Geology Reports⌕ Search

Geology topics

K. Collis

Publications and source records attributed to K. Collis.

9 recordsLinked to original sources

Predation probabilities and functional responses: How piscivorous waterbirds respond to pulses in fish abundance

How predators respond to changes in prey abundance (i.e., functional responses) is foundational to consumer–resource interactions, predator–prey dynamics, and the stability of predator–prey systems. Predation by piscivorous waterbirds on out-migrating juvenile steelhead trout ( Oncorhynchus mykiss ) is considered a factor affecting the recovery of multiple Endangered Species Act-listed steelhead populations in the Columbia River basin. Waterbird functional responses, however, may vary by predator species and location, with important implications to predator management strategies. We used a 13-year dataset on waterbird abundance across seven breeding colonies (three Caspian tern [ Hydroprogne caspia ], two double-crested cormorant [ Nannopterum auritum ], and two California and ring-billed gull [ Larus californicus and Larus delawarensis ] colonies) and steelhead tag-recovery data (>645,000 tagged and >32,000 recovered steelhead) to quantify weekly predation probabilities and functional responses across waterbird species, colonies, and years. Weekly predation probabilities were highly variable, ranging from 0.01 to 0.30 at tern colonies, 0.01 to 0.20 at cormorant colonies, and 0.03 to 0.13 at gull colonies. Per capita predation probabilities were an order of magnitude higher at inland tern and cormorant colonies relative to estuary colonies of the same species. Terns displayed Type II functional responses across colonies and years, where predation probabilities peaked at low steelhead abundances and declined as steelhead abundance increased (i.e., predator swamping). Cormorants nesting at the large estuary colony (several thousand birds) displayed a Type III functional response, but cormorants nesting at the smaller inland colony (several hundred birds) displayed a Type II response. Consumption probabilities of steelhead by gulls remained consistent across a large range of steelhead availability, suggesting a Type I or a Type III functional response, but a lack of colony abundance data prevented quantifying functional responses. The level of tern predation combined with Type II functional responses indicate possible population-level impacts that could destabilize small or declining prey populations. Conversely, the apparent Type III functional responses of gulls and estuary nesting cormorants are indicative of prey switching behaviors targeted at periods of high steelhead abundance. Our results illustrate the complexity of predator–prey interactions and the importance of quantifying predator- and location-specific functional responses when predicting the efficacy of management strategies to enhance prey populations.

Oregon, Washington↗

Relationship of external fish condition to pathogen prevalence and out-migration survival in juvenile steelhead

Understanding how the external condition of juvenile salmonids is associated with internal measures of health and subsequent out‐migration survival can be valuable for population monitoring programs. This study investigated the use of a rapid, nonlethal, external examination to assess the condition of run‐of‐the‐river juvenile steelhead Oncorhynchus mykiss migrating from the Snake River to the Pacific Ocean. We compared the external condition (e.g., body injuries, descaling, external signs of disease, fin damage, and ectoparasite infestations) with (1) the internal condition of a steelhead as measured by the presence of selected pathogens detected by histopathology and polymerase chain reaction analysis and (2) out‐migration survival through the Snake and Columbia rivers as determined by passive integrated transponder (PIT) tag technology. The results from steelhead captured and euthanized ( n = 222) at Lower Monumental Dam on the lower Snake River in 2008 indicated that external condition was significantly correlated with selected measures of internal condition. The odds of testing positive for a pathogen were 39.2, 24.3, and 5.6 times greater for steelhead with severe or moderate external signs of disease or more than 20% descaling, respectively. Capture–recapture models of 22,451 PIT‐tagged steelhead released at Lower Monumental Dam in 2007–2009 indicated that external condition was significantly correlated with juvenile survival. The odds of out‐migration survival for steelhead with moderate or severe external signs of disease, more than 20% descaling, or severe fin damage were 5.7, 4.9, 1.6, and 1.3 times lower, respectively, than those for steelhead without these external conditions. This study effectively demonstrated that specific measures of external condition were associated with both the internal condition and out‐migration survival of juvenile steelhead.

Oregon, Washington↗

Recovery of coded wire tags at a caspian tern colony in San Francisco Bay: A technique to evaluate impacts of avian predation on juvenile salmonids

We recovered coded wire tags (CWTs) from a colony of Caspian terns Hydroprogne caspia on Brooks Island in San Francisco Bay, California, to evaluate predation on juvenile salmonids originating from the Sacramento and San Joaquin rivers. Subsamples of colony substrate representing 11.7% of the nesting habitat used by the terns yielded 2,079 salmonid CWTs from fish released and subsequently consumed by terns in 2008. The estimated number of CWTs deposited on the entire tern colony was 40,143 (ranging from 26,763 to 80,288), once adjustments were made to account for tag loss and the total amount of nesting habitat used by terns. Tags ingested by terns and then egested on the colony were undamaged, and the tags' complete numeric codes were still identifiable. The CWTs found on the tern colony indicated that hatchery Chinook salmon Oncorhynchus tshawytscha trucked to and released in San Pablo Bay were significantly more likely to be consumed by Caspian terns than Chinook salmon that migrated in-river to the bay; 99.7% of all tags recovered were from bay-released Chinook salmon. Of the CWTs recovered on the tern colony, 98.0% were from fall-run Chinook salmon, indicating a higher susceptibility to tern predation than for the spring run type. None of the approximately 518,000 wild Chinook salmon that were coded-wire-tagged and released in the basin were recovered on the tern colony, suggesting that the impacts on wild, U.S. Endangered Species Act-listed Chinook salmon populations were minimal in 2008. Overall, we estimate that 0.3% of the approximately 12.3 million coded-wire-tagged Chinook salmon released in the basin in 2008 were subsequently consumed by Caspian terns from the Brooks Island colony. These results indicate that CWTs implanted in juvenile salmon can be recovered from a piscivorous waterbird colony and used to evaluate smolt losses for runs that are tagged. Abstract We recovered coded wire tags (CWTs) from a colony of Caspian terns Hydroprogne caspia on Brooks Island in San Francisco Bay, California, to evaluate predation on juvenile salmonids originating from the Sacramento and San Joaquin rivers. Subsamples of colony substrate representing 11.7% of the nesting habitat used by the terns yielded 2,079 salmonid CWTs from fish released and subsequently consumed by terns in 2008. The estimated number of CWTs deposited on the entire tern colony was 40,143 (ranging from 26,763 to 80,288), once adjustments were made to account for tag loss and the total amount of nesting habitat used by terns. Tags ingested by terns and then egested on the colony were undamaged, and the tags' complete numeric codes were still identifiable. The CWTs found on the tern colony indicated that hatchery Chinook salmon Oncorhynchus tshawytscha trucked to and released in San Pablo Bay were significantly more likely to be consumed by Caspian terns than Chinook salmon that migrated in-river to the bay; 99.7% of all tags recovered were from bay-released Chinook salmon. Of the CWTs recovered on the tern colony, 98.0% were from fall-run Chinook salmon, indicating a higher susceptibility to tern predation than for the spring run type. None of the approximately 518,000 wild Chinook salmon that were coded-wire-tagged and released in the basin were recovered on the tern colony, suggesting that the impacts on wild, U.S. Endangered Species Act-listed Chinook salmon populations were minimal in 2008. Overall, we estimate that 0.3% of the approximately 12.3 million coded-wire-tagged Chinook salmon released in the basin in 2008 were subsequently consumed by Caspian terns from the Brooks Island colony. These results indicate that CWTs implanted in juvenile salmon can be recovered from a piscivorous waterbird colony and used to evaluate smolt losses for runs that are tagged ?? American Fisheries Society 2011.

North American Journal of Fisheries Management↗

Relationship of Caspian tern foraging ecology to nesting success in the Columbia River estuary, Oregon, USA

The prevalence of juvenile salmonids (Oncorhynchus spp.) and marine forage fishes in the diet of Caspian terns (Hydroprogne caspia) nesting in the Columbia River estuary has been established, but the relationship between diet composition, foraging distribution, and productivity of these birds has received little attention. We used radio-telemetry and on-colony observations to relate changes in off-colony distribution to patterns of colony attendance, diet composition, and productivity of adult terns nesting on East Sand Island during two years of different river and prey conditions. Average distance from the East Sand Island colony (located in the marine zone of the estuary) was 38% (6.6 km) greater in 2000 compared to 2001, associated with lower availability of marine forage fish near East Sand Island and lower prevalence of marine prey in tern diets. Colony attendance was much lower (37.0% vs. 62.5% of daylight hours), average trip duration was 40% longer (38.9 min), and nesting success was much lower (0.57 young fledged pair-1 vs. 1.40 young fledged pair-1) in 2000 compared to 2001. Higher proportions of juvenile salmonids in the diet were associated with relatively high use of the freshwater zone of the estuary by radio-tagged terns, which occurred prior to chick-rearing and when out-migrating salmonid smolts were relatively abundant. Lower availability of marine prey in 2000 apparently limited Caspian tern nesting success by markedly reducing colony attendance and lengthening foraging trips by nesting terns, thereby increasing chick mortality rates from predation, exposure, and starvation. ?? 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Estuarine, Coastal and Shelf Science↗

Foraging patterns of Caspian terns and double-crested cormorants in the Columbia River estuary

We examined spatial and temporal foraging patterns of Caspian terns and double-crested cormorants nesting in the Columbia River estuary, to potentially identify circumstances where juvenile salmonids listed under the U.S. Endangered Species Act might be more vulnerable to predation by these avian piscivores. Data were collected during the 1998 and 1999 breeding seasons, using point count surveys of foraging birds at 40 sites along the river's banks, and using aerial strip transect counts throughout the estuary for terns. In 1998, terns selected tidal flats and sites with roosting beaches nearby for foraging, making greater use of the marine/mixing zone of the estuary later in the season, particularly areas near the ocean jetties. In 1999, cormorants selected foraging sites in freshwater along the main channel with pile dikes present, particularly early in the season. Foraging trends in the other year for each species were generally similar to the above but usually not significant. During aerial surveys we observed 50% of foraging and commuting terns within 8 km of the Rice Island colony, and ≤ 5% of activity occurred ≥ 27 km from this colony in both years. Disproportionately greater cormorant foraging activity at pile dikes may indicate greater vulnerability of salmonids to predation at those features. Colony relocations to sites at sufficient distance from areas of relatively high salmonid abundance may be a straightforward means of reducing impacts of avian predation on salmonids than habitat alterations within the Columbia River estuary, at least for terns.

Oregon, Washington↗

Effects of nest density, location, and timing on breeding success of Caspian Terns

One of the proposed benefits of colonial nesting in birds is the protection afforded against avian predators. This advantage may be counter-balanced by the negative effects of intraspecific aggression on breeding success. Effects of nest density, nest location within the colony, and timing of nest initiation on productivity of Caspian Terns (Sterna caspia) were investigated on Crescent Island in the mid-Columbia River, Washington, USA. In the absence of intense nest predation at the Crescent Island tern colony, it was hypothesized that nest density would be negatively associated with productivity. A rangefinder was used to determine spatial distribution of Caspian Tern nests, and these data used to calculate nest characteristics (nest density, nearest neighbor distance, and distance to colony edge) for a randomly-selected subset of nests monitored for nest chronology and productivity. Productivity did not differ between nests in high- and low-density areas of the colony, and was positively associated with earlier nest initiation. Early nests were more productive, were located in areas of higher nest density, and were further from the colony edge than late nests. The strong effect of timing may have been attributable to seasonal declines in prey resources for terns at this site. Our results suggest that Caspian Terns nesting at the highest densities observed in this study did not incur immediate reproductive costs, despite increased potential for encounters between chicks and aggressive conspecific adults.

Waterbirds↗

Factors affecting chick provisioning by Caspian Terns nesting in the Columbia River estuary

We investigated factors affecting chick provisioning by radio-tagged Caspian Terns (Sterna caspia) nesting in a large colony on East Sand Island in the Columbia River estuary during 2001. Caspian Tern predation on juvenile salmonids (Oncorhynchus spp.) in the estuary prompted resource managers to relocate ca. 9,000 pairs of terns nesting on Rice Island (river km 34) to East Sand Island (river km 8), where terns were expected to consume fewer salmonids in favor of marine forage fishes. This study investigated factors influencing foraging success, diet composition, and overall reproductive success at the managed Caspian Tern colony. Our results indicated that daytime colony attendance by nesting terns averaged 64% and decreased throughout the chick-rearing period, while duration of foraging trips averaged 47 min and increased during the same period; these seasonal changes were more strongly related to date than chick age. Average meal delivery rates to 2-chick broods (0.88 meals h-1) were 2.6 times greater than to 1-chick broods (0.33 meals h-1). Parents delivered more juvenile salmonids to chicks during ebb tides than flood tides, but meal delivery rates to the nest remained constant, suggesting diet composition tracks relative availability of prey species. Foraging trips resulting in delivery of juvenile salmonids averaged 68% longer than foraging trips for schooling marine forage fishes, indicating higher availability of marine prey near the colony. High availability of marine forage fish in the Columbia River estuary during 2001 was apparently responsible for high colony attendance, short foraging trips, high chick meal delivery rates, and high nesting success of Caspian Terns on East Sand Island.

Waterbirds↗

Breeding ecology of Caspian terns at colonies on the Columbia Plateau

We investigated the breeding ecology and diet of Caspian terns on the Columbia Plateau in southeastern Washington and northeastern Oregon. We examined trends in colony size and area during 1996-2001, and estimated number of breeding pairs, nesting density, fledging success, and diet composition at selected colony sites in 2000 and 2001. We found six tern colonies totaling ???1,000 breeding pairs, ranging in size from < 50 to nearly 700 pairs. Predation by mink caused complete abandonment of one of these colonies in 2000 and 2001. The relocation of ???9,000 Caspian tern breeding pairs from Rice Island to East Sand Island in the Columbia River estuary did not result in an obvious increase in the number of tern breeding pairs on the Columbia Plateau during the study period. The majority of Caspian tern prey items at colonies on the mid-Columbia River consisted of juvenile salmonids. At a colony in Potholes Reservoir, Washington, Caspian terns commuted over 100 km round-trip to the Columbia River to forage on juvenile salmonids, suggesting that locally abundant food may be limiting. High nesting densities at other mid-Columbia River colonies suggest that availability of breeding habitat may limit colony size. The small size of Caspian tern colonies on the Columbia Plateau, and possible constraints on availability of suitable nesting habitat within the study area, suggest that the level of predation on ESA-listed juvenile salmonids in this region will likely remain well below that currently observed in the Columbia River estuary.

Northwest Science↗

Redistribution and growth of the Caspian Tern population in the Pacific Coast region of North America, 1981-2000

We examined nesting distribution and demography of the Pacific Coast population of Caspian Terns ( Sterna caspia ) using breeding records and band recoveries spanning two decades since the first population assessment. Since 1980, population size has more than doubled to about 12 900 pairs, yet the proportion of the population nesting at inland (18%) versus coastal sites (82%) has remained constant. Although the breeding range of the Pacific Coast population has expanded northward into Alaska and farther south in Mexico, there was no net latitudinal shift in the distribution of breeding pairs or new colonies. The distribution of breeding birds among areas changed dramatically, however, with 69% of breeding terns now nesting in Oregon (primarily in the Columbia River estuary) versus 4% during the late 1970s. During the past 20 years, there has continued to be a greater proportion of Caspian Terns breeding at anthropogenic sites compared to natural sites. Estimated annual survival rates for hatch-year and after-third-year birds during 1981-1998 were greater than during 1955-1980, consistent with the higher rate of population increase in recent decades. Fecundity required to maintain a stable population ( λ = 1 ) was estimated at 0.32–0.74 fledglings pair −1 , depending on band recovery probabilities for sub-adults. Caspian Terns readily moved among breeding sites and rapidly colonized new areas; however, a greater concentration of breeding Caspian Terns among fewer colonies in response to anthropogenic factors is an important conservation concern for this species.

Condor↗