Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Rafael A. Dias

Publications and source records attributed to Rafael A. Dias.

2 recordsLinked to original sources

Trends and population estimate of the threatened Buff-breasted Sandpiper Calidris subruficollis wintering in coastal grasslands of southern Brazil

Information about population sizes, trends, and habitat use is key for species conservation and management. The Buff-breasted Sandpiper Calidris subruficollis (BBSA) is a long-distance migratory shorebird that breeds in the Arctic and migrates to south-eastern South America, wintering in the grasslands of southern Brazil, Uruguay, and Argentina. Most studies of Nearctic migratory species occur in the Northern Hemisphere, but monitoring these species at non-breeding areas is crucial for conservation during this phase of the annual cycle. Our first objective was to estimate trends of BBSA at four key areas in southern Brazil during the non-breeding season. We surveyed for BBSA and measured vegetation height in most years from 2008/09 to 2019/20. We used hierarchical distance sampling models in which BBSA abundance and density were modelled as a function of vegetation height and corrected for detectability. Next, we used on-the-ground surveys combined with satellite imagery and habitat classification models to estimate BBSA population size in 2019/20 at two major non-breeding areas. We found that abundance and density were negatively affected by increasing vegetation height. Abundance fluctuated five- to eight-fold over the study period, with peaks in the middle of the study (2014/15). We estimated the BBSA wintering population size as 1,201 (95% credible interval [CI]: 637–1,946) birds in Torotama Island and 2,232 (95% CI: 1,199–3,584) in Lagoa do Peixe National Park during the 2019/20 austral summer. Although no pronounced trend was detected, BBSA abundance fluctuated greatly from year to year. Our results demonstrate that only two of the four key areas hold high densities of BBSA and highlight the positive effect of short grass on BBSA numbers. Short-grass coastal habitats used by BBSA are strongly influenced by livestock grazing and climate, and are expected to shrink in size with future development and climatic changes.

Bird Conservation International↗

Conservation status of the buff-breasted sandpiper: Historic and contemporary distribution and abundance in south America

We present historic and contemporary information on the distribution and abundance of Buff-breasted Sandpipers ( Tryngites subruficollis ) in South America. Historic information was collated from the literature, area ornithologists, and museums, whereas contemporary data were derived from surveys conducted throughout the main wintering range in Argentina, Uruguay, and Brazil during the austral summers of 1999 and 2001. Variable circular plot sampling was used to estimate population densities. During 1999, the highest concentration of Buff-breasted Sandpipers in Argentina was in southern Bahía Samborombón (General Lavalle District) and areas north of Mar Chiquita coastal lagoon. During 2001, the highest concentrations in Brazil were at Ilha da Torotama and Lagoa do Peixe National Park. During 1999 and 2001, the highest concentrations of Buff-breasted Sandpipers in Uruguay were found along three lagoons (Laguna de Rocha, Laguna de Castillos, and Laguna Garzón) bordering the Atlantic Ocean. Population densities (birds/ha) of Buff-breasted Sandpipers were 0.11 (95% C.I. = 0.04–0.31) in Argentina, 1.62 (0.67–3.93) in Brazil, and 1.08 (0.37–3.18) in Uruguay. High turnover rates at survey sites, due to the formation of large, mobile flocks, contributed to moderately large confidence intervals around our population density estimates. Nevertheless, compared with historic accounts of Buff-breasted Sandpipers, our survey data indicate the population size of this species has declined substantially since the late 1800s and contemporary information suggests the species has continued to decline during the past three decades. Buff-breasted Sandpipers were found almost exclusively in pasturelands and appear to depend heavily upon intensive grazing by livestock, which maintain suitable short grass conditions. We discuss the need for protection of critical areas and proper range management to ensure appropriate habitat remains available for the species, and provide suggestions for future research needs.

The Wilson Bulletin↗