Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Theunis Piersma

Publications and source records attributed to Theunis Piersma.

29 records · Page 2Linked to original sources

Hemispheric-scale wind selection facilitates bar-tailed godwit circum-migration of the Pacific

The annual 29 000 km long migration of the bar-tailed godwit, Limosa lapponica baueri, around the Pacific Ocean traverses what is arguably the most complex and seasonally structured atmospheric setting on Earth. Faced with marked variation in wind regimes and storm conditions across oceanic migration corridors, individuals must make critical decisions about when and where to fly during nonstop flights of a week's duration or longer. At a minimum, their decisions will affect wind profitability and thus reduce energetic costs of migration; in the extreme, poor decisions or unpredictable weather events will risk survival. We used satellite telemetry to track the annual migration of 24 bar-tailed godwits and analysed their flight performance relative to wind conditions during three major migration legs between nonbreeding grounds in New Zealand and breeding grounds in Alaska. Because flight altitudes of birds en route were unknown, we modelled flight efficiency at six geopotential heights across each migratory segment. Birds selected departure dates when atmospheric conditions conferred the greatest wind assistance both at departure and throughout their flights. This behaviour suggests that there exists a cognitive mechanism, heretofore unknown among migratory birds, that allows godwits to assess changes in weather conditions that are linked (i.e. teleconnected) across widely separated atmospheric regions. Godwits also showed adaptive flexibility in their response not only to cues related to seasonal changes in macrometeorology, such as spatial shifting of storm tracks and temporal periods of cyclogenesis, but also to cues associated with stochastic events, especially at departure sites. Godwits showed limits to their response behaviours, however, especially relative to rapidly developing stochastic events while en route. We found that flight efficiency depended significantly upon altitude and hypothesize that godwits exhibit further adaptive flexibility by varying flight altitude en route to optimize flight efficiency.

Animal Behaviour↗

Post-breeding migration of Dutch-breeding black-tailed godwits: timing, routes, use of stopovers, and nonbreeding destinations

Conservation of long-distance migratory shorebirds is complex because these species use habitats spread across continents and hemispheres, making identification of critical habitats and potential bottlenecks in the annual cycle especially difficult. The population of Black-tailed Godwits that breeds in Western Europe, Limosa limosa limosa , has declined precipitously over the past few decades. Despite significant efforts to identify the root causes of this decline, much remains unclear. To better understand the migratory timing, use of stopover and nonbreeding sites, and the potential impact of breeding success on these parameters, we attached 15 Argos satellite transmitters and 10 geolocation tracking devices to adult godwits nearing completion of incubation at breeding sites in southwest Friesland, The Netherlands during the spring of 2009. We successfully tracked 16 adult godwits for their entire southward migration and two others for part of it. Three migration patterns and four regions of use were apparent. Most godwits left their breeding sites and proceeded south directly to stopover sites in the Mediterranean — e.g. Spain, Portugal, and Morocco — before flying on to non-breeding sites in West Africa. Other individuals spent the entire nonbreeding season in the Mediterranean. A third pattern included a few individuals that flew nonstop from their Dutch breeding sites to nonbreeding sites in West Africa. Tracking data from this study will be immediately useful for conservation efforts focused on preserving the dispersed network of sites used by godwits during their southward migration.

Friesland↗

Ecological correlates of variable organ sizes and fat loads in the most northerly-wintering shorebirds

Shorebirds at northern latitudes during the nonbreeding season typically carry relatively large lipid stores and exhibit an up-regulation of lean tissues associated with digestion and thermogenesis. Intraspecific variation in these tissues across sites primarily reflects differences in environmental conditions. Rock (Calidris ptilocnemis (Coues, 1873)) and Purple (Calidris maritima (Brünnich, 1764)) sandpipers are closely related species having the most northerly nonbreeding distributions among shorebirds, living at latitudes up to 61°N in Cook Inlet, Alaska, and up to 71°N in northern Norway, respectively. Cook Inlet is the coldest known site used by nonbreeding shorebirds, and the region’s mudflats annually experience extensive coverage of foraging sites by sea and shore-fast ice. Accordingly, Rock Sandpipers increase their fat stores to nearly 20% of body mass during winter. In contrast, Purple Sandpipers exploit predictably ice-free rocky intertidal foraging sites and maintain low (<6.5%) fat stores. Rock Sandpipers increase the mass of lean tissues from fall to winter, including contour feathers, stomach, and liver components. They also have greater lean pectoralis and supracoracoideus muscle and liver and kidney tissues compared with Purple Sandpipers in winter. This demonstrates a combined emphasis on digestive processes and thermogenesis, whereas Purple Sandpipers primarily augment organs associated with digestive processes. The high winter fat loads and increased lean tissues of Rock Sandpipers in Cook Inlet reflect the region’s persistent cold and abundant but sporadically unavailable food resources.

Alaska↗

Identical metabolic rate and thermal conductance in Rock Sandpiper ( Calidris ptilocnemis ) subspecies with contrasting nonbreeding life histories

Closely related species or subspecies can exhibit metabolic differences that reflect site-specific environmental conditions. Whether such differences represent fixed traits or flexible adjustments to local conditions, however, is difficult to predict across taxa. The nominate race of Rock Sandpiper (Calidris ptilocnemis) exhibits the most northerly nonbreeding distribution of any shorebird in the North Pacific, being common during winter in cold, dark locations as far north as upper Cook Inlet, Alaska (61°N). By contrast, the tschuktschorum subspecies migrates to sites ranging from about 59°N to more benign locations as far south as ~37°N. These distributional extremes exert contrasting energetic demands, and we measured common metabolic parameters in the two subspecies held under identical laboratory conditions to determine whether differences in these parameters are reflected by their nonbreeding life histories. Basal metabolic rate and thermal conductance did not differ between subspecies, and the subspecies had a similar metabolic response to temperatures below their thermoneutral zone. Relatively low thermal conductance values may, however, reflect intrinsic metabolic adaptations to northerly latitudes. In the absence of differences in basic metabolic parameters, the two subspecies’ nonbreeding distributions will likely be more strongly influenced by adaptations to regional variation in ecological factors such as prey density, prey quality, and foraging habitat.

The Auk↗

Contrasting extreme long-distance migration patterns in bar-tailed godwits Limosa lapponica

Migrating birds make the longest non-stop endurance flights in the animal kingdom. Satellite technology is now providing direct evidence on the lengths and durations of these flights and associated staging episodes for individual birds. Using this technology, we compared the migration performance of two subspecies of bar-tailed godwit Limosa lapponica travelling between non-breeding grounds in New Zealand (subspecies baueri ) and northwest Australia (subspecies menzbieri ) and breeding grounds in Alaska and eastern Russia, respectively. Individuals of both subspecies made long, usually non-stop, flights from non-breeding grounds to coastal staging grounds in the Yellow Sea region of East Asia (average 10 060 &plusmn; SD 290 km for baueri and 5860 &plusmn; 240 km for menzbieri ). After an average stay of 41.2 &plusmn; 4.8 d, baueri flew over the North Pacific Ocean before heading northeast to the Alaskan breeding grounds (6770 &plusmn; 800 km). Menzbieri staged for 38.4 &plusmn; 2.5 d, and flew over land and sea northeast to high arctic Russia (4170 &plusmn; 370 km). The post-breeding journey for baueri involved several weeks of staging in southwest Alaska followed by non-stop flights across the Pacific Ocean to New Zealand (11 690 km in a complete track) or stopovers on islands in the southwestern Pacific en route to New Zealand and eastern Australia. By contrast, menzbieri returned to Australia via stopovers in the New Siberian Islands, Russia, and back at the Yellow Sea; birds travelled on average 4510 &plusmn; 360 km from Russia to the Yellow Sea, staged there for 40.8 &plusmn; 5.6 d, and then flew another 5680&ndash;7180 km to Australia (10 820 &plusmn; 300 km in total). Overall, the entire migration of the single baueri godwit with a fully completed return track totalled 29 280 km and involved 20 d of major migratory flight over a round-trip journey of 174 d. The entire migrations of menzbieri averaged 21 940 &plusmn; 570 km, including 14 d of major migratory flights out of 154 d total. Godwits of both populations exhibit extreme flight performance, and baueri makes the longest (southbound) and second-longest (northbound) non-stop migratory flights documented for any bird. Both subspecies essentially make single stops when moving between non-breeding and breeding sites in opposite hemispheres. This reinforces the critical importance of the intertidal habitats used by fuelling godwits in Australasia, the Yellow Sea, and Alaska.

Alaska↗

Functional ecology of saltglands in shorebirds: Flexible responses to variable environmental conditions

1. Birds of marine environments have specialized glands to excrete salt, the saltglands. Located on the skull between the eyes, the size of these organs is expected to reflect their demand, which will vary with water turnover rates as a function of environmental (heat load, salinity of prey and drinking water) and organismal (energy demand, physiological state) factors. On the basis of inter- and intraspecific comparisons of saltgland mass (msg) in 29 species of shorebird (suborder Charadrii) from saline, fresh and mixed water habitats, we assessed the relative roles of organism and environment in determining measured msg species. 2. The allometric exponent, scaling dry msg to shorebird total body mass (mb), was significantly higher for coastal marine species (0Æ88, N = 19) than for nonmarine species (0Æ43, N = 14). Within the marine species, those ingesting bivalves intact had significantly higher msg than species eating soft-bodied invertebrates, indicating that seawater contained within the shells added to the salt load. 3. In red knots (Calidris canutus), dry msg varied with monthly averaged ambient temperature in a U-shaped way, with the lowest mass at 12Æ5 C. This probably reflects increased energy demand for thermoregulation at low temperatures and elevated respiratory water loss at high temperatures. In fuelling bar-tailed godwits (Limosa lapponica), dry msg was positively correlated with intestine mass, an indicator of relative food intake rates. These findings suggest once more that saltgland masses vary within species (and presumably individuals) in relation to salt load, that is a function of energy turnover (thermoregulation and fuelling) and evaporative water needs. 4. Our results support the notion that msg is strongly influenced by habitat salinity, and also by factors influencing salt load and demand for osmotically free water including ambient temperature, prey type and energy intake rates. Saltglands are evidently highly flexible organs. The small size of saltglands when demands are low suggests that any time costs of adjustment are lower than the costs of maintaining a larger size in this small but essential piece of metabolic machinery.

Functional Ecology↗

Extreme endurance flights by landbirds crossing the Pacific Ocean: Ecological corridor rather than barrier?

Mountain ranges, deserts, ice fields and oceans generally act as barriers to the movement of land-dependent animals, often profoundly shaping migration routes. We used satellite telemetry to track the southward flights of bar-tailed godwits (Limosa lapponica baueri), shorebirds whose breeding and non-breeding areas are separated by the vast central Pacific Ocean. Seven females with surgically implanted transmitters flew non-stop 8117-11680km (10153??1043 s.d.) directly across the Pacific Ocean; two males with external transmitters flew non-stop along the same corridor for 7008-7390km. Flight duration ranged from 6.0 to 9.4 days (7.8??1.3 s.d.) for birds with implants and 5.0 to 6.6 days for birds with externally attached transmitters. These extraordinary non-stop flights establish new extremes for avian flight performance, have profound implications for understanding the physiological capabilities of vertebrates and how birds navigate, and challenge current physiological paradigms on topics such as sleep, dehydration and phenotypic flexibility. Predicted changes in climatic systems may affect survival rates if weather conditions at their departure hub or along the migration corridor should change. We propose that this transoceanic route may function as an ecological corridor rather than a barrier, providing a wind-assisted passage relatively free of pathogens and predators. ?? 2008 The Royal Society.

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sci↗

Shorebird avoidance of nearshore feeding and roosting areas at night correlates with presence of a nocturnal avian predator

We here report two anecdotes about avian interactions relevant to the interpretation of differences in shorebird habitat use between day and night . Several studies have reported that shorebirds avoid feeding and roosting along nearshore areas at night yet commonly use these sites during daytime. This suggests that nighttime avoidance of nearshore places is a response to increased danger of predation. When mist-netting during autumn 2005 on nearshore intertidal habitats along South Spit, Egegik Bay (Alaska Peninsula), Alaska, we discovered that shorebirds that occurred there in large numbers during daytime low tides and roosted there during daytime high tides (especially Dunlin Calidris alpina, Rock Sandpipers Calidris ptilocnemis, Black-bellied Plover Pluvialis squatarola, and Surfbirds Aphriza virgata), were absent at night . Their avoidance of the area correlated with Short-eared Owls Asio flammeus concurrently hunting over the beach and adjacent intertidal habitats. Spotlighting over nearby expansive intertidal mudflats confirmed that the same suite of species continued to forage or roost nearby at night. To bring the story full circle, the morning following one mist-netting effort we found a Short-eared Owl on the beach that had been killed earlier by a Gyrfalcon Falco rusticolus. In the owl&rsquo;s stomach were remains of a freshly devoured Dunlin.

Wader Study Group Bulletin↗

The conservation and population status of the world's waders at the turn of the millennium

Using information from many sources, but especially data collated for the third edition of Wetlands International’s Waterbird Population Estimates, we review the status of the world’s waders in the late 1990s. There are widespread declines in most regions and biotopes caused principally by loss and degradation of wetland (and other) habitats. On different flyways, between 33%and 68% of populations are in decline, compared with only 0% to 29% increasing. Non-migratory, island species have especially poor status, with about half of all island waders being globally threatened with extinction. Of particular conservation concern is the declining environmental status of several key staging areas,which provide energetic ‘spring-boards’ for long-distance migrants. The degradation of these areas compromises the status of many migrant waders. The rapid collapse of populations, forced below threshold levels, has been predicted theoretically, and now appears to be occurring in a number of rapidly declining populations. Conservation responses must urgently address causes of wetland loss and degradation, as well as enhancing monitoring and research so as better to inform appropriate conservation policies. National and international strategies and conservation instruments have scope to help, but need to be much more strategic in their implementation so as to address root causes.

Conference Paper↗

Crossing the ultimate ecological barrier: Evidence for an 11,000-km-long non-stop flight from Alaska to New Zealand and Eastern Australia by Bar-tailed Godwits

Populations of the Bar-tailed Godwit ( Limosa lapponica ; Scolopacidae) embark on some of the longest migrations known among birds. The baueri race breeds in western Alaska and spends the nonbreeding season a hemisphere away in New Zealand and eastern Australia; the menzbieri race breeds in Siberia and migrates to western and northern Australia. Although the Siberian birds are known to follow the coast of Asia during both migrations, the southern pathway followed by the Alaska breeders has remained unknown. Two questions have particular ecological importance: (1) do Alaska godwits migrate directly across the Pacific, a distance of 11 000 km? and (2) are they capable of doing this in a single flight without stopping to rest or refuel? We explored six lines of evidence to answer these questions. The distribution of resightings of marked birds of the baueri and menzbieri races was significantly different between northward and southward flights with virtually no marked baueri resighted along the Asian mainland during southward migration. The timing of southward migration of the two races further indicates the absence of a coastal Asia route by baueri with peak passage of godwits in general occurring there a month prior to the departure of most birds from Alaska. The use of a direct route across the Pacific is also supported by significantly more records of godwits reported from within a direct migration corridor than elsewhere in Oceania, and during the September to November period than at other times of the year. The annual but rare occurrence of Hudsonian Godwits ( L. haemastica ) in New Zealand and the absence of their records along the Asian mainland also support a direct flight and are best explained by Hudsonian Godwits accompanying Bar-tailed Godwits from known communal staging areas in Alaska. Flight simulation models, extreme fat loads, and the apparent evolution of a wind-selected migration from Alaska further support a direct, nonstop flight.

The Condor↗

Guts don't fly: Small digestive organs in obese Bar-tailed Godwits

We documented fat loads and abdominal organ sizes of Bar-tailed Godwits (Limosa lapponica baueri ) that died after colliding against a radar dome on the Alaska Peninsula, most likely just after takeoff on a trans-Pacific flight of 11,000 km, and of birds of the same subspecies just before northward departure from New Zealand. We compared these data with data on body composition of godwits of the smaller lapponica subspecies obtained during a northward stopover in The Netherlands. As a consequence of high amounts of subcutaneous and intraperitoneal fat, and very small fat-free mass, Bar-tailed Godwits from Alaska had relative fat loads that are among the highest ever recorded in birds (ca. 55% of fresh body mass). Compared with northbound godwits from New Zealand, the Alaskan birds had very small gizzards, livers, kidneys, and guts. This suggests that upon departure, long-distance migrants dispense with parts of their "metabolic machinery" that are not directly necessary during flight, and rebuild these organs upon arrival at the migratory destination.

The Auk↗