Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Harold F. Duebbert

Publications and source records attributed to Harold F. Duebbert.

At least 19 recordsLinked to original sources

Homing and reproductive habits of mallards, gadwalls, and blue-winged teal

We studied mallard ( Anas platyrhynchos ), gadwall ( A. strepera ), and blue-winged teal ( A. discors ) populations on 2 study areas of 22.6-km 2 each in central North Dakota during 1976-81. Data regarding rates of return of females to natal or previously used nesting areas, nest site selection, and productivity of hens of different ages were collected from 1,166 nasal-marked and 2,142 banded hens of the 3 species and from 740 web-tagged mallard and gadwall young. In spring, yearling mallard and gadwall hens arrived at the breeding site later than older hens. Yearling gadwall hens initiated nesting about 1 week later than 2-year-old hens, and 2-year-old hens began nesting about 1 week later than hens older than 2 years. Gadwall hens older than 2 years also had a longer nesting season. Mallard and gadwall nest densities were highest in those cover types with the highest visual obstruction ratings. Cover preference in descending order of use was seeded nesting cover, odd areas, roadside, dry wetland, and canal-side. Blue-winged teal nest densities were highest in dry wetland and roadside. Nesting success was different among years, but not among cover types. There was no population increase at any cover type due to homing hens. Overall nesting success was 11, 10, and 23% for mallards, gadwalls, and blue-winged teal, respectively. Recruitment of fledged young was similar for yearling and adult mallard females. Production from yearling gadwall hens was a meager 0.2 young fledged/female. Clutch size was not different between yearling and adult mallard and blue-winged teal hens, but clutch size for all 3 species declined as the nesting season advanced. More ≥1-year-mallard hens and ≥2-year-old gadwall hens that nested successfully 1 year returned to the study areas the following year than did unsuccessful hens. Gadwall hen return rates also increased with age. Blue-winged teal hen return rates averaged 4% and were not related to hen success or hen age. Mallard and gadwall hens that nested successfully 1 year used the same cover type the next year. Successful returning mallard hens also nested closer to the previous nest site than unsuccessful hens. Twenty-nine percent of hatching year (HY) mallard females returned to the study area, and all of these returned as yearlings (second summer). Nine percent of HY gadwalls returned, approximately half as yearlings and the remainder as 2 year olds. Duckling survival from hatching until near fledging was 0.681 for mallards and 0.828 for gadwalls. An overall direct band recovery rate of 8% for HY mallard hens was not different than that of older hens. Gadwall direct band recovery rates decreased through the HY (11%), yearling (5%), and >2-year (1%) age classes.

North Dakota↗

Use of no-till winter wheat by nesting ducks in North Dakota

Nesting of dabbling ducks (Anatinae) was studied in fields of no-till winter wheat (Triticum aestivum) in the prairie pothole region of North Dakota during 1984 and 1985. Total area of 59 fields searched in 1984 was 1,135 ha and total area of 70 fields searched in 1985 was 1,175 ha. Field sizes ranged from 3 ha to 110 ha. Nests of five duck species were found: blue-winged teal (Anas discors), 55 nests; northern pintail (A. acuta), 44; mallard (A. platyrhynchos), 29; gadwall (A. strepera), 15; and northern shoveler (A. clypeata), 8. The average number of nests found was 8/100 ha in 1984 and 6/100 ha in 1985. Nest success for all species averaged 26% in 1984 and 29% in 1985. Predation by mammals was the principal cause of nest destruction. No egg or hen mortality could be attributed to pesticide use. Only 6 of 151 nests (4%) were abandoned during the two years. We also found 29 nests of seven other ground-nesting bird species. The trend toward increased planting of no-till winter wheat in the prairie pothole region should benefit production of ducks and other ground-nesting birds.

Journal of Soil and Water Conservation↗

Nest sites of ducks in grazed mixed-grass prairie in North Dakota

Habitat use and nesting success of seven species of dabbling ducks were evaluated in five vegetative associations within grazed mixed-grass prairie in central North Dakota. During 1976-80, 548 nests were found on 412 ha of grazed prairie for an annual average density of 27 nests/100 ha. Numbers of nests found ranged from 1/100 ha in 1977 (a drought year) to 58/100 ha in 1979 (a very wet year), reflecting the variability that may be expected in a dynamic prairie wetland environment. Nesting success ranged from an average of 23% in the western snowberry (Symphoricarpos occidentalis) association to 34% in the mixed-grass association. Forty-two percent of the mallard (Anas platyrhynchos) nests and 35% of the gadwall (A. strepera) nests were in patches of western snowberry and/or Wood's rose (Rosa woodsii) that made up 2% of the available cover. Numbers of nests of blue-winged teal (A. discors) and northern shoveler (A. clypeata) were highest in cool-season grasses, especially green needlegrass (Stipa viridula) and western wheatgrass (Agropyron smithii). Height/density (HD) of residual cover decreased exponentially with increased grazing pressure. Use of grazed prairie by blue-winged teal was maximized when the HD of residual cover was 0.5 dm or higher, as could be maintained under light grazing. Results of this study indicated that properly grazed mixed-grass prairie can provide adequate nesting habitat for dabbling ducks. We recommend that preservation and sound ecological management be focused on large tracts of mixed-grass prairie with complexes of seasonal and semipermanent wetlands.

North Dakota↗

Techniques for studying nest success of ducks in upland habitats in the prairie pothole region

Selected procedures are described for conducting nesting studies of upland nesting ducks in the prairie pothole region. Emphasis is on the use of standard procedures so that comparable results can be obtained. Major topics addressed are finding nests by flushing hens with drags pulled by vehicles, recording of appropriate data, and calculating nest success rates. Techniques are described for conducting nest searches, candling eggs in the field, determining fate of clutches, and identifying species from evidence at nests. Two methods are presented for calculating nest success.

Resource Publication↗

Nest spacing, habitat selection, and behavior of waterfowl on Miller Lake Island, North Dakota

The nesting behavior of a concentration of nesting mallards ( Anas platyrhynchos ) and gadwalls ( A. strepera ) was studied on a 4.5-ha island in Miller Lake, North Dakota, in 1977. A single 0.59-ha clump of thick shrub contained 225 simultaneously active mallard nests on 10 May. During the peak nesting period, mallard nests were spaced an average of 2.7 m from conspecifics. Active nests of all species peaked at 327, spaced an average of 2.1 m apart. Nests were clustered in thick shrub with moderate numbers in open shrub and few in grassland. Nest placement was significantly related to the amount of vegetative screening although mammalian predators were absent on the island. Cover density appeared to be important to the nesting hens as vegetation screened nests from potential avian predators and from harassment by other conspecific nesting hens and drakes. Mallards and gadwalls nesting on this island used wetlands in >100 km2 around Miller Lake. During daylight hours in late April 1978, an average of 4.9 mallards/minute arrived at the island; a peak of 17.2 mallards/minute arrived at 0800. In late April 1978, as many as 26 mallard pairs/ha occurred on favored wetlands and behavioral aggression was intense. Yet, most mallard hens maintained adequate space to acquire food and other requisites. Mallards and gadwalls were sufficiently adaptable to successfully exploit the Miller Lake island and environments that resulted in high reproductive success. Other local breeding Anatidae because of behavioral constraints were unable to exploit the same situation.

North Dakota↗

Concentrated nesting of mallards and gadwalls on Miller Lake Island, North Dakota

Island-nesting mallards ( Anas platyrhynchos ) and gadwalls ( A. strepera ) were studied on a 4.5-ha island in 385-ha Miller Lake in northwestern North Dakota during 1976-80. During the 5-year study, 2,561 duck nests of 9 species were found on Island A located 180 m offshore; 59% were mallard and 34% were gadwall. In patches of shrub cover, which contained the greatest concentrations of nests, densities ranged from 241 to 389 mallard nests/ha and from 139 to 237 gadwall nests/ha. Over 97% of the nests were placed in 4 patches of shrubs totaling about 1 ha of western snowberry ( Symphoricarpos occidentalis )--Woods rose ( Rosa woodsii ) cover, which composed about 30% of the island's vegetation. Average hatching success was 85% for clutches of all species. Abandonment averaged 14% (348 of 2,426 nests) and was the major cause of egg failure. Only 15 nests (<1%) were destroyed, primarily by ring-billed ( Larus delawarensis ) or California gulls ( L. californicus ). A minimum of 15,960 ducklings including 9,300 mallards and 5,150 gadwalls hatched on 4.5-ha Island A. Hatching rates of eggs in successful nests averaged 83% for mallards and 87% for gadwalls. Despite the close spacing of nests, most individual hens maintained normal nesting regimes. Eighty-one percent of the mallard clutches contained 7-13 eggs and 81% of the gadwall clutches contained 8-14 eggs. Island A in Miller Lake provides an outstanding example of the potential for high reproduction levels of mallards and gadwalls nesting in small areas of predator-free habitats.

North Dakota↗

Nesting of waterfowl on islands in Lake Audubon, North Dakota

Nesting waterfowl were studied in 1978 and 1980 on 15 newly established islands with an area of 19 ha in 7,430-ha Lake Audubon in the Audubon National Wildlife Refuge (NWR), North Dakota. Islands ranged in size from 0.2 to 5.0 ha and were 60-1,600 m from the mainland. Cover available for nesting waterfowl was composed of grasses, legumes, and forbs with abundant residual plant material. In 1978 and 1980, 207 and 251 nests were found, respectively, of 10 waterfowl species primarily mallard (Anas platyrhynchos) and gadwall (A. strepera). Densities of waterfowl nests were 10.9/ha in 1978 and 13.2/ha in 1980. Nest success averaged 86% for the 2 years. Increased emphasis on construction of new islands and manipulation of plant communities on existing islands should be considered for waterfowl management programs in the prairie and parkland regions of North America.

Wildlife Society Bulletin↗

Establishment of seeded grasslands for wildlife habitat in the prairie pothole region

Techniques are described for establishment of seeded grasslands on cultivated soils to provide wildlife habitat within the glaciated prairie pothole region in the north-central United States. Management of grassland habitats on a sound ecological basis is an important wildlife management activity in the region. The primary purpose of the guidelines in this publication is to help managers establish and maintain good stands of seeded cover for waterfowl nesting and use by other prairie wildlife. Several options are available for selecting a type of cover to be established. The following seeded grassland types are described: (1) introduced cool-season grasses and legumes; (2) tall, warm-season native grasses; and (3) mixed-grass prairie grasses. Major vegetative species recommended for (1) are tall wheatgrass (Agropyron elongatum), intermediate wheatgrass (A. intermedium), alfalfa (Medicago sativa), and sweetclover (Melilotus spp.); for (2) are big bluestem (Andropogon gerardi), indiangrass (Sorghastrum nutans), and switchgrass (Panicum virgatum); for (3) are green needlegrass (Stipa viridula), little bluestem (Andropogon scoparius), western wheatgrass (Agropyron smithii), and sideoats grama (Bouteloua curtipendula). Important factors that affect the success of establishment of seeded grasslands include site adaptability, site preparation, seedbed preparation, planting equipment and methods, rates and dates of seeding, and seed sources. A management goal for seeded grasslands intended to provide optimum habitat for dabbling duck nesting should be to maintain vigorous stands of vegetation with the tallest, most dense cover form that is possible under prevailing soil and climatic conditions. Grassland management is a never-ending job and seeded grasslands require periodic rejuvenation to maintain them in an optimum condition. Prescribed burning and planned grazing systems are acceptable methods for periodically rejuvenating seeded native grasses. Stands of introduced grasses and legumes are best maintained by mechanical tillages; reseeding is often necessary after 1 or 2 years of grain farming. The need for good management of all areas dedicated to wildlife habitat is emphasized by the rate of destruction and degradation of grassland habitats. Desirable wildlife populations can be benefited by establishment and maintenance of high-quality stands of seeded grasslands.

Prairie pothole region↗