Geology Reports⌕ Search

Geology topics

R. Michael Anthony

Publications and source records attributed to R. Michael Anthony.

17 recordsLinked to original sources

Predators of Dusky Canada Goose goslings and the effect of transmitters on gosling survival

The population of Dusky Canada Geese (Branta canadensis occidentalis) has been in long-term decline, likely due to reduced breeding productivity. To identify causes of mortality, we monitored goslings marked with radio transmitters on the western Copper River Delta, Alaska, from 1997 to 1999. Almost all gosling mortality (96%; 81 of 84) was due to predation, with mink (Mustela vison) and Bald Eagles (Haliaeetus leucocephalus) the most important predators. Bald Eagles are also major nest predators and, thus, appear to play a key role in limiting the breeding productivity of Dusky Canada Geese. Daily survival rate for goslings to 28 d of age was lower (0.011; 95% CI 0.002-0.024) for those with transmitters than for those without, but did not differ for older goslings (29-45 d). Although finer resolution in the timing of the transmitter effect within the first 28 d was not possible, we found that, by limiting our sample to goslings that survived until after 2-3 d posthatching, support for a transmitter effect was much reduced. Younger, smaller birds are inherently more vulnerable than older birds to transmitter effects. In addition, the process of radio-marking may have delayed the departure of goslings from nests and increased their risk of mortality shortly after hatching. Although radio transmitters may often be the only practical means for determining causes of mortality for young waterfowl, we suggest caution in using transmitters because of their potential negative effects, particularly during the first few days after hatching. ?? 2008 Association of Field Ornithologists.

Journal of Field Ornithology↗

Optimizing nest survival and female survival: Consequences of nest site selection for Canada Geese

We examined the relationship between attributes of nest sites used by Canada Geese ( Branta canadensis ) in the Copper River Delta, Alaska, and patterns in nest and female survival. We aimed to determine whether nest site attributes related to nest and female survival differed and whether nest site attributes related to nest survival changed within and among years. Nest site attributes that we examined included vegetation at and surrounding the nest, as well as associations with other nesting birds. Optimal nest site characteristics were different depending on whether nest survival or female survival was examined. Prior to 25 May, the odds of daily survival for nests in tall shrubs and on islands were 2.92 and 2.26 times greater, respectively, than for nests in short shrub sites. Bald Eagles ( Halieaeetus leucocephalus ) are the major predator during the early breeding season and their behavior was likely important in determining this pattern. After 25 May, when eagle predation is limited due to the availability of alternative prey, no differences in nest survival among the nest site types were found. In addition, nest survival was positively related to the density of other Canada Goose nests near the nest site. Although the number of detected mortalities for females was relatively low, a clear pattern was found, with mortality three times more likely at nest sites dominated by high shrub density within 50 m than at open sites dominated by low shrub density. The negative relationship of nest concealment and adult survival is consistent with that found in other studies of ground-nesting birds. Physical barriers that limited access to nest sites by predators and sites that allowed for early detection of predators were important characteristics of nest site quality for Canada Geese and nest site quality shifted within seasons, likely as a result of shifting predator-prey interactions.

Condor↗

Nest survival in dusky Canada geese ( Branta canadensis occidentalis ): Use of discrete-time models

The Dusky Canada Goose ( Branta canadensis occidentalis ) population that breeds in the Copper River Delta, Alaska, has declined substantially since the late 1970s. Persistent low numbers have been attributed to low productivity in recent years. We examined patterns in survival rates of 1,852 nests to better understand ecological processes that influenced productivity during 1997-2000. We compared 10 nonparametric models of daily survival rate of nests (DSR) that included variation among years, calendar dates, nest initiation dates, and nest ages with equivalent models based on parametric functions. The unequivocal best model included patterns of DSR that varied among discrete periods of years, calendar dates, and nest ages. Generally, DSR was low early in the nesting season and higher midseason. Across years, patterns in DSR were most variable early and late in the nesting season. Daily survival rates of nests declined between the first and second week after initiation, increased until the fourth week, and then declined during the last week before hatch. Nest survival probability estimates ranged from 0.07 to 0.71 across years and nest initiation dates. Mean rates of nest survival ranged between 0.21 and 0.31 each year. We suggest (1) considering models that do not limit estimates of daily nest survival to parametric forms; (2) placing greater emphasis on sample size when nests are rare, to obtain accurate estimates of nest survival; and (3) developing new techniques to estimate the number of nests initiated.

The Auk↗

Renesting by dusky Canada geese on the Copper River Delta, Alaska

The population of dusky Canada geese ( Branta canadensis occidentalis ; hereafter duskies) breeding on the Copper River Delta (CRD), Alaska, USA, has been in long-term decline, largely as a result of reduced productivity. Estimates of renesting rates by duskies may be useful for adjusting estimates of the size of the breeding population derived from aerial surveys and for understanding population dynamics. We used a marked population of dusky females to obtain estimates of renesting propensity and renesting interval on the CRD, 1999–2000. Continuation nests, replacement nests initiated without a break in the laying sequence, resulted only after first nests were destroyed in the laying stage with ≤4 eggs laid. Renesting propensity declined with nest age from 72% in mid-laying to 30% in early incubation. Between first nests and renests, mean interval was 11.9 ± 0.6 days, mean distance was 74.5 m (range 0–214 m), and clutch size declined 0.9 ± 0.4 eggs. We incorporated our renesting estimates and available estimates of other nesting parameters into an individual-based model to predict the proportion of first nests, continuation nests, and renests, and to examine female success on the CRD, 1997–2000. Our model predicted that 19–36% of nests each year were continuation nests and renests. Also, through 15 May (the approx. date of breeding ground surveys), 1.1–1.3 nests were initiated per female. Thus, the number of nests per female would have a significant, though relatively consistent, effect on adjusting the relation between numbers of nests found on ground surveys versus numbers of birds seen during aerial surveys. We also suggest a method that managers could use to predict nests per female using nest success of early nests. Our model predicted that relative to observed estimates of nest success, female success was 32–100% greater, due to replacement nests. Thus, although nest success remains low, production for duskies was higher than previously thought. For dusky Canada geese, managers need to consider both continuation nests and renests in designing surveys and in calculating adjustment factors for the expansion of aerial survey data using nest densities.

Alaska↗

Using videography to quantify landscape-level availability of habitat for grazers: An example with emperor geese in western Alaska

We present a videography approach to estimating large-scale availability of grazing lawns, an important food resource used by broods of emperor geese (Chen canagica) on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska. Sampling was conducted in 1999, 2003, and 2004 at six locations that encompassed ???40% of the North American population of breeding emperor geese. We conducted ground truthing in 2003 and 2004 to estimate how accurately grazing lawn was classified. Overall, classification accuracy for grazing lawn and non-grazing lawn habitat was greater than 91%. Availability of grazing lawns was stable among years, but varied both among and within locations. Some locations have up to three times as much available grazing lawn, which in combination with densities of geese, likely represents dramatic variation in per capita food availability. Our results suggest that videography is a useful way to sample quickly across a large region and accurately identify fine-scale habitats. We present its use for estimating the availability of a preferred food resource for emperor geese, but the method could be applied to many other cases.

Arctic↗

A quantitative approach to identifying predators from nest remains

Nesting success of Dusky Canada Geese (Branta canadensis occidentalis) has declined greatly since a major earthquake affected southern Alaska in 1964. To identify nest predators, we collected predation data at goose nests and photographs of predators at natural nests containing artificial eggs in 1997-2000. To document feeding behavior by nest predators, we compiled the evidence from destroyed nests with known predators on our study site and from previous studies. We constructed a profile for each predator group and compared the evidence from 895 nests with unknown predators to our predator profiles using mixture-model analysis. This analysis indicated that 72% of destroyed nests were depredated by Bald Eagles and 13% by brown bears, and also yielded the probability that each nest was correctly assigned to a predator group based on model fit. Model testing using simulations indicated that the proportion estimated for eagle predation was unbiased and the proportion for bear predation was slightly overestimated. This approach may have application whenever there are adequate data on nests destroyed by known predators and predators exhibit different feeding behavior at nests.

Journal of Field Ornithology↗

Feedback dynamics of grazing lawns: Coupling vegetation change with animal growth

We studied the effects of grazing by Black Brant (Branta bernicla nigricans) geese (hereafter Brant) on plant community zonation and gosling growth between 1987 and 2000 at a nesting colony in southwestern Alaska. The preferred forage of Brant, Carex subspathacea, is only found as a grazing lawn. An alternate forage species, C. ramenskii, exists primarily as meadow but also forms grazing lawns when heavily grazed. We mowed plots of ungrazed C. ramenskii meadows to create swards that Brant could select and maintain as grazing lawns. Fecal counts were higher on mowed plots than on control plots in the year after plots were mowed. Both nutritional quality and aboveground biomass of C. ramenskii in mowed plots were similar to that of C. subspathacea grazing lawns. The areal extent of grazing lawns depends in part on the population size of Brant. High Brant populations can increase the areal extent of grazing lawns, which favors the growth of goslings. Grazing lawns increased from 3% to 8% of surface area as the areal extent of C. ramenskii meadows declined between 1991 and 1999. Gosling mass was lower early in this time period due to density dependent effects. As the goose population stabilized, and area of grazing lawns increased, gosling mass increased between 1993 and 1999. Because larger goslings have increased survival, higher probability of breeding, and higher fecundity, herbivore-mediated changes in the distribution grazing lawn extent may result in a numerical increase of the population within the next two decades.

Oecologia↗

Snow cover and snow goose Anser caerulescens caerulescens distribution during spring migration

Arctic geese often use spring migration stopover areas when feeding habitats are partially snow covered. Melting of snow during the stopover period causes spatial and temporal variability in distribution and abundance of feeding habitat. We recorded changes in snow cover and lesser snow goose Anser caerulescens caerulescens distribution on a spring migration stopover area in south-central Alaska during aerial surveys in 1993-1994. Our objectives were to determine whether geese selected among areas with different amounts of snow cover and to assess how temporal changes in snow cover affected goose distribution. We also measured temporal changes in chemical composition of forage species after snow melt. We divided an Arc/Info coverage of the approximately 210 km 2 coastal stopover area into 2-km 2 cells, and measured snow cover and snow goose use of cells. Cells that had 10-49.9% snow cover were selected by snow geese, whereas cells that lacked snow cover were avoided. In both years, snow cover diminished along the coast between mid-April and early May. Flock distribution changed as snow geese abandoned snow-free areas in favour of cells where snow patches were interspersed with bare ground. Snow-free areas may have been less attractive to geese because available forage had been quickly exploited as bare ground was exposed, and because soils became drier making extraction of underground forage more difficult. Fiber content of two forage species increased whereas non-structural carbohydrate concentrations of forage plants appeared to diminish after snow melt, but changes in nutrient concentrations likely occurred too slowly to account for abandonment of snow-free areas by snow geese.

Alaska↗

Predation on waterfowl in arctic tundra and prairie breeding areas: A review

Predation is a natural component of waterfowl population biology, but environmental alterations have changed the magnitude and importance of predation on waterfowl breeding areas. We reviewed the status of waterfowl populations, adaptations of waterfowl that minimize impacts of predation, and the impacts of predation on waterfowl populations in 2 major North American breeding areas, the Arctic and Prairie Regions. We identified the underlying factors contributing to most waterfowl predation problems to be changes in essential breeding habitats and changes in predator community composition and abundance. In the Arctic, high predation rates on waterfowl eggs and young are usually associated with predators gaining access to populations that were previously isolated. In the prairie, predation problems are often related to large-scale habitat degradation coupled with changes in predator communities. Predation problems are often symptomatic of inadequate habitat management, but we recognize that habitat management alone is not always sufficient to effectively manage predation problems. Predation management efforts should be integrated with strategies of long-term management of habitats critical to breeding waterfowl, strategies embraced by the North American Waterfowl Management Plan. Predation management must be tailored to different situations and include an element of flexibility that allows appropriate response to the dynamic nature of factors influencing survival and recruitment.

Wildlife Society Bulletin↗

Home ranges and movements of arctic fox (Alopex lagopus) in western Alaska

During the period from 1985 to 1990, radio collars were attached to 61 arctic foxes ( Alopex lagopus ) in the coastal region of the Yukon-Kuskokwim Delta in western Alaska. Radio tracking using hand-held receivers from aircraft and from fixed towers was conducted to determine daily and seasonal movements of foxes. Intensive radio tracking of 18 foxes from May through July indicated that males used larger areas (x = 10.22±6.18 sq. km) than females (x = 4.57±1.94 sq. km) regardless of breeding status. Generally foxes were relocated near (x = 3.4±2.4 km) their summer home ranges during other seasons of the year. There were no complex social groups of foxes among the marked population. Foxes did not have a definitive preference for any plant community, probably because of the even distribution and abundance of prey throughout all communities. Thirty foxes were relocated repeatedly during a period of at least 10 months, which included the denning season of one year and the breeding season of the next. Of 24 confirmed deaths of collared foxes, 16 were caused by shooting or trapping by local residents and 8 had unidentified causes. Maximum distance moved between relocations was 48.4 km. Males moved farther from initial capture sites in the winter following capture than did females, largely because of greater than 20 km movements by two foxes. There were no seasonal differences in movements between males and females.

Alaska↗

The effects of Vexar® seedling protectors on the growth and development of lodgepole pine roots

The effects on the growth and development of lodgepole pine roots from the Vexar ® tubes used to protect seedlings from pocket gopher damage were studied in the Targhee National Forest, Idaho and the Deschutes National Forest, Oregon. At each site, Vexar-protected and unprotected seedlings, with and without above-ground gopher damage were examined after six growing seasons for root deformities and growth. Undamaged seedlings exhibited greater growth, reflecting the importance of non-lethal gopher damage as a deterrent to tree growth. Protected seedlings with similar damage history as unprotected seedlings had greater root depth than unprotected seedlings, although unprotected seedlings with no above-ground damage generally had the greatest root weight. In general, the percent of seedlings with root deformities was greater for the unprotected seedlings than for the Vexar-protectd seedlings, although this could be largely due to the greater care required to plant protected seedlings. Acute deformities were more common for unprotected seedlings, whereas root deformities with less severe bending were more common for protected seedlings. The incidence of crossed roots was similar for protected and unprotected seedlings on the Deschutes site, where enough occurrences of this deformity permitted analyses. Protected seedlings were similar in root abundance, root distribution, root size and vigor to the unprotected seedlings, with some indication from the Deshutes study site that root distribution was improved with Vexar protection.

Idaho, Oregon↗

Den use by arctic foxes ( Alopex lagopus ) in a subarctic region of western Alaska

Distribution, abundance, and use of arctic fox dens located in coastal tundra communities of the Yukon–Kuskokwim delta were determined in studies from 1985 to 1990. Dens were denser and less complex than those described in studies conducted above the Arctic Circle. Eighty-three dens of varying complexity were found in the 52-km 2 study area. Nineteen dens were used by arctic foxes for whelping or rearing pups. Three females relocated litters to multiple dens; a maximum of four dens were used concurrently by pups from one litter. Although red foxes ( Vulpes vulpes ) were common in the region, their use of dens in the study area was minimal. Differences in vegetation at den sites and nearby unoccupied sites were minimal. Furthermore, den sites could not be distinguished from non-den sites during aerial surveys.

Alaska↗

Estimating populations of nesting brant using aerial videography

We mounted a video camcorder in a single-engine aircraft to estimate nesting density along 10-m wide strip transects in black brant colonies on the Yukon Delta National Wildlife Refuge, Alaska during 1990-1992. A global positioning system (GPS) receiver was connected to the video recorder and a laptop computer to locate transects and annotate video tape with time and latitude-longitude at 1-second intervals. About 4-5 hours of flight time were required to record 30-40 minutes of video tape needed to survey large (>5,000 nests in > 10 km2)colonies. We conducted ground searches along transects to locate and identify nests for determining detection rates of nests in video images. Counts of nests from video transects were correlated with actual numbers of nests. Resolution of images was sufficient to detect 81% of known nests (with and without incubating females). Of these, 68% were correctly identified as brant nests. The most common misidentification of known nests was failure of viewers to see the nest that the detected bird was incubating. Unattended nests with exposed eggs, down-covered nests, and nesting brant, cackling Canada geese, and emperor geese were identified in video images. Flushing of incubating geese by survey aircraft was not significant. About 10% of known nests were unoccupied in video images compared to 16% unoccupied nests observed from tower blinds during periods without aircraft disturbance.

Wildlife Society Bulletin↗

Navigating aerial transects with a laptop computer

SUMMARY: A comparison is made of different methods of determining size of home range from grid trapping data. Studies of artificial populations show that a boundary strip method of measuring area and an adjusted range length give sizes closer to the true range than do minimum area or observed range length methods. In simulated trapping of artificial populations, the known range size increases with successive captures until a level is reached that approximates the true range. The same general pattern is followed whether traps are visited at random or traps nearer the center of the range are favored; but when central traps are favored the curve levels more slowly. Range size is revealed with fewer captures when traps are far apart than when they are close together. The curve levels more slowly for oblong ranges than for circular ranges of the same area. Fewer captures are required to determine range length than to determine range area. Other examples of simulated trapping in artificial populations are used to provide measurements of distances from the center of activity and distances between successive captures. These are compared with similar measurements taken from Peromyscus trapping data. The similarity of range sizes found in certain field comparisons of area trapping, colored scat collections, and trailing is cited. A comparison of home range data obtained by area trapping and nest box studies is discussed. It is shown that when traps are set too far apart to include two or more in the range of each animal, calculation of average range size gives biased results. The smaller ranges are not expressed and cannot be included in the averages. The result is that range estimates are smaller at closer spacings and greater at wider spacings, purely as a result of these erroneous calculations and not reflecting any varying behavior of the animals. The problem of variation in apparent home range with variation in trap spacing is considered further by trapping in an artificial population. It is found that trap spacing can alter the apparent size of range even when biological factors are excluded and trap visiting is random. The desirability of excluding travels outside the normal range from home range calculations is discussed. Effects of varying the trapping plan by setting alternate rows of traps, or setting two traps per site, are discussed briefly.

Wildlife Society Bulletin↗

Management of Pacific brant: Population structure and conservation issues

Pacific brant ( Branta bernicla ) nest from the Yukon-Kuskokwim (Y-) Delta in southwestern Alaska along the coast of North America to the central Canadian arctic (Pacific Flyway Subcommittee on Pacific Brant 1992) (Figure 1). Birds from this population also nest in the Canadian arctic islands south of Prince Patrick Island and on the coast of the Chukotka Peninsula. Brant nest principally in colonies associated with productive river deltas but isolated nests and small aggregations are common, especially in the arctic. Most Pacific brant breed on the Y-K Delta (Sediger et al. 1993).

Transactions of the North American Wildlife and Na↗