Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Marc D. Romano

Publications and source records attributed to Marc D. Romano.

15 recordsLinked to original sources

A practical decision tool for marine bird mortality assessments

Given the rise in anthropogenic, environmental, and disease events contributing to marine bird mortality, there is a critical need to improve the rigor of mortality assessments. Deficits in data collection and mortality estimation can hinder a manager’s ability to document the scale of events and assess population level impacts. Therefore, to inform decisions required during activities, such as conservation status assessments or harvest management, organizations may choose to incorporate mortality assessments into response plans. Resources, capacity, and assets to assess mortality vary across jurisdictions (federal, state, Indigenous, local, etc.), and clear guidance to support mortality assessments is often unavailable or not clearly addressed. Here, we present a decision support tool to help managers identify and evaluate survey options to assess bird mortality in a diverse array of scenarios. The objective of the decision tool is to improve data collection and availability, which will increase the ability to estimate mortality robustly, given situation-specific attributes and constraints. This decision tool is designed to guide the response when a mortality event is initially encountered and offers suggestions for assessment and reporting procedures in the absence of other guidance or to complement existing protocols. The decision tool is also meant to inform decision making for response determination and resource allocation. The tool facilitates examination of options for further assessment and monitoring, which users determine by examining questions pertaining to species prioritization, determination of mortality minimum spatial extent, and the potential magnitude of impacts on affected species. Finally, identification of appropriate survey methods that address imperfect detection when a complete census is not possible are determined by exploring location, spatial and temporal extent, and the type of species affected. Ultimately, this decision tool aims to facilitate and improve the standardization of mortality assessments, equipping managers with a practical resource to navigate the decision-making process for marine bird mortality estimation.

Ornithological Applications↗

Rapid population decline in McKay's Bunting, an Alaskan endemic, highlights the species’ current status relative to international standards for vulnerable species

The McKay’s Bunting ( Plectrophenax hyperboreus ) is endemic to Alaska, breeds solely on the remote and uninhabited St. Matthew and Hall islands (332 km 2 ) in the central Bering Sea, and is designated as a species of high conservation concern due to its small population size and restricted range. A previous hypothesized population estimate (~2,800—6,000 individuals) was greatly increased (~31,200 individuals) after systematic surveys of the species’ entire breeding range in 2003, establishing McKay’s Bunting as one of the rarest passerines in North America. In 2018, we replicated the 2003 surveys and used density surface models to estimate breeding season densities, distributions, and population change over the intervening time period. Our results indicate that the McKay's Bunting population declined by 38% (95% CI: 27—48%) from ~31,560 to 19,481 individuals since 2003. Spatial model predictions showed no areas with an increase of birds on either St. Matthew or Hall islands but revealed declines across 13% (42 km 2 ) of St. Matthew Island. Declines disproportionately occurred both in marginal habitats with reduced rocky nesting substrate and in high-density hotspots along the coast of St. Matthew Island. The total area occupied by breeding adults decreased by 8%, and high-density hotspots shifted inland from the coast of St. Matthew Island to higher elevations on both islands, the latter potentially responses to exceptionally warm weather and reduced spring snow cover in 2018. Additionally, we observed low numbers of predators and interspecific competitors in 2018 suggesting these did not cause the decline. Our findings indicate that McKay’s Bunting meets international standards for elevating its conservation status from Least Concern to Endangered based on the International Union for Conservation of Nature Red List of Threatened Species ranking criteria. Additional population monitoring and studies to identify the causal mechanisms of the recent population decline of this rare species could assist future population assessments.

Alaska↗

Further information on the avifauna of St. Matthew and Hall Islands, Bering Sea, Alaska

In June and July 2018 and July 2019 we surveyed birds on St. Matthew and Hall islands, isolated in the central Bering Sea. Our surveys were focused on the McKay’s Bunting (Plectrophenax hyperboreus), Rock Sandpiper (Calidris ptilocnemis ptilocnemis), and Pelagic Cormorant (Phalacrocorax pelagicus) but encompassed all birds and yielded 13 species and four subspecies new to the islands’ avifaunal list, and new details and documentation of breeding for eight species. Especially notable discoveries include a mixed pair of Bewick’s (Cygnus columbianus bewickii) and Whistling (C. c. columbianus) Swans, a mixed pair of the Glaucous-winged (Larus glaucescens) and an Asian subspecies of the Herring Gull (L. argentatus vegae), and discovery of a colony of ~100 pairs of the Red-legged Kittiwake (Rissa brevirostris). Also, contrary to many previous expeditions, we found the Gray-crowned Rosy-Finch (Leucosticte tephrocotis umbrina) to be common and conclude that it may be resident.

Alaska↗

Status and trend of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris in Glacier Bay, Alaska

We conducted standardized surveys for marine birds in Glacier Bay in seven years between 1991 and 2008. From our most recent survey, a combination of line- and strip-transect methods completed in 2008, we estimated that 4981 (95% CI 1293–8670) Kittlitz’s Murrelets Brachyramphus brevirostris resided in Glacier Bay during the month of June, together with 12 195 (5607–18 783) Marbled Murrelets B. marmoratus . When counts were prorated to assign unidentified Brachyramphus murrelets to species, population estimates increased to 5641 Kittlitz’s Murrelets and 13 810 Marbled Murrelets. Our surveys of bird numbers in Glacier Bay between 1991 and 2008 revealed that Kittlitz’s Murrelet declined by ≥85% during this period. Trend analysis suggested a rate of decline between -10.7% and -14.4% per year. No direct human impacts (e.g., bycatch, oil pollution, vessel disturbance) in our study area could fully account for a decline of this magnitude. Widespread declines of Brachyramphus murrelets and Harbor Seals Phoca vitulina in the Gulf of Alaska during the 1980s-1990s suggest large-scale influences on these marine predators, perhaps related to climate-mediated cycles in food supply. Other natural factors that may impact Glacier Bay populations include predation by avian and terrestrial predators, widespread glacial retreat and its effect on nesting and foraging habitats, and competition for food with marine predators whose abundance in Glacier Bay has increased markedly in recent years (Humpback Whales Megaptera novaeangliae and Steller Sea Lions Eumetopias jubatus ).

Alaska↗

Status and distribution of the Kittlitz's murrelet Brachyramphus brevirostris in Kenai Fjords, Alaska

The Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is a candidate species for listing under the US Endangered Species Act because of its apparent declines within core population areas of coastal Alaska. During the summers of 2006-2008, we conducted surveys in marine waters adjacent to Kenai Fjords National Park, Alaska, to estimate the current population size of Kittlitz's and Marbled murrelets B. marmoratus and examine seasonal variability in distribution within coastal fjords. We also evaluated historical data to estimate trend. Based on an average of point estimates, we find the recent population (95% CI) of Kittlitz's Murrelet to be 716 (353-1080) individuals, that of Marbled Murrelet to be 6690 (5427-7953) individuals, and all Brachyramphus murrelets combined to number 8186 (6978-9393) birds. Within-season density estimates showed Kittlitz's Murrelets generally increased between June and July, but dispersed rapidly by August, while Marbled Murrelets generally increased throughout the summer. Trends in Kittlitz's and Marbled murrelet populations were difficult to assess with confidence. Methods for counting or sampling murrelets varied in early decades of study, while in later years there is uncertainty due to highly variable counts among years, which may be due in part to timing of surveys relative to the spring bloom in coastal waters of the Gulf of Alaska.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗

Status and distribution of the Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris along the Alaska Peninsula and Kodiak and Aleutian Islands, Alaska

The Kittlitz's Murrelet Brachyramphus brevirostris is adapted for life in glacial-marine ecosystems, being concentrated in the belt of glaciated fjords in the northern Gulf of Alaska from Glacier Bay to Cook Inlet. Most of the remaining birds are scattered along coasts of the Alaska Peninsula and Aleutian Islands, where they reside in protected bays and inlets, often in proximity to remnant glaciers or recently deglaciated landscapes. We summarize existing information on Kittlitz's Murrelet in this mainly unglaciated region, extending from Kodiak Island in the east to the Near Islands in the west. From recent surveys, we estimated that ~2400 Kittlitz's Murrelets were found in several large embayments along the Alaska Peninsula, where adjacent ice fields feed silt-laden water into the bays. On Kodiak Island, where only remnants of ice remain today, observations of Kittlitz's Murrelets at sea were uncommon. The species has been observed historically around the entire Kodiak Archipelago, however, and dozens of nest sites were found in recent years. We found Kittlitz's Murrelets at only a few islands in the Aleutian chain, notably those with long complex shorelines, high mountains and remnant glaciers. The largest population (~1600 birds) of Kittlitz's Murrelet outside the Gulf of Alaska was found at Unalaska Island, which also supports the greatest concentration of glacial ice in the Aleutian Islands. Significant populations were found at Atka (~1100 birds), Attu (~800) and Adak (~200) islands. Smaller numbers have been reported from Unimak, Umnak, Amlia, Kanaga, Tanaga, Kiska islands, and Agattu Island, where dozens of nest sites have been located in recent years. Most of those islands have not been thoroughly surveyed, and significant pockets of Kittlitz's Murrelets may yet be discovered. Our estimate of ~6000 Kittlitz's Murrelets along the Alaska Peninsula and Aleutian Islands is also likely to be conservative because of the survey protocols we employed (i.e. early seasonal timing of surveys, strip transects).

Alaska↗

Kittlitz’s and Marbled Murrelets in Kenai Fjords National Park, south-central Alaska: At-sea distribution, abundance, and foraging habitat, 2006–08

Kittlitz’s murrelets ( Brachyramphus brevirostris ) and marbled murrelets ( B. marmoratus ) are small diving seabirds and are of management concern because of population declines in coastal Alaska. In 2006–08, we conducted a study in Kenai Fjords National Park, south-central Alaska, to estimate the recent population size of Brachyramphus murrelets, to evaluate productivity based on juvenile to adult ratios during the fledgling season, and to describe and compare their use of marine habitat. We also attempted a telemetry study to examine Kittlitz’s murrelet nesting habitat requirements and at-sea movements. We estimated that the Kittlitz’s murrelet population was 671 ± 144 birds, and the marbled murrelet population was 5,855 ± 1,163 birds. Kittlitz’s murrelets were limited to the heads of three fjords with tidewater glaciers, whereas marbled murrelets were more widely distributed. Population estimates for both species were lower in 2007 than in 2006 and 2008, possibly because of anomalous oceanographic conditions that may have delayed breeding phenology. During late season surveys, we observed few hatch-year marbled murrelets and only a single hatch-year Kittlitz’s murrelet over the course of the study. Using radio telemetry, we found a likely Kittlitz’s murrelet breeding site on a mountainside bordering one of the fjords. We never observed radio-tagged Kittlitz’s murrelets greater than 10 kilometer from their capture sites, suggesting that their foraging range during breeding is narrow. We observed differences in oceanography between fjords, reflecting differences in sill characteristics and orientation relative to oceanic influence. Acoustic biomass, a proxy for zooplankton and small schooling fish, generally decreased with distance from glaciers in Northwestern Lagoon, but was more variable in Aialik Bay where dense forage fish schools moved into glacial areas late in the summer. Pacific herring ( Clupea pallasii ), capelin ( Mallotus villosus ) and Pacific sand lance ( Ammodytes hexapterus ) were important forage species for murrelets in Kenai Fjords. Euphausiids also may have been an important forage resource for Kittlitz’s murrelets in turbid glacial outflows in shallow waters during daytime. Marbled murrelets generally were more tolerant to a wider range of foraging habitat conditions although they tended to avoid the ice-covered silty waters close to glaciers. In contrast, Kittlitz’s murrelets preferred areas where the influence of tidewater glaciers was the greatest and where their distribution was determined largely by prey availability. This work highlights an important link between interannual variability in murrelet counts at sea and mesoscale oceanographic conditions that influence marine productivity and prey distribution.

Open-File Report↗

Distribution and spawning dynamics of capelin (Mallotus villosus) in Glacier Bay, Alaska: A cold water refugium

Pacific capelin (Mallotus villosus) populations declined dramatically in the Northeastern Pacific following ocean warming after the regime shift of 1977, but little is known about the cause of the decline or the functional relationships between capelin and their environment. We assessed the distribution and abundance of spawning, non-spawning adult and larval capelin in Glacier Bay, an estuarine fjord system in southeastern Alaska. We used principal components analysis to analyze midwater trawl and beach seine data collected between 1999 and 2004 with respect to oceanographic data and other measures of physical habitat including proximity to tidewater glaciers and potential spawning habitat. Both spawning and non-spawning adult Pacific capelin were more likely to occur in areas closest to tidewater glaciers, and those areas were distinguished by lower temperature, higher turbidity, higher dissolved oxygen and lower chlorophyll a levels when compared with other areas of the bay. The distribution of larval Pacific capelin was not sensitive to glacial influence. Pre-spawning females collected farther from tidewater glaciers were at a lower maturity state than those sampled closer to tidewater glaciers, and the geographic variation in the onset of spawning is likely the result of differences in the marine habitat among sub-areas of Glacier Bay. Proximity to cold water in Glacier Bay may have provided a refuge for capelin during the recent warm years in the Gulf of Alaska.

Fisheries Oceanography↗

Distribution of ground-nesting marine birds along shorelines in Glacier Bay, southeastern Alaska: An assessment related to potential disturbance by back-country users

With the exception of a few large colonies, the distribution of ground-nesting marine birds in Glacier Bay National Park in southeastern Alaska is largely unknown. As visitor use increases in back-country areas of the park, there is growing concern over the potential impact of human activities on breeding birds. During the 2003–05 breeding seasons, the shoreline of Glacier Bay was surveyed to locate ground-nesting marine birds and their nesting areas, including wildlife closures and historical sites for egg collection by Alaska Native peoples. The nesting distribution of four common ground-nesting marine bird species was determined: Arctic Tern ( Sterna paradisaea ), Black Oystercatcher ( Haematopus bachmani ), Mew Gull ( Larus canus ), and Glaucous-winged Gull ( Larus glaucescens ). Observations of less abundant species also were recorded, including Herring Gull ( Larus argentatus ), Red-throated Loon ( Gavia stellata ), Canada Goose ( Branta canadensis ), Willow Ptarmigan ( Lagopus lagopus ), Semipalmated Plover ( Charadrius semipalmatus ), Spotted Sandpiper ( Actitis macularia ), Least Sandpiper ( Calidris minutilla ), Parasitic Jaeger ( Stercorarius parasiticus ), and Aleutian Tern ( Sterna aleutica ). Nesting distribution for Arctic Terns was largely restricted to the upper arms of the bay and a few treeless islets in the lower bay, whereas Black Oystercatchers were more widely distributed along shorelines in the park. Mew Gulls nested throughout the upper bay in Geikie Inlet and in Fingers and Berg Bays, and most Glaucous-winged Gull nests were found at wildlife closures in the central and lower bays. Several areas were identified where human disturbance could affect breeding birds. This study comprises the first bay-wide survey for the breeding distribution of ground-nesting marine birds in Glacier Bay National Park, providing a minimum estimate of their numbers and distribution within the park. This information can be used to assess future human disturbance and track natural changes in nesting bird distribution over time.

Alaska↗

Testing the junk-food hypothesis on marine birds: Effects of prey type on growth and development

The junk-food hypothesis attributes declines in productivity of marine birds and mammals to changes in the species of prey they consume and corresponding differences in nutritional quality of those prey. To test this hypothesis nestling Black-legged Kittiwakes (Rissa tridactyla) and Tufted Puffins (Fratercula cirrhata) were raised in captivity under controlled conditions to determine whether the type and quality of fish consumed by young seabirds constrains their growth and development. Some nestlings were fed rations of Capelin (Mallotus villosus), Herring (Clupea pallasi) or Sand Lance (Ammodytes hexapterus) and their growth was compared with nestlings raised on equal biomass rations of Walleye Pollock (Theragra chalcograma). Nestlings fed rations of herring, sand lance, or capelin experienced higher growth increments than nestlings fed pollock. The energy density of forage fish fed to nestlings had a marked effect on growth increments and could be expected to have an effect on pre- and post-fledging survival of nestlings in the wild. These results provide empirical support for the junk-food hypothesis.

Waterbirds↗

The adrenocortical response of tufted puffin chicks to nutritional deficits

In several seabirds, nutritional state of a nest-bound chick is negatively correlated with the activity of its hypothalamus-pituitary-adrenal (HPA) axis. Increased corticosterone (cort) secretion has been shown to facilitate changes in behavior that allow hungry chicks to obtain more food from parents. However, if parents are not willing/able to buffer their young from temporary food shortages, increased cort secretion could be detrimental to undernourished chicks. In a system where parents are insensitive to chick demands, low benefits and high costs of activation of the HPA-axis in hungry chicks should lead to a disassociation of the nutritional state of the young and the activity of its HPA-axis. We tested this novel hypothesis for the tufted puffin (Fratercula cirrhata), a seabird with intermittent provisioning of a nest-bound semi-precocial chick. We examined the HPA-axis activity of captive chicks exposed to the following: (1) a short-term (24 h) food deprivation; and (2) an array of prolonged (3 weeks) restrictions in feeding regimens. We found that in response to a short-term food deprivation chicks decreased baseline levels of cort and thyroid hormones. In response to prolonged restrictions, food-limited chicks exhibited signs of nutritional deficit: they had lower body mass, endogenous lipid reserves, and thyroid hormone titers compared to chicks fed ad libitum. However, baseline and maximum acute stress-induced levels of cort were also lower in food-restricted chicks compared to those of chicks fed ad libitum. These results support a major prediction of the study hypothesis that puffin chicks suppress HPA-axis activity in response to short- and long-term nutritional deficits. This physiological adaptation may allow a chick to extend its development in the nest, while eluding detrimental effects of chronic cort elevation.

Hormones and Behavior↗

Ground-nesting marine birds and potential for human disturbance in Glacier Bay National Park

Glacier Bay National Park and Preserve contains a diverse assemblage of marine birds that use the area for nesting, foraging and molting. The abundance and diversity of marine bird species in Glacier Bay is unmatched in the region, due in part to the geomorphic and successional characteristics that result in a wide array of habitat types (Robards and others, 2003). The opportunity for proactive management of these species is unique in Glacier Bay National Park because much of the suitable marine bird nesting habitat occurs in areas designated as wilderness. Ground-nesting marine birds are vulnerable to human disturbance wherever visitors can access nest sites during the breeding season. Human disturbance of nest sites can be significant because intense parental care is required for egg and hatchling survival, and repeated disturbance can result in reduced productivity (Leseberg and others, 2000). Temporary nest desertion by breeding birds in disturbed areas can lead to increased predation on eggs and hatchlings by conspecifics or other predators (Bolduc and Guillemette, 2003). Human disturbance of ground-nesting birds may also affect incubation time and adult foraging success, which in turn can alter breeding success (Verhulst and others, 2001). Furthermore, human activity can potentially cause colony failure when disturbance prevents the initiation of nesting (Hatch, 2002). There is management concern about the susceptibility of breeding birds to disturbance from human activities, but little historical data has been collected on the distribution of ground-nesting marine birds in Glacier Bay. This report summarizes results obtained during two years of a three-year study to determine the distribution of ground-nesting marine birds in Glacier Bay, and the potential for human disturbance of those nesting birds.

Conference Paper↗