Geology Reports⌕ Search

Geology topics

K.M. Dugger

Publications and source records attributed to K.M. Dugger.

4 recordsLinked to original sources

Conserving migratory land birds in the New World: Do we know enough?

Migratory bird needs must be met during four phases of the year: breeding season, fall migration, wintering, and spring migration; thus, management may be needed during all four phases. The bulk of research and management has focused on the breeding season, although several issues remain unsettled, including the spatial extent of habitat influences on fitness and the importance of habitat on the breeding grounds used after breeding. Although detailed investigations have shed light on the ecology and population dynamics of a few avian species, knowledge is sketchy for most species. Replication of comprehensive studies is needed for multiple species across a range of areas. Information deficiencies are even greater during the wintering season, when birds require sites that provide security and food resources needed for survival and developing nutrient reserves for spring migration and, possibly, reproduction. Research is needed on many species simply to identify geographic distributions, wintering sites, habitat use, and basic ecology. Studies are complicated, however, by the mobility of birds and by sexual segregation during winter. Stable-isotope methodology has offered an opportunity to identify linkages between breeding and wintering sites, which facilitates understanding the complete annual cycle of birds. The twice-annual migrations are the poorest-understood events in a bird's life. Migration has always been a risky undertaking, with such anthropogenic features as tall buildings, towers, and wind generators adding to the risk, Species such as woodland specialists migrating through eastern North America have numerous options for pausing during migration to replenish nutrients, but some species depend on limited stopover locations. Research needs for migration include identifying pathways and timetables of migration, quality and distribution of habitats, threats posed by towers and other tall structures, and any bottlenecks for migration. Issues such as human population growth, acid deposition, climate change, and exotic diseases are global concerns with uncertain consequences to migratory birds and even lesscertain remedies. Despite enormous gaps in our understanding of these birds, research, much of it occurring in the past 30 years, has provided sufficient information to make intelligent conservation efforts but needs to expand to handle future challenges. ?? 2010 by the Ecological Society of America.

Ecological Applications↗

Arthropod prey of Wilson's Warblers in the understory of Douglas-fir forests

Availability of food resources is an important factor in avian habitat selection. Food resources for terrestrial birds often are closely related to vegetation structure and composition. Identification of plant species important in supporting food resources may facilitate vegetation management to achieve objectives for providing bird habitat. We used fecal analysis to describe the diet of adult Wilson's Warblers ( Wilsonia pusilla ) that foraged in the understory of Douglas-fir ( Pseudotsuga menziesii ) forests in western Oregon during the breeding season. We sampled arthropods at the same sites where diet data were collected, and compared abundance and biomass of prey among seven common shrub species. Wilson's Warblers ate more caterpillars (Lepidoptera larvae), flies (Diptera), beetles (Coleoptera), and Homoptera than expected based on availability. Deciduous shrubs supported higher abundances of arthropod taxa and size classes used as prey by Wilson's Warblers than did evergreen shrubs. The development and maintenance of deciduous understory vegetation in conifer forests of the Pacific Northwest may be fundamental for conservation of food webs that support breeding Wilson's Warblers and other shrub-associated, insectivorous songbirds.

Oregon↗

Monitoring planktivorous seabird populations: Validating surface counts of crevice-nesting auklets using mark-resight techniques

Least Auklets ( Aethia pusilla (Pallas, 1811)) are the most abundant species of seabird in the Bering Sea and offer a relatively efficient means of monitoring secondary productivity in the marine environment. Counting auklets on surface plots is the primary method used to track changes in numbers of these crevice-nesters, but counts can be highly variable and may not be representative of the number of nesting individuals. We compared average maximum counts of Least Auklets on surface plots with density estimates based on mark–resight data at a colony on St. Lawrence Island, Alaska, during 2001–2004. Estimates of breeding auklet abundance from mark–resight averaged 8 times greater than those from maximum surface counts. Our results also indicate that average maximum surface counts are poor indicators of breeding auklet abundance and do not vary consistently with auklet nesting density across the breeding colony. Estimates of Least Auklet abundance from mark–resight were sufficiently precise to meet management goals for tracking changes in seabird populations. We recommend establishing multiple permanent banding plots for mark–resight studies on colonies selected for intensive long-term monitoring. Mark–resight is more likely to detect biologically significant changes in size of auklet breeding colonies than traditional surface count techniques.

Canadian Journal of Zoology↗

Status and trends in demography of northern spotted owls, 1985-2003

We analyzed demographic data from northern spotted owls (Strix occidentalis caurina) from 14 study areas in Washington, Oregon, and California for 1985-2003. The purpose of our analyses was to provide an assessment of the status and trends of northern spotted owl populations throughout most of their geographic range. The 14 study areas made up approximately 12% of the range of the subspecies and included federal, tribal, private, and mixed federal and private lands. The study areas also included all the major forest types that the subspecies inhabits. The analyses followed rigorous protocols that were developed a priori and were the result of extensive discussions and consensus among the authors. Our primary objectives were to estimate fecundity, apparent survival (??), and annual rate of population change (??) and to determine if there were any temporal trends in these population parameters. In addition to analyses of data from individual study areas, we conducted 2 meta-analyses on each demographic parameter. One meta-analysis was conducted on all 14 areas, and the other was restricted to the 8 areas that constituted the Effectiveness Monitoring Plan for northern spotted owls under the Northwest Forest Plan. The average number of years of reproductive data per study area was 14 (range = 5-19), and the average number of recapture occasions per study area was 13 (range = 4-18). Only 1 study area had <12 years of data. Our results were based on 32,054 captures and resightings of 11,432 banded individuals for estimation of survival and 10,902 instances in which we documented the number of young produced by territorial females. The number of young fledged (NYF) per territorial female was analyzed by testing a suite of a priori models that included (1) effects of age, (2) linear or quadratic time trends, (3) presence of barred owls (Strix varia) in spotted owl territories, and (4) an even-odd year effect. The NYF varied among years on most study areas with a biennial cycle of high reproduction in even-numbered years and low reproduction in odd-numbered years. These cyclic fluctuations did not occur on all study areas, and the even-odd year effect waned during the last 5 years of the study. Fecundity was highest for adults (x??=0.372, SE=0.029), lower for 2-year-olds (x??=0.208, SE=0.032), and very low for 1-year-olds (x??=0.074, SE = 0.029). Fecundity was stable over time for 6 areas (Rainier, Olympic, Warm Springs, H. J. Andrews, Klamath, and Marin), declining for 6 areas (Wenatchee, Cle Elum, Oregon Coast Range, Southern Oregon Cascades, Northwest California, and Simpson), and slightly increasing for 2 areas (Tyee, Hoopa). We found little association between NYF and the proportion of northern spotted owl territories where barred owls were detected, although results were suggestive of a negative effect of barred owls on the Wenatchee and Olympic study areas. The meta-analysis on fecundity indicated substantial annual variability with no increasing or decreasing trends. Fecundity was highest in the mixed-conifer region of eastern Washington (x??=0.560, SE=0.041) and lowest in the Douglas-fir (Pseudotsuga menziesii) region of the Oregon coast (x??=0.306, SE=0.039). We used Cormack-Jolly-Seber open population models and Program MARK to estimate apparent survival rates of owls >1 year old. We found no differences in apparent survival rates between sexes except for 1 area (Marin), which had only 6 years of data. Estimates of apparent survival from individual study areas indicated that there were differences among age classes with adults generally having higher survival than 1- and 2-year-olds. Apparent survival rates ranged from 0.750 (SE=0.026) to 0.886 (SE=0.010) for adults, 0.626 (SE=0.073) to 0.886 (SE=0.010) for 2-year-olds, and 0.415 (SE=0.111) to 0.860 (SE=0.017) for 1-year-olds. These estimates were comparable to survival rates from previous studies on the subspecies. We found evidence for negative time trends in survival rate

Wildlife Monographs↗