Geology Reports⌕ Search

Geology topics

D.L. Orthmeyer

Publications and source records attributed to D.L. Orthmeyer.

At least 19 recordsLinked to original sources

Circumpolar variation in morphological characteristics of Greater White-fronted Geese Anser albifrons

Capsule: Greater White-fronted Geese show significant variation in body size from sampling locations throughout their circumpolar breeding range. Aims: To determine the degree of geographical variation in body size of Greater White-fronted Geese and identify factors contributing to any apparent patterns in variation. Methods: Structural measures of >3000 geese from 16 breeding areas throughout the Holarctic breeding range of the species were compared statistically. Results: Palearctic forms varied clinally, and increased in size from the smallest forms on the Kanin and Taimyr peninsulas in western Eurasia to the largest forms breeding in the Anadyr Lowlands of eastern Chukotka. Clinal variation was less apparent in the Nearctic, as both the smallest form in the Nearctic and the largest form overall (the Tule Goose) were from different breeding areas in Alaska. The Tule Goose was 25% larger than the smallest form. Birds from Greenland (A. a. flavirostris) were the second largest, although only slightly larger than geese from several North American populations. Body size was not correlated with breeding latitude but was positively correlated with temperature on the breeding grounds, breeding habitat, and migration distance. Body mass of Greater White-fronted Geese from all populations remained relatively constant during the period of wing moult. Morphological distinctness of eastern and western Palearctic forms concurs with earlier findings of complete range disjunction. Conclusions: Patterns of morphological variation in Greater White-fronted Geese across the Holarctic can be generally attributed to adaptation to variable breeding environments, migration requirements, and phylo-geographical histories.

Bird Study↗

Reproductive strategies of northern geese: Why wait?

Migration and reproductive strategies in waterbirds are tightly linked, with timing of arrival and onset of nesting having important consequences for reproductive success. Whether migratory waterbirds are capital or income breeders is predicated by their spring migration schedule, how long they are on breeding areas before nesting, and how adapted they are to exploiting early spring foods at northern breeding areas. However, for most species, we know little about individual migration schedules, arrival times, and duration of residence on breeding areas before nesting. To document these relationships in a northern nesting goose, we radiotracked winter-marked Tule Greater White-fronted Geese ( Anser albifrons elgasi ; hereafter “Tule Geese”; n = 116) from the time of their arrival in Alaska through nesting. Tule Geese arrived on coastal feeding areas in mid-April and moved to nesting locations a week later. They initiated nests 15 days (range: 6–24 days) after arrival, a period roughly equivalent to the duration of rapid follicle growth. Tule Geese that arrived the earliest were more likely to nest than geese that arrived later; early arrivals also spent more time on the breeding grounds and nested earlier than geese that arrived later. The length of the prenesting period was comparable to that of other populations of this species, but longer than for goose species that initiate rapid follicle growth before arrival on the breeding grounds. We suggest that Tule Geese nesting in more temperate climates are more likely to delay breeding to exploit local food resources than Arctic-nesting species that may be constrained by short growing seasons.

The Auk↗

At-sea distribution and abundance of seabirds off southern California: A 20-year comparison

We conducted aerial at-sea and coastal surveys to examine the distribution and abundance of seabirds off southern California, from Cambria, California, to the Mexican border. From May 1999-January 2002, we flew 102 d, covered >54,640 km of transect lines, and conducted nine complete surveys of southern California in January, May, and September. We identified 54 species comprising 12 families and counted >135,000 individuals. Seabird densities were greater along island and mainland coastlines than at sea and were usually greatest in January surveys. Densities were greatest at sea near the northern Channel Islands in January and north of Point Conception in May, and lowest in the southwestern portion of the Southern California Bight in all survey months. On coastal transects, seabird densities were greatest along central and southern portions of the mainland coastline from Point Arguello to Mexico. We estimated that 981,000 ?? 144,000 (x?? ?? SE) seabirds occurred in the study area in January, 862,000 ?? 95,000 in May, and 762,000 ?? 72,000 in September. California Gulls (Larus californicus), Western Grebes (Aechmophorus occidentalis), and Cassin's Auklets (Ptychoramphus aleuticus) were most abundant in January surveys at sea, whereas Sooty and Short-tailed shearwaters (Puffinus griseus and P. tenuirostris), phalaropes (Phalaropus spp.), and Western Gulls (Larus. occidentalis) were most abundant in May and September surveys. On coastal transects, California Gulls, Western Grebes, Western Gulls, and Surf Scoters (Melanitta perspicillata) were most abundant in January; Western Grebes, Western Gulls, Surf Scoters, and Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis) were most abundant in May; and Sooty Shearwaters, Short-tailed Shearwaters, Western Gulls, Western Grebes, Brown Pelicans, and Heermann's Gulls (Larus heermanni) were most abundant in September. Compared to historical seabird densities collected in the same area two decades ago (1975-1978 and 1980-1983), abundance was lower by 14% in January, 57% in May, and 42% in September. Common Murres (Uria aalge, ???75% in each season), Sooty Shearwaters (55% in May, 27% in September), and Bonaparte's Gulls (L. Philadelphia, ???95% in each season) had lower densities. Conversely, Brown Pelicans (167% overall), Xantus's Murrelets (Synthliboramphus hypoleucus; 125% overall), Cassin's Auklets (100% overall), Ashy Storm-Petrels (Oceanodroma homochroa, 450% overall) and Western Gulls (55% in May), and Brandt's Cormorants (Phalacrocorax penicillatus, 450% in September) had greater densities. Our results indicate that seabird abundance has declined off the southern California coast in the past two decades, and these declines may be warning signs of environmental degradation in the region or effects of larger forces such as climate change.

Studies in Avian Biology↗

Spring migration of Northern Pintails from Texas and New Mexico, USA

We used satellite transmitters (platform transmitting terminals or PTTs) during 2002 and 2003 to document spring migration timing, routes, stopover sites, and nesting sites of adult female Northern Pintails (Anas acuta) from major wintering areas of the Gulf Coast (N = 20) and Playa Lakes Regions (PLR, N = 20) in Texas, and the Middle Rio Grande Valley, New Mexico (MRGV, N = 15). Some Pintails tagged in the MRGV continued movements into Mexico. Poor winter survival or PTT failure reduced sample size to 15 for PLR Pintails, 5 for Gulf Coast Pintails, and 11 for MRGV Pintails. Apparent winter survival was 66% lower for Texas Gulf Coast PTT-tagged Pintails than for those from the PLR and MRGV. Pintails from each area used different routes to their respective breeding grounds. PTT-tagged Pintails from the MRGV followed the Rio Grande Valley north to southern Colorado, before traveling on to the Dakotas and Canada or traveled northeast and joined the migration of PLR Pintails in Texas or Kansas. The latter made initial stops in Kansas, Nebraska, Colorado, or the Dakotas. Gulf Coast Pintails traveled through north-central Oklahoma or central Kansas. Pintails that had stopped first in Kansas or Nebraska tended to settle to nest in the United States. Wetland availability in the Prairie Pothole Region of the Northern Great Plains influenced nesting destinations of PTT-tagged Pintails, but individuals settled across a wide swath of northern North America. We did not detect any consistently-used spring staging areas. Therefore, negative impacts to any of the marked populations, or their wetland habitats, may have continental implications.

Waterbirds↗

Traversing a boreal forest landscape: Summer movements of Tule Greater White-fronted Geese

We monitored the movement, distribution and site affinities of radio-marked Tule Greater White-fronted Geese (Anser albifrons elgasi) during spring and summer in Alaska, 1994-1997 and 2004. Our assessment of summer movements was comprehensive, as locations were obtained during prenesting, nesting, and molt for over 90% of geese with active radios captured during winter or the previous summer in Alaska. Geese arrived to coastal and interior marshes in the Cook Inlet Basin (CIB) from mid April to early May, after which they moved to nesting areas in the upper CIB. Nesting birds used coastal staging areas in close proximity to eventual nest site location. Molting sites included a sub-glacial lake system in the upper CIB, although up to 50% of geese underwent a molt migration to wetlands across the Alaska Range, 400-600 km west of the CIB. Geese that molted at distant sites returned to the CIB before autumn migration. Length of stay in the CIB varied among years from 108-119 days, and averaged 116 days. Summer home-range sizes, exclusive of molting areas, averaged >273,000 ha, and were substantially larger than reported for other northern-nesting waterfowl. No radio-marked geese were found nesting in the vicinity of Redoubt Bay on the west side of Cook Inlet, and few nested near the Susitna Flats, the only other previously known nesting areas. The absence of nesting geese from Redoubt Bay corroborates aerial survey data showing a precipitous decline in the use of the west side of Cook Inlet between the early 1980s and early 1990s. The change in distribution of geese is likely related to a major eruption of Redoubt Volcano in 1989 that significantly altered landscapes used by nesting, brood rearing, and molting geese in the vicinity of Redoubt Bay. High inter-site movements of Greater White-fronted Geese throughout summer in south central Alaska likely increases exposure to predation, but also promotes social interactions and facilitates pioneering of distant, and diverse habitats in a vast, patchy, and often unpredictable landscape.

Alaska↗

Spatial use by wintering greater white-fronted geese relative to a decade of habitat change in California's Central Valley

We investigated the effect of recent habitat changes in California's Central Valley on wintering Pacific greater white-fronted geese (Anser albifrons frontalis) by comparing roost-to-feed distances, distributions, population range sizes, and habitat use during 1987-1990 and 1998-2000. These habitat changes included wetland restoration and agricultural land enhancement due to the 1990 implementation of the Central Valley Joint Venture, increased land area used for rice (Oryza sativa) production, and the practice of flooding, rather than burning, rice straw residues for decomposition because of burning restrictions enacted in 1991. Using radiotelemetry, we tracked 192 female geese and recorded 4,516 locations. Geese traveled shorter distances between roosting and feeding sites during 1998-2000 (24.2 ?? 2.2 km) than during 1987-1990 (32.5 ?? 3.4 km); distance traveled tended to decline throughout winter during both decades and varied among watershed basins. Population range size was smaller during 1998-2000 (3,367 km2) than during 1987-1990 (5,145 km2), despite a 2.2-fold increase in the size of the Pacific Flyway population of white-fronted geese during the same time period. The population range size also tended to increase throughout winter during both decades. Feeding and roosting distributions of geese also differed between decades; geese shifted into basins that had the greatest increases in the amount of area in rice production (i.e., American Basin) and out of other basins (i.e., Delta Basin). The use of rice habitat for roosting (1987-1990: 40%, 1998-2000: 54%) and feeding (1987-1990: 57%, 1998-2000: 72%) increased between decades, whereas use of wetlands declined for roosting (1987-1990: 36%, 1998-2000: 31%) and feeding (1987-1990: 22%, 1998-2000: 12%). Within postharvested rice habitats, geese roosted and fed primarily in burned rice fields during 1987-1990 (roost: 43%, feed: 34%), whereas they used flooded rice fields during 1998-2000 (roost: 78%, feed: 64%). Our results suggest that white-fronted geese have altered their spatial use of California's Central Valley during the past decade in response to changing agricultural practices and the implementation of the Central Valley Joint Venture.

Journal of Wildlife Management↗

Spring migration of northern pintails from California's Central Valley wintering area tracked by satellite telemetry: Routes, timing, and destinations

We used satellite transmitters to track the 2000–2003 spring migrations of adult female Northern Pintails ( Anas acuta L., 1758) from California's Central Valley, USA. PTT-tagged Pintails departed during late February to mid-March, and 77%–87% stopped first in the region of south-central Oregon, extreme northwestern Nevada, and northeastern California (SONEC). Subsequently, most Pintails used migration strategies characterized by the length of stay in SONEC and subsequent destinations: ( i ) extended stay in SONEC, migrated late April to early May directly to Alaska over the Pacific Ocean (7%–23% annually); ( ii ) same timing as in i , but flew to Alaska along the Pacific Coast using stopovers (0%–28% annually); ( iii ) moderate period in SONEC, migrated late March to mid-April directly primarily to southern Alberta in Prairie Canada (17%–39% annually), with many moving to northern Canada or Alaska; or ( iv ) short period in SONEC, migrated early to late March to Prairie Canada via stopovers primarily in southern Idaho and western Montana (32%–50% annually), with some moving to northern Canada or Alaska. Pintails that bypassed SONEC used these same strategies or moved easterly. Pintails modified migration strategies relative to record cold temperatures and wetland abundance in the mid-continent prairie region.

Canadian Journal of Zoology↗

Using radiotelemetry to monitor cardiac response of free-living tule greater white-fronted geese (Anser albifrons elgasi) to human disturbance

We monitored the heart rates of free-living Tule Greater White-fronted Geese ( Anser albifrons elgasi ) during human disturbances on their wintering range in the Sacramento Valley of California during 1997. We used implanted radio transmitters to record the heart rates of geese as an observer experimentally approached them at a constant walking speed. On average, geese flushed when observers were 47 m (range: 25–100 m) away. Change point regression was used to identify the point in time when heart rate abruptly increased prior to flushing and when heart rate began to level off in flight after flushing. Heart rates of geese increased as the observer approached them during five of six disturbance trials, from 114.1 ± 6.6 beats/min during the observer's initial approach to 154.8 ± 7.4 beats/min just prior to flushing at the first change point. On average, goose heart rates began to increase most rapidly 5 sec prior to taking flight, and continued to increase rapidly for 4 sec after flushing until reaching flight speed. Heart rate was 456.2 ± 8.4 beats/min at the second change point, which occurred immediately after flushing, and 448.3 ± 9.5 beats/min 1 min later during flight. Although goose heart rates increased as an observer approached, the largest physiological change occurred during a 9-sec period (range: 1.0–15.7 sec) immediately before and after flushing, when heart rates nearly tripled.

California↗

Radio-telemetry evidence of re-nesting in the same season by the Marbled Murrelet

Unlike other alcids, laying of replacement eggs has not been well documented in Brachyramphus murrelets. Observations of two radio-marked Marbled Murrelets ( Brachyramphus marmoratus ) in northern California during 2001 and 2002 suggested that they can re-lay in the same breeding season. In 2001, aircraft telemetry first detected a male Marbled Murrelet at a forested inland location on 17 May. This bird alternated 24h incubation bouts with 24h at sea periods until 29 May, when data logger recordings indicated that the bird arrived at the nest at 05.17 h (PDT), but left at 05.32 h. This nesting effort had apparently failed. Sixteen days later, on 14 June this murrelet arrived in the vicinity of the first nest site at 05.19 h and remained there until 18.57 h that same evening and then left. We suspected that this event represented a second breeding effort that also failed, either near or at the site of the first effort. In 2002 a female Marbled Murrelet, first detected inland on 13 June by aircraft telemetry, alternated on the nest one day and at sea the next until 23 June when the breeding effort is presumed to have failed. This bird was again detected inland on 21 July, and alternated on the nest one day and at sea the following day until 3 August, when the radio-transmitter fell off the bird. Video recordings at the nest site indicated this second nesting attempt continued until 1 September, when the chick died of unknown causes. As in other alcids, re-laying apparently occurred 2-4 weeks after failure of the first eggs, either near or at the site of first eggs. Re-nesting may be frequent in murrelets, given the high rates of breeding failure reported.

California↗