Geology Reports⌕ Search

Geology topics

G.D. Lindsey

Publications and source records attributed to G.D. Lindsey.

11 recordsLinked to original sources

Broadcast application of a placebo rodenticide bait in a native Hawaiian forest

This study consisted of three replicates of controlled field trials using a pelletized placebo (Ramik?? Green formulated without diphacinone) bait treated with a biological marker and broadcast at three application rates - 11.25, 22.5 and 33.75 kg/ha. We determined that Polynesian (Rattus exulans) and roof rats (Rattus rattus) consumed this bait when broadcast on the ground and assessed the optimal sowage rate to result in maximum exposure of bait to the rats while minimizing bait usage. All Polynesian rats captured in all application rates had eaten the bait. The percentage of roof rats that had eaten the bait increased with application rate, however, 22.5 kg/ha was clearly the optimal application rate. Bait degradation and invertebrate activity was documented and assessed.This study consisted of three replicates of controlled field trials using a pelletized placebo (Ramik Green formulated without diphacinone) bait treated with a biological marker and broadcast at three application rates - 11.25, 22.5 and 33.75 kg/ha. We determined that Polynesian (Rattus exulans) and roof rats (Rattus rattus) consumed this bait when broadcast on the ground and assessed the optimal sewage rate to result in maximum exposure of bait to the rats while minimizing bait usage. All Polynesian rats captured in all application rates had eaten the bait. The percentage of roof rats that had eaten the bait increased with application rate, however, 22.5 kg/ha was clearly the optimal application rate. Bait degradation and invertebrate activity was documented and assessed.

International Biodeterioration and Biodegradation↗

Home range and diet of feral cats in Hawaii forests

Feral cat Felis catus home range in a Hawaiian montane wet forest and their diet in three habitats - montane wet forest, subalpine dry forest, and lowland dry forest ? were determined to provide baseline ecological data and to assess potential impacts to native terrestrial fauna. Seven cats (three males and four females) were captured in 624 trap nights. Mean weight of adult cats was 2.85 ± 0.27 (SE) kg for males and 1.87 ± 0.03 kg for females. Mean diurnal home range using the adaptive kernel method was 5.74 ± 2.73 km2 for three males and 2.23 ± 0.44 km2 for two females. Daytime locations were always within the montane wet forest with the borders on one or more sides of the home ranges of all cats defined by open grassland pastures. Rodents comprised the majority of the cat diets in all three habitats, with the frequencies of occurrence between 0.88 and 0.91. Bird remains were a regular component of the diet of cats, with montane wet forest having the highest frequency of occurrence (0.68), followed by subalpine dry forest (0.53). and lowland dry forest (0.21).

Pacific Conservation Biology↗

Survival and causes of mortality in juvenile Puerto Rican parrots

Fifteen juvenile Puerto Rican Parrots (Amazona vittata) from wild nests in 1985, 1986 and 1987 were radio monitored an average of 110 +- 15.9 (SE) d (range 4-209 d) post-fledgling. Minimum survival was 67% (n = 3) in 1985, 100% (n = 4) in 1986 and 43% (n = 7) in 1987. Most mortality (three of five deaths) occurred during the first 35 d following fledgling. A major cause of mortality was predation by raptors. This research shows that additional studies are needed to define mortality causes to juvenile and adult free-flying Puerto Rican Parrots and to develop management guidelines to increase survival.

Journal of Field Ornithology↗

Identifying sex and age of akiapolaau

Methods for identifying the sex and age of the Akiapolaau (Hemignathus munroi), an endangered honeycreeper found only on the island of Hawaii, were developed by examination and measurement of 73 museum specimens and 24 live birds captured in mist nests. Akiapolaau probably undergo a single annual molt, with most birds molting between February and July. The mottled juvenal plumage is replaced by a first basic plumage characterized by yellowish-gray or yellowish-green underparts and often by retained wingbars. Male Akiapolaau may not attain adult plumage until their third molt. In adult females, only the throat and upper breast become yellow, whereas in adult males the superciliaries, cheeks, and entire underparts are yellow. Adult males have greater exposed culmen, gonys, wing chord, tail, and tarsus lengths than do females. Akiapolaau in first prebasic molt or older can be identified as to sex by culmen length, that of males being >23.4 mm.

The Wilson Bulletin↗

Identifying sex and age of apapane and iiwi on Hawaii

Methods to determine the sex and age of Apapane (Himatione sanguinea) and Iiwi (Vestiaria coccinea) were developed on the basis of 189 museum specimens and 91 live birds captured in mist nets on the Island of Hawaii (USA). Both species retain all juvenal primaries and some juvenal secondaries and body feathers after the first prebasic molt and attain full adult plumage after the second prebasic molt. Apapane in their first basic plumage retain some buff-edged juvenal secondaries (particularly secondaries five and six) and sometimes retain a few gray-brown feathers on the head. The first basic plumage of Iiwi is characterized by secondaries 6-9 being longer and darker than secondaries 1-4 and the presence of a few yellowish juvenal body feathers with black spots at the tips. Adult male Apapane and Iiwi have longer wing, tail, exposed culmen, culmen and tarso-metatarsus lengths than females. Linear discriminant functions are presented to sex adult Apapane and Iiwi from lengths of their wing chord and exposed culmen.

Journal of Field Ornithology↗

Sex and age identification of palila

Methods to sex and age Palila (Loxioides bailleui), an endangered Hawaiian finch restricted to subalpine woodlands on Hawai'i, were identified on the basis of measurements and plumage characteristics of 17 museum specimens and 96 known-age, live Palila. Palila undergo a single annual molt during September-December following the breeding season. Presence of a complete or partial wingbar distinguishes hatch-year and second-year Palila from after-second-year birds. Adult male Palila are distinguished from females by a distinct napeline and lt 30% gray feathers intermixed with yellow feathers on the head. The black or gray feathers of the lores and chin of males are darker than those on the back, whereas the lores and chin of females are lighter or of the same shade as back feathers.

Journal of Field Ornithology↗

Nest guarding from observation blinds: strategy for improving Puerto Rican parrot nest success

The effectiveness of 17 yr of nestguarding from observation blinds for increasing reproductive success of the endangered Puerto Rican Parrot (Amazona vittata) is described. As personnel and time allowed, active nests were guarded part-time during the nest site exploration and selection s stage of the breeding cycle, and part-time to full-time when a nest contained eggs or chicks. Biologists identified nine categories of threat to the success of parrot nests. Since 1973, a minimum of 20 nests, which otherwise would have failed, successfully produced fledglings as a direct result of nest guarding and intervention. Nest success averaged 66% with nest guarding compared to an estimated 38% without guarding. Nest guarding from blinds can help maintain a wild population of a critically endangered species while other management techniques are being developed to stimulate population growth.

Journal of Field Ornithology↗