Geology Reports⌕ Search

Geology topics

R.M. Suryan

Publications and source records attributed to R.M. Suryan.

10 recordsLinked to original sources

Stable isotope analysis and satellite tracking reveal interspecific resource partitioning of nonbreeding albatrosses off Alaska

Albatrosses (Diomedeidae) are the most threatened family of birds globally. The three North Pacific species (Phoebastria Reichenbach, 1853) are listed as either endangered or vulnerable, with the population of Short-tailed Albatross (Phoebastria albatrus (Pallas, 1769)) less than 1% of its historical size. All North Pacific albatross species do not currently breed sympatrically, yet they do co-occur at-sea during the nonbreeding season. We incorporated stable isotope analysis with the first simultaneous satellite-tracking study of all three North Pacific albatross species while sympatric on summer (nonbreeding season) foraging grounds off Alaska. Carbon isotope ratios and tracking data identify differences in primary foraging domains of continental shelf and slope waters for Short-tailed Albatrosses and Black-footed Albatrosses (Phoebastria nigripes (Audubon, 1839)) versus oceanic waters for Laysan Albatrosses (Phoebastria immutabilis (Roths-child, 1893)). Short-tailed and Black-footed albatrosses also fed at higher trophic levels than Laysan Albatrosses. The relative trophic position of Black-footed and Laysan albatrosses, however, appears to differ between nonbreeding and breeding seasons. Spatial segregation also occurred at a broader geographic scale, with Short-tailed Albatrosses ranging more north into the Bering Sea than Black-footed Albatrosses, which ranged more to the southeast, and Laysan Albatrosses more to the southwest. Differences in carbon isotope ratios among North Pacific albatross species during the nonbreeding season likely reflect the relative proportion of neritic (more carbon enriched) versus oceanic (carbon depleted) derived nutrients, and possible differential use of fishery discards, rather than latitudinal differences in distribution.

Canadian Journal of Zoology↗

Post-breeding season distribution of black-footed and Laysan albatrosses satellite-tagged in Alaska: Inter-specific differences in spatial overlap with North Pacific fisheries

We integrated satellite-tracking data from black-footed albatrosses (Phoebastria nigripes; n = 7) and Laysan albatrosses captured in Alaska (Phoebastria immutabilis; n = 18) with data on fishing effort and distribution from commercial fisheries in the North Pacific in order to assess potential risk from bycatch. Albatrosses were satellite-tagged at-sea in the Central Aleutian Islands, Alaska, and tracked during the post-breeding season, July-October 2005 and 2006. In Alaskan waters, fishing effort occurred almost exclusively within continental shelf and slope waters. Potential fishery interaction for black-footed albatrosses, which most often frequented shelf-slope waters, was greatest with sablefish (Anoplopoma fimbria) longline and pot fisheries and with the Pacific halibut (Hippoglossus stenolepsis) longline fishery. In contrast, Laysan albatrosses spent as much time over oceanic waters beyond the continental shelf and slope, thereby overlapping less with fisheries in Alaska than black-footed albatrosses. Regionally, Laysan albatrosses had the greatest potential fishery interaction with the Atka mackerel (Pleurogrammus monopterygius) trawl fishery in the Western Aleutian Islands and the sablefish pot fishery in the Central Aleutian Islands. Black-footed albatrosses ranged further beyond Alaskan waters than Laysan albatrosses, overlapping west coast Canada fisheries and pelagic longline fisheries in the subarctic transition domain; Laysan albatrosses remained north of these pelagic fisheries. Due to inter-specific differences in oceanic distribution and habitat use, the overlap of fisheries with the post-breeding distribution of black-footed albatrosses is greater than that for Laysan albatrosses, highlighting inter-specific differences in potential vulnerability to bycatch and risk of population-level impacts from fisheries. ?? 2008 Elsevier Ltd.

Biological Conservation↗

Wind, waves, and wing loading: Morphological specialization may limit range expansion of endangered albatrosses

Among the varied adaptations for avian flight, the morphological traits allowing large-bodied albatrosses to capitalize on wind and wave energy for efficient long-distance flight are unparalleled. Consequently, the biogeographic distribution of most albatrosses is limited to the windiest oceanic regions on earth; however, exceptions exist. Species breeding in the North and Central Pacific Ocean (Phoebastria spp.) inhabit regions of lower wind speed and wave height than southern hemisphere genera, and have large intrageneric variation in body size and aerodynamic performance. Here, we test the hypothesis that regional wind and wave regimes explain observed differences in Phoebastria albatross morphology and we compare their aerodynamic performance to representatives from the other three genera of this globally distributed avian family. In the North and Central Pacific, two species (short-tailed P. albatrus and waved P. irrorata) are markedly larger, yet have the smallest breeding ranges near highly productive coastal upwelling systems. Short-tailed albatrosses, however, have 60% higher wing loading (weight per area of lift) compared to waved albatrosses. Indeed, calculated aerodynamic performance of waved albatrosses, the only tropical albatross species, is more similar to those of their smaller congeners (black-footed P. nigripes and Laysan P. immutabilis), which have relatively low wing loading and much larger foraging ranges that include central oceanic gyres of relatively low productivity. Globally, the aerodynamic performance of short-tailed and waved albatrosses are most anomalous for their body sizes, yet consistent with wind regimes within their breeding season foraging ranges. Our results are the first to integrate global wind and wave patterns with albatross aerodynamics, thereby identifying morphological specialization that may explain limited breeding ranges of two endangered albatross species. These results are further relevant to understanding past and potentially predicting future distributional limits of albatrosses globally, particularly with respect to climate change effects on basin-scale and regional wind fields.

PLoS ONE↗

Foraging destinations and marine habitat use of short-tailed albatrosses: A multi-scale approach using first-passage time analysis

We used satellite telemetry, remotely sensed data (bathymetry, chlorophyll a (chl a), sea-surface temperature (SST), wind speed) and first-passage time (FPT) analysis to determine the distribution, movement patterns, and habitat associations of short-tailed albatrosses (Phoebastria albatrus) during the non-breeding season, 2002 and 2003. Satellite transmitters were deployed on birds immediately prior to their departure from a breeding colony at Torishima, Japan (n = 11), or at-sea in the Aleutian Islands (n = 3). Tracking durations ranged from 51 to 138 days for a total of 6709 locations after filtering (131 - 808 per bird). FPT (time required to transit a circle of given radius) revealed the location and spatial scale of area-restricted search (ARS) patterns along flight paths. On average, ARS occurred within 70 km radii. Consequently, the fit of the habitat use models increased at spatial scales beyond a 40 km FPT radius (R2 = 0.31) and stabilized for scales of 70 km and larger (R2=0.40- 0.51). At all scales, wind speed, depth or depth gradient, and chl a or chl a gradient had a significant effect on FPT (i.e., residence time). FPT increased within regions of higher gradients of depth and chl a. In contrast, FPT decreased within regions of greater depth and wind speed, with a significant interaction of wind speed and depth at some scales. Sea-surface temperature or its interactions were only significant at large spatial scales (???160 km FPT radius). Albatrosses engaged in ARS activities primarily over the shelf break and slope, including Kuroshio and Oyashio regions off the western subarctic gyre. Occasionally, birds transited the northern boundary of the Kuroshio Extension while in-route to the Aleutian Islands and Bering Sea, but overall spent little time in the western gyre. In the Aleutian Islands, ARS occurred within straits, particularly along the central and western part of the archipelago. In the Bering Sea, ARS occurred along the northern continental shelf break, the Kamchatka Current region, and east of the Commander Islands. Non-breeding short-tailed albatross concentrate foraging in oceanic areas characterized by gradients in topography and water column productivity. This study provides an understanding of the foraging ecology for a highly migratory, imperiled seabird, and confirms the importance of shelf break and slope regions as hot spots for a variety of top marine predators in the North Pacific.

Deep-Sea Research Part II: Topical Studies in Ocea↗

Site-specific effects on productivity of an upper trophic-level marine predator: Bottom-up, top-down, and mismatch effects on reproduction in a colonial seabird

We investigated the relative roles of bottom-up and top-down factors in limiting productivity of an upper trophic level marine predator. Our primary working hypothesis was that the reproductive success of black-legged kittiwakes (Rissa tridactyla) a piscivorous, colonial-nesting seabird, was most limited by the abundance, distribution, and species composition of surface-schooling forage fishes. A secondary working hypothesis was that reproductive loss to kittiwake nest predators was greatest during years of reduced prey availability. We report on a broad-scale, integrated study of kittiwakes and their prey in Prince William Sound, Alaska. Our study spanned five breeding seasons (1995-1999) and focused on three colonies that differed in size (ranging from ca. 220 to ca. 7000 breeding pairs) and proximity to each other (50-135 km apart). Kittiwakes in PWS encountered a variety of aquatic habitats, creating a complex foraging environment for breeding birds. We measured kittiwake reproductive success and foraging activities, while simultaneously measuring the abundance of surface schooling forage fishes throughout the foraging range of breeding kittiwakes. The abundance of primary prey species for kittiwakes (Pacific herring Clupea pallasi, Pacific sand lance Ammodytes hexapterus, and capelin Mallotus villosus) varied both annually and regionally, with no one region consistently having the greatest abundance of prey. Likewise, kittiwake reproductive success varied considerably among colonies and years. We found that bottom-up, top-down, timing mismatch, and colony-specific effects were all important to kittiwake productivity. Although bottom-up effects appeared to be strongest, they were not evident in some cases until other effects, such as geographic location (proximity of colony to prey concentrations) and top-down predation, were considered. Important bottom-up effects on kittiwake reproductive success were not only total prey abundance and distribution, but also species, age composition, and chronology of prey occurrence (match/mismatch of timing with critical brood-rearing periods); these effects varied by colony. Top-down effects of predation on kittiwake nest contents (independent of prey abundance) confounded seabird-forage fish relationships. Ultimately, when confounding factors were minimized, non-linear asymptotic relationships were identified between kittiwakes and their prey, with an asymptotic threshold of fish school surface area density of ca. 5 m2/km2, beyond which top-down, physiological, or phylogenetic constraints likely restrict further reproductive output. The integrated approach of our investigations provided a more thorough understanding of the mechanisms underlying predator-prey relationships in the complex marine environment. However, such mechanistic theories can only be tested and refined through long-term research and monitoring of much greater duration than the 5-year study reported herein. ?? 2006 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Progress in Oceanography↗

Increased energy expenditure by a seabird in response to higher food abundance

Variability in forage fish abundance strongly affects seabird behavior and reproductive success, although details of this relationship are unclear. During 1997 and 1998, we measured (1) daily energy expenditure (DEE) of 80 parent black-legged kittiwakes Rissa tridactyla at 2 colonies in Prince William Sound, Alaska (North Icy Bay and Shoup Bay), (2) abundance of surface-schooling forage fishes within the foraging range of each colony, and (3) diet composition, energy delivery rates to nestlings, and reproductive success of kittiwakes at these same colonies. Female DEE was highest at North Icy Bay in 1998, while male DEE did not differ by colony year. Abundances of Pacific herring Clupea pallasi and sand lance Ammodytes hexapterus were highest near North Icy Bay in 1998 and nearly egual in density, although Age 1+ herring comprised the majority of the diet there. Energy delivery rates to nestlings, nestling growth rates, and productivity were also highest at North Icy Bay in 1998. We suggest that female kittiwakes responded to the increased abundance of Age 1+ herring near North Icy Bay in 1998 by increasing their DEE, which in turn positively affected reproductive success. Given that adult kittiwakes have been shown to suffer decreased survival as a response to increased energy expenditure during brood rearing, the positive correlation we observed between increased abundance of a high quality food source, parental effort, and productivity is consistent with maximizing lifetime reproductive success. The lack of a response in male DEE suggests that brood-rearing roles in kittiwakes differ between genders. ?? Inter-Research 2006.

Marine Ecology Progress Series↗

Redistribution and growth of the Caspian Tern population in the Pacific Coast region of North America, 1981-2000

We examined nesting distribution and demography of the Pacific Coast population of Caspian Terns ( Sterna caspia ) using breeding records and band recoveries spanning two decades since the first population assessment. Since 1980, population size has more than doubled to about 12 900 pairs, yet the proportion of the population nesting at inland (18%) versus coastal sites (82%) has remained constant. Although the breeding range of the Pacific Coast population has expanded northward into Alaska and farther south in Mexico, there was no net latitudinal shift in the distribution of breeding pairs or new colonies. The distribution of breeding birds among areas changed dramatically, however, with 69% of breeding terns now nesting in Oregon (primarily in the Columbia River estuary) versus 4% during the late 1970s. During the past 20 years, there has continued to be a greater proportion of Caspian Terns breeding at anthropogenic sites compared to natural sites. Estimated annual survival rates for hatch-year and after-third-year birds during 1981-1998 were greater than during 1955-1980, consistent with the higher rate of population increase in recent decades. Fecundity required to maintain a stable population ( λ = 1 ) was estimated at 0.32–0.74 fledglings pair −1 , depending on band recovery probabilities for sub-adults. Caspian Terns readily moved among breeding sites and rapidly colonized new areas; however, a greater concentration of breeding Caspian Terns among fewer colonies in response to anthropogenic factors is an important conservation concern for this species.

Condor↗

Variation in energy expenditure among black-legged kittiwakes: Effects of activity-specific metabolic rates and activity budgets

We sought to determine the effect of variation in time-activity budgets (TABs) and foraging behavior on energy expenditure rates of parent black-legged kittiwakes (Rissa tridactyla). We quantified TABs using direct observations of radio-tagged adults and simultaneously measured field metabolic rates (FMR) of these same individuals (n = 20) using the doubly labeled water technique. Estimated metabolic rates of kittiwakes attending their brood at the nest or loafing near the colony were similar (ca. 1.3 x basal metabolic rate [BMR]), although loafing during foraging trips was more costly (2.9 x BMR). Metabolic rates during commuting flight (7.3 x BMR) and prey-searching flight (6.2 x BMR) were similar, while metabolic rates during plunge diving were much higher (ca. 47 x BMR). The proportion of the measurement interval spent foraging had a positive effect on FMR (R2 = 0.68), while the combined proportion of time engaged in nest attendance and loafing near the colony had a negative effect on FMR (R2 = 0.72). Thus, more than two-thirds of the variation in kittiwake FMR could be explained by the allocation of time among various activities. The high energetic cost of plunge diving relative to straight flight and searching flight suggests that kittiwakes can optimize their foraging strategy under conditions of low food availability by commuting long distances to feed in areas where gross foraging efficiency is high.

Physiological and Biochemical Zoology↗

Assessing chick growth from a single visit to a seabird colony

We tested an approach to the collection of seabird chick growth data that utilizes a one-time sampling of chick measurements obtained during a single visit to a seabird colony. We assessed the development of Black-legged Kittiwake Rissa tridactyla chicks from a sample of measurements made on a single day during six years and compared these results to linear growth rates (g/day), determined from repeated measurements of the same chicks. We used two one-time sampling methods to obtain indices of chick-condition, 1) overall body-size (wing, head-plus-bill, tarsus) vs. mass, and 2) wing vs. mass; both were consistent with repeated measurements in identifying annual variations in chick growth. Thus, we suggest that chick-condition indices obtained from measurements collected on a single visit to a seabird colony are a useful tool for monitoring chick growth, especially at colonies where multiple visits and/or repeated measurements of individual chicks are impractical.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Evaluation of radio-tracking and strip transect methods for determining foraging ranges of Black-Legged Kittiwakes

We compared strip transect and radio-tracking methods of determining foraging range of Black-legged Kittiwakes ( Rissa tridactyla ). The mean distance birds were observed from their colony determined by radio-tracking was significantly greater than the mean value calculated from strip transects. We determined that this difference was due to two sources of bias: (1) as distance from the colony increased, the area of available habitat also increased resulting in decreasing bird densities (bird spreading). Consequently, the probability of detecting birds during transect surveys also would decrease as distance from the colony increased, and (2) the maximum distance birds were observed from the colony during radio-tracking exceeded the extent of the strip transect survey. We compared the observed number of birds seen on the strip transect survey to the predictions of a model of the decreasing probability of detection due to bird spreading. Strip transect data were significantly different from modeled data; however, the field data were consistently equal to or below the model predictions, indicating a general conformity to the concept of declining detection at increasing distance. We conclude that radio-tracking data gave a more representative indication of foraging distances than did strip transect sampling. Previous studies of seabirds that have used strip transect sampling without accounting for bird spreading or the effects of study-area limitations probably underestimated foraging range.

The Condor↗