Geology Reports⌕ Search

Geology topics

P.J. Zwank

Publications and source records attributed to P.J. Zwank.

5 recordsLinked to original sources

Abundance of diurnal raptors in relation to prairie dog colonies: Implications for bird-aircraft strike hazard

Some diurnal raptors are frequently observed at prairie dog (Cynomys sp.) colonies. As a result, some military installations have conducted prairie dog control activities to reduce the bird-aircraft strike hazard (BASH) potential of low-flying aircraft. To evaluate the validity of this management strategy, we assessed raptor associations with prairie dog colonies at 2 short-grass prairie study areas: southern Lubbock County, Texas, USA, and Melrose Bombing and Gunnery Range in east-central New Mexico, USA. We quantified diurnal raptors (i.e., Falconiformes) at plots occupied (colony plots) and unoccupied (noncolony plots) by black-tailed prairie dogs (Cynomys ludovicianus) at both sites throughout 2002. We compared the number of individual birds of a given species at colony and noncolony plots within each study area by season. Ferruginous hawks (Buteo regalis) and northern harriers (Circus cyaneus) were more abundant at colony plots, whereas Swainson's hawks (B. swainsoni) and American kestrels (Falco sparverius) were more abundant at noncolony plots. Red-tailed hawk (B. jamaicensis) abundance did not differ between the 2 plot types. Our results suggest prairie dog control as a method of reducing BASH potential may be effective at some sites but may be ineffective or even increase the BASH potential at others. Thus, bird-avoidance models assessing the BASH potential should be conducted on a site-specific basis using information on relative and seasonal abundances of individual raptor species and the relative strike risks they pose to aircraft.

Journal of Wildlife Management↗

Migration chronology and distribution of redheads on the lower Laguna Madre, Texas

An estimated 80% of redheads (Aythya americana) winter on the Laguna Madre of southern Texas and Mexico. Because there have been profound changes in the Laguna Madre over the past three decades and the area is facing increasing industrial and recreational development, we studied the winter distribution and habitat requirements of redheads during two winters (1987-1988 and 1988-1989) on the Lower Laguna Madre, Texas to provide information that could be used to understand, identify, and protect wintering redhead habitat. Redheads began arriving on the Lower Laguna Madre during early October in 1987 and 1988, and continued to arrive through November. Redhead migration was closely associated with passing weather fronts. Redheads arrived on the day a front arrived and during the following two days; no migrants were observed arriving the day before a weather front arrived. Flock size of arriving redheads was 26.4 ± 0.6 birds and did not differ among days or by time of day (morning midday, or afternoon). Number of flocks arriving per 0.5 h interval (arrival rate) was greater during afternoon (21.7 ± 0.6) than during morning (4.3 ± 1.2) or midday (1.5 ± 0.4) on the day of frontal passage and during the first day after frontal passage. Upon arrival, redhead flocks congregated in the central portion of the Lower Laguna Madre. They continued to use the central portion throughout the winter, but gradually spread to the northern and southern ends of the lagoon. Seventy-one percent of the area used by flocks was vegetated with shoalgrass (Halodule wrightii) although shoalgrass covered only 32% of the lagoon. Flock movements seemed to be related to tide level; redheads moved to remain in water 12-30 cm deep. These data can be used by the environmental community to identify and protect this unique and indispensable habitat for wintering redheads.

Texas↗

Redhead duck behavior on lower Laguna Madre and adjacent ponds of southern Texas

Behavior of redheads (Aythya americana) during winter was studied on the hypersaline lower Laguna Madre and adjacent freshwater to brackish water ponds of southern Texas. On Laguna Madre, feeding (46%) and sleeping (37%) were the most common behaviors. Redheads fed more during early morning (64%) than during the rest of the day (40%); feeding activity was negatively correlated with temperature. Redheads fed more often by dipping (58%) than by tipping (25%), diving (16%), or gleaning (0.1%). Water depth was least where they fed by dipping (16 cm), greatest where diving (75 cm), and intermediate where tipping (26 cm). Feeding sequences averaged 5.3 s for dipping, 8.1 s for tipping, and 19.2 s for diving. Redheads usually were present on freshwater to brackish water ponds adjacent to Laguna Madre only during daylight hours, and use of those areas declined as winter progressed. Sleeping (75%) was the most frequent behavior at ponds, followed by preening (10%), swimming (10%), and feeding (0.4%). Because redheads fed almost exclusively on shoalgrass while dipping and tipping in shallow water and shoalgrass meadows have declined in the lower Laguna Madre, proper management of the remaining shoalgrass habitat is necessary to ensure that this area remains the major wintering area for redheads.

Southwestern Naturalist↗