Geology Reports⌕ Search

Geology topics

D.D. Roby

Publications and source records attributed to D.D. Roby.

At least 19 recordsLinked to original sources

Predation probabilities and functional responses: How piscivorous waterbirds respond to pulses in fish abundance

How predators respond to changes in prey abundance (i.e., functional responses) is foundational to consumer–resource interactions, predator–prey dynamics, and the stability of predator–prey systems. Predation by piscivorous waterbirds on out-migrating juvenile steelhead trout ( Oncorhynchus mykiss ) is considered a factor affecting the recovery of multiple Endangered Species Act-listed steelhead populations in the Columbia River basin. Waterbird functional responses, however, may vary by predator species and location, with important implications to predator management strategies. We used a 13-year dataset on waterbird abundance across seven breeding colonies (three Caspian tern [ Hydroprogne caspia ], two double-crested cormorant [ Nannopterum auritum ], and two California and ring-billed gull [ Larus californicus and Larus delawarensis ] colonies) and steelhead tag-recovery data (>645,000 tagged and >32,000 recovered steelhead) to quantify weekly predation probabilities and functional responses across waterbird species, colonies, and years. Weekly predation probabilities were highly variable, ranging from 0.01 to 0.30 at tern colonies, 0.01 to 0.20 at cormorant colonies, and 0.03 to 0.13 at gull colonies. Per capita predation probabilities were an order of magnitude higher at inland tern and cormorant colonies relative to estuary colonies of the same species. Terns displayed Type II functional responses across colonies and years, where predation probabilities peaked at low steelhead abundances and declined as steelhead abundance increased (i.e., predator swamping). Cormorants nesting at the large estuary colony (several thousand birds) displayed a Type III functional response, but cormorants nesting at the smaller inland colony (several hundred birds) displayed a Type II response. Consumption probabilities of steelhead by gulls remained consistent across a large range of steelhead availability, suggesting a Type I or a Type III functional response, but a lack of colony abundance data prevented quantifying functional responses. The level of tern predation combined with Type II functional responses indicate possible population-level impacts that could destabilize small or declining prey populations. Conversely, the apparent Type III functional responses of gulls and estuary nesting cormorants are indicative of prey switching behaviors targeted at periods of high steelhead abundance. Our results illustrate the complexity of predator–prey interactions and the importance of quantifying predator- and location-specific functional responses when predicting the efficacy of management strategies to enhance prey populations.

Oregon, Washington↗

Recovery of coded wire tags at a caspian tern colony in San Francisco Bay: A technique to evaluate impacts of avian predation on juvenile salmonids

We recovered coded wire tags (CWTs) from a colony of Caspian terns Hydroprogne caspia on Brooks Island in San Francisco Bay, California, to evaluate predation on juvenile salmonids originating from the Sacramento and San Joaquin rivers. Subsamples of colony substrate representing 11.7% of the nesting habitat used by the terns yielded 2,079 salmonid CWTs from fish released and subsequently consumed by terns in 2008. The estimated number of CWTs deposited on the entire tern colony was 40,143 (ranging from 26,763 to 80,288), once adjustments were made to account for tag loss and the total amount of nesting habitat used by terns. Tags ingested by terns and then egested on the colony were undamaged, and the tags' complete numeric codes were still identifiable. The CWTs found on the tern colony indicated that hatchery Chinook salmon Oncorhynchus tshawytscha trucked to and released in San Pablo Bay were significantly more likely to be consumed by Caspian terns than Chinook salmon that migrated in-river to the bay; 99.7% of all tags recovered were from bay-released Chinook salmon. Of the CWTs recovered on the tern colony, 98.0% were from fall-run Chinook salmon, indicating a higher susceptibility to tern predation than for the spring run type. None of the approximately 518,000 wild Chinook salmon that were coded-wire-tagged and released in the basin were recovered on the tern colony, suggesting that the impacts on wild, U.S. Endangered Species Act-listed Chinook salmon populations were minimal in 2008. Overall, we estimate that 0.3% of the approximately 12.3 million coded-wire-tagged Chinook salmon released in the basin in 2008 were subsequently consumed by Caspian terns from the Brooks Island colony. These results indicate that CWTs implanted in juvenile salmon can be recovered from a piscivorous waterbird colony and used to evaluate smolt losses for runs that are tagged. Abstract We recovered coded wire tags (CWTs) from a colony of Caspian terns Hydroprogne caspia on Brooks Island in San Francisco Bay, California, to evaluate predation on juvenile salmonids originating from the Sacramento and San Joaquin rivers. Subsamples of colony substrate representing 11.7% of the nesting habitat used by the terns yielded 2,079 salmonid CWTs from fish released and subsequently consumed by terns in 2008. The estimated number of CWTs deposited on the entire tern colony was 40,143 (ranging from 26,763 to 80,288), once adjustments were made to account for tag loss and the total amount of nesting habitat used by terns. Tags ingested by terns and then egested on the colony were undamaged, and the tags' complete numeric codes were still identifiable. The CWTs found on the tern colony indicated that hatchery Chinook salmon Oncorhynchus tshawytscha trucked to and released in San Pablo Bay were significantly more likely to be consumed by Caspian terns than Chinook salmon that migrated in-river to the bay; 99.7% of all tags recovered were from bay-released Chinook salmon. Of the CWTs recovered on the tern colony, 98.0% were from fall-run Chinook salmon, indicating a higher susceptibility to tern predation than for the spring run type. None of the approximately 518,000 wild Chinook salmon that were coded-wire-tagged and released in the basin were recovered on the tern colony, suggesting that the impacts on wild, U.S. Endangered Species Act-listed Chinook salmon populations were minimal in 2008. Overall, we estimate that 0.3% of the approximately 12.3 million coded-wire-tagged Chinook salmon released in the basin in 2008 were subsequently consumed by Caspian terns from the Brooks Island colony. These results indicate that CWTs implanted in juvenile salmon can be recovered from a piscivorous waterbird colony and used to evaluate smolt losses for runs that are tagged ?? American Fisheries Society 2011.

North American Journal of Fisheries Management↗

Post-breeding season distribution of black-footed and Laysan albatrosses satellite-tagged in Alaska: Inter-specific differences in spatial overlap with North Pacific fisheries

We integrated satellite-tracking data from black-footed albatrosses (Phoebastria nigripes; n = 7) and Laysan albatrosses captured in Alaska (Phoebastria immutabilis; n = 18) with data on fishing effort and distribution from commercial fisheries in the North Pacific in order to assess potential risk from bycatch. Albatrosses were satellite-tagged at-sea in the Central Aleutian Islands, Alaska, and tracked during the post-breeding season, July-October 2005 and 2006. In Alaskan waters, fishing effort occurred almost exclusively within continental shelf and slope waters. Potential fishery interaction for black-footed albatrosses, which most often frequented shelf-slope waters, was greatest with sablefish (Anoplopoma fimbria) longline and pot fisheries and with the Pacific halibut (Hippoglossus stenolepsis) longline fishery. In contrast, Laysan albatrosses spent as much time over oceanic waters beyond the continental shelf and slope, thereby overlapping less with fisheries in Alaska than black-footed albatrosses. Regionally, Laysan albatrosses had the greatest potential fishery interaction with the Atka mackerel (Pleurogrammus monopterygius) trawl fishery in the Western Aleutian Islands and the sablefish pot fishery in the Central Aleutian Islands. Black-footed albatrosses ranged further beyond Alaskan waters than Laysan albatrosses, overlapping west coast Canada fisheries and pelagic longline fisheries in the subarctic transition domain; Laysan albatrosses remained north of these pelagic fisheries. Due to inter-specific differences in oceanic distribution and habitat use, the overlap of fisheries with the post-breeding distribution of black-footed albatrosses is greater than that for Laysan albatrosses, highlighting inter-specific differences in potential vulnerability to bycatch and risk of population-level impacts from fisheries. ?? 2008 Elsevier Ltd.

Biological Conservation↗

Wind, waves, and wing loading: Morphological specialization may limit range expansion of endangered albatrosses

Among the varied adaptations for avian flight, the morphological traits allowing large-bodied albatrosses to capitalize on wind and wave energy for efficient long-distance flight are unparalleled. Consequently, the biogeographic distribution of most albatrosses is limited to the windiest oceanic regions on earth; however, exceptions exist. Species breeding in the North and Central Pacific Ocean (Phoebastria spp.) inhabit regions of lower wind speed and wave height than southern hemisphere genera, and have large intrageneric variation in body size and aerodynamic performance. Here, we test the hypothesis that regional wind and wave regimes explain observed differences in Phoebastria albatross morphology and we compare their aerodynamic performance to representatives from the other three genera of this globally distributed avian family. In the North and Central Pacific, two species (short-tailed P. albatrus and waved P. irrorata) are markedly larger, yet have the smallest breeding ranges near highly productive coastal upwelling systems. Short-tailed albatrosses, however, have 60% higher wing loading (weight per area of lift) compared to waved albatrosses. Indeed, calculated aerodynamic performance of waved albatrosses, the only tropical albatross species, is more similar to those of their smaller congeners (black-footed P. nigripes and Laysan P. immutabilis), which have relatively low wing loading and much larger foraging ranges that include central oceanic gyres of relatively low productivity. Globally, the aerodynamic performance of short-tailed and waved albatrosses are most anomalous for their body sizes, yet consistent with wind regimes within their breeding season foraging ranges. Our results are the first to integrate global wind and wave patterns with albatross aerodynamics, thereby identifying morphological specialization that may explain limited breeding ranges of two endangered albatross species. These results are further relevant to understanding past and potentially predicting future distributional limits of albatrosses globally, particularly with respect to climate change effects on basin-scale and regional wind fields.

PLoS ONE↗

Relationship of Caspian tern foraging ecology to nesting success in the Columbia River estuary, Oregon, USA

The prevalence of juvenile salmonids (Oncorhynchus spp.) and marine forage fishes in the diet of Caspian terns (Hydroprogne caspia) nesting in the Columbia River estuary has been established, but the relationship between diet composition, foraging distribution, and productivity of these birds has received little attention. We used radio-telemetry and on-colony observations to relate changes in off-colony distribution to patterns of colony attendance, diet composition, and productivity of adult terns nesting on East Sand Island during two years of different river and prey conditions. Average distance from the East Sand Island colony (located in the marine zone of the estuary) was 38% (6.6 km) greater in 2000 compared to 2001, associated with lower availability of marine forage fish near East Sand Island and lower prevalence of marine prey in tern diets. Colony attendance was much lower (37.0% vs. 62.5% of daylight hours), average trip duration was 40% longer (38.9 min), and nesting success was much lower (0.57 young fledged pair-1 vs. 1.40 young fledged pair-1) in 2000 compared to 2001. Higher proportions of juvenile salmonids in the diet were associated with relatively high use of the freshwater zone of the estuary by radio-tagged terns, which occurred prior to chick-rearing and when out-migrating salmonid smolts were relatively abundant. Lower availability of marine prey in 2000 apparently limited Caspian tern nesting success by markedly reducing colony attendance and lengthening foraging trips by nesting terns, thereby increasing chick mortality rates from predation, exposure, and starvation. ?? 2007 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Estuarine, Coastal and Shelf Science↗

Responses of California Brown Pelicans to disturbances at a large Oregon roost

Numbers of California Brown Pelicans (Pelecanus occidentalis californicus) along the coast of Oregon and Washington have increased sharply in recent years. We identified East Sand Island in the Columbia River estuary as the site of the largest pelican roost within this region. Numbers of pelicans roosting on East Sand Island have increased from less than 100 during 1979-1986 to a high count of 10,852 in 2002. The East Sand Island roost is currently the site of a major non-breeding aggregation of this endangered subspecies. Total numbers of pelicans roosting on East Sand Island increased seasonally from April to September or October, and then declined sharply with the onset of winter storms. Pelicans appeared to forage more during low tides, and return to the roost during high tides; therefore, pelican numbers on the island were positively associated with tide height. Land-based human disturbance was negatively associated with total pelican numbers, whereas water-based human disturbance had no significant effect on total pelican numbers on the island. Natural disturbances, although more frequent than human disturbances, apparently did not influence the total number of pelicans on the island.

Waterbirds↗

Foraging patterns of Caspian terns and double-crested cormorants in the Columbia River estuary

We examined spatial and temporal foraging patterns of Caspian terns and double-crested cormorants nesting in the Columbia River estuary, to potentially identify circumstances where juvenile salmonids listed under the U.S. Endangered Species Act might be more vulnerable to predation by these avian piscivores. Data were collected during the 1998 and 1999 breeding seasons, using point count surveys of foraging birds at 40 sites along the river's banks, and using aerial strip transect counts throughout the estuary for terns. In 1998, terns selected tidal flats and sites with roosting beaches nearby for foraging, making greater use of the marine/mixing zone of the estuary later in the season, particularly areas near the ocean jetties. In 1999, cormorants selected foraging sites in freshwater along the main channel with pile dikes present, particularly early in the season. Foraging trends in the other year for each species were generally similar to the above but usually not significant. During aerial surveys we observed 50% of foraging and commuting terns within 8 km of the Rice Island colony, and ≤ 5% of activity occurred ≥ 27 km from this colony in both years. Disproportionately greater cormorant foraging activity at pile dikes may indicate greater vulnerability of salmonids to predation at those features. Colony relocations to sites at sufficient distance from areas of relatively high salmonid abundance may be a straightforward means of reducing impacts of avian predation on salmonids than habitat alterations within the Columbia River estuary, at least for terns.

Oregon, Washington↗

Site-specific effects on productivity of an upper trophic-level marine predator: Bottom-up, top-down, and mismatch effects on reproduction in a colonial seabird

We investigated the relative roles of bottom-up and top-down factors in limiting productivity of an upper trophic level marine predator. Our primary working hypothesis was that the reproductive success of black-legged kittiwakes (Rissa tridactyla) a piscivorous, colonial-nesting seabird, was most limited by the abundance, distribution, and species composition of surface-schooling forage fishes. A secondary working hypothesis was that reproductive loss to kittiwake nest predators was greatest during years of reduced prey availability. We report on a broad-scale, integrated study of kittiwakes and their prey in Prince William Sound, Alaska. Our study spanned five breeding seasons (1995-1999) and focused on three colonies that differed in size (ranging from ca. 220 to ca. 7000 breeding pairs) and proximity to each other (50-135 km apart). Kittiwakes in PWS encountered a variety of aquatic habitats, creating a complex foraging environment for breeding birds. We measured kittiwake reproductive success and foraging activities, while simultaneously measuring the abundance of surface schooling forage fishes throughout the foraging range of breeding kittiwakes. The abundance of primary prey species for kittiwakes (Pacific herring Clupea pallasi, Pacific sand lance Ammodytes hexapterus, and capelin Mallotus villosus) varied both annually and regionally, with no one region consistently having the greatest abundance of prey. Likewise, kittiwake reproductive success varied considerably among colonies and years. We found that bottom-up, top-down, timing mismatch, and colony-specific effects were all important to kittiwake productivity. Although bottom-up effects appeared to be strongest, they were not evident in some cases until other effects, such as geographic location (proximity of colony to prey concentrations) and top-down predation, were considered. Important bottom-up effects on kittiwake reproductive success were not only total prey abundance and distribution, but also species, age composition, and chronology of prey occurrence (match/mismatch of timing with critical brood-rearing periods); these effects varied by colony. Top-down effects of predation on kittiwake nest contents (independent of prey abundance) confounded seabird-forage fish relationships. Ultimately, when confounding factors were minimized, non-linear asymptotic relationships were identified between kittiwakes and their prey, with an asymptotic threshold of fish school surface area density of ca. 5 m2/km2, beyond which top-down, physiological, or phylogenetic constraints likely restrict further reproductive output. The integrated approach of our investigations provided a more thorough understanding of the mechanisms underlying predator-prey relationships in the complex marine environment. However, such mechanistic theories can only be tested and refined through long-term research and monitoring of much greater duration than the 5-year study reported herein. ?? 2006 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Progress in Oceanography↗

Monitoring planktivorous seabird populations: Validating surface counts of crevice-nesting auklets using mark-resight techniques

Least Auklets ( Aethia pusilla (Pallas, 1811)) are the most abundant species of seabird in the Bering Sea and offer a relatively efficient means of monitoring secondary productivity in the marine environment. Counting auklets on surface plots is the primary method used to track changes in numbers of these crevice-nesters, but counts can be highly variable and may not be representative of the number of nesting individuals. We compared average maximum counts of Least Auklets on surface plots with density estimates based on mark–resight data at a colony on St. Lawrence Island, Alaska, during 2001–2004. Estimates of breeding auklet abundance from mark–resight averaged 8 times greater than those from maximum surface counts. Our results also indicate that average maximum surface counts are poor indicators of breeding auklet abundance and do not vary consistently with auklet nesting density across the breeding colony. Estimates of Least Auklet abundance from mark–resight were sufficiently precise to meet management goals for tracking changes in seabird populations. We recommend establishing multiple permanent banding plots for mark–resight studies on colonies selected for intensive long-term monitoring. Mark–resight is more likely to detect biologically significant changes in size of auklet breeding colonies than traditional surface count techniques.

Canadian Journal of Zoology↗

Testing the junk-food hypothesis on marine birds: Effects of prey type on growth and development

The junk-food hypothesis attributes declines in productivity of marine birds and mammals to changes in the species of prey they consume and corresponding differences in nutritional quality of those prey. To test this hypothesis nestling Black-legged Kittiwakes (Rissa tridactyla) and Tufted Puffins (Fratercula cirrhata) were raised in captivity under controlled conditions to determine whether the type and quality of fish consumed by young seabirds constrains their growth and development. Some nestlings were fed rations of Capelin (Mallotus villosus), Herring (Clupea pallasi) or Sand Lance (Ammodytes hexapterus) and their growth was compared with nestlings raised on equal biomass rations of Walleye Pollock (Theragra chalcograma). Nestlings fed rations of herring, sand lance, or capelin experienced higher growth increments than nestlings fed pollock. The energy density of forage fish fed to nestlings had a marked effect on growth increments and could be expected to have an effect on pre- and post-fledging survival of nestlings in the wild. These results provide empirical support for the junk-food hypothesis.

Waterbirds↗

Effects of nest density, location, and timing on breeding success of Caspian Terns

One of the proposed benefits of colonial nesting in birds is the protection afforded against avian predators. This advantage may be counter-balanced by the negative effects of intraspecific aggression on breeding success. Effects of nest density, nest location within the colony, and timing of nest initiation on productivity of Caspian Terns (Sterna caspia) were investigated on Crescent Island in the mid-Columbia River, Washington, USA. In the absence of intense nest predation at the Crescent Island tern colony, it was hypothesized that nest density would be negatively associated with productivity. A rangefinder was used to determine spatial distribution of Caspian Tern nests, and these data used to calculate nest characteristics (nest density, nearest neighbor distance, and distance to colony edge) for a randomly-selected subset of nests monitored for nest chronology and productivity. Productivity did not differ between nests in high- and low-density areas of the colony, and was positively associated with earlier nest initiation. Early nests were more productive, were located in areas of higher nest density, and were further from the colony edge than late nests. The strong effect of timing may have been attributable to seasonal declines in prey resources for terns at this site. Our results suggest that Caspian Terns nesting at the highest densities observed in this study did not incur immediate reproductive costs, despite increased potential for encounters between chicks and aggressive conspecific adults.

Waterbirds↗

Differential response in chick survival to diet in least and crested auklets

Least auklets Aethia pusilla and crested auklets A. cristatella are abundant planktivorous seabirds found throughout the Bering Sea and are inextricably linked to the secondary productivity of this northern marine ecosystem. We assessed the relationship between productivity and diet in least and crested auklets by examining breeding chronology, daily survival rates (DSR) of chicks, and nestling diet composition at 2 mixed colonies on St. Lawrence Island in the northern Bering Sea during the 2000 to 2002 breeding seasons. Nestlings of both least and crested auklets hatched earlier, had higher survival rates, and were fed more of the large, oceanic copepod Neocalanus cristatus in 2002 compared to the 2 yr of lower chick survival. In contrast, during the year of lowest DSR for both auklet species (2001), the small copepod Calanus marshallae was more prevalent in the diet of least auklets and the mid-sized copepod N. flemingeri was more prevalent in the diet of crested auklets compared to the other 2 yr. The prevalence of oceanic copepods in meals fed to chicks explained much of the annual variation in DSR in least auklets. Interannual differences in timing of nest initiation, nest survival, and diet of least and crested auklets may be associated with the strength of the cold, nutrient-rich Anadyr Current, which passes in close proximity to St. Lawrence Island and has important influences on zooplankton productivity and distribution. Auklet productivity and diet composition may serve as key indicators in the overall effort to monitor the impact of climate change on the productivity of the Bering Sea.

Marine Ecology Progress Series↗

Increased energy expenditure by a seabird in response to higher food abundance

Variability in forage fish abundance strongly affects seabird behavior and reproductive success, although details of this relationship are unclear. During 1997 and 1998, we measured (1) daily energy expenditure (DEE) of 80 parent black-legged kittiwakes Rissa tridactyla at 2 colonies in Prince William Sound, Alaska (North Icy Bay and Shoup Bay), (2) abundance of surface-schooling forage fishes within the foraging range of each colony, and (3) diet composition, energy delivery rates to nestlings, and reproductive success of kittiwakes at these same colonies. Female DEE was highest at North Icy Bay in 1998, while male DEE did not differ by colony year. Abundances of Pacific herring Clupea pallasi and sand lance Ammodytes hexapterus were highest near North Icy Bay in 1998 and nearly egual in density, although Age 1+ herring comprised the majority of the diet there. Energy delivery rates to nestlings, nestling growth rates, and productivity were also highest at North Icy Bay in 1998. We suggest that female kittiwakes responded to the increased abundance of Age 1+ herring near North Icy Bay in 1998 by increasing their DEE, which in turn positively affected reproductive success. Given that adult kittiwakes have been shown to suffer decreased survival as a response to increased energy expenditure during brood rearing, the positive correlation we observed between increased abundance of a high quality food source, parental effort, and productivity is consistent with maximizing lifetime reproductive success. The lack of a response in male DEE suggests that brood-rearing roles in kittiwakes differ between genders. ?? Inter-Research 2006.

Marine Ecology Progress Series↗

Factors affecting chick provisioning by Caspian Terns nesting in the Columbia River estuary

We investigated factors affecting chick provisioning by radio-tagged Caspian Terns (Sterna caspia) nesting in a large colony on East Sand Island in the Columbia River estuary during 2001. Caspian Tern predation on juvenile salmonids (Oncorhynchus spp.) in the estuary prompted resource managers to relocate ca. 9,000 pairs of terns nesting on Rice Island (river km 34) to East Sand Island (river km 8), where terns were expected to consume fewer salmonids in favor of marine forage fishes. This study investigated factors influencing foraging success, diet composition, and overall reproductive success at the managed Caspian Tern colony. Our results indicated that daytime colony attendance by nesting terns averaged 64% and decreased throughout the chick-rearing period, while duration of foraging trips averaged 47 min and increased during the same period; these seasonal changes were more strongly related to date than chick age. Average meal delivery rates to 2-chick broods (0.88 meals h-1) were 2.6 times greater than to 1-chick broods (0.33 meals h-1). Parents delivered more juvenile salmonids to chicks during ebb tides than flood tides, but meal delivery rates to the nest remained constant, suggesting diet composition tracks relative availability of prey species. Foraging trips resulting in delivery of juvenile salmonids averaged 68% longer than foraging trips for schooling marine forage fishes, indicating higher availability of marine prey near the colony. High availability of marine forage fish in the Columbia River estuary during 2001 was apparently responsible for high colony attendance, short foraging trips, high chick meal delivery rates, and high nesting success of Caspian Terns on East Sand Island.

Waterbirds↗

Breeding ecology of Caspian terns at colonies on the Columbia Plateau

We investigated the breeding ecology and diet of Caspian terns on the Columbia Plateau in southeastern Washington and northeastern Oregon. We examined trends in colony size and area during 1996-2001, and estimated number of breeding pairs, nesting density, fledging success, and diet composition at selected colony sites in 2000 and 2001. We found six tern colonies totaling ???1,000 breeding pairs, ranging in size from < 50 to nearly 700 pairs. Predation by mink caused complete abandonment of one of these colonies in 2000 and 2001. The relocation of ???9,000 Caspian tern breeding pairs from Rice Island to East Sand Island in the Columbia River estuary did not result in an obvious increase in the number of tern breeding pairs on the Columbia Plateau during the study period. The majority of Caspian tern prey items at colonies on the mid-Columbia River consisted of juvenile salmonids. At a colony in Potholes Reservoir, Washington, Caspian terns commuted over 100 km round-trip to the Columbia River to forage on juvenile salmonids, suggesting that locally abundant food may be limiting. High nesting densities at other mid-Columbia River colonies suggest that availability of breeding habitat may limit colony size. The small size of Caspian tern colonies on the Columbia Plateau, and possible constraints on availability of suitable nesting habitat within the study area, suggest that the level of predation on ESA-listed juvenile salmonids in this region will likely remain well below that currently observed in the Columbia River estuary.

Northwest Science↗

Redistribution and growth of the Caspian Tern population in the Pacific Coast region of North America, 1981-2000

We examined nesting distribution and demography of the Pacific Coast population of Caspian Terns ( Sterna caspia ) using breeding records and band recoveries spanning two decades since the first population assessment. Since 1980, population size has more than doubled to about 12 900 pairs, yet the proportion of the population nesting at inland (18%) versus coastal sites (82%) has remained constant. Although the breeding range of the Pacific Coast population has expanded northward into Alaska and farther south in Mexico, there was no net latitudinal shift in the distribution of breeding pairs or new colonies. The distribution of breeding birds among areas changed dramatically, however, with 69% of breeding terns now nesting in Oregon (primarily in the Columbia River estuary) versus 4% during the late 1970s. During the past 20 years, there has continued to be a greater proportion of Caspian Terns breeding at anthropogenic sites compared to natural sites. Estimated annual survival rates for hatch-year and after-third-year birds during 1981-1998 were greater than during 1955-1980, consistent with the higher rate of population increase in recent decades. Fecundity required to maintain a stable population ( λ = 1 ) was estimated at 0.32–0.74 fledglings pair −1 , depending on band recovery probabilities for sub-adults. Caspian Terns readily moved among breeding sites and rapidly colonized new areas; however, a greater concentration of breeding Caspian Terns among fewer colonies in response to anthropogenic factors is an important conservation concern for this species.

Condor↗

Variation in energy expenditure among black-legged kittiwakes: Effects of activity-specific metabolic rates and activity budgets

We sought to determine the effect of variation in time-activity budgets (TABs) and foraging behavior on energy expenditure rates of parent black-legged kittiwakes (Rissa tridactyla). We quantified TABs using direct observations of radio-tagged adults and simultaneously measured field metabolic rates (FMR) of these same individuals (n = 20) using the doubly labeled water technique. Estimated metabolic rates of kittiwakes attending their brood at the nest or loafing near the colony were similar (ca. 1.3 x basal metabolic rate [BMR]), although loafing during foraging trips was more costly (2.9 x BMR). Metabolic rates during commuting flight (7.3 x BMR) and prey-searching flight (6.2 x BMR) were similar, while metabolic rates during plunge diving were much higher (ca. 47 x BMR). The proportion of the measurement interval spent foraging had a positive effect on FMR (R2 = 0.68), while the combined proportion of time engaged in nest attendance and loafing near the colony had a negative effect on FMR (R2 = 0.72). Thus, more than two-thirds of the variation in kittiwake FMR could be explained by the allocation of time among various activities. The high energetic cost of plunge diving relative to straight flight and searching flight suggests that kittiwakes can optimize their foraging strategy under conditions of low food availability by commuting long distances to feed in areas where gross foraging efficiency is high.

Physiological and Biochemical Zoology↗