Geology Reports⌕ Search

Geology topics

S. M. Haig

Publications and source records attributed to S. M. Haig.

26 records · Page 2Linked to original sources

Residency and movement patterns of wintering dunlin in the Willamette Valley of Oregon

In the winters of 1998–1999 and 1999–2000, we tracked 67 radio-marked Dunlin ( Calidris alpina ) throughout the complex agricultural landscape of the Willamette Valley of Oregon. Individual birds were tracked across 8-week sampling periods and indicated a high degree of regional fidelity throughout the three winter sampling periods. Birds exhibited varied degrees of fidelity to specific wetland sites and were detected at an average of nine different sites. Distances traveled within the region were extensive and greatest during late winter. Females ranged farther from capture sites than males, and movement from capture sites for all birds was greatest during late winter. Mean home-range size (95% minimum convex polygons) of birds was 258.2 ± 44.8 km 2 (SE) and was greatest during late winter. Diurnal roosts were identified as centers of activities and daily movements were most pronounced during crepuscular periods. These data represent the most extensive documentation of winter movements for a shorebird at an inland site. Findings indicate Dunlin were winter residents, and extensive local movements suggest a high degree of functional connectivity of habitats.

Oregon↗

Space use, migratory connectivity, and population segregation among Willets breeding in the western Great Basin

Western Willets ( Catoptrophorus semipalmatus inornatus ) were banded (n = 146 breeding adults and chicks) and radio-marked (n = 68 adults) at three western Great Basin wetland complexes to determine inter- and intraseasonal space use and movement patterns (primarily in 1998 and 1999). Birds were then tracked to overwintering sites where migratory connectivity and local movements were documented. Willets arrived synchronously at breeding sites during mid-April and spent less than 12 weeks in the Great Basin. There were no movements to other sites in the Great Basin during the breeding or postbreeding season. However, most breeding birds moved locally on a daily basis from upland nest sites to wetland foraging sites. The mean distance breeding birds were detected from nests did not differ between sexes or between members of a pair, although these distances were greater among postbreeding than breeding birds. Home-range estimates did not differ significantly between paired males and females during breeding or postbreeding. However, female home ranges were larger following breeding than during breeding. Shortly after chicks fledged, adult Willets left the Great Basin for locations primarily at coastal and estuarine sites in the San Francisco Bay area. Limited data revealed little among-site movements once Willets arrived at the coast, and birds appeared to be site faithful in subsequent winters. Winter sites of western Great Basin Willets differed from those used by birds from other areas in the subspecies' range, suggesting another subspecies or distinct population segment may exist. This study illustrates the importance of understanding movements and space use throughout the annual cycle in conservation planning.

California, Oregon↗

Estimates of shorebird populations in North America

Estimates are presented for the population sizes of 53 species of Nearctic shorebirds occurring regularly in North America, plus four species that breed occasionally. Population estimates range from a few tens to several millions. Overall, population estimates most commonly fall in the range of hundreds of thousands, particularly the low hundreds of thousands; estimated population sizes for large shorebird species currently all fall below 500 000. Population size is inversely related to size (mass) of the species, with a statistically significant negative regression between log(population size) and log(mass). Two outlying groups are evident on the regression graph: one, with populations lower than predicted, includes species considered to be either “at risk” or particularly hard to count, and a second, with populations higher than predicted, includes two species that are hunted. Shorebird population sizes were derived from data obtained by a variety of methods from breeding, migration, and wintering areas, and formal assessments of accuracy of counts or estimates are rarely available. Accurate estimates exist only for a few species that have been the subject of detailed investigation, and the likely accuracy of most estimates is considered poor or low. Population estimates are an integral part of conservation plans being developed for shorebirds in the United States and Canada and may be used to identify areas of key international and regional importance.

Occasional Paper of the Canadian Wildlife Service↗

Population estimates of Nearctic shorebirds

Estimates are presented for the population sizes of 53 species of Nearctic shorebirds occurring regularly in North America, plus four species that breed occasionally. Shorebird population sizes were derived from data obtained by a variety of methods from breeding, migration and wintering areas, and formal assessments of accuracy of counts or estimates are rarely available. Accurate estimates exist only for a few species that have been the subject of detailed investigation, and the likely accuracy of most estimates is considered poor or low. Population estimates range from a few tens to several millions. Overall, population estimates most commonly fell in the range of hundreds of thousands, particularly the low hundreds of thousands; estimated population sizes for large shorebird species currently all fall below 500,000. Population size was inversely related to size (mass) of the species, with a statistically significant negative regression between log (population size) and log (mass). Two outlying groups were evident on the regression graph: one, with populations lower than predicted, included species considered either to be "at risk" or particularly hard to count, and a second, with populations higher than predicted, included two species that are hunted. Population estimates are an integral part of conservation plans being developed for shorebirds in the United States and Canada, and may be used to identify areas of key international and regional importance.

Waterbirds↗

The scientific bases for preservation of the Mariana crow

The Panel recently released the report and recommendations resulting from its work over the last six months. Although primarily focused on the Mariana Crow, the report highlights that this is a matter potentially far more serious than the preservation of the crow on Guam and Rota. The report includes major sections dealing with the need to intensify research and control activities on the Brown Tree Snake both on Guam and in all appropriate areas to which the snake could spread if uncontained and on the population biology and behavior of the Mariana Crow on Guam and Rota.

Book↗

Avian behavior and mortality at power lines in coastal South Carolina

We compared avian behavior and mortality associated with two 115-kV transmission lines on the central South Carolina coast during 3,392 hours of observation from May 1991 through May 1994. One line was marked with 30-cm-diameter yellow aviation markers. The second line was unmarked, but was similar in most other aspects. We conducted ground searches (n = 445) beneath each line year-round to document avian mortality due to power-line collisions. At marked lines, birds that approached at line height changed behavior more at unmarked lines (P< 0.001), and fewer crossed between static and conductor wires. Collision rate was 53% lower at marked than unmarked lines. Among collisions at both sites, 82% of birds collided with static wires. Based on observed collisions and carcass recoveries, wading birds particularly appeared to be at risk. We concluded that aviation markers were effective at increasing line visibility and reducing collisions and recommend marking static wires of power lines in potentially sensitive areas.

Wildlife Society Bulletin↗