Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Donald B. Siniff

Publications and source records attributed to Donald B. Siniff.

3 recordsLinked to original sources

Life history plasticity and population regulation in sea otters

We contrasted body condition, and age-specific reproduction and mortality between a growing population of sea otters ( Enhydra lutris ) at Kodiak Island and a high-density near-equilibrium population at Amchitka Island, Alaska. We obtained data from marked individuals, population surveys, and collections of beach-cast carcasses. Mass:length ratios indicated that females (but not males) captured in 1992 at Amchitka were in poorer condition than those captured at Kodiak in 1986–1987. In 1993, the condition of females at Amchitka improved in apparent response to two factors: (1) an episodic influx of Pacific smooth lumpsuckers, Aptocyclus ventricocus , from the epi-pelagic zone, which otters consumed; and (2) an increase in the otters’ benthic invertebrate prey resulting from declining otter numbers. Reproductive rates varied with age (0.37 [CI=0.21 to 0.53] births female −1 yr −1 for 2–3-yr-olds, and 0.83 [CI=0.69 to 0.90] for females ≥4 yr old), and were similar at both areas. Weaning success (pups surviving to ≥120 d), in contrast, was almost 50% lower at Amchitka than at Kodiak and for females ≥4 yr of age was 0.52 (CI=0.38 to 0.66) vs 0.94 (CI=0.75 to 0.99), respectively. Sixty-two percent of the preweaning pup losses at Amchitka occurred within a month of parturition and 79% within two months. Postweaning survival was also low at Amchitka as only 18% of instrumented pups were known to be alive one year after mother-pup separation. Adult survival rates appeared similar at Amchitka and Kodiak. Factors affecting survival early in life thus are a primary demographic mechanism of population regulation in sea otters. By maintaining uniformly high reproductive rates over time and limiting investment in any particular reproductive event, sea otters can take advantage of unpredictable environmental changes favorable to pup survival. This strategy is consistent with predictions of “bet-hedging” life history models.

Oikos↗

Activity patterns and time budgets of the declining sea otter population at Amchitka Island, Alaska

Time budgets of predators may reflect population status if time spent foraging varies with local prey abun- dance. We assumed that the sea otter (Enhydra lutris) population at Amchitka Island, Alaska, USA, had been at equilibrium since the early 1960s and collected time budgets of otters to be used to represent future conditions of currently expanding sea otter populations. We used radiotelemetry to monitor activity-time budgets of otters from August 1992 to March 1994. Sea otter activity was directly linked to sex, age, weather condition, season, and time of day. Sea otters differed in percent time foraging among cohorts but not within cohorts. Percent time foraging ranged from 21% for females with very young (≤ 3weeks of age) dependent pups to 52% for females with old (≥10 weeks of age) pups. Otters foraged more and hauled out more as local sea conditions worsened. Adult males spent less time foraging during winter and spring, consistent with seasonal changes in prey selection. Time spent for- aging was similar to that reported for otters in California and an established population in Prince William Sound, Alaska, but greater than that of otters in recently established populations in Oregon and Alaska. Despite current evidence indicating that the population was in decline during our study, we were unable to recognize this change using time budgets. Our results illustrate the importance of stratifying analyses of activity patterns by age and sex cohorts and the complexity inherent in comparisons of behavioral data between different populations relying on distinct prey bases.

Journal of Wildlife Management↗

Foraging patterns of California sea otters as indicated by telemetry

Foraging behavior was studied in 38 sea otters ( Enhydra lutris ) implanted with radio transmitters. The observed foraging behavior of instrumented individuals was similar to that of uninstrumented otters observed in previous studies: dive duration varied with prey type but not with prey size, dive success was highest for small prey, and the length of surface intervals increased with prey size. However, telemetry revealed that some otters foraged farther offshore and made longer dives than was indicated by visual observations. Individuals within age–sex classes varied in several aspects of foraging behavior, including the duration of dives and length of surface intervals. There were no overall differences between the dive durations or surface intervals during the day and during the night, though some individuals had longer dives or surface intervals during either the day or the night. There were differences in the foraging behavior of the various age–sex classes, the most striking being those between juvenile males and females. Juvenile males foraged much farther offshore (x̄ = 1280 m) in deeper water (x̄ = 30.1 m) than other otters and made long dives during both the day (x̄ = 104.4 s) and the night (x̄ = 122.7 s). Juvenile females fed for longer periods than other otters.

Canadian Journal of Zoology↗