Geology Reports⌕ Search

Geology topics

J.A. Jenks

Publications and source records attributed to J.A. Jenks.

At least 19 recordsLinked to original sources

Influence of landscape characteristics on migration strategies of white-tailed deer

A trade-off exists for migrating animals as to whether to migrate or remain residents. Few studies have documented relationships between landscape variables and deer migration strategies. From 2000 to 2007 we captured 267 adult female white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ) at 7 study sites in Minnesota and South Dakota and monitored 149 individuals through ≥3 seasonal migration periods (585 deer-migration seasons). All deer classified as obligate migrators with ≥3 migrations (range 3–9 migration seasons) maintained their obligate status for the duration of the study. Multinomial logistic odds ratios from generalized estimating equations indicated that the odds of being a resident increased by 1.4 and 1.3 per 1-unit increase in forest patch density and mean area, respectively, compared to migrating deer. Odds of being an obligate migrator increased by 0.7 and 0.8 per 1-unit decrease in forest patch density and mean area, respectively, compared to resident or conditional migrating deer. Areas inhabited by resident deer were characterized by greater number of forest patches per 100 ha and larger mean forest patch area than conditional and obligate migrant areas. Odds of migrating increased by 1.1 per 1-unit increase in deer winter severity index. Migration behavior of white-tailed deer varied among regions, and land-cover and landscape characteristics provided predictive indicators of migration strategies for deer that could have important implications for conservation, metapopulation dynamics, and species management.

Journal of Mammalogy↗

Evaluating the effect of predators on white-tailed deer: Movement and diet of coyotes

Coyotes ( Canis latrans ) may affect adult and neonate white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ) survival and have been implicated as a contributor to the decline of deer populations. Additionally, coyote diet composition is influenced by prey availability, season, and region. Because coyote movement and diet vary by region, local data are important to understand coyote population dynamics and their impact on prey species. In southeast Minnesota, we investigated the effect of coyotes on white-tailed deer populations by documenting movement rates, distances moved, and habitats searched by coyotes during fawning and nonfawning periods. Additionally, we determined survival, cause-specific mortality, and seasonal diet composition of coyotes. From 2001 to 2003, we captured and radiocollared 30 coyotes. Per-hour rate of movement averaged 0.87 km and was greater ( P = 0.046) during the fawning (1.07 km) than the nonfawning period (0.80 km); areas searched were similar ( P = 0.175) between seasons. Coyote habitat use differed during both seasons; habitats were not used in proportion to their availability ( P < 0.001). Croplands were used more ( P < 0.001) than their proportional availability during both seasons. Use of grasslands was greater during the fawning period ( P = 0.030), whereas use of cropland was greater in the nonfawning period ( P < 0.001). We collected 66 fecal samples during the nonfawning period; coyote diets were primarily composed of Microtus spp. (65.2%), and consumption of deer was 9.1%. During the study, 19 coyotes died; annual survival rate range was 0.33–0.41, which was low compared with other studies. Consumption of deer was low and coyotes searched open areas (i.e., cropland) more than fawning areas with dense cover. These factors in addition to high coyote mortality suggested that coyote predation was not likely limiting white-tailed deer populations in southeast Minnesota.

Journal of Wildlife Management↗

Survival of white-tailed deer neonates in Minnesota and South Dakota

Understanding the influence of intrinsic (e.g., age, birth mass, and sex) and habitat factors on survival of neonate white-tailed deer improves understanding of population ecology. During 2002–2004, we captured and radiocollared 78 neonates in eastern South Dakota and southwestern Minnesota, of which 16 died before 1 September. Predation accounted for 80% of mortality; the remaining 20% was attributed to starvation. Canids (coyotes [ Canis latrans ], domestic dogs) accounted for 100% of predation on neonates. We used known fate analysis in Program MARK to estimate survival rates and investigate the influence of intrinsic and habitat variables on survival. We developed 2 a priori model sets, including intrinsic variables (model set 1) and habitat variables (model set 2; forested cover, wetlands, grasslands, and croplands). For model set 1, model { S age-interval } had the lowest AIC c (Akaike's information criterion for small sample size) value, indicating that age at mortality (3-stage age-interval: 0–2 weeks, 2–8 weeks, and >8 weeks) best explained survival. Model set 2 indicated that habitat variables did not further influence survival in the study area; β-estimates and 95% confidence intervals for habitat variables in competing models encompassed zero; thus, we excluded these models from consideration. Overall survival rate using model { S age-interval } was 0.87 (95% CI = 0.83–0.91); 61% of mortalities occurred at 0–2 weeks of age, 26% at 2–8 weeks of age, and 13% at >8 weeks of age. Our results indicate that variables influencing survival may be area specific. Region-specific data are needed to determine influences of intrinsic and habitat variables on neonate survival before wildlife managers can determine which habitat management activities influence neonate populations.

Journal of Wildlife Management↗

Female white-tailed deer survival across ecoregions in Minnesota and South Dakota

Survival and cause-specific mortality of female white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ) have been well documented in forested and agricultural landscapes, but limited information has been collected in grassland habitats typical of the Northern Great Plains. Our objectives were to document and compare survival and cause-specific mortality of adult female white-tailed deer in four distinct ecoregions. We captured and radiocollared 190 (159 adult, 31 yearling) female white-tailed deer and monitored (including deer from a previous study) a total of 246 (215 adult, 31 yearling) deer from Jan. 2000 to Dec. 2007. We documented 113 mortalities; hunting (including wounding loss) accounted for 69.9% of all mortalities and vehicle collisions accounted for an additional 15.0%. Natural causes ( e.g., disease, predation) of mortality were minor compared to human-related causes ( e.g., hunting, vehicle collisions). We used known fate modeling in program MARK to estimate survival rates and compare ecoregions and seasons. Model {S season (winter = summer) } had the lowest AIC c value suggesting that survival differed only between seasons where winter and summer survival was equal and differed with fall season. Annual and seasonal (summer, fall, winter) survival rates using the top model {S season (summer = winter) } were 0.76 (95% ci = 0.70–0.80), 0.97 (95% ci = 0.96–0.98), 0.80 (95% ci = 0.76–0.83) and 0.97 (95% ci = 0.96–0.98), respectively. High human-related mortality was likely associated with limited permanent cover, extensive road networks and high hunter density. Deer management in four distinct ecoregions relies on hunter harvest to maintain deer populations within state management goals.

Minnesota, South Dakota↗

Drought effect on selection of conservation reserve program grasslands by white-tailed deer on the Northern Great Plains

Limited information exists regarding summer resource selection of white-tailed deer (Odocoileus virginianus) in grassland regions of the Northern Great Plains. During summers 2005-2006, we analyzed habitat selection of adult female white-tailed deer in north-central South Dakota. We collected 1905 summer locations and used 21 and 30 home ranges during 2005 and 2006, respectively, to estimate habitat selection. Results indicated that selection occurred at the population (P < 0.001) and home range (P < 0.001) levels. Deer selected for Conservation Reserve Program grasslands and corn during both summers and shifted selection temporally within summer. Use of CRP grasslands occurred during early summer; 73.1 and 88.9% of locations in CRP were documented prior to 1 Jul. during 2005 and 2006, respectively. Conversely, selection for corn occurred during late summer; 86.0 and 68.4% of locations in corn were documented after 1 Jul. during 2005 and 2006, respectively. Additionally, deer selected for forested cover and rural development areas containing permanent water sources during extreme drought conditions during 2006. Deer likely selected for fields of CRP grasslands during early summer for cover and natural forages, such as clover (Trifolium sp.), prior to the period when agricultural crops become available. Drought conditions occurring in semiarid prairie grassland regions may reduce food and water availability and contribute to subsequent changes in deer habitat selection across the range of the species.

American Midland Naturalist↗

Associating seasonal range characteristics with survival of female white-tailed deer

Delineating populations is critical for understanding population dynamics and managing habitats. Our objective was to delineate subpopulations of migratory female white-tailed deer (Odocoileus virginianus) in the central Black Hills, South Dakota and Wyoming, USA, on summer and winter ranges. We used fuzzy classification to assign radiocollared deer to subpopulations based on spatial location, characterized subpopulations by trapping sites, and explored relationships among survival of subpopulations and habitat variables. In winter, Kaplan-Meier estimates for subpopulations indicated 2 groups: high (S = 0.991 ?? 0.005 [x- ?? SE]) and low (S = 0.968 ?? 0.007) weekly survivorship. Survivorship increased with basal area per hectare of trees, average diameter at breast height of trees, percent cover of slash, and total point-center quarter distance of trees. Cover of grass and forbs were less for the high survivorship than the lower survivorship group. In summer, deer were spaced apart with mixed associations among subpopulations. Habitat manipulations that promote or maintain large trees (i.e., basal area = 14.8 m2/ha and average dbh of trees = 8.3 cm) would seem to improve adult survival of deer in winter.

Journal of Wildlife Management↗

Bed site selection by neonate deer in grassland habitats on the northern Great Plains

Bed site selection is an important behavioral trait influencing neonate survival. Vegetation characteristics of bed sites influence thermal protection of neonates and concealment from predators. Although previous studies describe bed site selection of neonatal white-tailed deer (Odocoileus virginianus) in regions of forested cover, none determined microhabitat effects on neonate bed site selection in the Northern Great Plains, an area of limited forest cover. During summers 2007–2009, we investigated bed site selection (n = 152) by 81 radiocollared neonate white-tailed deer in north-central South Dakota, USA. We documented 80 (52.6%) bed sites in tallgrass–Conservation Reserve Program lands, 35 (23.0%) bed sites in forested cover, and 37 (24.3%) in other habitats (e.g., pasture, alfalfa, wheat). Bed site selection varied with age and sex of neonate. Tree canopy cover (P < 0.001) and tree basal area (P < 0.001) decreased with age of neonates, with no bed sites observed in forested cover after 18 days of age. Male neonates selected sites with less grass cover (P < 0.001), vertical height of understory vegetation (P < 0.001), and density of understory vegetation (P < 0.001) but greater bare ground (P = 0.047), litter (P = 0.028), and wheat (P = 0.044) than did females. Odds of bed site selection increased 3.5% (odds ratio = 1.035, 95% CI = 1.008–1.062) for every 1-cm increase in vertical height of understory vegetation. Management for habitat throughout the grasslands of South Dakota that maximizes vertical height of understory vegetation would enhance cover characteristics selected by neonates.

Journal of Wildlife Management↗

Dietary response of sympatric deer to fire using stable isotope analysis of liver tissue

Carbon (?? 13 C) and nitrogen (?? 15 N) isotopes in biological samples from large herbivores identify photosynthetic pathways (C 3 vs. C 4 ) of plants they consumed and can elucidate potential nutritional characteristics of dietary selection. Because large herbivores consume a diversity of forage types, ?? 13 C and ?? 15 N in their tissue can index ingested and assimilated diets through time. We assessed ?? 13 C and ?? 15 N in metabolically active liver tissue of sympatric mule deer (Odocoileus hemionus) and white-tailed deer (O. virginianus) to identify dietary disparity resulting from use of burned and unburned areas in a largely forested landscape. Interspecific variation in dietary disparity of deer was documented 2-3 years post-fire in response to lag-time effects of vegetative response to burning and seasonal (i.e., summer, winter) differences in forage type. Liver ?? 13 C for mule deer were lower during winter and higher during summer 2 years post-fire on burned habitat compared to unburned habitat suggesting different forages were consumed by mule deer in response to fire. Liver ?? 15 N for both species were higher on burned than unburned habitat during winter and summer suggesting deer consumed more nutritious forage on burned habitat during both seasons 2 and 3 years post-fire. Unlike traditional methods of dietary assessment that do not measure uptake of carbon and nitrogen from dietary components, analyses of stable isotopes in liver or similar tissue elucidated ?? 13 C and ?? 15 N assimilation from seasonal dietary components and resulting differences in the foraging ecology of sympatric species in response to fire.

Wildlife Biology in Practice↗

Aggressive defensive behavior by free-ranging white-tailed deer

Maternal investment plays a critical role in neonate survival, and adults can improve survival of offspring by defending them against predators. However, limited information exists documenting ungulate aggression toward humans in defense of neonates. During captures of neonates in spring 2007 and 2008 in north-central South Dakota, we documented 24 aggressive encounters by adult female and yearling male and female white-tailed deer ( Odocoileus virginianus ) defending neonates. Eleven (45.8%) aggressive encounters included yearlings accompanying adult females. Mean ages and weights of neonates that were aggressively defended were greater ( P < 0.0001) than ages and weights of those that were not; adults began protecting neonates at approximately 4 days of age. Male fawns were more likely ( P = 0.013) to be defended than female fawns. Examination of our data suggests that sex- and age-biased maternal defensive behavior exists in white-tailed deer, and that deer biased maternal investment toward older, male neonates.

Journal of Mammalogy↗

Seasonal movements and Home-range use by female pronghorns in sagebrush-steppe communities of western South Dakota

Knowledge of seasonal movements by pronghorns ( Antilocapra americana ) within the easternmost extension of sagebrush-steppe communities is limited. Current hypotheses regarding movement patterns suggest that pronghorns initiate seasonal movements in response to severe winter weather, snowfall patterns, spatial and temporal variation in forage abundance, and availability of water. From January 2002 to August 2005, we monitored movements of 76 adult (≥1.5 years) female pronghorns on 2 study areas (Harding and Fall River counties) in western South Dakota. We collected 8,750 visual locations, calculated 204 home ranges, and documented 17 seasonal movements. Eighty-four percent ( n = 55) of pronghorns were nonmigratory and 10% ( n = 6) were conditional migrators. Mean distance between summer and winter range was 23.1 km ( SE = 2.8 km, n = 13). Five adult pronghorns (8%) dispersed a mean distance of 37.6 km ( SE = 12.4 km); of which 1 female moved a straight-line distance of 75.0 km. Winter and summer home-range size varied ( P < 0.0001) between study sites. Mean 95% adaptive kernel winter and summer home-range size of pronghorns was 55.5 and 19.7 km 2 , respectively, in Harding County and 127.2 and 65.9 km 2 , respectively, in Fall River County. Nonmigratory behavior exhibited by pronghorns was likely associated with minimal snow cover and moderate temperatures during winter 2002–2004. Variation in size of adult seasonal home ranges between sites was likely associated with differences in forage distribution and availability between regions.

Journal of Mammalogy↗

Seasonal movements and home ranges of white-tailed deer in north-central South Dakota

Knowledge of movement patterns of white-tailed deer ( Odocoileus virginianus (Zimmermann, 1780)) inhabiting landscapes intensively modified by agricultural systems is important to the present and future understanding of deer ecology. Little information exists regarding daily and seasonal movements of white-tailed deer in north-central South Dakota. Therefore, our goal was to determine movement patterns and home-range use of female white-tailed deer in north-central South Dakota. From January 2005 to January 2007, 29 adult (>18 months) and 13 yearling (8–18 months) white-tailed deer were monitored for movement using radiotelemetry. We collected 2822 locations, calculated 76 home ranges, and documented 50 seasonal movements. Mean migration distance between summer and winter home ranges was 19.4 km (SE = 2.0 km). Mean 95% home-range size was 10.2 km 2 (SE = 1.2 km 2 , n = 27) during winter and 9.2 km 2 (SE = 1.0 km 2 , n = 49) during summer. Ambient temperature appeared to be a primary cause of seasonal migration. Additionally, movements exhibited by white-tailed deer in north-central South Dakota were influenced by a highly fragmented landscape dominated by row crops and pasture or grassland.

South Dakota↗

Does the use of vaginal-implant transmitters affect neonate survival rate of white-tailed deer Odocoileus virginianus?

We compared survival of neonate white-tailed deer Odocoileus virginianus captured using vaginal-implant transmitters (VITs) and traditional ground searches to determine if capture method affects neonate survival. During winter 2003, 14 adult female radio-collared deer were fitted with VITs to aid in the spring capture of neonates; neonates were captured using VITs (N=14) and traditional ground searches (N=7). Of the VITs, seven (50%) resulted in the location of birth sites and the capture of 14 neonates. However, seven (50%) VITs were prematurely expelled prior to parturition. Predation accounted for seven neonate mortalities, and of these, five were neonates captured using VITs. During summer 2003, survival for neonates captured using VITs one, two, and three months post capture was 0.76 (SE=0.05; N=14), 0.64 (SE=0.07; N=11) and 0.64 (SE=0.08; N=9), respectively. Neonate survival one, two and three months post capture for neonates captured using ground searches was 0.71 (SE=0.11; N=7), 0.71 (SE=0.15; N=5) and 0.71 (SE=0.15; N=5), respectively. Although 71% of neonates that died were captured <24 hours after birth using VITs, survival did not differ between capture methods. Therefore, use of VITs to capture neonate white-tailed deer did not influence neonate survival. VITs enabled us to capture neonates in dense habitats which would have been difficult to locate using traditional ground searches.

Wildlife Biology↗

Hepatic minerals of white-tailed and mule deer in the southern Black Hills, South Dakota

Because there is a paucity of information on the mineral requirements of free-ranging deer, data are needed from clinically healthy deer to provide a basis for the diagnosis of mineral deficiencies. To our knowledge, no reports are available on baseline hepatic mineral concentrations from sympatric white-tailed deer (Odocoileus virginianus) and mule deer (Odocoileus hemionus) using different habitats in the Northern Great Plains. We assessed variation in hepatic minerals of female white-tailed deer (n=42) and mule deer (n=41). Deer were collected in February and August 2002 and 2003 from study areas in Custer and Pennington Counties, South Dakota, in and adjacent to a wildfire burn. Hepatic samples were tested for levels (parts per million; ppm) of aluminum (Al), antimony (Sb), arsenic (As), barium (Ba), boron (B), cadmium (Cd), calcium (Ca), chromium (Cr), cobalt (Co), copper (Cu), iron (Fe), lead (Pb), magnesium (Mg), manganese (Mn), mercury (Hg), molybdenum (Mo), nickel (Ni), phosphorus (P), potassium (K), selenium (Se), sodium (Na), sulfur (S), thalium (T1), and zinc (Zn). We predicted that variability in element concentrations would occur between burned and unburned habitat due to changes in plant communities and thereby forage availability. We determined that Zn, Cu, and Ba values differed (P???0.05) between habitats. Because of the nutritional demands of gestation and lactation, we hypothesized that elemental concentrations would vary depending on reproductive status; Cd, Cu, Ca, P, Mn, Mo, Na, and Zn values differed (P???0.05) by reproductive status. We also hypothesized that, due to variation in feeding strategies and morphology between deer species, hepatic elemental concentrations would reflect dietary differences; Ca, Cu, K, Co, Mo, Se, and Zn differed (P???0.05) between species. Further research is needed to determine causes of variation in hepatic mineral levels due to habitat, reproductive status, and species. ?? Wildlife Disease Association 2008.

Journal of Wildlife Diseases↗

Response of Rocky Mountain elk (Cervus elaphus) to wind-power development

Wind-power development is occurring throughout North America, but its effects on mammals are largely unexplored. Our objective was to determine response (i.e., home-range, diet quality) of Rocky Mountain elk (Cervus elaphus) to wind-power development in southwestern Oklahoma. Ten elk were radiocollared in an area of wind-power development on 31 March 2003 and were relocated bi-weekly through March 2005. Wind-power construction was initiated on 1 June 2003 and was completed by December 2003 with 45 active turbines. The largest composite home range sizes (>80 km2) occurred April-June and September, regardless of the status of wind-power facility development. The smallest home range sizes (<50 km2) typically occurred in October-February when elk aggregated to forage on winter wheat. No elk left the study site during the study and elk freely crossed the gravel roads used to access the wind-power facility. Carbon and nitrogen isotopes and percent nitrogen in feces suggested that wind-power development did not affect nutrition of elk during construction. Although disturbance and loss of some grassland habitat was apparent, elk were not adversely affected by wind-power development as determined by home range and dietary quality.

American Midland Naturalist↗

Fish-habitat modeling for gap analysis to conserve the endangered Topeka shiner (Notropis topeka)

Decision support tools that predict fish distribution over broad spatial scales are needed to assist in planning watershed management and endangered species recovery. We developed a geographical information system model with multivariate logistic regression to rank valley segments for probable occurrence of the endangered Topeka shiner (Notropis topeka) using stream condition variables (stream size, groundwater potential, channel slope, streamflow, network position) and land-cover variables (percent pasture, percent trees) in streams characteristic of the North American Great Plains. The stream condition and land-cover models correctly classified 89% and 68% of outcomes (i.e., presence or absence), respectively. Field tests of maps of predicted species distribution resulted in more species occurrences than expected in valley segments classified as high potential for presence and less than expected in low-potential valley segments. Gaps between high-priority segments and protected land parcels were found in all basins. In 37 basins with Topeka shiners, protected land coverage was <1% in 17 basins, 1-5% in 10 basins, and 5-21.8% in 10 basins. Conservation activities in gaps are long-term conservation measures, but maps of predicted species distribution have many immediate applications.

Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences↗

Cervid forage utilization in noncommercially thinned ponderosa pine forests

To evaluate effects of noncommercial thinning, utilization of forages consumed by elk ( Cervus elaphus L.), mule deer ( Odocoileus hemionus Raf.), and white-tailed deer ( Odocoileus virginianus Raf.) was measured in ponderosa pine ( Pinus ponderosa P. & C. Lawson) stands in Custer State Park, S. D. Treatments consisted of unthinned (control; 22 to 32 m 2 /ha basal area), moderately thinned (12 to 22 m 2 /ha basal area), and heavily thinned (3 to 13 m 2 /ha basal area) stands of ponderosa pine. During June, July, and August, 1991 and 1992, about 7,000 individual plants were marked along permanent transects and percent-weight-removed by grazing was ocularly estimated. Sample plots were established along transects and plants within plots were clipped to estimate standing biomass. Pellet groups were counted throughout the study area to determine summer habitat use of elk and deer. Diet composition was evaluated using microhistological analysis of fecal samples. Average percent-weight-removed from all marked plants and percent-plants-grazed were used to evaluate forage utilization. Standing biomass of graminoids, shrubs, and forbs increased (P < 0.05) from unthinned to moderately and heavily thinned stands. Utilization of graminoids and shrubs averaged less than 1% when measured as percent-weight-removed and percent-plants-grazed and did not differ (P > 0.05) across treatments. Forb use averaged less than 5% within sampling periods when measured as percent-weight-removed and percent-of-plants grazed and did not differ among treatments. Results of pellet group surveys indicated that cervids were primarily using meadow habitats. When averaged over the 2 years, forbs were the major forage class in deer diets, whereas graminoids were the major forage class in diets of elk.

South Dakota↗

A comparison of sampling techniques to estimate number of wetlands

Service use annual estimates of the number of ponded wetlands to estimate duck production and establish duck hunting regulations. Sampling techniques that minimize bias may provide more reliable estimates of annual duck production. Using a wetland geographic information system (GIS), we estimated number of wetlands using standard counting protocol with belt transects and samples of square plots. Estimates were compared to the known number of wetlands in the GIS to determine bias. Bias in transect-derived estimates ranged from +67-87% of the known number of wetlands, compared to bias of +3-6% in estimates from samples of 10.24-km2 plots. We recommend using samples of 10.24-km2 plots stratified by wetland density to decrease bias.

Wildlife Society Bulletin↗

Diets of hartebeest and roan antelope in Burkina Faso: Support of the long-faced hypothesis

Diets of hartebeest ( Alcelaphus buselaphus ) and roan antelope ( Hippotragus equinus ) were assessed at the Nazinga Game Ranch in southern Burkina Faso, West Africa. Microhistological analysis of feces indicated that dietary overlap was high during the rainy ( X̄ = 73.7%) and cool-dry (68.2%) seasons, low during the hot-dry season (48.2%), and lowest during the last month of the hot-dry season (31.5%). As the hot-dry season progressed and food presumably became less available, diets of the two antelopes diverged. Hartebeest maintained a high percentage of grass in their diet, but roan antelope switched from being predominantly grazers (>95% grass) to mixed feeders (<50% grass). As grass feeders, both antelopes have skeletal features that facilitate acquisition and grinding of highly fibrous diets, but 11 of 12 mass-relative indices of the skull morphology of hartebeest exceeded those of roan antelope. Because of those differences in skull morphology, and in keeping with the “long-faced” hypothesis, hartebeest were apparently more capable than roan antelope of acquiring and masticating scarce regrowth of perennial grasses when availability of forage was lowest. Such divergence within a single foraging class of African bovids, such as grass feeders, should reduce competition and perpetuate coexistence.

Journal of Mammalogy↗