Geology Reports⌕ Search

SEARCH · Geology Reports

Results for “Journal of Wildlife Management”

Search indexed USGS publications on groundwater, aquifers, geologic maps, mineral resources and earthquakes. Explore source records by subject and place.

Quote a phrase for an exact phrase match. Source license links do not imply unrestricted reuse.

At least 217 records · Page 12Linked to original sources

Harvest of long-tailed ducks from an important hunting location on Lake Michigan

Annual waterfowl harvest in North America is estimated through a collaborative and strategic process, with federal harvest surveys the primary method of estimation. Sea duck hunters participating in federal harvest surveys represent a small proportion of the overall waterfowl hunting population, limiting the utility of harvest estimates for sea ducks. The long-tailed duck ( Clangula hyemalis ) is one such species. To partially address the paucity of long-tailed duck harvest survey information, we conducted in-person hunter surveys from 1 November through 4 December 2016 at a boat launch in Two Rivers, Wisconsin, USA (Lake Michigan), an important area for long-tailed duck harvest within the state. Hunters were present on 15 of 21 survey days, and we surveyed occupants of 62 individual hunting boats on 127 occasions. Long-tailed ducks were the most common (97%) of the 1,431 sea ducks reported harvested by hunters. Hunter harvest of long-tailed ducks averaged 3.8 (95% CI = 3.4, 4.1; range = 0–6) long-tailed ducks/hunter/day. We used count models to evaluate the effects of environmental variables on hunter participation and harvest of long-tailed ducks. Wave height was the most influential predictor variable for hunter participation; an information criterion-based best model (wave height + temperature) indicated that hunter participation decreased by 91.9% (95% CI = 79.3–97.1%) for each 1-m increase in wave height. Long-tailed duck harvest was positively associated with air temperature; the relationship indicated a 9.5% (95% CI = 6.2–12.9%) increase in long-tailed duck harvest with each degree increase in temperature. Our results contribute to the understanding of waterfowl hunter participation, hunter preferences, and harvest on Lake Michigan and can inform managers as they assess regulatory frameworks for sea duck hunting.

Wisconsin↗

Modeling risk of pneumonia epizootics in bighorn sheep

Pneumonia epizootics are a major challenge for management of bighorn sheep ( Ovis canadensis ) affecting persistence of herds, satisfaction of stakeholders, and allocations of resources by management agencies. Risk factors associated with the disease are poorly understood, making pneumonia epizootics hard to predict; such epizootics are thus managed reactively rather than proactively. We developed a model for herds in Montana that identifies risk factors and addresses biological questions about risk. Using Bayesian logistic regression with repeated measures, we found that private land, weed control using domestic sheep or goats, pneumonia history, and herd density were positively associated with risk of pneumonia epizootics in 43 herds that experienced 22 epizootics out of 637 herd-years from 1979–2013. We defined an area of high risk for pathogen exposure as the area of each herd distribution plus a 14.5-km buffer from that boundary. Within this area, the odds of a pneumonia epizootic increased by >1.5 times per additional unit of private land (unit is the standardized % of private land where global  = 25.58% and SD = 14.53%). Odds were >3.3 times greater if domestic sheep or goats were used for weed control in a herd's area of high risk. If a herd or its neighbors within the area of high risk had a history of a pneumonia epizootic, odds of a subsequent pneumonia epizootic were >10 times greater. Risk greatly increased when herds were at high density, with nearly 15 times greater odds of a pneumonia epizootic compared to when herds were at low density. Odds of a pneumonia epizootic also appeared to decrease following increased spring precipitation (odds = 0.41 per unit increase, global  = 100.18% and SD = 26.97%). Risk was not associated with number of federal sheep and goat allotments, proximity to nearest herds of bighorn sheep, ratio of rams to ewes, percentage of average winter precipitation, or whether herds were of native versus mixed or reintroduced origin. We conclude that factors associated with risk of pneumonia epizootics are complex and may not always be from the most obvious sources. The ability to identify high-risk herds will help biologists and managers determine where to focus management efforts and the risk factors that most affect each herd, facilitating more effective, proactive management.

Journal of Wildlife Management↗

Nest site selection by greater sage-grouse in Mono County, California

Loss of nesting habitat is believed to be a factor in the decline of greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ) throughout its range. Few data are available for sage-grouse in Mono County, California, USA, in the most southwestern portion of the species' range. We studied habitat selection of nesting sage-grouse in Mono County, California, from 2003 to 2005 by capturing and radiotracking females to identify nesting locations. We sampled vegetation at nest sites and randomly selected sites within 200 m of nests and within each of 5 subareas within Mono County. Nest sites were characterized by 42.4 ± 1.3% ( x ¯ ± SE) shrub canopy cover, 10.5 ± 1.0 cm residual grass height, and 2.7 ± 1.0% residual grass cover. Shrub cover was the only variable found to differentiate nest sites from randomly selected sites. Unlike some other studies, we did not find understory vegetation to be important for selecting nest sites. Mean shrub cover was 38.7 ± 1.5% at random sites within 200 m of nests and 33.6 ± 1.6% at random sites at the approximate scale of home ranges, indicating that nesting females selected nesting areas that contained denser shrubs than their home range, and nest sites that contained greater shrub cover than the vicinity immediately surrounding nests. Our results suggest that managers should consider managing for greater shrub cover in Mono County than what is currently called for in other parts of sage-grouse range and that management for sage-grouse habitat may need to be tied more closely to local conditions.

California↗

Estimating the effect of hunting on annual survival rates of adult mallards

Management programs for waterfowl populations include rationale for, and establishment of, hunting regulations. These programs rest partially on the results of scientific studies on the effect of harvest rates on annual survival rates. The evidence of this relationship has changed markedly since the mid-1970's, and it is not widely believed that a largely compensatory relationship exists between hunting mortality and other forms of mortality for the mallard ( Anas platyrhynchos ). This paper employs a general probabilistic model formulated to include a parameter (b) representing a continuum between complete compensation (b=0) and total additivity (b=1). Maximum likelihood estimates of this parameter were computer for 47 data sets of adult mallards banded throughout North American before hunting commenced. We found additional evidence of a highly compensatory mortality process for adult male mallards, while the evidence for adults female mallards remains inconclusive. Effective harvest, land acquisition, and land management programs depend upon additional information on the chronology and mechanisms underlying a compensatory mortality process.

Journal of Wildlife Management↗

Responses of desert bighorn sheep to increased human recreation

Human recreation has been implicated in the decline of several populations of desert bighorn sheep ( Ovis canadensis nelsoni ). Managers are concerned about the impact of increased recreation on desert bighorn sheep in Canyonlands National Park (NP), Utah, USA, where visitation increased 325% from 1979 to 1994. We compared behavioral responses of sheep to recreational activity between a low visitor use area and a high visitor use area during 1993 and 1994 by observing behavioral responses, distances moved, and duration of responses to vehicles, mountain bikers, and humans on foot. Hikers caused the most severe responses in desert bighorn sheep (animals fled in 61% of encounters), followed by vehicles (17% fled) and mountain bikers (6% fled), apparently because hikers were more likely to be in unpredictable locations and often directly approached sheep. We observed considerable individual heterogeneity in responses of bighorn sheep to the greater human use: some animals lived close to the road corridor and were apparently habituated to the human activities, but other animals avoided the road corridor. In the high-use area, we observed 3 radiocollared sheep that lived closer to the road than expected and found evidence of fewer responses to vehicles by females in spring, less response time of all sheep to vehicles in spring, and fewer responses to mountain bikers compared to the low-use area. Overall, there was an avoidance of the road corridor by most other bighorn sheep in the high-use area where all animals, on average, were found 39% farther from roads (490 ± 19 m vs. 354 ± 36 m) than in the low-use area. This avoidance of the road corridor by some animals represented 15% less use of potential suitable habitat in the high-use area over the low-use area. Increased sensitivity to hikers in the high-use area was suggested by a greater responsiveness by males in autumn and greater distance fled by females in spring. Responses of bighorn sheep were greater when human activity approached at the same elevation, when sheep were moving or standing, when female interactions occurred in spring and summer and male interactions occurred in autumn, and when sheep were farther from escape terrain. We recommend managers confine hikers to designated trails during spring lambing and the autumn rut in desert bighorn sheep habitat.

Journal of Wildlife Management↗

Florida panther habitat use response to prescribed fire

The Florida panther ( Puma concolor coryi ) is one of the most endangered mammals in the world, with only 30-50 adults surviving in and around Florida Panther National Wildlife Refuge and the adjacent Big Cypress National Preserve. Managers at these areas conduct annual prescribed burns in pine ( Pinus sp.) as a cost-effective method of managing wildlife habitat. Our objectives were to determine if temporal and spatial relationships existed between prescribed fire an panther use of pine. to accomplish this, we paired fire-event data from the Refuge an the Preserve with panther radiolocations collected between 1989 and 1998, determined the time that had elapsed since burning had occurred in management units associated with the radiolocations, and generated a frequency distribution based on those times. We then generated ant expected frequency distribution, based on random use relative to time since burning. This analysis revealed that panther use of burned pine habitats was greatest during the first year after a management unit was burned. Also, compositional analysis indicated that panthers were more likely to position their home ranges in areas that contained pine. We conclude that prescribed burning is important to panther ecology. We suggest that panthers were attracted to <1-year-old burns because of white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ) and other prey responses to vegetation and structural changed caused by the prescribed fires. The strong selection for stands burned within 1 year is a persuasive indication that it is the burning in pine, rather than the pine per se, that most influenced habitat use. Before burning rotation lengths are reduced, however, we suggest managers determine effects of shorter burning intervals on vegetation composition and evaluate the landscape-scale changes that would result.

Florida↗

Monitoring in the context of structured decision-making and adaptive management

In a natural resource management setting, monitoring is a crucial component of an informed process for making decisions, and monitoring design should be driven by the decision context and associated uncertainties. Monitoring itself can play >3 roles. First, it is important for state-dependent decision-making, as when managers need to know the system state before deciding on the appropriate course of action during the ensuing management cycle. Second, monitoring is critical for evaluating the effectiveness of management actions relative to objectives. Third, in an adaptive management setting, monitoring provides the feedback loop for learning about the system; learning is sought not for its own sake but primarily to better achieve management objectives. In this case, monitoring should be designed to reduce the critical uncertainties in models of the managed system. The United States Geological Survey and United States Fish and Wildlife Service are conducting a large-scale management experiment on 23 National Wildlife Refuges across the Northeast and Midwest Regions. The primary management objective is to provide habitat for migratory waterbirds, particularly during migration, using water-level manipulations in managed wetlands. Key uncertainties are related to the potential trade-offs created by management for a specific waterbird guild (e.g., migratory shorebirds) and the response of waterbirds, plant communities, and invertebrates to specific experimental hydroperiods. We reviewed the monitoring program associated with this study, and the ways that specific observations fill >1 of the roles identified above. We used observations from our monitoring to improve state-dependent decisions to control undesired plants, to evaluate management performance relative to shallow-water habitat objectives, and to evaluate potential trade-offs between waterfowl and shorebird habitat management. With limited staff and budgets, management agencies need efficient monitoring programs that are used for decision-making, not comprehensive studies that elucidate all manner of ecological relationships.

Journal of Wildlife Management↗

Spatial patch occupancy patterns of the Lower Keys marsh rabbit

Reliable estimates of presence or absence of a species can provide substantial information on management questions related to distribution and habitat use but should incorporate the probability of detection to reduce bias. We surveyed for the endangered Lower Keys marsh rabbit ( Sylvilagus palustris hefneri ) in habitat patches on 5 Florida Key islands, USA, to estimate occupancy and detection probabilities. We derived detection probabilities using spatial replication of plots and evaluated hypotheses that patch location (coastal or interior) and patch size influence occupancy and detection. Results demonstrate that detection probability, given rabbits were present, was <0.5 and suggest that naïve estimates (i.e., estimates without consideration of imperfect detection) of patch occupancy are negatively biased. We found that patch size and location influenced probability of occupancy but not detection. Our findings will be used by Refuge managers to evaluate population trends of Lower Keys marsh rabbits from historical data and to guide management decisions for species recovery. The sampling and analytical methods we used may be useful for researchers and managers of other endangered lagomorphs and cryptic or fossorial animals occupying diverse habitats.

Florida↗

Annual elk calf survival in a multiple carnivore system

The realized effect of multiple carnivores on juvenile ungulate recruitment may depend on the carnivore assemblage as well as compensation from forage and winter weather severity, which may mediate juvenile vulnerability to predation in ungulates. We used a time-to-event approach to test for the effects of risk factors on annual elk ( Cervus canadensis ) calf survival and to estimate cause-specific mortality rates for 2 elk populations in adjacent study areas in the southern Bitterroot Valley, Montana, USA, during 2011–2014. We captured and radio-tagged 286 elk calves: 226 neonates, and 60 6-month-old calves. Summer survival probability was less variable than winter ( P = 0.12) and averaged 0.55 (95% CI = 0.47–0.63), whereas winter survival varied more than summer and significantly across study years ( P = 0.003) and averaged 0.73 (95% CI = 0.64–0.81). During summer, elk calf survival increased with biomass of preferred forage biomass, and was slightly lower following winters with high precipitation; exposure to mountain lion ( Puma concolor ) predation risk was unimportant. In contrast, during winter, we found that exposure to mountain lion predation risk influenced survival, with a weak negative effect of winter precipitation. We found no evidence that forage availability or winter weather severity mediated vulnerability to mountain lion predation risk in summer or winter (e.g., an interaction), indicating that the effect of mountain lion predation was constant regardless of spatial variation in forage or weather. Mountain lions dominated known causes of elk calf mortality in summer and winter, with estimated cause-specific mortality rates of 0.14 (95% CI = 0.09–0.20) and 0.12 (95% CI = 0.07–0.18), respectively. The effect of carnivores on juvenile ungulate recruitment varies across ecological systems depending on relative carnivore densities. Mountain lions may be the most important carnivore for ungulates, especially where grizzly bears ( Ursus arctos ) and wolves ( Canis lupus ) are rare or recovering. Finally, managers may need to reduce adult female harvest of elk as carnivores recolonize to balance carnivore and ungulate management objectives, especially in less productive habitats for elk.

Journal of Wildlife Management↗

Managing for multiple species: Greater sage‐grouse and sagebrush songbirds

Human activity has altered 33–50% of Earth's surface, including temperate grasslands and sagebrush rangelands, resulting in a loss of biodiversity. By promoting habitat for sensitive or wide‐ranging species, less exigent species may be protected in an umbrella effect. The greater sage‐grouse ( Centrocercus urophasianus ; sage‐grouse) has been proposed as an umbrella for other sagebrush‐obligate species because it has an extensive range that overlaps with many other species, it is sensitive to anthropogenic activity, it requires resources over large landscapes, and its habitat needs are known. The efficacy of the umbrella concept, however, is often assumed and rarely tested. Therefore, we surveyed sage‐grouse pellet occurrence and sagebrush‐associated songbird abundance in northwest Colorado, USA, to determine the amount of habitat overlap between sage‐grouse and 4 songbirds (Brewer's sparrow [ Spizella breweri ], sage thrasher [ Oreoscoptes montanus ], sagebrush sparrow [ Artemisiospiza nevadensis ]), and green‐tailed towhee [ Pipilo chlorurus ]). During May and June 2013–2015, we conducted standard point count breeding surveys for songbirds and counted sage‐grouse pellets within 300 10‐m radius plots. We modeled songbird abundance and sage‐grouse pellet occurrence with multi‐scaled environmental features, such as sagebrush cover and bare ground. To evaluate sage‐grouse as an umbrella for sagebrush‐associated passerines, we determined the correlation between probability of sage‐grouse pellet occurrence and model‐predicted songbird densities per sampling plot. We then classified the sage‐grouse probability of occurrence as high (probability >0.5) and low (probability ≤0.5) and mapped model‐predicted surfaces for each species in our study area. We determined average songbird density in areas of high and low probability of sage‐grouse occurrence. Sagebrush cover at intermediate scales was an important predictor for all species, and ground cover was important for all species except sage thrashers. Areas with a higher probability of sage‐grouse occurrence also contained higher densities of Brewer's sparrows, green‐tailed towhees, and sage thrashers, but predicted sagebrush sparrow densities were lower in these areas. In northwest Colorado, sage‐grouse may be an effective umbrella for Brewer's sparrows, green‐tailed towhees, and sage thrashers, but sage‐grouse habitat does not appear to capture areas that support high sagebrush sparrow densities. A multi‐species focus may be the best management and conservation strategy for several species of concern, especially those with conflicting habitat requirements.

Colorado↗

Modeling demographic performance of northern spotted owls relative to forest habitat in Oregon

Northern spotted owls ( Strix occidentalis caurina ) are known to be associated with late-successional forests in the Pacific Northwest of the United States, but the effects of habitat on their demographic performance are relatively unknown. We developed statistical models relating owl survival and productivity to forest cover types within the Roseburg Study Area in the Oregon Coast Range of Oregon, USA. We further combined these demographic parameters using a Leslie-type matrix to obtain an estimate of habitat fitness potential for each owl territory ( n = 94). We used mark–recapture methods to develop models for survival and linear mixed models for productivity. We measured forest composition and landscape patterns at 3 landscape scales centered on nest and activity sites within owl territories using an aerial photo-based map and a Geographic Information System (GIS). We also considered additional covariates such as age, sex, and presence of barred owls ( Strix varia ), and seasonal climate variables (temperature and precipitation) in our models. We used Akaike's Information Criterion (AIC) to rank and compare models. Survival had a quadratic relationship with the amount of late- and mid-seral forests within 1,500 m of nesting centers. Survival also was influenced by the amount of precipitation during the nesting season. Only 16% of the variability in survival was accounted for by our best model, but 85% of this was due to the habitat variable. Reproductive rates fluctuated biennially and were positively related to the amount of edge between late- and mid-seral forests and other habitat classes. Reproductive rates also were influenced by parent age, amount of precipitation during nesting season, and presence of barred owls. Our best model accounted for 84% of the variability in productivity, but only 3% of that was due to the habitat variable. Estimates of habitat fitness potential (which may range from 0 to infinity) for the 94 territories ranged from 0.74 to 1.15 ( x̄ = 1.05, SE = 0.07). All but 1 territory had 95% confidence intervals overlapping 1.0, indicating a potentially stable population based on habitat pattern. Our results seem to indicate that while mid- and late-seral forests are important to owls, a mixture of these forest types with younger forest and nonforest may be best for owl survival and reproduction. Our results are consistent with those of researchers in northern California, USA, who used similar methods in their analyses. However, we believe that given the low variability in survival and productivity attributed to habitat, further study is needed to confirm our conclusions before they can be used to guide forest management actions for spotted owls.

Journal of Wildlife Management↗

Feeding ecology of northern pintails and green-winged teal wintering in California

The feeding ecology of northern pintails (Anas acuta) and green-winged teal (A. crecca) was examined from October through February 1979-81 in 4 major seasonal marsh types in the Central Valley, California. The esophagi of 262 pintails contained 72.3% plant seeds and 27.7% animal matter. The esophagi of 173 green-winged teal contained 62.3% plant seeds and 37.6% animal matter. Swamp timothy (Heleochloa schoenoides) caryopses, chironomid midge larvae, and common barnyardgrass (Echinochloa crusgalli) caryopses formed >50% of the diet of both species. Both species were highly opportunistic and generally shifted their food habits seasonally to the most available foods. Animal matter increased seasonally in the diets of both and formed about 60% of the foods eaten during January and February compared to only about 8% in October and 17% in December. Both species used open water marsh habitats almost exclusively in daytime but they used densely vegetated marshes almost exclusively at night. Management recommendations based on the food habits and habitat use patterns of pintails and green-winged teal are offered.

Journal of Wildlife Management↗

Science, population ecology, and the management of the American black duck

This essay deals with the relevance of some of the ideas of Romesburg (1981) to population ecology and management of the American black duck ( Anas rubripes ). Most investigations dealing with the effects of hunting regulations on black duck populations have used the hypothetico-deductive (H-D) approach of specifying a priori hypotheses and associated deduced predictions. These investigations have not used manipulative experimentation, however, but have involved severely constrained analyses of historical data and have thus produced weak inferences. The 1982 lawsuit over black duck hunting regulations, the current uncertainty about appropriate black duck management actions, and the frequent skirmishes in the published literature of black duck population ecology are natural consequences of these weak inferences. I suggest that we attempt to take advantage of management and other manipulations by treating them as an opportunity to learn something via experimentation, as recommended by Macnab (1983) and Walters (1986).

Journal of Wildlife Management↗

The seventy-fourth Christmas bird count. 315. Southern Dorchester County, Md

Because limited information is available regarding preferences for nocturnal habitat during winter, we studied use of nocturnal habitats by American woodcock (Scolopax minor) wintering in the Georgia Piedmont (1994-95). During the evening crepuscular period, woodcock on the wintering grounds move from forested to field habitats, presumably to feed, conduct courtship displays, roost, and avoid predators. We conducted crepuscular flight surveys and tracked radio-marked woodcock to compare the use of fields of different sizes (<5.5 ha, 5.540.0 ha, >40.0 ha) and types (seed tree-clearcuts, fallow-old fields, hayfields, pastures). Fields > 5.5 ha were used more frequently than fields <5.5 ha (P < 0.001). Seed tree-clearcuts and fallow-old fields were more frequently used than pastures (P = 0.003). Woodcock also most frequently used fields with greater foliage volume at 0.82.0 m in height and a high percentage of bare soil (P < 0.001). Nocturnal use of fields or forests by radio-marked woodcock did not differ among age or sex classes. However, females moved an average of 230 + 32.1 m between diurnal and nocturnal locations while males moved 525 + 53.1 m ( P = 0.085). Movements differed among moon phases (P < 0.003), ranging from 579 + 79.6 m during the new moon to 213 + 50.5 m during the full moon. To manage habitat on the wintering grounds, seed tree-clearcuts and fallow-old fields should be created or maintained near preferred diurnal habitats.

Journal of Wildlife Management↗

Factors associated with survival, recovery, and movements in the western Gulf Coast population of mottled ducks

The mottled duck ( Anas fulvigula ) is nonmigratory and a priority species for regional conservation and management because of its limited range and declining population trajectory in the western Gulf Coast (WGC) of Louisiana and Texas, USA. We developed multistate dead-recovery models for banding and recovery data (1997–2020) to evaluate potential drivers of survival, recovery, and post-summer movements for the WGC population of mottled ducks in Louisiana and Texas. Annual survival was most strongly associated with sex and year, with females having lower survival ( ± = 0.544 ± 0.114) than males (0.619 ± 0.062). Of the 32 environmental covariates tested, fall precipitation was the factor most strongly associated with survival. Conditional recovery probability (i.e., given mortality, the probability a bird had been shot by a hunter, retrieved, and had their band number reported) varied by sex, age, geographic state, and year, with juvenile males generally having highest conditional recovery (0.303 ± 0.072), followed by juvenile females (0.201 ± 0.100), adult males (0.156 ± 0.038), and adult females (0.095 ± 0.057). Estimates of harvest probabilities followed similar patterns as conditional recovery. Models containing effects of harvest regulations on conditional recovery were not competitive compared to models with general year effects; however, post hoc analyses suggested conditional recovery and harvest probabilities for adult and juvenile females decreased with the daily bag limit reduction in Louisiana and, for juvenile females, implementation of the 5-day closure regulation in Texas. Post-summer movement was substantially higher in the direction of Texas to Louisiana, decreased with distance to the Louisiana–Texas border, was higher for males than females, and varied with winter precipitation. These results contribute to a better understanding of the factors influencing demographic performance, harvest, and movement between states with differing harvest regulations and environmental pressures, which is important for mottled duck conservation planning. Wildlife managers can consider expanding banding effort throughout the full range of the WGC population and collecting and reporting live-recapture data to allow for stronger population-level inferences and increased power to detect differences in important demographic parameters at more refined spatial scales.

Louisiana, Texas↗

American woodcock migratory connectivity as indicated by hydrogen isotopes

To identify factors contributing to the long-term decline of American woodcock, a holistic understanding of range-wide population connectivity throughout the annual cycle is needed. We used band recovery data and isotopic composition of primary (P1) and secondary (S13) feathers to estimate population sources and connectivity among natal, early fall, and winter ranges of hunter-harvested juvenile American woodcock. We used P1 feathers from known-origin pre-fledged woodcock ( n &thinsp;=&thinsp;43) to create a hydrogen &delta; 2 H f isoscape by regressing &delta; 2 H f against expected growing-season precipitation ( &delta; 2 H p ). Modeled &delta; 2 H p values explained 79% of the variance in P1 &delta; 2 H f values, indicating good model fit for estimating woodcock natal origins. However, a poor relationship ( r 2 &thinsp;=&thinsp;0.23) between known-origin, S13 &delta; 2 H f values, and expected &delta; 2 H p values precluded assignment of early fall origins. We applied the &delta; 2 H f isoscape to assign natal origins using P1 feathers from 494 hunter-harvested juvenile woodcock in the United States and Canada during 2010&ndash;2011 and 2011&ndash;2012 hunting seasons. Overall, 64% of all woodcock origins were assigned to the northernmost (>44&deg;N) portion of both the Central and Eastern Management Regions. In the Eastern Region, assignments were more uniformly distributed along the Atlantic coast, whereas in the Central Region, most woodcock were assigned to origins within and north of the Great Lakes region. We compared our origin assignments to spatial coverage of the annual American woodcock Singing Ground Survey (SGS) and evaluated whether the survey effectively encompasses the entire breeding range. When we removed the inadequately surveyed Softwood shield Bird Conservation Region (BCR) from the northern portion of the SGS area, only 48% of juvenile woodcock originated in areas currently surveyed by the SGS. Of the individuals assigned to the northernmost portions of the breeding range, several were harvested in the southern extent of the wintering range. Based upon this latitudinal winter stratification, we examined whether woodcock employed a leapfrog migration strategy. Using &delta; 2 H f values and band-recovery data, we found some support for this migration strategy hypothesis but not as a singular explanation. The large harvest derivation of individuals from the northernmost portions of the breeding range, and the difference in breeding distributions within each Management Region should be considered in future range-wide conservation and harvest management planning for American woodcock.

Journal of Wildlife Management↗

An isotopic approach to measuring nitrogen balance in caribou

Nutritional restrictions in winter may reduce the availability of protein for reproduction and survival in northern ungulates. We refined a technique that uses recently voided excreta on snow to assess protein status in wild caribou ( Rangifer tarandus ) in late winter. Our study was the first application of this non‐invasive, isotopic approach to assess protein status of wild caribou by determining dietary and endogenous contributions of nitrogen (N) to urinary urea. We used isotopic ratios of N (δ 15 N) in urine and fecal samples to estimate the proportion of urea N derived from body N ( p ‐UN) in pregnant, adult females of the Chisana Herd, a small population that ranged across the Alaska‐Yukon border. We took advantage of a predator‐exclosure project to examine N status of penned caribou in April 2006. Lichens were the primary forage (>40%) consumed by caribou in the pen and δ 15 N of fiber tracked the major forages in their diets. The δ 15 N of urinary urea for females in the pen was depleted relative (−1.3 ± 1.0 parts per thousand [‰], ${\bar {x}}\pm {\rm SD}$ ) to the δ 15 N of body N (2.7 ± 0.7‰). A similar proportion of animals in the exclosure lost core body mass (excluding estimates of fetal and uterine tissues; 55%) and body protein (estimated by isotope ratios; 54%). This non‐invasive technique could be applied at various spatial and temporal scales to assess trends in protein status of free‐ranging populations of northern ungulates. Intra‐ and inter‐annual estimates of protein status could help managers monitor effects of foraging conditions on nutritional constraints in ungulates, increase the efficiency and efficacy of management actions, and help prepare stakeholders for potential changes in population trends.

Journal of Wildlife Management↗

Effects of black bear relocation on elk calf recruitment at Great Smoky Mountains National Park

Previous research from 2001 to 2006 on an experimentally released elk ( Cervus elaphus ) population at Great Smoky Mountains National Park (GSMNP or Park) indicated that calf recruitment (i.e., calves reaching 1 yr of age per adult female elk) was low (0.306, total SE&thinsp;=&thinsp;0.090) resulting in low or negative population growth ( &lambda; &thinsp;=&thinsp;0.996, 95% CI&thinsp;=&thinsp;0.945&ndash;1.047). Black bear ( Ursus americanus ) predation was the primary calf mortality factor. From 2006 to 2008, we trapped and relocated 49 bears (30 of which were radiocollared) from the primary calving areas in the Park and radiomonitored 67 (28 M:39 F) adult elk and 42 calves to compare vital rates and population growth with the earlier study. A model with annual calf recruitment rate correlating with the number of bears relocated each year was supported (&Delta;AIC c &thinsp;=&thinsp;0.000; &beta; &thinsp;=&thinsp;0.070, 95% CI&thinsp;=&thinsp;0.028&ndash;0.112) and a model with annual calf recruitment differing from before to during bear relocation revealed an increase to 0.544 (total SE&thinsp;=&thinsp;0.098; &beta; &thinsp;=&thinsp;&minus;1.092, 95% CI&thinsp;=&thinsp;&minus;1.180 to &minus;0.375). Using vital rates and estimates of process standard errors observed during our study, 25-yr simulations maintained a mean positive growth rate in 100% of the stochastic trials with &lambda; averaging 1.118 (95% CI&thinsp;=&thinsp;1.096&ndash;1.140), an increase compared with rates before bear relocation. A life table response experiment revealed that increases in population growth were mostly (67.1%) due to changes in calf recruitment. We speculate that behavioral adaptation of the elk since release also contributed to the observed increases in recruitment and population growth. Our results suggest that managers interested in elk reintroduction within bear range should consider bear relocation as a temporary means of increasing calf recruitment.

North Carolina, Tennessee↗