Geology Reports⌕ Search

Geology topics

C.D. Hamilton

Publications and source records attributed to C.D. Hamilton.

2 recordsLinked to original sources

Relationships between breeding status, social -congregation attendance, and foraging distance of Xantus's Murrelets

At night during the breeding season, Xantus's Murrelets ( Synthliboramphus hypoleucus ) congregate on the water adjacent to nesting colonies. We examined relationships of attendance at these nocturnal congregations, breeding status, and daytime foraging locations of radio-marked Xantus's Murrelets from Anacapa Island (33 in 2002, 44 in 2003) and Santa Barbara Island (35 in 2002) in the California Channel Islands. Murrelets that spent more nights attending congregations were located closer to the island during the day, so regular attendance at the congregations may have constrained daytime traveling distances to foraging locations. In mid-May 2003 home-range sizes increased while congregation attendance decreased, likely indicating the end of colony attendance and declining availability of prey near Anacapa Island. In both years, incubating murrelets foraged farther from the colony than did nonbreeding murrelets, suggesting that breeding and nonbreeding murrelets use different foraging strategies to meet their energetic requirements.

California↗

Characteristics of diving in radio-marked Xantus's Murrelets

We monitored diving activity of radio-marked Xantus's Murrelets Synthliboramphus hypoleucus near Anacapa Island, California, during the breeding season. Thirteen radio-marked murrelets were remotely monitored from Anacapa Island with a handheld antenna and radio receiver for 29 hours in three sample periods in April and May 2003. Mean dive durations in the sample periods were 18 s ?? 2 s, 28 s ?? 2 s, and 24 s ?? 4 s, suggesting that dives were less than 21 m from the surface. Dive duration and subsequent time on the surface differed between the sample periods. Dive duration and subsequent time on the surface were not correlated in observations stratified by individual bird or by sample period. Further, dive duration and subsequent time on the surface were not correlated within foraging bouts. Dive characteristics measured near Anacapa Island suggested that Xantus's Murrelets have the ability to capture prey found at varying depths, but will feed on prey that is most available near the surface of the water.

Marine Ornithology: Journal of Seabird Research an↗