Geology Reports⌕ Search

USGS · 70202495

The Introduced Argentine ant (Linepithema humile) on the California Channel Islands: Distribution and Patterns of Spread

Abstract

The Argentine ant (Linepithema humile) is a widespread and abundant introduced species that disrupts ecosystems throughout its introduced range. This invader was inadvertently introduced to Santa Catalina, San Clemente, Santa Cruz, and San Nicolas Islands at various points during the past century but currently appears to be absent from the remaining Channel Islands. Multiple spatially disjunct infestations on each invaded island individually range in size from <500 m2 to >427 ha and encompass a variety of habitats, including large areas that are entirely dominated by native perennial vegetation. The existence of multiple infestations on individual islands suggests that inadvertent introduction by humans serves as an important within-island dispersal mechanism. Multiyear surveys of individual infestations on San Clemente Island and Santa Cruz Island reveal approximately radial patterns of expansion (as a result of colony budding) away from the edge of each infestation. Rates of spread by budding on San Clemente Island range from 10 m/year to 57 m/year and are comparable to those on mainland California. Given the documented effects of Argentine ant invasions on Santa Cruz Island, the continued spread of the Argentine ant on the Channel Islands represents a serious environmental concern. Eradication programs underway on San Clemente and Santa Cruz Islands will hopefully result in island-wide elimination of this detrimental invader. Native to southern South America (Wild 2004), the Argentine ant (Linepithema humile) has become an abundant and disruptive invader in many parts of its introduced range (Holway et al. 2002a). The Argentine ant was first found in California as early as 1905 (Smith 1936) and now widely occurs there, especially along the coast and in the Central Valley (Ward 1987, Holway 1995, Suarez et al. 1998). Areas invaded by L. humile in Califor- nia support few native ant species (Tremper 1976, Ward 1987, Human and Gordon 1996, Holway 1998a, 1998b, 2005, Suarez et al. 1998, Mitrovich et al. 2010, Hanna et al. 2015b). Additional impacts of this invasion include reduced prey availability for vertebrate insectivores, such as horned lizards (Suarez and Case 2002) and shrews (Laakkonen et al. 2001), and the disruption of seed dispersal (Bond and Slingsby 1984) and pollination mutualisms (Hanna et al. 2015b).

Explore related subjects

90° N90° S · 180° W ← longitude → 180° E
Source-reported bounding extent: 33.84988869610126° to 34.15272698011818° latitude; -120.59417724609375° to -119.3280029296875° longitude. This indicates report coverage, not an exact sampling location. View area on OpenStreetMap.

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

Christina L. Boser, Korie Merrell, Robert N. Fisher, Ida Naughton, David A Holway. 2018. The Introduced Argentine ant (Linepithema humile) on the California Channel Islands: Distribution and Patterns of Spread. https://doi.org/10.3398/064.078.0421

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Northern Yellowstone mule deer seasonal movement, habitat selection, and survival patterns

We determined the movement patterns and survival rates of 85 radio-marked adult female Rocky Mountain mule deer ( Odocoileus hemionus hemionus ) wintering on the Northern Yellowstone Winter Range (NYWR). We assessed seasonal movement and distribution patterns and individual fidelity to those patterns, along with seasonal habitat selection and survival rates. Twenty-three percent of the deer were nonmigratory, remaining on the winter range year-round, and 77% were migratory, moving 10–104 km from winter to summer ranges. No deer switched between migratory and nonmigratory status. All migratory deer that were monitored for ≥ 2 years exhibited traditional movement patterns and utilized the same winter and summer ranges in all years. Mean winter and summer home range sizes for migratory deer were 1076 ha (SE 129) and 1527 ha (SE 249), respectively, and mean home range size for resident deer was 3100 ha (SE 902). There was a dichotomy in winter habitat use, with one group of deer selecting cultivated and grassland vegetation land cover classes and a second group of deer selecting shrubland and grassland vegetation land cover classes. A dichotomy in summer habitat use was evident between those deer selecting for unburned forest and avoiding all burned land cover classes and those deer selecting for moderate and high burn intensity land cover classes and avoiding unburned forest. We estimated annual mean survival at 0.813 (SE 0.028) and found no differences in survival rates among migratory deer, nonmigratory deer, or deer exhibiting differences in winter or summer habitat selection patterns.

Idaho, Montana, Wyoming↗

Interspecific brood parasitism of a greater sage-grouse brood by chukar in Nevada

Greater sage-grouse ( Centrocercus urophasianus ; hereafter, sage-grouse) populations have declined across their range, resulting in high conservation concerns among state and federal wildlife managers. While interspecific nest parasitism by chukar ( Alectoris chukar ) on sage-grouse nests has been observed previously, the parasitic effects benefiting or harming the reproduction of either species are unknown. Additionally, while chukar eggs have been documented in sage-grouse nests previously, we know of no documented occurrences of chukar chicks parasitizing sage-grouse broods. Here, we report a novel observation of interspecific brood parasitism on a 9-day-old sage-grouse brood by a chukar chick in the Virginia Mountains of northwestern Nevada. Because chukar are an introduced exotic species whose western North American distribution largely overlaps sage-grouse distribution, understanding the dynamics and implications of brood parasitism may inform wildlife management strategies and conservation efforts for sage-grouse throughout their range.

Nevada↗

Pleistocene porcupine (Erethizontidae) records in arid southwestern North America and comparisons with the modern distribution of Erethizon dorsatum in southern California and Arizona

he North American porcupine ( Erethizon dorsatum ) is widely distributed throughout many ecosystems on the continent from northern Mexico to the Arctic Ocean, except for the southeastern portion of the United States. Habi­tats include the arid Desert Southwest region where modern records are generally sparse. The paleogeographic range in the Desert Southwest is not unlike the modern distribution of Erethizon , with some exceptions. Although there are early Pleistocene records of Erethizon for southern California, no late Pleistocene records (Rancholabrean North American Land Mammal Age [NALMA]) are known for Imperial, Inyo, Riverside, or San Bernardino Counties in southern California or in Mexico. This is surprising given late-Pleistocene records in Arizona, Nevada, and New Mexico and modern records from southern California and Mexico. Pleistocene habitats for porcupines were similar to those occupied today, just at different elevations due to differing climates. Modern preferred habitats in the Desert Southwest include conifer-clad high-elevation areas and associated pinyon pine / juniper belts, and occasionally riparian corridors in desert environments. The overall rarity of porcupines today in arid parts of the Desert Southwest is likely due to the combination of increasing aridity in the region during the Holocene, past persecution by humans, and increasing predator populations.

Arizona, California↗