Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Donald E. Lyons

Publications and source records attributed to Donald E. Lyons.

At least 19 recordsLinked to original sources

Highly mobile seabirds reveal areas of conservation importance across the Atlantic Ocean

Countries have committed to expanding the marine protected area (MPA) network to 30% of the world's ocean by 2030, more than tripling current coverage, and focusing on areas important for biodiversity. For such expansion to translate into effective conservation of marine biodiversity, it must rely on the best available knowledge. Here, we analyze tracking data on > 13,000 individuals (44 species, eight families) to map the distribution of highly mobile seabirds in the Atlantic Ocean and adjacent seas throughout the year. We identify regions important year-round or seasonally. The High Seas are as important as national waters for highly mobile seabirds but are even less protected. Current Atlantic MPAs hold < 14% of tracked species density, but their expansion to 30% of the ocean could protect up to two thirds. We share this new knowledge layer to support national and international efforts and policies to strategically expand the Atlantic MPA network.

Conservation Letters↗

Factors influencing daily nest survival rates of Aleutian terns in the Kodiak Archipelago, Alaska

The Aleutian tern ( Onychoprion aleuticus ) is a species of high conservation concern in Alaska, USA, owing to large declines at known breeding locations since the 1960s. The small population size and ephemeral behavior of this species have limited the collection of basic biological information and hindered the identification of potential drivers of this decline. Significant unknowns include the factors, and their relative importance, influencing nest survival. To investigate these questions, we estimated daily nest survival (DNS) for 148 nests from 5 breeding colonies during 2017 to 2020 in the Kodiak Archipelago, Alaska with 105 monitored using remote cameras. We used the nest survival model in program MARK to estimate DNS rates as a function of colony location, year, within-season time trends, vegetation cover and height, and 6 daily weather covariates. Our top model suggested that DNS rates increased with vegetation height, decreased as the season progressed, and included a significant interaction between year and colony. Average nest success (i.e., percent chance that a nest survived to hatch) over the 22-day incubation period varied by colony but was generally very low, averaging 1.2% (95% CI = 0–11%) in 2017–2018 to 14% (95% CI = 0.1–38%) in 2019–2020 across all colonies. The importance of year in the model suggests that a large-scale annual driver, like food availability, may have played an important role in this species' breeding success. A severe marine heatwave was present in the Gulf of Alaska during 2014–2016 and our results suggest that some effects of this anomalous event, such as reduced prey availability, lingered even after temperatures returned to normal. Additionally, the variation in DNS across colony locations indicated that local factors, such as predation pressure, may also drive significant variation in Aleutian tern productivity. These findings suggest that a combination of local factors and climate change may be important drivers of the >90% decline in Alaska's breeding population of Aleutian terns.

Alaska↗

A review of factors affecting the susceptibility of juvenile salmonids to avian predation

We reviewed studies of piscivorous colonial waterbird predation on juvenile salmonids to synthesize current knowledge of factors affecting fish susceptibility to avian predators. Specifically, we examined peer-reviewed publications and reports from academic, governmental, and nongovernmental agencies to identify commonalities and differences in susceptibility of salmonids to avian predation, with a focus on mark–recovery studies in the Columbia River basin. Factors hypothesized to influence salmonid susceptibility to avian predation were grouped into four general categories: (1) salmonid species and populations, (2) environmental factors, (3) prey density, predator density, and migration timing, and (4) prey characteristics. Our review focused on predation by Caspian terns Hydroprogne caspia , double-crested cormorants Nannopterum auritum , and gull species Larus spp. as these are the most well-studied avian predators of salmonids. Results indicated that predator–prey interactions varied across salmonid species and populations and species of avian predator. Inferences across studies supported multiple hypotheses regarding predator–prey dynamics, including environmental factors that influence prey exposure to predators (e.g., river flows, turbidity, alternative prey), variation in predator and prey abundances, predator characteristics (e.g., foraging behavior, colony location), and prey characteristics (e.g., fish length, condition). Mark–recovery studies of avian predation on fish populations have greatly improved our understanding of the factors affecting fish susceptibility to avian predation, the relative contributions of abiotic and biotic factors to predation susceptibility, and the extent to which avian predation affects fish survival and the viability of prey populations. Future studies that jointly model predation and survival and the factors affecting those processes will further broaden our understanding of predator–prey dynamics and directly evaluate the effects of predation on prey population dynamics.

Article↗

Spatial and temporal diving behavior of non-breeding common murres during two summers of contrasting ocean conditions

Successful foraging of marine predators depends on environmental conditions, which also influence prey availability. Neutral or negative El Niño Southern Oscillation and Pacific Decadal Oscillation ocean conditions during the summer of 2013 and strongly positive conditions during the summer of 2015 in the northern California Current System provided a case study to evaluate a marine predator's response to anomalously warm conditions. We used satellite transmitters with saltwater switches to track movements and estimate dive behavior among non-breeding common murres (Uria aalge) off Oregon prior to and during a marine heatwave. We quantified differences in space-use between years, applied linear mixed models to determine environmental influences (e.g. sea surface temperature, surface salinity, chlorophyll a, ocean depth, and calendar date) on dive frequency and dive duration, and contrasted dive activity between time of day, year, and sexes. The majority of birds dispersed away from capture locations, which were situated near the southern range limit of their population. In both years, murres used the Salish Sea and the Columbia River plume; however, murres spent more time foraging in the Columbia River plume and in continental slope habitat during the marine heatwave of 2015. During 2015, dive frequency was reduced, and dive durations were almost twice as long during daytime indicating deeper or more dispersed prey. Increased dive frequency was positively associated with temperature, chlorophyll a, and crepuscular periods. Cluster analysis of dive activity and the top-ranked predictive dive duration model revealed associations between longer-duration dives and decreased dive frequency, marine slope habitat, and cooler ocean temperatures. Murres were relatively inactive throughout the night and we found no sex differences in dive activity. Changes in common murre foraging tactics were associated with ocean warming and revealed selectivity in spatial and temporal use of foraging habitats. Productive marine features including the Columbia River plume provided refuge for murres during apparently poor ocean conditions associated with the marine heatwave. Identifying refuge areas used by highly mobile species experiencing varying ocean conditions is critical for adaptive marine spatial planning that can accommodate a changing ocean climate.

California↗

Modeling control of Common Carp (Cyprinus carpio) in a shallow lake–wetland system

The introduction of Common Carp (Cyprinus carpio) into North American waterways has led to widespread alteration of aquatic ecosystems. Control of this invader has proven extremely difficult due to its capacity for rapid population growth. To help understand how Common Carp can potentially be controlled we developed a population dynamics model (CarpMOD) to explore the efficacy of active and passive control measures that impose mortality on multiple life stages (embryos, juveniles and adults). We applied CarpMOD to Common Carp in Malheur Lake, a large shallow lake in Southeast Oregon, USA. Simulated control measures included commercial harvest of adults, trapping of juveniles, embryo electroshocking, and passive removal imposed via avian predation. Results from CarpMOD suggest that no single active removal method would decrease Common Carp biomass below the targeted 50 kg/ha threshold. Combinations of two or all three active removal methods could, however, reduce biomass below the desired threshold due to cumulative mortality on multiple life stages. CarpMOD simulations suggest that the level of carp removal necessary to reach the desired biomass threshold is approximately 40% at each life-stage, which may be unrealistic to maintain over longer time scales. Passive removal via avian predation may also contribute to suppression of Common Carp, but was not sufficient in isolation to reduce biomass below the desired threshold. Collectively, our results indicate control of Common Carp as a sole means of ecosystem restoration is unlikely to be effective in the system we modeled. This suggests additional means of restoration may be warranted, perhaps in combination with control of Common Carp, or development of more effective control measures.

Oregon↗

Three-dimensional foraging habitat use and niche partitioning in two sympatric seabird species, Phalacrocorax auritus and P. penicillatus

Ecological theory predicts that co-existing, morphologically similar species will partition prey resources when faced with resource limitations. We investigated local movements, foraging dive behavior, and foraging habitat selection by breeding adults of 2 closely related cormorant species, double-crested cormorants Phalacrocorax auritus and Brandt’s cormorants P. penicillatus . These species nest sympatrically at East Sand Island in the Columbia River estuary at the border of Oregon and Washington states, USA. Breeding individuals of each species were tracked using GPS tags with integrated temperature and depth data-loggers. The overall foraging areas and core foraging areas (defined as the 95% and 50% kernel density estimates of dive locations, respectively) of double-crested cormorants were much larger and covered a broader range of riverine, mixed-estuarine, and nearshore marine habitats. Brandt’s cormorant foraging areas were less expansive, were exclusively marine, and mostly overlapped with double-crested cormorant foraging areas. Within these areas of overlap, Brandt’s cormorants tended to dive deeper (median depth = 6.48 m) than double-crested cormorants (median depth = 2.67 m), and selected dive locations where the water was deeper. Brandt’s cormorants also utilized a deeper, more benthic portion of the water column than did double-crested cormorants. Nevertheless, the substantial overlap in foraging habitat between the 2 cormorant species in the Columbia River estuary, particularly for Brandt’s cormorants, suggests that superabundant prey resources allow these 2 large and productive cormorant colonies to coexist on a single island near the mouth of the Columbia River.

Marine Ecology Progress Series↗

Top-down and bottom-up interactions influence fledging success at North America’s largest colony of Caspian terns (Hydroprogne caspia)

Our study investigated the influence of bottom-up and top-down drivers on the declining fledging success at a once thriving breeding colony of Caspian terns ( Hydroprogne caspia ). Situated at the mouth of the Columbia River, OR, East Sand Island (ESI) is home to the largest Caspian tern breeding colony in North America. Since 2001, the decline in fledging success of Caspian terns at ESI has been associated with a significant increase in average river discharge during May and June. During the years 2001–2011, the abundance of forage fish available to terns in the estuary was inversely related to river discharge. This relationship also apparently affected the reliance of nest predators on the tern colony as a food source, resulting in increased disturbance and decreased fledging success at the tern colony in years of higher river discharge. There was a significant longitudinal increase in disturbance rates by bald eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) during June for terns nesting at the ESI colony, and eagle disturbance rates were positively associated with May river discharge. We also found a significant increase in kleptoparasitism rates of terns by hybrid glaucous-winged/western gulls ( Larus glaucescens x Larus occidentalis ) since 2001, and Caspian tern fledging success at ESI decreased with increasing average annual rates of gull kleptoparasitism. Our results support the hypothesis that the decline in Caspian tern fledging success at this large estuarine colony was primarily driven by the interaction of bottom-up and top-down factors, influencing tern fledging success through the food supply and triggering potential predators to identify the tern breeding colony as an alternative source of prey.

East Sand Island↗

A low-disturbance capture technique for ground-nesting Double-crested Cormorants (Phalacrocorax auritus)

Capturing breeding adults of colonially nesting species can entail risks of nest failure and even colony abandonment, especially in species that react strongly to human disturbance. A low-disturbance technique for capturing specific adult Double-crested Cormorants ( Phalacrocorax auritus ) at a ground-nesting colony was developed to reduce these risks and is described here. Nesting habitat enhancement was used to attract Doublecrested Cormorants to nest adjacent to above-ground tunnels constructed so that researchers could capture birds by hand. Using this technique, Double-crested Cormorants ( n = 87) were captured during the incubation and chick-rearing stages of the nesting cycle. Unlike alternative capture techniques, this approach allowed targeting of specific individuals for capture and recapture, minimized local disturbance, and eliminated colony-wide disturbances. The tunnel-based system presented here could be adapted to capture adults or to access the nest contents of other ground-nesting colonial species that are inclined to nest in areas of enhanced nesting habitat and adapt to anthropogenic structures in their nesting area. This system would be particularly beneficial for other wary and easily disturbed species.

Waterbirds↗

Developing nondestructive techniques for managing conflicts between fisheries and double-crested cormorant colonies

Double-crested cormorants ( Phalacrocorax auritus ) have been identified as the source of significant mortality to juvenile salmonids ( Oncorhynchus spp.) in the Columbia River Basin. Management plans for reducing the size of a large colony on East Sand Island (OR, USA) in the Columbia River estuary are currently being developed. We evaluated habitat enhancement and social attraction as nondestructive techniques for managing cormorant nesting colonies during 2004&ndash;2007. We tested these techniques on unoccupied plots adjacent to the East Sand Island cormorant colony. Cormorants quickly colonized these plots and successfully raised young. Cormorants also were attracted to nest and raised young on similar plots at 2 islands approximately 25&thinsp;km from East Sand Island; 1 island had a history of successful cormorant nesting whereas the other was a site where cormorants had previously nested unsuccessfully. On a third island with no history of cormorant nesting or nesting attempts, these techniques were unsuccessful at attracting cormorants to nest. Our results suggest that some important factors influencing attraction of nesting cormorants using these techniques include history of cormorant nesting, disturbance, and presence of breeding cormorants nearby. These techniques may be effective in redistributing nesting cormorants away from areas where fish stocks of conservation concern are susceptible to predation, especially if sites with a recent history of cormorant nesting are available within their foraging or dispersal range. Published 2015. Wiley Periodicals, Inc. This article is a US Government work and, as such, is in the public domain in the United States of America.

Oregon, Washington↗

Quantifying avian predation on fish populations: integrating predator-specific deposition probabilities in tag-recovery studies

Accurate assessment of specific mortality factors is vital to prioritize recovery actions for threatened and endangered species. For decades, tag recovery methods have been used to estimate fish mortality due to avian predation. Predation probabilities derived from fish tag recoveries on piscivorous waterbird colonies typically reflect minimum estimates of predation due to an unknown and unaccounted-for fraction of tags that are consumed but not deposited on-colony (i.e., deposition probability). We applied an integrated tag recovery modeling approach in a Bayesian context to estimate predation probabilities that accounted for predator-specific tag detection and deposition probabilities in a multiple-predator system. Studies of PIT tag deposition were conducted across three bird species nesting at seven different colonies in the Columbia River basin, USA. Tag deposition probabilities differed significantly among predator species (Caspian terns Hydroprogne caspia : deposition probability = 0.71, 95% credible interval [CRI] = 0.51&ndash;0.89; double-crested cormorants Phalacrocorax auritus : 0.51, 95% CRI = 0.34&ndash;0.70; California gulls Larus californicus : 0.15, 95% CRI = 0.11&ndash;0.21) but showed little variation across trials within a species or across years. Data from a 6-year study (2008&ndash;2013) of PIT-tagged juvenile Snake River steelhead Oncorhynchus mykiss (listed as threatened under the Endangered Species Act) indicated that colony-specific predation probabilities ranged from less than 0.01 to 0.17 and varied by predator species, colony location, and year. Integrating the predator-specific deposition probabilities increased the predation probabilities by a factor of approximately 1.4 for Caspian terns, 2.0 for double-crested cormorants, and 6.7 for California gulls compared with traditional minimum predation rate methods, which do not account for deposition probabilities. Results supported previous findings on the high predation impacts from strictly piscivorous waterbirds nesting in the Columbia River estuary (i.e., terns and cormorants), but our findings also revealed greater impacts of a generalist predator species (i.e., California gulls) than were previously documented. Approaches used in this study allow for direct comparisons among multiple fish mortality factors and considerably improve the reliability of tag recovery models for estimating predation probabilities in multiple-predator systems.

Transactions of the American Fisheries Society↗

Nutritional stress affects corticosterone deposition in feathers of Caspian tern chicks

Stressful environmental conditions affect the adrenocortical function of developing animals, which can have consequences for their fitness. Discovery of the avian stress hormone corticosterone (CORT) in feathers has the potential to broaden the application of endocrine research in ecological and evolutionary studies of wild birds by providing a long-term measure of CORT secretion. Mechanisms of CORT deposition in feathers are not well known and few studies have related feather CORT to circulating plasma CORT during feather growth. Our objective was to experimentally test the validity of using feather CORT as a measure of CORT secretion in developing birds experiencing nutritional stress. Caspian tern Hydroprogne caspia chicks were fed ad libitum or restricted (35% less than ad libitum) diets for four weeks. We measured CORT in feathers from these chicks to examine the relationship between feather CORT concentrations and nutritional limitation, circulating plasma CORT, and feather development. We found that feather CORT was higher in controls fed ad libitum than in restricted individuals, despite higher levels of plasma CORT in restricted chicks compared to controls. Feather mass and growth rates were strongly and positively related to feather CORT concentrations in both treatments. This is the first experimental study to show that feather CORT concentrations can be lower in response to nutritional stress, even when plasma CORT concentrations are elevated. Our results indicate that CORT deposition in feathers may be confounded when feather mass and growth rates are compromised by nutritional stress. We conclude that feather CORT can be used for assessing nutritional stress in growing birds, but the direction of response depends on how strongly stress affects feather development.

Journal of Avian Biology↗

Recent population size, trends, and limiting factors for the double-crested Cormorant in Western North America

The status of the double-crested cormorant ( Phalacrocorax auritus ) in western North America was last evaluated during 1987&ndash;2003. In the interim, concern has grown over the potential impact of predation by double-crested cormorants on juvenile salmonids ( Oncorhynchus spp.), particularly in the Columbia Basin and along the Pacific coast where some salmonids are listed for protection under the United States Endangered Species Act. Recent re-evaluations of double-crested cormorant management at the local, flyway, and federal level warrant further examination of the current population size and trends in western North America. We collected colony size data for the western population (British Columbia, Washington, Oregon, Idaho, California, Nevada, Utah, Arizona, and the portions of Montana, Wyoming, Colorado and New Mexico west of the Continental Divide) by conducting aircraft-, boat-, or ground-based surveys and by cooperating with government agencies, universities, and non-profit organizations. In 2009, we estimated approximately 31,200 breeding pairs in the western population. We estimated that cormorant numbers in the Pacific Region (British Columbia, Washington, Oregon, and California) increased 72% from 1987&ndash;1992 to circa 2009. Based on the best available data for this period, the average annual growth rate (&lambda;) of the number of breeding birds in the Pacific Region was 1.03, versus 1.07 for the population east of the Continental Divide during recent decades. Most of the increase in the Pacific Region can be attributed to an increase in the size of the nesting colony on East Sand Island in the Columbia River estuary, which accounts for about 39% of all breeding pairs in the western population and is the largest known breeding colony for the species (12,087 breeding pairs estimated in 2009). In contrast, numbers of breeding pairs estimated in coastal British Columbia and Washington have declined by approximately 66% during this same period. Disturbance at breeding colonies by bald eagles ( Haliaeetus leucocephalus ) and humans are likely limiting factors on the growth of the western population at present. Because of differences in biology and management, the western population of double-crested cormorants warrants consideration as a separate management unit from the population east of the Continental Divide.

Journal of Wildlife Management↗

Demographics of piscivorous colonial waterbirds and management implications for ESA-listed salmonids on the Columbia Plateau

We investigated colony size, productivity, and limiting factors for five piscivorous waterbird species nesting at 18 locations on the Columbia Plateau (Washington) during 2004–2010 with emphasis on species with a history of salmonid ( Oncorhynchus spp.) depredation. Numbers of nesting Caspian terns ( Hydroprogne caspia ) and double-crested cormorants ( Phalacrocorax auritus ) were stable at about 700–1,000 breeding pairs at five colonies and about 1,200–1,500 breeding pairs at four colonies, respectively. Numbers of American white pelicans ( Pelecanus erythrorhynchos ) increased at Badger Island, the sole breeding colony for the species on the Columbia Plateau, from about 900 individuals in 2007 to over 2,000 individuals in 2010. Overall numbers of breeding California gulls ( Larus californicus ) and ring-billed gulls ( L. delawarensis ) declined during the study, mostly because of the abandonment of a large colony in the mid-Columbia River. Three gull colonies below the confluence of the Snake and Columbia rivers increased substantially, however. Factors that may limit colony size and productivity for piscivorous waterbirds nesting on the Columbia Plateau included availability of suitable nesting habitat, interspecific competition for nest sites, predation, gull kleptoparasitism, food availability, and human disturbance. Based on observed population trends alone, there is little reason to project increased impacts to juvenile salmonid survival from tern and cormorant populations. Additional monitoring and evaluation may be warranted to assess future impacts of the growing Badger Island American white pelican colony and those gull colonies located near mainstem dams or associated with Caspian tern colonies where kleptoparasitism is common.

Columbia Plateau↗

Recovery of coded wire tags at a caspian tern colony in San Francisco Bay: A technique to evaluate impacts of avian predation on juvenile salmonids

We recovered coded wire tags (CWTs) from a colony of Caspian terns Hydroprogne caspia on Brooks Island in San Francisco Bay, California, to evaluate predation on juvenile salmonids originating from the Sacramento and San Joaquin rivers. Subsamples of colony substrate representing 11.7% of the nesting habitat used by the terns yielded 2,079 salmonid CWTs from fish released and subsequently consumed by terns in 2008. The estimated number of CWTs deposited on the entire tern colony was 40,143 (ranging from 26,763 to 80,288), once adjustments were made to account for tag loss and the total amount of nesting habitat used by terns. Tags ingested by terns and then egested on the colony were undamaged, and the tags' complete numeric codes were still identifiable. The CWTs found on the tern colony indicated that hatchery Chinook salmon Oncorhynchus tshawytscha trucked to and released in San Pablo Bay were significantly more likely to be consumed by Caspian terns than Chinook salmon that migrated in-river to the bay; 99.7% of all tags recovered were from bay-released Chinook salmon. Of the CWTs recovered on the tern colony, 98.0% were from fall-run Chinook salmon, indicating a higher susceptibility to tern predation than for the spring run type. None of the approximately 518,000 wild Chinook salmon that were coded-wire-tagged and released in the basin were recovered on the tern colony, suggesting that the impacts on wild, U.S. Endangered Species Act-listed Chinook salmon populations were minimal in 2008. Overall, we estimate that 0.3% of the approximately 12.3 million coded-wire-tagged Chinook salmon released in the basin in 2008 were subsequently consumed by Caspian terns from the Brooks Island colony. These results indicate that CWTs implanted in juvenile salmon can be recovered from a piscivorous waterbird colony and used to evaluate smolt losses for runs that are tagged. Abstract We recovered coded wire tags (CWTs) from a colony of Caspian terns Hydroprogne caspia on Brooks Island in San Francisco Bay, California, to evaluate predation on juvenile salmonids originating from the Sacramento and San Joaquin rivers. Subsamples of colony substrate representing 11.7% of the nesting habitat used by the terns yielded 2,079 salmonid CWTs from fish released and subsequently consumed by terns in 2008. The estimated number of CWTs deposited on the entire tern colony was 40,143 (ranging from 26,763 to 80,288), once adjustments were made to account for tag loss and the total amount of nesting habitat used by terns. Tags ingested by terns and then egested on the colony were undamaged, and the tags' complete numeric codes were still identifiable. The CWTs found on the tern colony indicated that hatchery Chinook salmon Oncorhynchus tshawytscha trucked to and released in San Pablo Bay were significantly more likely to be consumed by Caspian terns than Chinook salmon that migrated in-river to the bay; 99.7% of all tags recovered were from bay-released Chinook salmon. Of the CWTs recovered on the tern colony, 98.0% were from fall-run Chinook salmon, indicating a higher susceptibility to tern predation than for the spring run type. None of the approximately 518,000 wild Chinook salmon that were coded-wire-tagged and released in the basin were recovered on the tern colony, suggesting that the impacts on wild, U.S. Endangered Species Act-listed Chinook salmon populations were minimal in 2008. Overall, we estimate that 0.3% of the approximately 12.3 million coded-wire-tagged Chinook salmon released in the basin in 2008 were subsequently consumed by Caspian terns from the Brooks Island colony. These results indicate that CWTs implanted in juvenile salmon can be recovered from a piscivorous waterbird colony and used to evaluate smolt losses for runs that are tagged ?? American Fisheries Society 2011.

North American Journal of Fisheries Management↗

Validating growth and development of a seabird as an indicator of food availability: Captive-reared Caspian Tern chicks fed ad libitum and restricted diets

For seabirds raising young under conditions of limited food availability, reducing chick provisioning and chick growth rates are the primary means available to avoid abandonment of a breeding effort. For most seabirds, however, baseline data characterizing chick growth and development under known feeding conditions are unavailable, so it is difficult to evaluate chick nutritional status as it relates to foraging conditions near breeding colonies. To address this need, we examined the growth and development of young Caspian Terns (Hydroprogne caspia), a cosmopolitan, generalist piscivore, reared in captivity and fed ad libitum and restricted (ca. one-third lower caloric intake) diets. Ad libitum-fed chicks grew at similar rates and achieved a similar size at fledging as previously documented for chicks in the wild and had energetic demands that closely matched allometric predictions. We identified three general characteristics of food-restricted Caspian Tern chicks compared to ad libitum chicks: (1) lower age-specific body mass, (2) lower age-specific skeletal and feather size, such as wing chord length, and (3) heightened levels of corticosterone in blood, both for baseline levels and in response to acute stress. Effects of diet restriction on feather growth (10–11% slower growth in diet-restricted chicks) were less pronounced than effects on structural growth (37–52% slower growth) and body mass (24% lower at fledging age) apparently due to preferential allocation of food resources to maintain plumage growth. Our results suggest that measurements of chick body mass and feather development (e.g., wing chord or primary length) or measurement of corticosterone levels in the blood would allow useful evaluation of the nutritional status of chicks reared in the wild and of food availability in the foraging range of adults. Such evaluations could also inform demography studies (e.g., predict future recruitment) and assist in evaluating designated piscivorous waterbird conservation (colony) sites.

Oregon↗

Relationship of Caspian tern foraging ecology to nesting success in the Columbia River estuary, Oregon, USA

The prevalence of juvenile salmonids (Oncorhynchus spp.) and marine forage fishes in the diet of Caspian terns (Hydroprogne caspia) nesting in the Columbia River estuary has been established, but the relationship between diet composition, foraging distribution, and productivity of these birds has received little attention. We used radio-telemetry and on-colony observations to relate changes in off-colony distribution to patterns of colony attendance, diet composition, and productivity of adult terns nesting on East Sand Island during two years of different river and prey conditions. Average distance from the East Sand Island colony (located in the marine zone of the estuary) was 38% (6.6 km) greater in 2000 compared to 2001, associated with lower availability of marine forage fish near East Sand Island and lower prevalence of marine prey in tern diets. Colony attendance was much lower (37.0% vs. 62.5% of daylight hours), average trip duration was 40% longer (38.9 min), and nesting success was much lower (0.57 young fledged pair-1 vs. 1.40 young fledged pair-1) in 2000 compared to 2001. Higher proportions of juvenile salmonids in the diet were associated with relatively high use of the freshwater zone of the estuary by radio-tagged terns, which occurred prior to chick-rearing and when out-migrating salmonid smolts were relatively abundant. Lower availability of marine prey in 2000 apparently limited Caspian tern nesting success by markedly reducing colony attendance and lengthening foraging trips by nesting terns, thereby increasing chick mortality rates from predation, exposure, and starvation. ?? 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Estuarine, Coastal and Shelf Science↗

Foraging patterns of Caspian terns and double-crested cormorants in the Columbia River estuary

We examined spatial and temporal foraging patterns of Caspian terns and double-crested cormorants nesting in the Columbia River estuary, to potentially identify circumstances where juvenile salmonids listed under the U.S. Endangered Species Act might be more vulnerable to predation by these avian piscivores. Data were collected during the 1998 and 1999 breeding seasons, using point count surveys of foraging birds at 40 sites along the river's banks, and using aerial strip transect counts throughout the estuary for terns. In 1998, terns selected tidal flats and sites with roosting beaches nearby for foraging, making greater use of the marine/mixing zone of the estuary later in the season, particularly areas near the ocean jetties. In 1999, cormorants selected foraging sites in freshwater along the main channel with pile dikes present, particularly early in the season. Foraging trends in the other year for each species were generally similar to the above but usually not significant. During aerial surveys we observed 50% of foraging and commuting terns within 8 km of the Rice Island colony, and ≤ 5% of activity occurred ≥ 27 km from this colony in both years. Disproportionately greater cormorant foraging activity at pile dikes may indicate greater vulnerability of salmonids to predation at those features. Colony relocations to sites at sufficient distance from areas of relatively high salmonid abundance may be a straightforward means of reducing impacts of avian predation on salmonids than habitat alterations within the Columbia River estuary, at least for terns.

Oregon, Washington↗

Effects of nest density, location, and timing on breeding success of Caspian Terns

One of the proposed benefits of colonial nesting in birds is the protection afforded against avian predators. This advantage may be counter-balanced by the negative effects of intraspecific aggression on breeding success. Effects of nest density, nest location within the colony, and timing of nest initiation on productivity of Caspian Terns (Sterna caspia) were investigated on Crescent Island in the mid-Columbia River, Washington, USA. In the absence of intense nest predation at the Crescent Island tern colony, it was hypothesized that nest density would be negatively associated with productivity. A rangefinder was used to determine spatial distribution of Caspian Tern nests, and these data used to calculate nest characteristics (nest density, nearest neighbor distance, and distance to colony edge) for a randomly-selected subset of nests monitored for nest chronology and productivity. Productivity did not differ between nests in high- and low-density areas of the colony, and was positively associated with earlier nest initiation. Early nests were more productive, were located in areas of higher nest density, and were further from the colony edge than late nests. The strong effect of timing may have been attributable to seasonal declines in prey resources for terns at this site. Our results suggest that Caspian Terns nesting at the highest densities observed in this study did not incur immediate reproductive costs, despite increased potential for encounters between chicks and aggressive conspecific adults.

Waterbirds↗