Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Mark H. Sherfy

Publications and source records attributed to Mark H. Sherfy.

At least 37 records · Page 2Linked to original sources

Density and success of upland duck nests in native‐ and tame‐seeded conservation fields

The Conservation Reserve Program (CRP) generates substantial benefits to continental duck populations by providing grassland nesting habitat in rested cropland. Seeding mixes of CRP grasslands vary among numerous conservation practices, but one contrast of interest in the Prairie Pothole Region is the use of introduced, or “tame” versus native grass. Although the benefits of CRP to duck populations are well‐known, relative values of these planting practices to nesting ducks have received little attention. Understanding differences in benefits to ducks due to planting practices would aid in prioritizing and selecting management practices for CRP and other restoration activities. We evaluated nest survival and density of ducks nesting in tame‐ and native‐seeded CRP fields in 36 study areas in the Prairie Pothole Region of North Dakota and South Dakota, USA, during 2002–2003. We searched for duck nests in 209 fields totaling 5,386 ha and found 2,941 nests. We found no support for differences in nest survival for any upland‐nesting duck species between fields seeded to tame versus native grass based on a design and analyses that accounted for spatial and temporal variation. Additionally, nest densities, adjusted for nest survival rates, of all duck species were similar between tame‐seeded and native‐seeded fields. We conclude that benefits to nesting ducks from native‐grass seeding practices of CRP were similar to those of tame‐grass seeding practices. Although there may be other reasons to plant native seed mixes when establishing CRP tracts (e.g., native pollinators or insects, other wildlife species, etc.), our study suggests that duck nesting density and nest survival are not among those reasons.

North Dakota, South Dakota↗

Demographics and movements of least terns and piping plovers in the Central Platte River Valley, Nebraska

The Central Platte River Valley provides breeding habitat for a variety of migratory birds, including federally endangered interior least terns ( Sternula antillarum ; least tern) and threatened piping plovers ( Charadrius melodus ). Since 2009, researchers have collected demographic data on both species that span their lifecycle (that is, from egg laying through survival of adults). Demographic data were used to estimate vital rates (for example, nest survival, chick survival, and so on) for both species and assess how these vital rates were related to type and age of nesting habitat. Nest survival of both species was unrelated to the age of the site a nest was initiated on. Piping plover chick survival to fledging age was not related to the age of the site it was hatched at, however, the probability of a least tern chick surviving to fledging was higher at older sites. In general there were fewer piping plover nests than least tern nests found at sites created through either the physical construction of a new site or new vegetation management regimes, during 2009–14. Mean daily least tern nest survival was 0.9742 (95-percent confidence interval [CI]: 0.9692–0.9783) and cumulative nest survival was 0.59 (95-percent CI: 0.53–0.65). Mean daily least tern chick survival was 0.9602 (95-percent CI: 0.9515–0.9673) and cumulative survival to fledging was 0.54 (95-percent CI = 0.48–0.61). Annual apparent survival rates were estimated at 0.42 (95-percent CI = 0.22–0.64) for adult least terns nesting in the Central Platte River Valley and an apparent survival rate of 0.14 (95-pecent CI = 0.04–0.41) for juvenile least terns. The number of least tern nests present at sites created during 2009–14 was associated with the age of the site; more least tern nests were associated with older sites. During 2009–14, there were four (less than 1 percent of all chicks marked) least tern chicks hatched from the Central Platte River Valley that were subsequently captured on nests as adults. Two of these least terns returned to nest at the same site they had hatched from. Ten instances were documented in which an adult least tern could either switch to nest at a new location or remain at the previous location with the onset of a new year. In five (50 percent) of these instances, least terns returned to nest on the site where they had nested in a previous year. For piping plovers, mean daily apparent nest survival was 0.9880 (95-pecent CI: 0.9836–0.9912) and cumulative nest survival was 0.66 (95-pecent CI: 0.57–0.74). Mean daily piping plover chick survival was 0.9621 (95-pecent CI: 0.9514–0.9706) and cumulative survival to fledging was 0.46 (95-pecent CI = 0.37– 0.56). The annual apparent survival estimate for adult piping plovers nesting in the Central Platte River Valley was 0.76 (95-pecent CI = 0.65–0.85) and was 0.20 (95-pecent CI = 0.14–0.29) for juvenile piping plovers. The number of piping plover nests present at sites created through either the physical construction of a new site or new vegetation management regimes was also associated with site age, with more piping plover nests associated with older sites; however, in general there were fewer piping plover nests found at created sites than least tern nests. Only first-year adult piping plovers were observed on sites in the first year of availability, whereas older sites had a higher proportion of after-first-year adult piping plovers than first-year adult piping plovers. Twelve piping plover chicks (approximately 3 percent of all chicks marked) hatched from the Central Platte River Valley and were subsequently documented on nests as adults. All piping plovers returned to nest on different sites from the one on which they hatched. A total of 45 instances were documented in which an adult plover could either switch to nest at a new location or remain at the previous location with the onset of a new year. In 39 instances (87 percent), the adult nested on the same site as its prior documented nesting attempt and in 6 of these instances the adult switched to a new nesting location between years. There were 13 of 75 uniquely identifiable piping plovers observed to renest (that is, initiate more than one nest in a season) during 2009–14; no renests were observed among uniquely identifiable least terns. In all but one case, piping plover renests were found at the same site as the first nest initiated that season. For birds that renested, the mean initiation date of the first nest was May 6 and the mean initiation date of the second nest was June 8. On average, renests were initiated 7.5 days plus or minus 7.3 (SD [standard deviation]) following the date the initial nesting attempt was ‘fated’ (considered either failed or hatched).

Nebraska↗

Synchrony of Piping Plover breeding populations in the U.S. Northern Great Plains

Local populations that fluctuate synchronously are at a greater risk of extinction than those that do not. The closer the geographic proximity of populations, the more prone they are to synchronizing. Shorebird species select habitat broadly, and many breed across regions with diverse nesting habitat types. Under these conditions, nearby populations may experience conditions sufficiently different to prevent population synchrony, despite dispersal. In the U.S. Northern Great Plains, the Piping Plover ( Charadrius melodus ), federally listed as Threatened, is a migratory shorebird species that nests on the shorelines of rivers, reservoirs, and alkaline lakes. We assessed the degree to which local plover breeding population abundances were correlated (population synchrony), changed over time (population stability), and were influenced by environmental factors such as available habitat, precipitation, and within-season reservoir level rise. We found that the abundances of breeding populations nesting in riverine and reservoir habitats were the most synchronous, while populations nesting in alkaline lake habitats exhibited the greatest stability. Changes in local breeding population abundances were not explained by a single factor across habitat types. However, the abundances of local populations nesting in alkaline lake and river shoreline habitats were positively correlated with changes in nesting habitat availability. Our results suggest that dispersal among populations nesting in either river or reservoir and alkaline lake shoreline habitat may have an overall stabilizing effect on the persistence of the Great Plains Piping Plover metapopulation.

Condor↗

Habitat selection and movements of Piping Plover broods suggest a tradeoff between breeding stages

In precocial birds, adults select breeding areas using cues associated with habitat characteristics that are favorable for nesting success and chick survival, but there may be tradeoffs in habitat selection between these breeding stages. Here we describe habitat selection and intra-territory movements of 53 Piping Plover ( Charadrius melodus ) broods (320 observations) during the 2007–2008 breeding seasons on mainland- and island-shoreline habitats at Lake Sakakawea, North Dakota, USA. We used remotely sensed habitat characteristics to separately examine habitat selection and movements at two spatiotemporal scales to account for potential confounding effects of nest-site selection on brood-rearing habitat used. The scales used were (1) the entire brood-rearing period within available brood-rearing areas and (2) 2-day observation intervals within age-specific discrete habitat selection choice sets. Analyses at both scales indicated that broods selected areas which were non-vegetated, moderately level, and nearer to the shoreline. Rate of brood movement increased with age up to 5 days, then stabilized; broods that hatched >50 m away from the shoreline moved toward the shoreline. Brood movements were greater when they were in vegetated areas, when the brood-rearing area was of greater topographic complexity, and when broods aged 6–25 days were further away from the shoreline. Using inferences from our results and those of previously published work, we postulate how a potential tradeoff in habitat selection between nesting and brood-rearing can contribute to an ecological trap in a novel habitat. This work, in the context of published works, suggests that plover breeding habitat is a complex of both nesting and brood-rearing habitats and provides a basis for making remotely sensed abundance estimates of suitable breeding habitat for Piping Plovers.

North Dakota↗

Landscape selection by piping plovers has implications for measuring habitat and population size

How breeding birds distribute in relation to landscape-scale habitat features has important implications for conservation because those features may constrain habitat suitability. Furthermore, knowledge of these associations can help build models to improve area-wide demographic estimates or to develop a sampling stratification for research and monitoring. This is particularly important for rare species that have uneven distributions across vast areas, such as the federally listed piping plover (Charadrius melodus; hereafter plover). We examined how remotely-sensed landscape features influenced the distribution of breeding plover pairs among 2-km shoreline segments during 2006–2009 at Lake Sakakawea in North Dakota, USA. We found strong associations between remotely-sensed landscape features and plover abundance and distribution (R 2 = 0.65). Plovers were nearly absent from segments with bluffs (>25 m elevation increase within 250 m of shoreline). Relative plover density (pairs/ha) was markedly greater on islands (4.84 ± 1.22 SE) than on mainlands (0.85 ± 0.17 SE). Pair numbers increased with abundance of nesting habitat (unvegetated-flat areas β^=0.28±0.08SE ). On islands, pair numbers also increased with the relative proportion of the total area that was habitat ( β^=3.27±0.46SE ). Our model could be adapted to estimate the breeding population of plovers or to make predictions that provide a basis for stratification and design of future surveys. Knowledge of landscape features, such as bluffs, that exclude use by birds refines habitat suitability and facilitates more accurate estimates of habitat and population abundance, by decreasing the size of the sampling universe. Furthermore, techniques demonstrated here are applicable to other vast areas where birds breed in sparse or uneven densities.

North Dakota↗

Detection probability of least tern and piping plover chicks in a large river system

Monitoring the abundance and stability of populations of conservation concern is often complicated by an inability to perfectly detect all members of the population. Mark-recapture offers a flexible framework in which one may identify factors contributing to imperfect detection, while at the same time estimating demographic parameters such as abundance or survival. We individually color-marked, recaptured, and re-sighted 1,635 federally listed interior least tern (Sternula antillarum; endangered) chicks and 1,318 piping plover (Charadrius melodus; threatened) chicks from 2006 to 2009 at 4 study areas along the Missouri River and investigated effects of observer-, subject-, and site-level covariates suspected of influencing detection. Increasing the time spent searching and crew size increased the probability of detecting both species regardless of study area and detection methods were not associated with decreased survival. However, associations between detection probability and the investigated covariates were highly variable by study area and species combinations, indicating that a universal mark-recapture design may not be appropriate.

Nebraska;North Dakota;South Dakota↗

Measuring and predicting abundance and dynamics of habitat for piping plovers on a large reservoir

Measuring habitat and understanding habitat dynamics have become increasingly important for wildlife conservation. Using remotely-sensed data, we developed procedures to measure breeding habitat abundance for the federally listed piping plover (Charadrius melodus) at Lake Sakakawea, North Dakota, USA. We also developed a model to predict habitat abundance based on past and projected water levels, vegetation colonization rates, and topography. Previous studies define plover habitat as flat areas (<10% slope) with ≤30% obstruction of bare substrate. Compared to ground-based data, remotely-sensed habitat classifications (≤30/>30% bare-substrate obstruction) were 76% correct and omission and commission errors were equal. Due to water level fluctuations, habitat abundance varied markedly among years (1986–2009) ranging from 9 to 5195 ha. The proportion bare substrate declined with the number of years since a contour was inundated until 5 years (&beta; = -0.65, SE = 0.05), then it stabilized near zero, and the decline varied by shoreline segment (5, 50, and 95 percentile were &beta; = -0.19, SE = 0.05, &beta; = -0.63, SE = 0.05, and &beta; = -0.91, SE = 0.05, respectively). Years since inundated predicted habitat abundance well at shoreline segments (R 2 = 0.77), but it predicted better for the whole lake (R 2 = 0.86). The vastness and dynamics of plover habitat on Lake Sakakawea suggest that this is a key area for conservation of this species. Model-based habitat predictions can benefit resource conservation because they can (1) form the basis for a sampling stratification, (2) help allocate monitoring efforts among areas, and (3) help inform management through simulations or what-if scenarios.

North Dakota↗

The role of landscape features and density dependence in growth and fledging rates of Piping Plovers in North Dakota, USA

For species with precocial young, survival from hatching to fledging is a key factor influencing recruitment. Furthermore, growth rates of precocial chicks are an indicator of forage quality and habitat suitability of brood-rearing areas. We examined how growth and fledging rates of Piping Plover ( Charadrius melodus ) chicks were influenced by landscape features, such as hatchling density (hatchlings per hectare of remotely sensed habitat [H ha -1 ]), island vs. mainland, and wind fetch (exposure to waves) at 2-km segments (n ¼ 15) of Lake Sakakawea, North Dakota, during 2007–2008. Hatchling growth was comparable with published estimates for other habitats. Models for fledging rate (fledged young per segment) assuming density dependence had more support (wi ¼ 96%) than those assuming density independence (wi ¼ 4%). Density-dependent processes appeared to influence fledging rate only at densities .5 H ha -1 , which occurred in 19% of the segments we sampled. When areas with densities .5 H ha -1 were excluded, density-dependence and density-independence models were equally supported (wi ¼ 52% and 48%, respectively). Fledging rate declined as the wind fetch of a segment increased. Fledging rate on mainland shorelines was 4.3 times greater than that on islands. Previous work has indicated that plovers prefer islands for nesting, but our results suggest that this preference is not optimal and could lead to an ecological trap for chicks. While other researchers have found nesting-habitat requirements to be gravelly areas on exposed beaches without fine-grain substrates, our results suggest that chicks fledge at lower rates in these habitats. Thus, breeding plovers likely require complexes of these nesting habitats along with protected areas with fine, nutrient-rich substrate for foraging by hatchlings.

North Dakota↗

Book review: Implementing the Endangered Species Act on the Platte Basin water commons

The Platte River is a unique midcontinent ecosystem that is world-renowned for its natural resources, particularly the spectacular spring concentrations of migratory birds, such as sandhill cranes ( Grus canadensis ), ducks, and geese. The Platte River basin also provides habitat for four federally listed endangered or threatened species&mdash;interior least tern ( Sternula antillarum athalassos ), piping plover ( Charadrius melodus ), whooping crane ( G. americana ), and pallid sturgeon ( Scaphirhynchus albus )&mdash;that require specific hydrological conditions in order for habitat to be suitable. Flows on the Platte River are subject to regulation by a number of dams, and it is heavily relied upon for irrigation in Colorado, Wyoming, and Nebraska. Accordingly, it also has become a political battleground for the simple reason that the demand for water exceeds supply. David Freeman&rsquo;s book takes a detailed look at water-use issues on the Platte River, focusing on how implementation of the Endangered Species Act influences decision-making about water allocations. Review info: Implementing the Endangered Species Act on the Platte Basin Water Commons. By David M. Freeman, 2010. ISBN: 978-1607320548, 483 pp.

The Prairie Naturalist↗

Consequences of least tern ( Sternula antillarum ) microhabitat nest-site selection on natural and mechanically constructed sandbars in the Missouri River

Nest-habitat selection in colonial species has rarely been assessed at multiple spatial scales to evaluate its fitness consequences. Management for the federally endangered U.S. Interior population of Least Terns (Sternula antillarum) has focused on maintenance of breeding habitats, including mechanical construction of sandbars from dredged material. Least Terns are attracted to large areas of unvegetated substrate, yet small-scale habitat features are thought to trigger selection for nesting. We evaluated nest-scale habitat selection to determine (1) whether selection differs between constructed and natural sandbars and (2) the subsequent consequences of habitat selection on nest success. During 2006–2008, we examined 869 Least Tern nest sites on constructed and natural sandbars in the Missouri River for evidence of microhabitat selection at the nest in relation to habitat within the surrounding 3-m area. Least Tern nest sites had coarser and larger substrate materials at the nest, more debris, and less vegetation than the surrounding area. Nests in constructed habitats had a greater percentage of coarse substrates and less vegetation or debris than nests in naturally created habitats. Apparent nest success was 1.8× greater on constructed than on natural sandbars. Nest success was best predicted by models with two spatial scales of predictors, including substrates (nest) and vegetation and debris (nest or surrounding area). Our results indicate that Least Terns select nest microhabitat characteristics that are associated with wind- and water-scoured habitats, and that nest success increases when these habitats are selected.

Nebraska;South Dakota↗

Accuracy of the Missouri River Least Tern and Piping Plover Monitoring Program: considerations for the future

The upper Missouri River system provides nesting and foraging habitat for federally endangered least terns (Sternula antillarum; hereafter “terns”) and threatened piping plovers (Charadrius melodus; hereafter “plovers”). These species are the subject of substantial management interest on the Missouri River for several reasons. First, ecosystem recovery is a goal for management agencies that seek to maintain or restore natural functions and native biological communities for the Missouri River system. Terns and plovers are recognized as important ecosystem components that are linked with the river’s ecological functions. Second, although both species breed beyond the Missouri River system, the Missouri River is one of the principal breeding areas in the Northern Great Plains; thus, the river system is a focal area for recovery actions targeted at regional population goals. Third, a Biological Opinion for Missouri River operations established annual productivity goals for terns and plovers, and the recovery plan for each species established annual population goals. Meeting these goals is a key motivation in management decision making and implementation with regard to both species. A myriad of conservation and management interests necessitate understanding numbers, distribution, and productivity of terns and plovers on the Missouri River system. To this end, a Tern and Plover Monitoring Program (TPMP) was implemented by the U.S. Army Corps of Engineers (hereafter “Corps”) in 1986, and has since provided annual estimates of tern and plover numbers and productivity for five Missouri River reservoirs and four river reaches (U.S. Army Corps of Engineers, 1993). The TPMP has served as the primary source of information about the status of terns and plovers on the Missouri River, and TPMP data have been used for a wide variety of purposes. In 2005, the U.S. Geological Survey (USGS) Northern Prairie Wildlife Research Center (NPWRC) was tasked by the Corps to evaluate the accuracy of the TPMP and provide guidance on revising the program to assess tern and plover numbers and reproductive success. Accordingly, NPWRC studied terns and plovers on two river reaches and one reservoir (hereafter “the evaluation”), and used the results of those studies to help understand properties and potential limitations of TPMP data and to provide guidance for TPMP revisions. The purpose of this report is to present an overview and evaluation of the TPMP data, the results of our intensive monitoring, and propose an alternative idea that provides a framework for making decisions about how to monitor terns and plovers.

Montana;Nebraska;North Dakota;South Dakota↗

Nest survival of piping plovers at a dynamic reservoir indicates an ecological trap for a threatened population

In the past 60 years, reservoirs have reshaped riverine ecosystems and transformed breeding habitats used by the threatened piping plover (Charadrius melodus; hereafter plover). Currently, 29% of the Northern Great Plains plover population nests at reservoirs that might function as ecological traps because reservoirs have more diverse habitat features and greater dynamics in water levels than habitats historically used by breeding plovers. We examined factors influencing daily survival rates (DSR) of 346 plover nests at Lake Sakakawea (SAK; reservoir) during 2006–2009 by evaluating multiple a priori models, and we used our best model to hindcast nest success of plovers during 1985–2009. Our observed and hindcast estimates of nest success were low compared to published estimates. Previous findings indicate that plovers prefer nest sites that are low relative to water level. We found that elevation of nests above the water level had a strong positive correlation with DSR because water levels of SAK typically increased throughout the nesting period. Habitat characteristics on the reservoir differ from those that shaped nest-site selection for plovers. Accordingly, extraordinary nest loss occurs there in many years, largely due to inundation of nests, and based on low fledging rates those losses were not compensated by potential changes in chick survival. Therefore, our example supports the concept of ecological traps in birds because it addresses quantitative assessments of habitat preference and productivity over 25 years (since species listing) and affects a large portion of the population.

North Dakota↗

Selection indicates preference in diverse habitats: A ground-nesting bird ( Charadrius melodus ) using reservoir shoreline

Animals use proximate cues to select resources that maximize individual fitness. When animals have a diverse array of available habitats, those selected could give insights into true habitat preferences. Since the construction of the Garrison Dam on the Missouri River in North Dakota, Lake Sakakawea (SAK) has become an important breeding area for federally threatened piping plovers ( Charadrius melodus ; hereafter plovers). We used conditional logistic regression to examine nest-site selection at fine scales (1, 3, and 10 m) during summers 2006&ndash;2009 by comparing characteristics at 351 nests to those of 668 random sites within nesting territories. Plovers selected sites (1 m 2 ) that were lower than unused random sites, increasing the risk of nest inundation. Plovers selected nest sites that were flat, had little silt, and at least 1 cobble; they also selected for 3-m radius nest areas that were relatively flat and devoid of vegetation and litter. Ninety percent of nests had <38% coverage of silt and <10% slope at the site, and <15% coverage of vegetation or litter and <31% slope within the 3-m radius. Gravel was selected for at nest sites (11% median), but against in the area 10-m from the nest, suggesting plovers select for patches or strips of gravel. Although elevation is rarely evaluated in studies of ground-nesting birds, our results underscore its importance in habitat-selection studies. Relative to where plovers historically nested, habitat at SAK has more diverse topography, substrate composition, vegetation communities, and greater water-level fluctuations. Accordingly, our results provide an example of how habitat-selection results can be interpreted as habitat preferences because they are not influenced by desired habitats being scarce or absent. Further, our results will be useful for directing habitat conservation for plovers and interpreting other habitat-selection studies.

North Dakota↗

Foraging ecology of least terns and piping plovers nesting on Central Platte River sandpits and sandbars

Federally listed least terns ( Sternula antillarum ) and piping plovers ( Charadrius melodus ) nest on riverine sandbars on many major midcontinent river systems. On the Central Platte River, availability of sandbar habitat is limited, and both species nest on excavated sandpits in the river's floodplain. However, the extent to which sandpit-nesting birds use riverine habitats for foraging is unknown. We evaluated use of foraging habitats by least terns and piping plovers by collecting data on movements, behavior, foraging habitat, and productivity. We radiomarked 16 piping plovers and 23 least terns in 2009-2010 and monitored their movements using a network of fixed telemetry dataloggers. Piping plovers were detected primarily by the datalogger located in their nesting sandpit, whereas least terns were more frequently detected on dataloggers outside of the nesting sandpit. Telemetry data and behavioral observations showed that least terns tended to concentrate at the Kearney Canal Diversion Gates, where forage fish were apparently readily available. Fish sampling data suggested that forage fish were more abundant in riverine than in sandpit habitats, and behavioral observations showed that least terns foraged more frequently in riverine than in sandpit habitats. Piping plovers tended to forage in wet substrates along sandpit shorelines, but also used dry substrates and sandpit interior habitats. The greater mobility of least terns makes a wider range of potential foraging habitats available during brood rearing, making them able to exploit concentrations of fish outside the nesting colony. Thus, our data suggest that different spatial scales should be considered in managing nesting and foraging habitat complexes for piping plovers and least terns.

Nebraska↗

Selection of nest-site habitat by interior least terns in relation to sandbar construction

Federally endangered interior least terns ( Sternula antillarum ) nest on bare or sparsely vegetated sandbars on midcontinent river systems. Loss of nesting habitat has been implicated as a cause of population declines, and managing these habitats is a major initiative in population recovery. One such initiative involves construction of mid-channel sandbars on the Missouri River, where natural sandbar habitat has declined in quantity and quality since the late 1990s. We evaluated nest-site habitat selection by least terns on constructed and natural sandbars by comparing vegetation, substrate, and debris variables at nest sites ( n = 798) and random points ( n = 1,113) in bare or sparsely vegetated habitats. Our logistic regression models revealed that a broader suite of habitat features was important in nest-site selection on constructed than on natural sandbars. Odds ratios for habitat variables indicated that avoidance of habitat features was the dominant nest-site selection process on both sandbar types, with nesting terns being attracted to nest-site habitat features (gravel and debris) and avoiding vegetation only on constructed sandbars, and avoiding silt and leaf litter on both sandbar types. Despite the seemingly uniform nature of these habitats, our results suggest that a complex suite of habitat features influences nest-site choice by least terns. However, nest-site selection in this social, colonially nesting species may be influenced by other factors, including spatial arrangement of bare sand habitat, proximity to other least terns, and prior habitat occupancy by piping plovers ( Charadrius melodus ). We found that nest-site selection was sensitive to subtle variation in habitat features, suggesting that rigor in maintaining habitat condition will be necessary in managing sandbars for the benefit of least terns. Further, management strategies that reduce habitat features that are avoided by least terns may be the most beneficial to nesting least terns.

Missouri River↗

Agricultural practices and residual corn during spring crane and waterfowl migration in Nebraska

Nebraska's Central Platte River Valley (CPRV) is a major spring‐staging area for migratory birds. Over 6 million ducks, geese, and sandhill cranes ( Grus canadensis ) stage there en route to tundra, boreal forest, and prairie breeding habitats, storing nutrients for migration and reproduction by consuming primarily corn remaining in fields after harvest (hereafter residual corn). In springs 2005–2007, we measured residual corn density in randomly selected harvested cornfields during early ( n = 188) and late migration ( n = 143) periods. We estimated the mean density of residual corn for the CPRV and examined the influence of agricultural practices (post‐harvest field management) and migration period on residual corn density. During the early migration period, residual corn density was greater in idle harvested fields than any other treatments of fields (42%, 48%, 53%, and 92% more than grazed, grazed and mulched, mulched, and tilled fields, respectively). Depletion of residual corn from early to late migration did not differ among post‐harvest treatments but was greatest during the year when overall corn density was lowest (2006). Geometric mean early‐migration residual corn density for the CPRV in 2005–2007 (42.4 kg/ha; 95% CI = 35.2–51.5 kg/ha) was markedly lower than previously published estimates, indicating that there has been a decrease in abundance of residual corn available to waterfowl during spring staging. Increases in harvest efficiency have been implicated as a cause for decreasing corn densities since the 1970s. However, our data show that post‐harvest management of cornfields also can substantially influence the density of residual corn remaining in fields during spring migration. Thus, managers may be able to influence abundance of high‐energy foods for spring‐staging migratory birds in the CPRV through programs that influence post‐harvest management of cornfields.

Nebraska↗

Location and agricultural practices influence spring use of harvested cornfields by cranes and geese in Nebraska

Millions of ducks, geese, and sandhill cranes ( Grus canadensis ; hereafter cranes) stop in the Central Platte River Valley (CPRV) of Nebraska to store nutrients for migration and reproduction by consuming corn remaining in fields after harvest. We examined factors that influence use of cornfields by cranes and geese (all mid‐continent species combined; e.g., Anser , Chen , and Branta spp.) because it is a key step to efficient conservation planning aimed at ensuring that adequate food resources are available to migratory birds stopping in the CPRV. Distance to night‐time roost site, segment of the CPRV (west to east), and agricultural practices (post‐harvest treatment of cornfields: idle, grazed, mulched, mulched and grazed, and tilled) were the most important and influential variables in our models for geese and cranes. Probability of cornfield use by geese and cranes decreased with increasing distance from the closest potential roosting site. The use of cornfields by geese increased with the density of corn present there during the early migration period, but field use by cranes appeared not to be influenced by early migration corn density. However, probability of cornfield use by cranes did increase with the amount of wet grassland habitat within 4.8 km of the field. Geese were most likely to use fields that were tilled and least likely to use fields that were mulched and grazed. Cranes were most likely to use fields that were mulched and least likely to use fields that were tilled, but grazing appeared not to influence the likelihood of field use by cranes. Geese were more likely to use cornfields in western segments of the CPRV, but cranes were more likely to use cornfields in eastern segments. Our data suggest that managers could favor crane use of fields and reduce direct competition with geese by reducing fall and spring tilling and increasing mulching. Moreover, crane conservation efforts would be most beneficial if they were focused in the eastern portions of the CPRV and in fields as close as possible to both known roosting and large amounts of wet grassland habitats.

Nebraska↗

Nest movement by piping plovers in response to changing habitat conditions

Birds that nest along reservoir or river shorelines may face fluctuating water levels that threaten nest survival. On Lake Sakakawea of the upper Missouri River, 37 and 70% of Piping Plover ( Charadrius melodus ) nests found in 2007 and 2008, respectively, were initiated at elevations inundated prior to projected hatch date. We describe eight events at seven nests in which adult Piping Plovers appeared to have moved active nests threatened by rising water or gathered eggs apparently displaced by rising water on Lake Sakakawea and the Garrison reach of the upper Missouri River. Additionally, we describe one nest that was moved after the habitat at the nest site had been disturbed by domestic cattle. Our observations and evidence indicate that adult Piping Plovers are capable of moving eggs and establishing nests at new sites during incubation. Furthermore, our results suggest that Piping Plovers evaluate their reproductive investment under potential threat of nest loss and may be capable of acting prospectively (moving nests prior to inundation) and reactively (regathering eggs after inundation) to avoid nest failure.

Condor↗