiding hay bales and crop cover. Our first analysis of the species’ resource use in the Great Plains indicates that plains spotted skunks select habitats with permanent small-scale agricultural features and varying levels of human development across seasons. Our findings suggest that species’ persistence in the region may depend on conservation strategies that account for seasonal planning, habitat heterogeneity, and key agricultural structures.

Canadian Journal of Zoology↗

Harmless tags or hazardous ads? Investigating the potential for ear tags to increase predation on neonatal ungulates

Studies involving individually marked animals provide insights predicated on the assumption marked individuals are accurate models of their unmarked counterparts. Taxa-specific and marker-specific examinations are needed to determine if marked animals are suitable models for the parameter(s) being measured. Our objective was to determine if brightly colored ear tags influenced the probability of predation for neonatal ungulates. We captured 94 neonatal pronghorn (Antilocapra americana (Ord, 1815)), fitted each neonate with a tracking collar, and attached a yellow ear tag to 49 (52.1%) of the captured neonates. We monitored the survival of each neonate during 2023–2024 in Oklahoma, USA. Predation was the leading cause of mortality during our monitoring period and accounted for 29 (82.9%) of the 35 mortalities with a known cause. Coyotes (Canis latrans Say, 1823) were the predominant predator of neonatal pronghorn in our study area. Presence of a yellow ear tag seemingly did not influence the probability of predation, even though coyotes can distinguish yellow objects from most natural backgrounds. A larger sample size may be needed to validate our results, but neonatal ungulates with an ear tag appear to be accurate models of neonatal ungulates without an ear tag when examining predation risk.

Oklahoma↗

Comparing movement patterns of satellite-tagged male and female polar bears

Satellite radiotelemetry has provided great insights into the movements and behaviors of polar bears ( Ursus maritimus ). The diameter of the neck of adult male polar bears exceeds that of their head, however, and radio collars slip off. This has limited collection of movement information to that from radio-collared females. To overcome this difficulty and gather information about their movements, we surgically implanted satellite radio transmitters into 7 male polar bears during 1996 and 1997. We compared movements of implanted males with those of 104 adult females radio-collared between 1985 and 1995. Transmitters were implanted under the skin on the midline of the top of the neck and were equipped with percutaneous antennae. Implanted transmitters operated for up to 161 days providing 3217 satellite relocations. While transmitting, radios implanted in males provided a larger proportion of the highest quality category of position fixes than was obtained from radio-collared females. However, all implanted radios ceased transmitting before reaching their projected life-span. The abrupt termination of transmission from implanted radios suggested mechanical rather than electronic failure. Mean rates of short-term movement for males (1.18 km/h) were lower than for solitary females, females with cubs, and females with yearlings (1.70, 1.84, and 1.95 km/h, respectively). Net geographic movements from the beginning to the end of each month were comparable for males (mean = 135 km) and females (mean = 114, 152, and 168 km). Mean azimuths of these net movements also appeared to be similar. Monthly activity-area sizes for males (mean = 8541 km 2 ) were comparable to those for females (mean = 3698, 9397, and 10 585 km 2 ) during the time period of comparison. In contrast to the other movement measures, males traveled longer mean distances (387 km) each month than did females (217, 289, and 302 km). Movements of males, it appears, were more directed than those of females, but males confined their travels to similar-sized areas.

Alaska, Northwest Territories↗

Sperm-cell ultrastructure of North American sturgeons. IV. The pallid sturgeon (Scaphirhynchus albus Forbes and Richardson, 1905)

Sperm-cell morphology and ultrastructure in the pallid sturgeon (Scaphirhynchus albus) were examined using transmission and scanning electron microscopy. Metrics and structure were compared with similar metrics obtained from other published descriptions of sturgeon sperm cells. General morphology was found to be similar to that of sperm cells of the white (Acipenser transmontanus), lake (A. fulvescens), stellate (A. stellatus), Chinese (A. sinensis), Russian (A. gueldenstaedti colchicus), and shortnose (A. brevirostrum) sturgeons, which all shared a gradual tapering of the nuclear diameter from posterior to anterior, unlike that of the Atlantic sturgeon (A. oxyrhynchus). The sperm cell of the pallid sturgeon was similar in size to that of the Atlantic sturgeon, being only slightly larger. The sperm cell of the pallid sturgeon differed from those of other sturgeons chiefly in the acrosomal region, where the posterolateral projections (PLP) have the shape of an acute triangle and are arranged in a spiral about the longitudinal axis of the cell. The PLP were longer than those of other sturgeons, being twice the length of those of the Atlantic sturgeon and 58% longer than those of the lake sturgeon. Also, in cross section the acrosome had the shape of a hollow cone rather than the cap of an oak tree acorn, as was found in ultrastructural studies of other sturgeons. In addition, we were able to confirm that the structural arrangement of the distal centriole of the midpiece is identical with that of the proximal centriole: nine sets of microtubular triplets around the periphery of the centriole. This information is of potential use to fishery biologists, forensic biologists, zoologists, reproductive physiologists, taxonomists, evolutionary biologists, and aquaculturists.

Canadian Journal of Zoology↗

Densities of breeding birds and changes in vegetation in an alaskan boreal forest following a massive disturbance by spruce beetles

We examined bird and plant communities among forest stands with different levels of spruce mortality following a large outbreak of spruce beetles (Dendroctonus rufipennis (Kirby)) in the Copper River Basin, Alaska. Spruce beetles avoided stands with black spruce (Picea mariana) and selectively killed larger diameter white spruce (Picea glauca), thereby altering forest structure and increasing the dominance of black spruce in the region. Alders (Alnus sp.) and crowberry (Empetrum nigrum) were more abundant in areas with heavy spruce mortality, possibly a response to the death of overstory spruce. Grasses and herbaceous plants did not proliferate as has been recorded following outbreaks in more coastal Alaskan forests. Two species closely tied to coniferous habitats, the tree-nesting Ruby-crowned Kinglet (Regulus calendula) and the red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus), a major nest predator, were less abundant in forest stands with high spruce mortality than in low-mortality stands. Understory-nesting birds as a group were more abundant in forest stands with high levels of spruce mortality, although the response of individual bird species to tree mortality was variable. Birds breeding in stands with high spruce mortality likely benefited reproductively from lower squirrel densities and a greater abundance of shrubs to conceal nests from predators.

Canadian Journal of Zoology↗

Functions of perch relocations in a communal night roost of wintering bald eagles

We investigated the functions of perch relocations within a communal night roost of wintering bald eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) along the Nooksack River, Washington, during two winters. We tested seven predictions of two nonexclusive hypotheses: (1) bald eagles relocate within roosts to assess foraging success of conspecifics and (2) bald eagles relocate to obtain thermoregulatory benefits from an improved microclimate. Additionally, we gathered descriptive information to allow refinement of further alternative hypotheses. We rejected the hypothesis that relocations are a means of assessing foraging success. Contrary to our expectations, immature eagles did not relocate to be closer to adults, and relocations were less frequent when food was less abundant. Our data support the hypothesis that eagles relocate within night roosts to obtain a favorable microclimate during winters when they are subjected to cold stress and food stress. In both winters, relocations were more frequent in the evening than in the morning. In both winters, most evening relocations were to the center of the roost rather than to its edge, and the frequency of relocation to the center was greater when temperatures were low. The microclimate hypothesis, however, explains only a limited number of relocations. Based on our findings, it is likely that relocation has multiple functions, including establishing and (or) maintaining foraging associations, establishing and (or) maintaining social-dominance hierarchies when food is less abundant, and nonsocial activities.

Canadian Journal of Zoology↗

Movements and distribution of polar bears in the Beaufort sea

We fitted 173 satellite radio collars (platform transmitter terminals) to 121 adult female polar bears in the Beaufort Sea and relocated the bears 44 736 times between 1985 and 1995. We regularly resighted many instrumented bears so that we could ascertain whether changes in movements or distribution were related to reproductive status. Mean short-term movement rates were less than 2 km/h for all classes of bears. Maximum movement rates occurred in winter and early summer. In the southern Beaufort Sea (SBS), net geographic movements from the beginning to the end of each month were smaller for females with cubs of the year than for solitary females, and larger in November than in April, May, or July. In May, June, July, and August, radio-collared bears in the SBS moved north. They moved south in October. In the northern Beaufort Sea (NBS), bears moved north in June and south in March and September. Total annual movements ranged from 1406 to 6203 km. Mean total distances moved each month ranged from 79 to 420 km. Total monthly movements by SBS bears were largest in early winter and smallest in early spring. In the NBS, movements were largest in summer and smallest in winter. In the SBS, females with cubs moved less each month than other females. Annual activity areas ranged from 7264 to 596 800 km 2 . Monthly activity areas ranged from 88 to 9760 km 2 . Seasonal fidelity to activity areas of bears captured in all parts of the Beaufort Sea was strongest in summer and weakest in spring.

Alaska, Northwest Territories↗

Trophic ecology of largemouth bass and northern pike in allopatric and sympatric assemblages in northern boreal lakes

Largemouth bass ( Micropterus salmoides ) and northern pike ( Esox lucius ) are top predators in the food chain in most aquatic environments that they occupy; however, limited information exists on species interactions in the northern reaches of largemouth bass distribution. We investigated the seasonal food habits of allopatric and sympatric assemblages of largemouth bass and northern pike in six interior lakes within Voyageurs National Park, Minnesota. Percentages of empty stomachs were variable for largemouth bass (38-54%) and northern pike (34.7-66.7%). Fishes (mainly yellow perch, Perca flavescens ) comprised greater than 60% (mean percent mass, MPM) of the northern pike diet during all seasons in both allopatric and sympatric assemblages. Aquatic insects (primarily Odonata and Hemiptera) were important in the diets of largemouth bass in all communities (0.0-79.7 MPM). Although largemouth bass were observed in the diet of northern pike, largemouth bass apparently did not prey on northern pike. Seasonal differences were observed in the proportion of aquatic insects ( P = 0.010) and fishes ( P = 0.023) in the diets of northern pike and largemouth bass. Based on three food categories, jackknifed classifications correctly classified 77 and 92% of northern pike and largemouth bass values, respectively. Percent resource overlap values were biologically significant (greater than 60%) during at least one season in each sympatric assemblage, suggesting some diet overlap.

Minnesota↗

Ecological correlates of mate fidelity in two Arctic-breeding sandpipers

Monogamous birds exhibit considerable interspecific variation in rates of mate fidelity between years, but the reasons for this variation are still poorly understood. In a 4-year study carried out in western Alaska, mate-fidelity rates in Semipalmated Sandpipers ( Calidris pusilla ; mate fidelity was 47% among pairs where at least one mate returned and 94% among pairs where both mates returned) were substantially higher than in Western Sandpipers ( Calidris mauri ; 25 and 67%, respectively), despite the similar breeding biology of these sibling species. Divorce was not a response to nesting failure in Western Sandpipers, and mate change had no effect on the reproductive performance of either species. Nor were mate-fidelity rates related to differential rates of breeding dispersal, because the species did not differ in site fidelity. Reunited pairs and males that changed mates showed strong site tenacity, while females that changed mates moved farther. Differences in local survival rates or habitat are also unlikely to explain mate fidelity, since the two species did not differ in local survival rates, ϕ (Western Sandpipers: ϕ –hat = 0.57 ± 0.05 (mean ± SE), Semipalmated Sandpipers: ϕ –hat = 0.66 ± 0.06), and they bred in the same area, sometimes using the same nest cups. Although we were able to reject the above explanations, it was not possible to determine whether mate retention was lower in Western Sandpipers than in Semipalmated Sandpipers because of interspecific differences in mating tactics, time constraints imposed by migration distance, or a combination of these factors. Western Sandpipers exhibited greater sexual size dimorphism, but also migrated for shorter distances and tended to nest earlier and more asynchronously than Semipalmated Sandpipers. Finally, we show that conventional methods underestimate divorce rates, and interspecific comparisons may be biased if breeding-dispersal and recapture rates are not considered.

Alaska↗

Prolonged winter undernutrition and the interpretation of urinary allantoin:creatinine ratios in white-tailed deer

The urinary allantoin:creatinine (A:C) ratio (expressed in micromoles of allantoin to micromoles of creatinine) has shown potential as an index of recent winter energy intake in preliminary controlled studies of elk ( Cervus elaphus ) involving mild condition deterioration (up to 11% loss of body mass). To ensure reliable nutritional assessments of free-ranging cervids by measuring A:C ratios of urine in snow, it is essential to extend this work. We assessed the effect of moderate and severe winter nutritional restriction on urinary A:C ratios of captive white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ) that lost up to 32% body mass and related these ratios to metabolizable energy intake (MEI), body-mass loss, and other reported nutritional indicators. Deer in the control group were fed a low-protein, low-energy diet ad libitum, whereas deer in the treatment group were fed restricted amounts of the same diet. MEI was below the winter maintenance requirement for all deer, but was lower ( P = 0.029) in treatment deer than in control deer. Percent body-mass loss differed between the two groups as the study progressed, and represented the full range of physiological tolerance (0-32% loss). Mean A:C ratios of control deer, which lost up to 17.4% body mass, showed a slight increasing ( P = 0.086) trend, whereas initially similar A:C ratios of severely restricted deer increased ( P = 0.0002) markedly by the eighth week (0.52 vs. 0.09 µmol:µmol). The urinary A:C ratio was not related ( P = 0.839) to recent (2 days prior to urine sampling) MEI, but there was a marginally significant relation ( r 2 = 0.42, P = 0.110) between the A:C ratio and cumulative percent mass loss. The urinary A:C ratio was directly related to urinary urea nitrogen:creatinine ( r 2 = 0.59, P < 0.0001) and 3-methylhistidine:creatinine ( r 2 = 0.43, P < 0.0001) ratios. This study confirms that elevated and increasing A:C ratios may be due either to increasing energy intake or to accelerated tissue catabolism and increased endogenous contributions to urinary allantoin excretion.

Canadian Journal of Zoology↗

Effective population size and genetic structure of a Piute ground squirrel (Spermophilus mollis) population

Piute ground squirrels ( Spermophilus mollis ) are distributed continuously in habitat dominated by native shrubs and perennial grasses in the Snake River Birds of Prey National Conservation Area in Idaho, U.S.A. This habitat is being fragmented and replaced by exotic annual plants, changing it to a wildfire-dominated system that provides poor habitat for ground squirrels. To assess potential effects of this fragmentation on ground squirrel populations, we combined an estimate of effective population size ( N e ) based upon a demographic study with a population genetic analysis. The study area included three subpopulations separated from each other by 8–13 km. The ratio of effective population size to census number ( N e / N ) was 0.57. Combining N e / N with dispersal distances from a radio-tracking study, we calculated that neighborhood size was 62.2 ha, which included between 204 and 480 individuals. Our population genetic analysis (based on randomly amplified polymorphic DNA (RAPD) and microsatellite markers) showed relatively low levels of genetic differentiation (Q populations 0.07–0.10) between subpopulations and no inbreeding within subpopulations ( f = 0.0003). These estimates of population subdivision translate into an effective migration rate ( N e m ) of 2.3–3.3 per year, which represents a high level of gene flow. Invasion by exotics will reduce the overall productivity of the habitat, and will lead to isolation among subpopulations if favorable habitat patches become isolated.

Canadian Journal of Zoology↗

Myrmecophagy by Yellowstone grizzly bears

I used data collected during a study of radio-marked grizzly bears ( Ursus arctos horribilis ) in the Yellowstone region from 1977 to 1992 to investigate myrmecophagy by this population. Although generally not an important source of energy for the bears (averaging <5% of fecal volume at peak consumption), ants may have been an important source of protein during midsummer and were heavily consumed during some years. Myrmecophagy was most common annually when known high-quality foods were scarce, as well as during the warmest months of the study, when regional average temperatures exceeded 12–15°C. Bears tended to select large ants (>8 mm long) nested in logs over small ants ( 6 mm long) nested under stones. Optimal conditions for consumption of ants occurred on the warmest sites with ample substrate suitable for ant nests. For ants in mounds, this occurred at low elevations at non-forested sites. For ants in logs, this occurred at low elevations or on southerly aspects where there was abundant, large-diameter, well-decomposed woody debris under an open forest canopy. Grizzly bears selected moderately decomposed logs 4–5 dm in diameter at midpoint. Ants will likely become a more important food for Yellowstone's grizzly bears as currently important foods decline, owing to disease and warming of the regional climate.

Wyoming↗

Influence of breeding habitat on bear predation and age at maturity and sexual dimorphism of sockeye salmon populations

Age structure and morphology differ among Pacific salmon ( Oncorhynchus spp.) populations. Sexual selection and reproductive capacity (fecundity and egg size) generally favor large (old), deep-bodied fish. We hypothesized that natural selection from physical access to spawning grounds and size-biased predation by bears, Ursus spp., opposes such large, deep-bodied salmon. Accordingly, size and shape of salmon should vary predictably among spawning habitats. We tested this hypothesis by measuring the age composition and body depth of sockeye salmon, Oncorhynchus nerka , and the intensity of predation in a range of breeding habitats in southwestern Alaska. Stream width was positively correlated with age at maturity and negatively correlated with predation level. However, salmon spawning on lake beaches were not consistently old, indicating that different factors affect age in riverine- and beach-spawning populations. Body depths of male and female salmon were positively correlated with water depth across all sites, as predicted. However, the mouths of some streams were so shallow that they might select against large or deep-bodied salmon, even in the absence of bear predation. Taken together, the results indicated that habitat has direct and indirect effects (via predation) on life history and morphology of mature salmon.

Alaska↗

The demographic response of bank-dwelling beavers to flow regulation: A comparison on the Green and Yampa rivers

We assessed the effects of flow regulation on the demography of beavers ( Castor canadensis ) by comparing the density, home-range size, and body size of bank-dwelling beavers on two sixth-order alluvial river systems, the flow-regulated Green River and the free-flowing Yampa River, from 1997 to 2000. Flow regulation on the Green River has altered fluvial geomorphic processes, influencing the availability of willow and cottonwood, which, in turn, has influenced the demography of beavers. Beaver density was higher on the Green River (0.5–0.6 colonies per kilometre of river) than on the Yampa River (0.35 colonies per kilometre of river). Adult and subadult beavers on the Green River were in better condition, as indicated by larger body mass and tail size. There was no detectable difference in home-range size, though there were areas on the Yampa River that no beavers used. We attribute the improved habitat quality on the Green River to a greater availability of willow. We suggest that the sandy flats and sandbars that form during base flows and the ice cover that forms over winter on the Yampa River increase the energy expended by the beavers to obtain food and increase predation risk and thus lowers the availability of woody forage.

Canadian Journal of Zoology↗

Does food availability affect energy expenditure rates of nesting seabirds? A supplemental-feeding experiment with Black-Legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla )

We used a supplemental-feeding experiment, the doubly labeled water technique, and a model-selection approach based upon the Akaike Information Criterion to examine effects of food availability on energy expenditure rates of Black-legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla ) raising young. Energy expenditure rates of supplementally fed females ( n = 14) and males ( n = 16) were 34 and 20% lower than those of control females ( n = 14) and males ( n = 18), respectively. Energy expenditure rates of females were more responsive to fluctuations in food availability than those of males. Fed males likely expended more energy while off the nest than fed females, possibly because of nest defense. Energy expenditure rates of fed kittiwakes were similar to values reported for kittiwakes that were either not raising young or not foraging. Parent kittiwakes, therefore, adjusted parental effort in response to variation in breeding conditions due to changes in food availability. Adjustments in reproductive effort in response to variable foraging conditions may have significant effects on the survival and productivity of individuals, and thus provide substantial fitness benefits for long-lived seabirds such as Black-legged Kittiwakes.

Canadian Journal of Zoology↗