Geology Reports⌕ Search

Geology topics

Christopher Babcock

Publications and source records attributed to Christopher Babcock.

3 recordsLinked to original sources

Migration, fidelity, and use of autumn staging grounds in Alaska by Cackling Canada Geese Branta canadensis minima

Cackling Canada Geese were studied annually (1985-88) on autumn migration staging areas in Alaska during a period of rapid population growth. Geese concentrated at two estuaries (Ugashik Bay and Cinder Lagoon) along the north side of the Alaska Peninsula. Birds arrived on the staging areas in late September, numbers peaked during mid-October, and departure occurred by late October or early November. Annual peak counts combined for the two staging areas ranged from 16,000-54,000 geese, or from 23-120% of the autumn population index. Up to 30,000 geese were recorded at each estuary, but relative use of the two staging areas varied among years. Within-year fidelity to staging areas was high; only three of 242 neck-banded geese seen more than once were observed at both areas within a season. Between-year fidelity to staging areas was highest among hatching-year females (11 of 11) and adult males (14 of 17), lowest among hatching-year males (4 of 9), and intermediate among adult females (18 of 28). Use of the two staging areas was independent of family status, reproductive status, and age. Late arrivals on the staging areas consisted of a higher proportion of single and paired birds than of geese in family groups. Most geese departed the staging grounds with the onset of freezing conditions and the passage of low pressure systems that produced winds favourable for migration. Transoceanic flights to the wintering grounds in Oregon and California were completed in about 48 h. During years with mild weather on the breeding grounds and years with early freezing conditions on the staging areas, few geese staged on the Alaska Peninsula, indicating that geese can sometimes obtain sufficient energy reserves to migrate directly from the breeding grounds without stopping on the staging areas. Only 25% of the area used for staging is legally protected. Use of unprotected areas may become increasingly important if the population continues to increase.

Alaska↗

Classification of vegetation communities in which geese rear broods on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

Plant communities are described from an area on the Yukon – Kuskokwim (Y-K) delta of Alaska that is used extensively for brood rearing by three species of geese. Earlier studies identified plant species important as food for young geese, but few studies describe or quantify plant communities. We classified species presence or absence information from over 700 quadrats using a two-way indicator species analysis ( TWINSPAN ) and then tested for agreement of signatures on colour infrared air photos with the identified communities. Sedges were found to dominate all but the wettest and driest communities. Most of the brood-rearing area was covered by Carex ramenskii and Carex rariflora meadows, ponds, Carex mackenziei -dominated pond margins, and C . ramenskii and grass levee meadows. Our interpretation of airphotos accurately predicted vegetation community classes, which will facilitate future studies of habitat selection by geese during the time they are rearing young. The TWINSPAN classification was comparable to classifications of studies conducted elsewhere on the Y-K delta. The interpretation of air photos will enable the identification and evaluation of wetland vegetation complexes and potential goose brood-rearing areas away from our study site.

Alaska↗

Decline in a population of spectacled eiders nesting on the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

The number of spectacled eiders nesting on two study areas near the Kashunuk River, on the central Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, Alaska, declined by over 75% in the last 20 years. Nesting densities have remained low, but have not significantly declined since 1985. There has been no decrease in the reproductive effort of individual females as indicated by average clutch sizes. There has been a significant decline in the proportion of nests located on islands on one of the two study areas. Nesting success declined significantly during the 1970's. Success was not monitored in recent years, but has likely been low, based on the poor nesting success and declining numbers of cackling Canada geese and black brant nesting on the area. Nest predation by arctic foxes severely limited the productivity of cackling Canada geese, and foxes were likely the major predators of eider nests. Persistent high predation rates may lead to local extirpation in highly philopatric species such as eiders.

Northwestern Naturalist↗