Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Matthew Jeffress

Publications and source records attributed to Matthew Jeffress.

2 recordsLinked to original sources

Ungulate migrations of the Western United States, volume 5

Many ungulates migrate between distinct summer and winter ranges to take advantage of spatially and temporally variable food sources and avoid threats such as predators and deep snow. In 2018, the U.S. Department of the Interior established Secretarial Order 3362, which provided Federal support to expand existing research efforts to study ungulate populations and conserve their migrations by enhancing habitat quality for ungulates across the Western United States. In response to the order, the U.S. Geological Survey (USGS) created the Corridor Mapping Team, which is a collaboration among 11 State agencies, regional and Federal partners, and an expanding number of Tribal wildlife agencies. Together, the Corridor Mapping Team maps ungulate migrations throughout the Western United States and publishes them in the USGS “Ungulate Migrations of the Western United States” report series. This report details migrations and seasonal ranges from 36 additional herds and includes 2 herd updates detailed in previous reports. The Corridor Mapping Team has mapped the migrations and seasonal ranges of 218 unique herds for the report series, including this report. The report series serves as a map-based inventory of the ungulate migrations across the Western United States for biologists, managers, policymakers, and conservation practitioners. Building on the previous report volumes in the series, volume 5 additionally describes some of the local and national initiatives that are incorporating the products, tools, and information from this growing USGS report series.

Navajo Nation↗

Nocturnal movements of desert bighorn sheep in the Muddy Mountains, Nevada

Adequate management of a species requires complete knowledge of its ecology, including both nocturnal and diurnal behavior. Knowledge of the movement behavior of bighorn sheep can provide insight for understanding spatial population processes as the combined result of individual behavior, physiological constraints, and fine-scale environmental influences. However, because of past difficulties in tracking radio-collared animals in the dark, little is known about nocturnal movements of many ungulates, including desert bighorn sheep (Ovis canadensis nelsoni). The use of GPS collars that supply sequential location records over a 24-hour period has provided new opportunities for recording movements of animals. We report findings from a preliminary analysis of data on nocturnal movements of desert bighorn sheep wearing GPS collars in the Muddy Mountains, Nevada. The study is part of a larger research project on movement patterns aimed at assessing the connectivity of bighorn sheep populations that comprise the metapopulation in southern Nevada. We recorded nighttime locations at 2100 and 0400 PST and calculated a total of 8,758 nocturnal movement distances for 12 ewes and 16 rams. Nocturnal movements were characteristic of all individuals. Bighorn sheep varied in the magnitude of movement from night to night and there were significant differences among individuals in the mean distance moved. Females had a greater proportion of short movement distances when compared to males; males had the greatest proportion of long distance movements. Movement distances were affected by sex, season, and percent of the moon’s surface illumination. Mean movement distances of males were greater than those of females. For both males and females, mean movement distances were shortest during the late spring months (April-June) and greatest during summer (July–September). Mean movement distances were greatest when the moon was brightest for all seasons except late spring, when movement distances for both sexes were shortest. We also describe movement distances >1 km (19% ewes, 81% rams) relative to movements within or between 50% core use areas, and nighttime intermountain and intra-mountain travel.

Black Mountain, Muddy Mountain↗