Geology Reports⌕ Search

USGS · 70193642

Nonbreeding isolation and population-specific migration patterns among three populations of Golden-winged Warblers

Abstract

Golden-winged Warblers ( Vermivora chrysoptera ) are Nearctic–Neotropical migrants experiencing varied regional population trends not fully explained by breeding-grounds factors such as nest success. A lack of detailed information on the nonbreeding distributions, migration routes, or timing of migration among populations hampers our ability to identify population processes outside the breeding period. We used geolocators to track annual movements of 21 Golden-winged Warblers from 3 North American breeding locations experiencing varying population trends to investigate the potential for nonbreeding site factors to influence breeding populations. We used the template-fit method to estimate locations of individual warblers throughout the year. Geolocator-marked warblers exhibited significant isolation among populations during migration and the nonbreeding period. During the nonbreeding period, Golden-winged Warblers from Minnesota, USA ( n = 12) occurred in Central America from southern Mexico to central Nicaragua; warblers from Tennessee, USA ( n = 7) occurred along the border of northern Colombia and Venezuela; and warblers from Pennsylvania, USA ( n = 2) occurred in north-central Venezuela. Warblers travelled at slower rates over more days in fall migration than spring migration. Fall migration routes at the Gulf of Mexico were population-specific, whereas spring routes were more varied and overlapped among populations. Golden-winged Warblers from Pennsylvania migrated 4,000 and 5,000 km yr −1 farther than Tennessee and Minnesota warblers, respectively, and spent almost twice as long migrating in the fall compared to Minnesota warblers. Our results reveal nearly complete temporal and geographic isolation among 3 populations of Golden-winged Warblers throughout the annual cycle, resulting in opportunities for population- and site-specific factors to differentially influence populations outside the breeding period. Our findings highlight the need for monitoring multiple populations of migratory species to understand and better inform conservation strategies.

Explore related subjects

Keep this discovery

Explore connections, maps & timelines

BibTeXRIS

Gunnar R. Kramer, Henry M. Streby, Sean M. Peterson, Justin A. Lehman, David A. Buehler, Petra B. Wood, Darin J. McNeil, Jeffrey L. Larkin, David E. Andersen. 2017. Nonbreeding isolation and population-specific migration patterns among three populations of Golden-winged Warblers. https://doi.org/10.1650/condor-16-143.1

Cite the original work for its findings. Save a collection to share your selection of sources.

KEEP EXPLORING

Related USGS reports

Implanted satellite transmitters affect sea duck movement patterns at short- and long-term time scales

Studies of the effects of transmitters on wildlife often focus on survival. However, non-lethal behavioral changes resulting from radiomarking have the potential to affect inferences from telemetry data and may vary based on individual and environmental characteristics. We used a long-term, multi-species tracking study of sea ducks to assess behavioral patterns at multiple temporal scales following implantation of intracoelomic satellite transmitters. We applied state-space models to assess short-term behavioral patterns in individuals with implanted satellite transmitters, as well as comparing breeding site attendance and migratory phenology across multiple years after capture. In the short term, our results suggest an increase in dispersive behavior immediately following capture and transmitter implantation; however, behavior returned to seasonally-average patterns within approximately five days after release. Over multiple years, we found that breeding site attendance by both males and females was depressed during the first breeding season after radiomarking relative to subsequent years, with larger relative decreases in breeding site attendance among males than females. We also found that spring migration occurred later in the first year after radiomarking than in subsequent years. Across all behavioral effects, the severity of behavioral change often varied by species, sex, age, and capture season, suggesting heterogeneity in individual sensitivity. We conclude that, although individuals appear to adjust relatively quickly (i.e., within one week) to implanted satellite transmitters, changes in breeding phenology may occur over the longer term and should be considered when analyzing and reporting telemetry data.

Condor↗

Passive acoustic monitoring effectively detects Northern Spotted Owls and Barred Owls over a range of forest conditions

Passive acoustic monitoring using autonomous recording units (ARUs) is a fast-growing area of wildlife research especially for rare, cryptic species that vocalize. Northern Spotted Owl ( Strix occidentalis caurina ) populations have been monitored since the mid-1980s using mark–recapture methods. To evaluate an alternative survey method, we used ARUs to detect calls of Northern Spotted Owls and Barred Owls ( S. varia ), a congener that has expanded its range into the Pacific Northwest and threatens Northern Spotted Owl persistence. We set ARUs at 30 500-ha hexagons (150 ARU stations) with recent Northern Spotted Owl activity and high Barred Owl density within Northern Spotted Owl demographic study areas in Oregon and Washington, and set ARUs to record continuously each night from March to July, 2017. We reviewed spectrograms (visual representations of sound) and tagged target vocalizations to extract calls from ~160,000 hr of recordings. Even in a study area with low occupancy rates on historical territories (Washington’s Olympic Peninsula), the probability of detecting a Northern Spotted Owl when it was present in a hexagon exceeded 0.95 after 3 weeks of recording. Environmental noise, mainly from rain, wind, and streams, decreased detection probabilities for both species over all study areas. Using demographic information about known Northern Spotted Owls, we found that weekly detection probabilities of Northern Spotted Owls were higher when ARUs were closer to known nests and activity centers and when owls were paired, suggesting passive acoustic data alone could help locate Northern Spotted Owl pairs on the landscape. These results demonstrate that ARUs can effectively detect Northern Spotted Owls when they are present, even in a landscape with high Barred Owl density, thereby facilitating the use of passive, occupancy-based study designs to monitor Northern Spotted Owl populations.

Oregon, Washington↗

Social status, forest disturbance, and Barred Owls shape long-term trends in breeding dispersal distance of Northern Spotted Owls

Dispersal among breeding sites in territorial animals (i.e. breeding dispersal) is driven by numerous selection pressures, including competition and spatiotemporal variation in habitat quality. The scale and trend of dispersal movements over time may signal changing conditions within the population or on the landscape. We examined 2,158 breeding dispersal events from 694 male and 608 female individually marked Northern Spotted Owls ( Strix occidentalis caurina ) monitored over 28 yr on 7 study areas to assess the relative importance of individual (sex, experience), reproductive (annual productivity, mate availability), and environmental (forest alteration, presence of competitor) sources of variation in breeding dispersal distance. Median breeding dispersal distance was 3.17 km, with 99% of all breeding dispersal events <37 km. Mean annual dispersal distances increased by 2.43 km in Oregon and 9.40 km in Washington between 1990 and 2017, which coincided with increases in annual detections of nonnative Barred Owl ( S. varia ). Frequency of breeding dispersal events, both among and within individuals, also increased over time. Female owls moved farther than males (median of 3.26 and 3.10 km, respectively), and birds with less experience (territory tenure) moved farther than those with more experience. Owls that were single in the year prior to dispersal moved 13–31% farther than those paired prior to dispersal. The greatest environmental change occurring over the course of our study was the expansion of Barred Owl populations. Breeding dispersal distance was positively related to Barred Owls in the study area and disturbance within the originating territory. While it appears that social factors continue to be important drivers of breeding dispersal distance in Spotted Owls, increased competition from Barred Owls and habitat alteration have a contributing effect. Increased breeding dispersal distances should be of concern for conservation efforts and considered in population monitoring because changing dispersal behavior may lead to higher rates of mortality and/or emigration from historical study areas.

Oregon, Washington↗