Geology Reports⌕ Search

Geology topics

L. Biancucci

Publications and source records attributed to L. Biancucci.

2 recordsLinked to original sources

Can selection on nest size from nest predation explain the latitudinal gradient in clutch size?

1. Latitudinal variation in clutch sizes of birds is a well described, but poorly understood pattern. Many hypotheses have been proposed, but few have been experimentally tested, and none have been universally accepted by researchers. 2. The nest size hypothesis posits that higher nest predation in the tropics favours selection for smaller nests and thereby constrains clutch size by shrinking available space for eggs and/or nestlings in the nest. We tested this hypothesis with an experiment in a tropical forest and a comparative study between temperate and tropical field sites. 3. Specifically, we tested if: (i) predation increased with nest size; (ii) tropical birds had smaller nests controlled for body size; and (iii) clutch size was explained by nest size controlled for body size. 4. Experimental swapping of nests of different sizes showed that nest predation increased with nest size in the tropical site. Moreover, nest predation rates were higher in species with larger nests in both sites. However, nest size, corrected for body mass and phylogeny, did not differ between sites and was not related to clutch size between sites. 5. Hence, nest predation can exert selection on nest size as predicted by the hypothesis. Nest size increased with adult body mass, such that adult size might indirectly influence reproductive success through effects on nest size and nest predation risk. Ultimately, however, selection from nest predation on nest size does not explain the smaller clutch sizes typical of the tropics.

Journal of Animal Ecology↗

First description of the breeding biology and natural history of the ochre-breasted brush finch atlapetes semirufus in venezuela

We provide the first description of the eggs, breeding biology, and natural history of the Ochre-breasted Brush Finch (Atlapetes semirufus). We found 37 nests over four breeding seasons (2004-2007) in Yacamb?? National Park, Venezuela. Nesting activity started in late April and continued until early June suggesting single-brooded behavior despite a typical tropical clutch size of two eggs (x?? = 1.89) that were laid on consecutive days. Egg mass averaged 3.38 g and 11.6% of adult female mass. The incubation and nestling periods averaged 14.9 and 10.5 days, respectively. Only females incubated and the percent time they spent incubating did not change between early and late incubation. Females brooded 42.7% of the time when nestlings were 2 days of age and 20.5% when 9 days of age. Both parents provisioned young at a low rate (3.9 trips/hr) and nestling growth rate (k = 0.45) was also slow. Nest predation rates were relatively high with daily mortality rates of 0.058 and 0.067 during incubation and nestling stages, respectively.

Wilson Journal of Ornithology↗