Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Journal of Marine Research”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Characteristics of diving in radio-marked Xantus's Murrelets

We monitored diving activity of radio-marked Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus near Anacapa Island, California, during the breeding season. Thirteen radio-marked murrelets were remotely monitored from Anacapa Island with a handheld antenna and radio receiver for 29 hours in three sample periods in April and May 2003. Mean dive durations in the sample periods were 18 s ?? 2 s, 28 s ?? 2 s, and 24 s ?? 4 s, suggesting that dives were less than 21 m from the surface. Dive duration and subsequent time on the surface differed between the sample periods. Dive duration and subsequent time on the surface were not correlated in observations stratified by individual bird or by sample period. Further, dive duration and subsequent time on the surface were not correlated within foraging bouts. Dive characteristics measured near Anacapa Island suggested that Xantus's Murrelets have the ability to capture prey found at varying depths, but will feed on prey that is most available near the surface of the water.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Biology and conservation of Xantus's Murrelet: Discovery, taxonomy and distribution

The biology of Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus is similar in many respects to better-studied Ancient Murrelets S. antiquus, especially regarding morphology and the species' precocial mode of post-hatching development. It nests mainly in rock crevices but also under shrubs on islands in southern California, United States, and northwestern Baja California, Mexico (27 o N to 34 o N). The species was discovered in 1859 by Janos Xantus. Two subspecies ( S. h. hypoleucus and S. h. scrippsi ) are recognized that show limited evidence of interbreeding. At sea, closely related Craveri's Murrelets S. craveri co-occur with Xantus's Murrelets off California and western Baja California during half the year, but the former species has a discrete breeding range in the Gulf of California, Mexico. Breeding was documented at 13 island groups between 1863 and 1976. Post-breeding dispersal as far north as central British Columbia, Canada (c. 52 o N) was observed in the 1940s to 1960s. A few Xantus's Murrelets disperse south of breeding colonies to Magdalena Bay, Baja California (c. 24 o N). The southernmost record is the type specimen collected by Xantus near Cabo San Lucas, Baja California (c. 23 o N). Chief threats to this species include introduced mammalian predators on breeding islands, heightened predation by natural predators in human-modified island habitats, and oil pollution. In January 2005, a Pacific Seabird Group special symposium, "Biology and conservation of the Xantus's Murrelet," highlighted conservation concerns and promoted publication of recent studies of this little-known alcid, with nine symposium papers published in this issue of Marine Ornithology. Much of what we know about Xantus's Murrelets has been learned in recent years, and many aspects of biology remain to be described.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Pelagic seabird surveys in the Tuamotu and Gambier Archipelagos, French Polynesia

We conducted pelagic seabird surveys in the Gambier and Tuamotu Archipelagos in the southeastern Pacific Ocean totaling 40 hours during 7-27 March 2003 and 22.5 hours during 22-27 July 2001. We used a 300-m-wide strip transect to estimate seabird density, and we estimated relative abundance of birds at all distances. In 2001, we observed a total of 326 birds of 18 species. The mean relative abundance of all birds was 14.3 ?? 3.1/h. Red-footed Booby Sula sula was the most abundant species (5.6/h), followed by White Tern Gygis alba (3.4/h), and Great Crested or Swift Tern Sterna bergii (1.2/h). In 2003, we observed a total of 1463 birds of 25 species. The mean relative abundance of all birds was 36.6 ?? 11.4/h and the mean density of all birds was 4.14 ?? 0.72/km2. Brown Noddy Anous stolidus was the most abundant species (17.6/h, 1.5/km2), followed by White Tern (8.4/h, 1.3/km2), and Red-footed Booby (4.6/h, 0.8/km2). Several globally or locally rare species were observed infrequently, including Phoenix Petrel Pterodroma alba (0.1/h, 0.03/km2). Distribution of birds was uneven, with long periods of no birds punctuated by occasional feeding flocks. In 2003, species diversity was related to length of observation period, with more species observed on longer segments (r2 = 0.58, F1.5 = 6.03, P = 0.05). Although the duration and extent of our surveys were limited, these data are valuable because little published information is available on pelagic seabirds in southeastern Polynesia.

French Polynesia↗

Distribution, population status and trends of Kittlitz's murrelet Brachyramphus brevirostris in Lower Cook Inlet and Kachemak Bay, Alaska

Lower Cook Inlet (LCI) in south-central Alaska is unusual among the breeding areas of Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris because of human impacts on the marine and terrestrial environments and because of the lack of tidewater glaciers. In LCI the Kittlitz's Murrelet co-exists with the more abundant Marbled Murrelet, which complicates abundance estimates because of the difficulty of species identification. We compared survey data for an area with overlapping coverage in LCI (Core area) in 1993 (June) and from 1996 to 1999 (July-early August). Within this LCI Core area, the surveys in 1996-1999 estimated ~1600 Kittlitz's Murrelets and ~17 000 Marbled Murrelets, including prorated unidentified murrelets. The Kittlitz's Murrelet population declined between 1993 and 1999 at 26% per annum (84% overall). Simultaneously, Marbled Murrelets declined by 12% per annum (56% overall), though the decline was not statistically significant. Declines were estimated conservatively because the 1993 survey was conducted in June, when both murrelet species are less abundant on the water. We also surveyed Kachemak Bay, a large embayment of LCI, during mid-summer (July) of 2005-2007 and estimated a population of 2047 Kittlitz's Murrelets (SD 1120, n = 3 years) residing primarily in the inner bay. Marbled Murrelets numbered 11 040 (SD 1306) and were found throughout the bay. On one transect set in inner Kachemak Bay, Kittlitz's Murrelet density in late summer (1-16 August) declined 7.5% per annum between 1988 and 2007 (n = 6 years), and Marbled Murrelet density increased 4.9% per annum. On two other transect sets in the inner bay, however, neither murrelet species showed a change in density between 1996 and 2007. Inner Kachemak Bay is a persistent hotspot for Kittlitz's Murrelet and may attract murrelets from LCI and beyond. We recommend monitoring murrelet populations in Kachemak Bay, although Kittlitz's Murrelets likely move between the main body of Cook Inlet and Kachemak Bay, and a complete LCI survey is needed to gauge regional population trends.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Genetic differentiation of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris in the Aleutian Islands and Gulf of Alaska

Information about the distribution of genetic variation within and among local populations of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is needed for effective conservation of this rare and declining species. We compared variation in a 429 base pair fragment of the mitochondrial control region and 11 microsatellite loci among 53 Kittlitz's Murrelets from three sites in the western Aleutian Islands (Attu Island) and Gulf of Alaska (Glacier Bay and Kachemak Bay). We found that birds in these two regions differ genetically in three assessments: (1) global and pairwise indices of genetic differentiation were significantly greater than zero, (2) mitochondrial haplotypes differed by a minimum of nine substitutions, and (3) molecular assignments indicated little gene flow between regions. The data suggest that birds in these regions have been genetically isolated for an extended period. We conclude that Kittlitz's Murrelets from Attu Island and from the Gulf of Alaska represent separate evolutionarily significant units, and should be treated as such for conservation. Genetic data for Kittlitz's Murrelets from the remainder of the breeding range are urgently needed.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Status and trend of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris in Glacier Bay, Alaska

We conducted standardized surveys for marine birds in Glacier Bay in seven years between 1991 and 2008. From our most recent survey, a combination of line- and strip-transect methods completed in 2008, we estimated that 4981 (95% CI 1293–8670) Kittlitz’s Murrelets Brachyramphus brevirostris resided in Glacier Bay during the month of June, together with 12 195 (5607–18 783) Marbled Murrelets B. marmoratus . When counts were prorated to assign unidentified Brachyramphus murrelets to species, population estimates increased to 5641 Kittlitz’s Murrelets and 13 810 Marbled Murrelets. Our surveys of bird numbers in Glacier Bay between 1991 and 2008 revealed that Kittlitz’s Murrelet declined by ≥85% during this period. Trend analysis suggested a rate of decline between -10.7% and -14.4% per year. No direct human impacts (e.g., bycatch, oil pollution, vessel disturbance) in our study area could fully account for a decline of this magnitude. Widespread declines of Brachyramphus murrelets and Harbor Seals Phoca vitulina in the Gulf of Alaska during the 1980s-1990s suggest large-scale influences on these marine predators, perhaps related to climate-mediated cycles in food supply. Other natural factors that may impact Glacier Bay populations include predation by avian and terrestrial predators, widespread glacial retreat and its effect on nesting and foraging habitats, and competition for food with marine predators whose abundance in Glacier Bay has increased markedly in recent years (Humpback Whales Megaptera novaeangliae and Steller Sea Lions Eumetopias jubatus ).

Alaska↗

Status and distribution of the Kittlitz's murrelet Brachyramphus brevirostris in Kenai Fjords, Alaska

The Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is a candidate species for listing under the US Endangered Species Act because of its apparent declines within core population areas of coastal Alaska. During the summers of 2006-2008, we conducted surveys in marine waters adjacent to Kenai Fjords National Park, Alaska, to estimate the current population size of Kittlitz's and Marbled murrelets B. marmoratus and examine seasonal variability in distribution within coastal fjords. We also evaluated historical data to estimate trend. Based on an average of point estimates, we find the recent population (95% CI) of Kittlitz's Murrelet to be 716 (353-1080) individuals, that of Marbled Murrelet to be 6690 (5427-7953) individuals, and all Brachyramphus murrelets combined to number 8186 (6978-9393) birds. Within-season density estimates showed Kittlitz's Murrelets generally increased between June and July, but dispersed rapidly by August, while Marbled Murrelets generally increased throughout the summer. Trends in Kittlitz's and Marbled murrelet populations were difficult to assess with confidence. Methods for counting or sampling murrelets varied in early decades of study, while in later years there is uncertainty due to highly variable counts among years, which may be due in part to timing of surveys relative to the spring bloom in coastal waters of the Gulf of Alaska.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Energy cost of vessel disturbance to Kittlitz's Murrelets Brachyramphus brevirostris

We evaluated the energy cost of vessel disturbance for individual Kittlitz’s Murrelets Brachyramphus brevirostris in Glacier Bay National Park and Preserve in Alaska, USA. We used Monte Carlo simulations to model the daily energy expense associated with flight from vessels by both breeding and non-breeding birds and evaluated risk based on both the magnitude of costs incurred and the degree to which the costs may be chronic. We used two scenarios of vessel disturbance for average- and peak-vessel traffic. Because they are more likely to fly away from vessels, non-breeding birds had a greater increase in energy expenditure when disturbed (up to 30% increase under the average scenario and >50% increase under the peak scenario) than breeders (up to 10% and 30% increases under the average and peak scenarios, respectively). Likewise, non-breeding birds were more likely to experience chronic increases in energy expense (i.e. a greater percentage of days with an increase in energy expenditure) than breeding birds. Our modeling results indicated that breeding and non-breeding birds were both susceptible to fitness consequences (e.g. reduced reproductive success and survival) resulting from the energy cost.

Alaska↗

Seabird bycatch in Alaska demersal longline fishery trials: a demographic summary

The seasonal and spatial demographics are summarized for seabirds killed incidentally during gear modification trials for a demersal longline fishery in the Bering Sea. We examined 417 carcasses, including Northern Fulmar Fulmarus glacialis (n = 205), Glaucous-winged Gull Larus glaucescens (n = 103), Short-tailed Shearwater Puffinus tenuirostris (n = 48), Glaucous Gull Larus hyperboreus (n = 23), Slaty-backed Gull Larus schistisagus (n = 4), Black-legged Kittiwake Rissa tridactyla (n = 1), Laysan Albatross Diomedea immutabilis (n = 1), and unidentified gull species Larus spp. (n = 32). There was a significant male bias in the sex ratio of fulmars but not of gulls or shearwaters. For the top three species killed, the age composition of resident species was dominated numerically by adults (Northern Fulmar—86%; Glaucous-winged Gull—63%), whereas migrant species were primarily immature birds (Short-tailed Shearwater—71%). The majority of migratory Short-tailed Shearwaters (88%) were caught in July and August, whereas 70% of resident fulmars and gulls were caught in October and November. Age-class frequencies did not differ by month of capture, indicating that adult mortality is substantial. Eighty percent of the fulmars caught during July and August were within 200 km of two colonies in the Bering Sea, whereas only 7% of fulmars were caught in the same area during September to November. This is one of the first demographic summaries of seabird bycatch in Alaska longline fisheries. Additional studies of the species, age and sex of seabirds subject to fisheries-related mortality will provide data necessary to evaluate population-level impacts.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Seabird databases and the new paradigm for scientific publication and attribution

For more than 300 years, the peer-reviewed journal article has been the principal medium for packaging and delivering scientific data. With new tools for managing digital data, a new paradigm is emerging—one that demands open and direct access to data and that enables and rewards a broad-based approach to scientific questions. Ground-breaking papers in the future will increasingly be those that creatively mine and synthesize vast stores of data available on the Internet. This is especially true for conservation science, in which essential data can be readily captured in standard record formats. For seabird professionals, a number of globally shared databases are in the offing, or should be. These databases will capture the salient results of inventories and monitoring, pelagic surveys, diet studies, and telemetry. A number of real or perceived barriers to data sharing exist, but none is insurmountable. Our discipline should take an important stride now by adopting a specially designed markup language for annotating and sharing seabird data.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Status and distribution of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris along the Alaska Peninsula and Kodiak and Aleutian Islands, Alaska

The Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is adapted for life in glacial-marine ecosystems, being concentrated in the belt of glaciated fjords in the northern Gulf of Alaska from Glacier Bay to Cook Inlet. Most of the remaining birds are scattered along coasts of the Alaska Peninsula and Aleutian Islands, where they reside in protected bays and inlets, often in proximity to remnant glaciers or recently deglaciated landscapes. We summarize existing information on Kittlitz's Murrelet in this mainly unglaciated region, extending from Kodiak Island in the east to the Near Islands in the west. From recent surveys, we estimated that ~2400 Kittlitz's Murrelets were found in several large embayments along the Alaska Peninsula, where adjacent ice fields feed silt-laden water into the bays. On Kodiak Island, where only remnants of ice remain today, observations of Kittlitz's Murrelets at sea were uncommon. The species has been observed historically around the entire Kodiak Archipelago, however, and dozens of nest sites were found in recent years. We found Kittlitz's Murrelets at only a few islands in the Aleutian chain, notably those with long complex shorelines, high mountains and remnant glaciers. The largest population (~1600 birds) of Kittlitz's Murrelet outside the Gulf of Alaska was found at Unalaska Island, which also supports the greatest concentration of glacial ice in the Aleutian Islands. Significant populations were found at Atka (~1100 birds), Attu (~800) and Adak (~200) islands. Smaller numbers have been reported from Unimak, Umnak, Amlia, Kanaga, Tanaga, Kiska islands, and Agattu Island, where dozens of nest sites have been located in recent years. Most of those islands have not been thoroughly surveyed, and significant pockets of Kittlitz's Murrelets may yet be discovered. Our estimate of ~6000 Kittlitz's Murrelets along the Alaska Peninsula and Aleutian Islands is also likely to be conservative because of the survey protocols we employed (i.e. early seasonal timing of surveys, strip transects).

Alaska↗

Factors affecting the reproductive success of American Oystercatchers Haematopus palliatus on the outer banks of North Carolina

We used an information-theoretic approach to assess the factors affecting the reproductive success of American Oystercatchers Haematopus palliatus on the Outer Banks of North Carolina. We evaluated survival with respect to nesting island, year, time of season, brood age, distance to tide (m), presence of off-road vehicles and proximity of foraging habitat. The daily nest survival (mean 0.981, standard error [SE] 0.002) was affected by year and island, and declined over the nesting season. Mammals were responsible for 54% of identified nest failures. Daily brood survival (mean 0.981, SE 0.002) varied by island and increased non-linearly with age, with highest mortality in the seven days after hatching. Model results indicate direct access to foraging sites has a positive effect on brood survival, whereas presence of off-road vehicles has a negative effect. We studied chick behavior and survival using radio telemetry and direct observation and found that vehicles caused mortality and affected behavior and resource use by oystercatcher chicks. We identified the source of mortality for 37 radio-tagged chicks. Six (16%) were killed by vehicles, 21 (57%) by predators, and 10 (27%) by exposure and starvation. From 1995 to 2008, 25 additional oystercatcher chicks were found dead, 13 (52%) killed by vehicles. Chicks on beaches closed to vehicles used beach and intertidal zones more frequently than chicks on beaches open to vehicles. Chick predators included Great Horned Owls Bubo virginianus, Fish Crows Corvus ossifragus, cats Felis catus, mink Mustela vison, raccoons Procyon lotor, and ghost crabs Ocypode albicans. The factors affecting reproductive success differed between the incubation and chick-rearing stages. Management actions that influence chick survival will have a larger effect on total productivity than actions affecting nest survival.

North Carolina↗

Occurrence, morphometrics, and plumage variability among Leach’s Storm-Petrels Oceanodroma leucorhoa in the California Channel Islands, 1976–2015

We mist-netted and examined Leach’s Storm-Petrels Oceanodroma leucorhoa (LESP) caught during 1991–2015 at three locations in the California Channel Islands (CCI): Prince Island, Santa Barbara-Sutil islands and Scorpion Rock. Although mist-netting methods and effort varied between two study periods (1991–1995, 2004–2007 and 2015), during 750 h effort we captured 41 LESP during April–August, with two of these recaptured after initial banding. The majority (78%) were classified as likely breeders based on a well-developed incubation patch. We summarize island-specific efforts, capture rates and morphological measurements made at these three CCI locations. Captured LESP displayed a multimodal distribution in the overall degree of white rump plumage, with 28% classified as mostly “dark-rumped.” The majority of LESP (72%) captured in the CCI have variable white rumps, similar to what has been reported for northern California and the Farallon Islands. However, the relative proportions of “dark-rumped” individuals captured in the northern CCI is intermediate, within the shift starting at the Farallon Islands and increasing in prevalence toward the San Benito Islands, Baja California. More remains to be learned about LESP in the CCI, for which additional mist-netting efforts are needed, using a standardized approach that targets LESP.

California↗

Ashy Storm-Petrel Oceanodroma homochroa mist-netting and capture rates in the California Channel Islands, 2004–2007

The California Channel Islands (CCI) provide essential nesting habitat for a significant portion of the world’s Ashy Storm-Petrel Oceanodroma homochroa (ASSP) breeding population, but true abundance at this locality is not well known. Land-based nocturnal mistnetting has been conducted sporadically in the CCI since 1976, with variation in techniques and methods. Using a standardized catch-perunit-effort (CPUE) is one of the few methods available to monitor trends in relative abundance, but there currently are no guidelines for a standardized, repeatable approach for the CCI. During 2004–2007, I conducted mist-netting for ASSP at three colony sites within the CCI: Scorpion Rock (SR), Santa Barbara Island (SBI), and Prince Island (PI). During 47 site-nights (22 sessions), I obtained 1 177 unique captures, including 34 recaptures (2.9%) of previously banded individuals. ASSP captured at all three islands showed peak proportions of fully developed incubation patches in July and August. ASSP captured in the CCI had 5%–9% lower body mass than individuals captured off central California during the early 1970s; it is not known whether this difference reflects natural inter-annual variation or differences in body condition. ASSP from SBI had the lowest body condition index (BCI) compared with those from PI and SR, indicating different foraging environments. Overall, 22 netting-sessions at three islands yielded a power of 84% to detect a 30% lesser CPUE; 19 sessions would be required in a future effort to evaluate this level of change. Evaluation of additional factors that affect CPUE and other independent measures of abundance or attendance should be included in future mist-netting efforts.

California↗

The Great Auk [Book review]

Human obsession with the Great Auk or Garefowl Pinguinus impennis is what this book is about, and it further fuels the fire of our fascination. As Fuller concludes in his introduction: ‘The Great Auk, large and plump, has tempted man since the dawn of history. Whatever the precise reasons for its hold on his imagination, it is a hold that has lasted, and even 150 years after the bird’s apparent demise, the grip seems as powerful as ever.’

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Population trends and distribution of Common Murre Uria aalge colonies in Washington, 1996-2015

Periodic assessments of population trends and changes in spatial distribution are valuable for managing marine birds and their breeding habitats, particularly when evaluating long-term response to threats such as oil spills, predation pressure, and changing ocean conditions. We evaluated recent trends in abundance and distribution of the Common Murre Uria aalge within Copalis, Quillayute Needles, and Flattery Rocks National Wildlife Refuges, which include all murre colonies in Washington except one, off-refuge, on Tatoosh Island. In 1996-2001 and 2010-2015, aerial photographic surveys were conducted during the incubation phase (mid-June through mid-July) each year. Using images from film (1996-2001) and digital (2010-2015) cameras that included all parts of each colony, we manually counted murres. We estimated population trend as annual percent change in whole-colony counts using an overdispersed Poisson regression model. Overall, numbers of murres counted at breeding colonies in Washington increased by 8.8% per year (95% CI 3.0%-14.9%) during 1996–2015. The overall statewide increase was driven by an increase at colonies in northern Washington of approximately 11% per year (95% CI 4.5%-17.8%). Despite an increasing trend, abundance remains lower than levels in the late 1970s, and the spatial distribution has changed. Colonies in southern Washington - where murres were historically the most abundant - are no longer active, or only minimally so, whereas colonies in the north - which were rarely active in the early 1970s - are now the largest. There was high variability in spatial distribution among years, a pattern that indicates a need for coordinated monitoring and movement studies throughout the California Current System to understand dispersal and colonization. Our results indicate that future management of refuge islands could protect both current and historic colony locations, given the patterns of colony dynamics and the uncertainty about long-term effects of a changing ocean ecosystem and predation pressure on the status of murres.

Washington↗

Plastic ingestion by Black-footed Albatross Phoebastria nigripes from Kure Atoll, Hawai'i: Linking chick diet remains and parental at-sea foraging distributions

We quantified the incidence (percentage of samples with plastic) and loads (mass, volume) of four plastic types (fragments, line, sheet, foam) ingested by Black-footed Albatross Phoebastria nigripes chicks raised on Kure Atoll, the westernmost Hawaiian colony. All 25 samples contained plastic, mostly in the form of foam and line. On average (± SD), boluses and stomachs contained 28.2 ± 14.3 g and 40.3 ± 29.0 g of plastic, respectively. Plastic was the dominant indigestible material in the boluses and the stomach samples, accounting for 48.8%-89.7% of the bolus mass (mean 67.4 ± 12.1%, median 67.5%, n = 20), and for 18.2%-94.1% of the stomach content mass (mean 70.0 ± 30.3%, median 75.6%, n = 5). Although the ingested plastic fragments ranged widely in size, most (92% in boluses, 91% in stomachs) were mesoplastics (5-25 mm), followed by macroplastics (>25 mm; 7% in boluses, 6% in stomachs), and microplastics (1-5 mm; 1% in boluses, 4% in stomachs). Yet the two fragment size distributions were significantly different, with more small-sized items (3-8 mm) in stomachs and with more large-sized items (46-72 mm) in boluses. To investigate where albatross parents collect this material, we tracked seven provisioning adults during 14 foraging trips using satellite-linked transmitters. The tracked birds foraged west of Kure Atoll (180–150°E, 30-40°N) and spent most of their time over pelagic waters (>2000 m deep; averaging 89 ± 9%), with substantial time over seamounts (averaging 11 ± 7%). Together, these results indicate that Black-footed Albatross chicks at Kure Atoll ingest plastics sourced by their parents foraging in waters of the western North Pacific. Provisioning adults forage within an area of surface convergence, downstream from the Kuroshio Current, and frequently visit seamounts northwest of the Hawaiian archipelago.

Hawaii↗

Testing the effectiveness of automated acoustic sensors for monitoring vocal activity of Marbled Murrelets Brachyramphus marmoratus

Cryptic nest sites and secretive breeding behavior make population estimates and monitoring of Marbled Murrelets Brachyramphus marmoratus difficult and expensive. Standard audio-visual and radar protocols have been refined but require intensive field time by trained personnel. We examined the detection range of automated sound recorders (Song Meters; Wildlife Acoustics Inc.) and the reliability of automated recognition models (“recognizers”) for identifying and quantifying Marbled Murrelet vocalizations during the 2011 and 2012 breeding seasons at Kodiak Island, Alaska. The detection range of murrelet calls by Song Meters was estimated to be 60 m. Recognizers detected 20 632 murrelet calls (keer and keheer) from a sample of 268 h of recordings, yielding 5 870 call series, which compared favorably with human scanning of spectrograms (on average detecting 95% of the number of call series identified by a human observer, but not necessarily the same call series). The false-negative rate (percentage of murrelet call series that the recognizers failed to detect) was 32%, mainly involving weak calls and short call series. False-positives (other sounds included by recognizers as murrelet calls) were primarily due to complex songs of other bird species, wind and rain. False-positives were lower in forest nesting habitat (48%) and highest in shrubby vegetation where calls of other birds were common (97%–99%). Acoustic recorders tracked spatial and seasonal trends in vocal activity, with higher call detections in high-quality forested habitat and during late July/early August. Automated acoustic monitoring of Marbled Murrelet calls could provide cost-effective, valuable information for assessing habitat use and temporal and spatial trends in nesting activity; reliability is dependent on careful placement of sensors to minimize false-positives and on prudent application of digital recognizers with visual checking of spectrograms.

Alaska↗