Geology Reports⌕ Search

Geology topics

J. E. Austin

Publications and source records attributed to J. E. Austin.

At least 19 recordsLinked to original sources

Sandhill crane abundance and nesting ecology at Grays Lake, Idaho

We examined population size and factors influencing nest survival of greater sandhill cranes (Grus canadensis tabida) at Grays Lake National Wildlife Refuge, Idaho, USA, during 1997-2000. Average local population of cranes from late April to early May, 1998-2000, was 735 cranes, 34% higher than that reported for May 1970-1971. We estimated 228 (SE = 30) nests in the basin core (excluding renests), 14% higher than a 1971 estimate. Apparent nest success in our study (x?? = 60%, n = 519 nests) was lower than reported for Grays Lake 30-50 years earlier. Daily survival rates (DSRs) of all nests averaged 0.9707 (41.2%). The best model explaining nest survival included year and water depth and their interaction. Nest survival was highest (DSR = 0.9827) in 1998 compared with other years (0.9698-0.9707). Nest survival changed little relative to water depth in 1998, when flooding was extensive and alternative prey (microtines) irrupted, but declined markedly with lower water levels in 2000, the driest year studied. Hypotheses relating nest survival to vegetation height, land use (idle, summer grazing, fall grazing), and date were not supported. In a before-after-control-impact design using 12 experimental fields, nest survival differed among years but not among management treatments (idle, fall graze, fall burn, and summer-graze-idle rotation), nor was there an interaction between year and treatments. However, DSRs in fall-burn fields declined from 0.9781 in 1997-1998 to 0.9503 in 1999-2000 (posttreatment). Changes in the predator community have likely contributed to declines in nest success since the 1950s and 1970s. Our results did not support earlier concerns about effects of habitat management practices on crane productivity. Nest survival could best be enhanced by managing spring water levels. Managers should continue censuses during late April to evaluate long-term relationships to habitat conditions and management.

Journal of Wildlife Management↗

Nesting ecology of Greater Sandhill Cranes (Grus canadensis tabida) in riparian and palustrine wetlands of eastern Idaho

Little information exists on breeding Greater Sandhill Cranes (Grus canadensis tabida) in riparian wetlands of the Intermountain West. We examined the nesting ecology of Sandhill Cranes associated with riparian and palustrine wetlands in the Henry's Fork Watershed in eastern Idaho in 2003. We located 36 active crane nests, 19 in riparian wetlands and 17 in palustrine wetlands. Nesting sites were dominated by rushes (Juncus spp.), sedges (Carex spp.), Broad-leaved Cattail (Typha latifolia) and willow (Salix spp.), and adjacent foraging areas were primarily composed of sagebrush (Artemisia spp.), cinquefoil (Potentilla spp.),Rabbitbrush (Ericameria bloomeri) bunch grasses, upland forbs, Quaking Aspen (Populus tremuloides) and cottonwood (Populus spp.). Mean water depth surrounding nests was 23 cm (SD = 22). A majority of nests (61%) were surrounded by vegetation between 3060 cm, 23% by vegetation <30 cm, and 16% by vegetation >60 cm in height. We were able to determine the fate of 29 nests, of which 20 were successful (69%). Daily nest survival was 0.986 (95% LCI 0.963, UCI 0.995), equivalent to a Mayfield nest success of 0.654 (95% LCI 0.324, UCI 0.853). Model selection favored models with the covariates vegetation type, vegetation height, and water depth. Nest survival increased with increasing water depth surrounding nest sites. Mean water depth was higher around successful nests (30 cm, SD = 21) than unsuccessful nests (15 cm, SD 22). Further research is needed to evaluate the relative contribution of cranes nesting in palustrine and riparian wetlands distributed widely across the Intermountain West.

Waterbirds↗

Factors influencing soil invertebrate communities in riparian grasslands of the central platte river floodplain

In the Platte River Valley of central Nebraska, USA, riparian grasslands (also known as wet meadows) have been severely impacted by a reduction in river flows, causing lower ground-water levels and altered seasonal hydroperiods. The potential impacts of these hydrologic changes, as well as the environmental factors that influence wet meadow soil invertebrate communities, are not well understood. An understanding of the ecological processes that influence these invertebrate communities is crucial for maintaining and restoring wet meadows along the Platte River. Our objectives were to describe the soil invertebrate community of wet meadows throughout the growing season and to examine the relative roles of abiotic factors in determining patterns in invertebrate community structure. We conducted the study in 12 wet meadows along the Platte River during 1999 and 2000. We identified 73 invertebrate taxa; 39 were considered soil inhabitants. Total biomass was primarily composed of earthworms, Scarabaeidae, Isopoda, and Elateridae, with earthworms and Scarabaeidae accounting for >82%. Differences in river flow and precipitation patterns influenced some soil invertebrates. Earthworms and Scarabaeidae declined dramatically from 1999 (wet year) to 2000 (dry year). The topographic gradient created by the ridge-swale complex affected several soil invertebrate taxa; Scarabaeidae, Diplopoda, and Lepidoptera biomasses were greatest on drier ridges, while Tipulidae and Isopoda biomasscs were greatest in wetter sloughs. Responses of earthworm taxa to the topographic gradient were variable, but generally, greater biomasses occurred on ridges and mid-elevations. Water-table depth and soil moisture were the most important variables influencing wet meadow soil invertebrates. Because these communities are linked to the hydrologic processes of the Platte River, future alterations of wet meadow hydrology could shift the distribution patterns of many of these invertebrates and possibly eliminate more moisture-tolerant taxa. To maintain wet meadows and their biotic communities, flow management should focus on regaining as much as possible of the former hydrograph through properly timed flows that provide an adequate hydrologic regime for wet meadows. In addition, restoration of wet meadows will depend on restoring the natural topography of wet meadows. ?? 2006, The Society of Wetland Scientists.

Wetlands↗

Nesting ecology of waterbirds at Grays Lake, Idaho

Montane wetlands provide valuable habitat for nesting waterfowl and other waterbirds in the western United States, but relatively little information is available about the nesting ecology of their waterbird communities. We describe the general nesting ecology of breeding waterbirds at a large, shallow montane wetland in southeast Idaho during 1997-2000. Habitats included upland grasslands and intermittently to semipermanently flooded wetland habitats. We located a total of 1207 nests of 23 bird species: eared grebe (Podiceps nigricollis), Canada goose (Branta canadensis), mallard (Anas platyrhynchos), gadwall (A. strepera), American wigeon (A. americana), green-winged teal (A. crecca), blue-winged teal (A. discors), cinnamon teal (A. cyanoptera), northern shoveler (A. clypeata), northern pintail (A. acuta), redhead (Aythya americana), canvasback (A. valisineria), lesser scaup (A. affinis), ruddy duck (Oxyuris jamaicensis), northern harrier (Circus cyaneus), American coot (Fulica americana), Virginia rail (Rallus limicola), greater sandhill crane (Grus canadensis tabida), American avocet (Recurvirostra americana), long-billed curlew (Numenius americanus), Wilsons snipe (Gallinago delicta), Wilsons phalarope (Phalaropus tricolor), and short-eared owl (Asio flammeus). Most nests were initiated in May-early June and were terminated (hatched or destroyed) by the third week of June. Mean daily survival rate (DSR) for Canada goose nests was 0.954 0.005 (SE) (n = 127 nests), equivalent to Mayfield nest success of 21%. Mean DSR for dabbling duck nests over all four years was 0.938 0.006 (n = 141), equivalent to Mayfield nest success of 11%. For all other species where we found >10 nests each year (eared grebe, redhead, canvasback, coot, sandhill crane, American avocet, and Wilsons snipe), >50% of nests found hatched at least one young. Success rates for geese, cranes, and ducks were lower than reported for Grays Lake during 1949-1951 and lower than most other wetlands in the region.

Western North American Naturalist↗

Responses of dabbling ducks to wetland conditions in the Prairie Pothole Region

The relationships between wetland water conditions and breeding numbers of Mallard ( Anas platyrhynchos ), Northern Pintail ( A. acuta ), Blue-winged Teal ( A. discors ), and Northern Shoveler ( A. clypeata ) during May of 1992-1995, were examined on twelve study areas in the eastern Prairie Pothole Region. Data were collected on water levels (by wetland class [temporary, seasonal, semipermanent]), pond density (density of wet basins), and numbers of indicated pairs for each species from weekly roadside transect surveys. Comparison of models relating duck numbers to wetlands using Akaike’s Information Criterion indicated that measures of water condition generally were of similar value for explaining duck numbers. The model containing effects of semipermanent wetland water levels was among the best in explaining duck numbers for all species. Inclusion of temporary and seasonal wetland water levels in models for Mallard and Northern Pintail was not strongly supported by the data. Variation in duck numbers was much higher among areas than among years. Water conditions accounted for nearly all among-year variation for individual sites, but a large proportion of residual variation remained unexplained. Water condition measures (excluding spatial and temporal factors) explained 9-49% of variation in duck numbers, leaving 51-91% unexplained. Comparisons of these results to those of studies conducted at local or regional scale indicated that the relationship between duck numbers and pond numbers varied with scale, and suggested that other area-related factors should be considered at smaller landscape scales.

Iowa, MInnesota, Nebraska, North Dakota, South Dak↗

Scaup migration patterns in North Dakota relative to temperatures and water conditions

Greater ( Aythya marila ) and lesser scaup ( A. affinis ) have protracted spring migrations. Migrants may still be present on southern breeding areas when the annual Waterfowl Breeding Population and Habitat Surveys (WBPHS) are being conducted. Understanding factors affecting the chronology and rate of spring migration is important for the interpretation of data from annual population surveys. We describe the general temporal pattern of scaup numbers in south-central North Dakota in spring, examine the relationships between scaup numbers and measures of local water conditions and spring temperatures, and assess timing of the WBPHS relative to numbers of scaup occurring in the study area in late May. Scaup were counted weekly on a 95-km, 400-m-wide transect from late March through May, 1957-1999. Average numbers of scaup per count were positively associated with numbers of seasonal, semipermanent, and total ponds. Average minimum daily ambient temperatures showed a trend of increasing temperatures over the 43 years, and dates of peak scaup counts became progressively earlier. Weeks of early migration usually had higher temperatures than weeks of delayed migration. The relationship between temperature and timing of migration was strongest during the second and third weeks of April, which is A# 1 week before numbers peak (median date = 19 Apr). Trends in sex and pair ratios were not consistent among years. Counts in late May-early June indicated considerable annual variability in the magnitude of late migrants. Scaup numbers during this period seemed to stabilize in only 5 of the 19 years when 2 or more surveys were conducted after the WBPHS. These findings corroborate concerns regarding the accuracy of the WBPHS for representing breeding populations of scaup and the possibility of double-counting scaup in some years.

North Dakota↗

Evaluation of management practices in wetland meadows at Grays Lake National Wildlife Refuge, Idaho, 1997-2000

We assessed the relative values of 4 management practices (idle, late season grazing, fall prescribed burning, and rotation of idle and summer grazing) to biotic resources of the grassland-wetland meadow ecosystem at Grays Lake during 1997-2000. Three replicates of each treatment were randomly assigned to 12 experimental units that bordered the deep emergent marsh. Biotic factors examined included the breeding bird community and abundance, nesting activity and nest success, small mammal abundance, plant community, and annual plant biomass production. Fall burns achieved treatment objectives, removing most residual vegetation across a range of cover types. Objectives for grazing treatments were mostly attained; however, vegetation use levels were insufficient for consistent attainment of treatment objectives. Savannah sparrow, American coot, Canada goose, sandhill crane, mallard, and yellow-headed blackbird were the most common bird species present. Densities of 2 bird species (savannah sparrow and red-winged blackbird) were related to year effect only. The effect of unit on densities of redhead, lesser scaup, ruddy duck, sora, long-billed curlew, and common snipe likely reflects habitat differences among units. Densities of 6 species (eared grebe, canvasback, American coot, American avocet, willet, and common yellowthroat) were related to both year and unit effects. Treatment affected densities of 6 of the 29 species examined (mallard, northern shoveler, cinnamon teal, blue-winged teal, American crow, and yellow-headed blackbird); we found no common trend in response to treatments among those species. Overall, idled habitat did not stand out to be a valuable treatment, whereas grazing tended to have positive responses for a number of species. Burning was more likely to result in reduced bird densities than other treatments. We also describe the distribution of species observations among 8 different habitat types. Of the 23 nesting species sampled in the experimental units, the most common were American coot, sandhill crane, Canada goose, American avocet, mallard, and cinnamon teal. Daily survival rates (DSRs) of dabbling duck nests (all species pooled) were negatively affected by fall grazing. We detected no effects of treatments on DSRs of Canada geese or sandhill crane nests. DSRs for sandhill crane nests were higher in 1998 than in 1999 or 2000 and were slightly higher than that in 1997. DSRs for coot nests were affected by both year and treatment; within-treatment differences among years were extensive, In 1998, when all units were idled, DSRs for coot nests were higher in units assigned to idle treatment than those assigned to fall-grazed or rotation treatment. DSRs for coot nests did not differ among treatment blocks in 1997 (all units idled) or 1999 (first year after treatments). We speculate that compaction of residual vegetation by snowpack reduced any differences between idle and treated units and thus lessened the value of idle habitat for most nesting birds. Nesting densities and nest success rates of Canada geese, dabbling ducks, and sandhill cranes were lower those that reported from Steel's (1952) study in 1949-1950, but differences in habitats and areas searched relative to our study make comparisons difficult. Nest success rates of sandhill cranes also were lower than those reported by Drewien (1973). Declines in nest success probably are related to changes in predator community. We captured 5 species of small mammals (meadow vole, montane vole, deer mouse, vagrant shrew, and ermine). Populations of meadow and montane voles irrupted in 1998 then crashed in spring 1999; the most marked changes were in montane vole numbers. Capture rates of ermine and observation rates for striped skunks and raptors suggested a numerical response (higher recruitment) by these predators to higher prey abundance and possibly distributional shifts (movement into areas of more abundant microtines). We did not detect differences

Report↗

Mitochondrial phylogeography, subspecific taxonomy, and conservation genetics of sandhill cranes (Grus canadensis; Aves: Gruidae)

Six subspecies of sandhill cranes (Grus canadensis) have been denoted based on perceived morphological and/or breeding locality differences among them. Three subspecies are migratory, breeding from the high arctic in North America and Siberia (lesser sandhill, G. c. canadensis), south through central Canada (Canadian sandhill, G. c. rowani) and into the northern United States (greater sandhill, G. c. tabida). A review of sandhill crane taxonomy indicates that the size variation, on the basis of which these subspecies were named, may be clinal and not diagnostic. The other three subspecies, all listed as endangered or threatened, are non-migratory, resident in Florida (G. c. pratensis), Mississippi (G. c. pulla), and Cuba (G. c. nesiotes). We used analysis of mitochondrial DNA control region (CR) sequences to determine whether haplotypes representing current subspecies show any genetic cohesion or are more consistent with a pattern of clinal variation in morphology. CR sequences indicate that only two highly divergent (5.3%) lineages of sandhill cranes occur in North America: one lineage composed only of arctic-nesting G. c. canadensis, the other of the remaining North American subspecies (we lack data on the Cuban population). The deep split between lineages is consistent with an estimated isolation of approximately 1.5 Mya (mid-Pleistocene), while the distribution of mutational changes within lineages is consistent with an hypothesis of rapid, post-Pleistocene population expansions. No other phylogeographic structuring is concordant with subspecific boundaries, however, analysis of molecular variance indicates that there is significant population genetic differentiation among all subspecies except G. c. tabida and G. c. rowani, which are indistinguishable. We suggest that recognition of the recently named G. c. rowani be abandoned.

Conservation Genetics↗

Declines of greater and lesser scaup populations: issues, hypotheses, and research needs

The population estimate for greater (Aythya marila) and lesser (Aythya affinis) scaup (combined) has declined dramatically since the early 1980s to record lows in 1998. The 1998 estimate of 3.47 million scaup is far below the goal of 6.3 million set in the North American Waterfowl Management Plan (NAWMP), causing concern among biologists and hunters. We summarize issues of concern, hypotheses for factors contributing to the population decline, and research and management needs recommended by participants of the Scaup Workshop, held in September 1999. We believe that contaminants, lower female survival, and reduced recruitment due to changes in food resources or breeding-ground habitats are primary factors contributing to the decline. These factors are not mutually exclusive but likely interact across seasons. Workshop participants identified seven action items. We need to further delineate where declines in breeding populations have occurred, with a primary focus on the western Canadian boreal forest, where declines appear to be most pronounced. Productivity in various areas and habitats throughout the breeding range needs to be assessed by conducting retrospective analyses of existing data and by intensive field studies at broad and local scales. Annual and seasonal survival rates need to be determined in order to assess the role of harvest or natural mortality. Effects of contaminants on reproduction, female body condition, and behavior must be investigated. Use, distribution, and role of food resources relative to body condition and reproduction need to be examined to better understand seasonal dynamics of nutrient reserves and the role in reproductive success. Affiliations among breeding, migration, and wintering areas must be assessed in order to understand differential exposure to harvest or contaminants, and differential reproductive success and recruitment. Biologists and agencies need to gather and improve information needed to manage greater and lesser scaup separately; this includes monitoring the breeding populations of each species separately, closer examination of existing data to improve surveys and data collection, and re-evaluation of the NAWMP population goal. These complex issues will require extensive cooperation and communication among many agencies and organizations in North America.

Wildlife Society Bulletin↗

Declining scaup populations: issues, hypotheses, and research needs

The population estimate for greater (Aythya marila) and lesser (Aythya affinis) scaup (combined) has declined dramatically since the early 1980s to record lows in 1998. The 1998 estimate of 3.47 million scaup is far below the goal of 6.3 million set in the North American Waterfowl Management Plan (NAWMP), causing concern among biologists and hunters. We summarize issuesof concern, hypotheses for factors contributing to the population decline, and research and management needs recommended by participants of the Scaup Workshop, held in September 1999. We believe that contaminants, lower female survival, and reduced recruitment due to changes in food resources or breedingground habitats are primary factors contributing to the decline. These factors are not mutually exclusive but likely interact across seasons. Workshop participants identified seven action items. We need to further delineate where declines in breeding populations have occurred, with a primary focus on the western Canadian boreal forest, where declines appear to be most pronounced. Productivity in various areas and habitats throughout the breeding range needs to be assessed by conducting retrospective analyses of existing data and by intensive field studies at broad and local scales. Annual and seasonal survival rates need to be determined in order to assess the role of harvest or natural mortality. Effects of contaminants on reproduction, female body condition, and behavior must be investigated. Use, distribution, and role of food resources relative to body condition and reproduction need to be examined to better understand seasonal dynamics of nutrient reserves and the role in reproductive success. Affiliations among breeding, migration, and wintering areas must be assessed in order to understand differential exposure to harvest or contaminants, and differential reproductive success and recruitment. Biologists and agencies need to gather and improve information needed to manage greater and lesser scaup separately; this includes monitoring the breeding populations of each species separately, closer examination of existing data to improve surveys and data collection, and re-evaluation of the NAWMP population goal. These complex issues will require extensive cooperation and communication among many agencies and organizations in North America.

Wildlife Society Bulletin↗