Geology Reports⌕ Search

Geology topics

C. W. Boal

Publications and source records attributed to C. W. Boal.

At least 19 recordsLinked to original sources

Effects of radiotransmitter necklaces on behaviors of adult male western burrowing owls

We studied the behavioral effects of necklace-style radiotransmitters on breeding male western burrowing owls (Athene cunicularia hypugaea) in 2 areas of northwestern Texas, USA, in 2004 and 2005. We tested the hypothesis that transmittered owls would spend time interacting with their necklaces and as a result spend less time in vigilance and resting activities than would nontransmittered owls. Nontransmittered owls (n = 6) spent significantly more time being vigilant (P = 0.007) than did transmittered owls (n = 3) in 2004, who spent significant amounts of time interacting with their necklaces. In 2005, behaviors of transmittered owls (n = 8) were significantly different (P < 0.001) from control individuals (n = 4), but behaviors did not vary consistently by treatment period (prenecklace vs. necklace vs. postnecklace periods). Behavioral activity budgets varied considerably among individuals. Although the owls spent a significant amount of time interacting with their necklaces, they appeared to habituate to the presence of the transmitters within a relatively short period (<1 week), and necklaces did not affect survivorship or fitness in the short-term.

Journal of Wildlife Management↗

Abundance of diurnal raptors in relation to prairie dog colonies: Implications for bird-aircraft strike hazard

Some diurnal raptors are frequently observed at prairie dog (Cynomys sp.) colonies. As a result, some military installations have conducted prairie dog control activities to reduce the bird-aircraft strike hazard (BASH) potential of low-flying aircraft. To evaluate the validity of this management strategy, we assessed raptor associations with prairie dog colonies at 2 short-grass prairie study areas: southern Lubbock County, Texas, USA, and Melrose Bombing and Gunnery Range in east-central New Mexico, USA. We quantified diurnal raptors (i.e., Falconiformes) at plots occupied (colony plots) and unoccupied (noncolony plots) by black-tailed prairie dogs (Cynomys ludovicianus) at both sites throughout 2002. We compared the number of individual birds of a given species at colony and noncolony plots within each study area by season. Ferruginous hawks (Buteo regalis) and northern harriers (Circus cyaneus) were more abundant at colony plots, whereas Swainson's hawks (B. swainsoni) and American kestrels (Falco sparverius) were more abundant at noncolony plots. Red-tailed hawk (B. jamaicensis) abundance did not differ between the 2 plot types. Our results suggest prairie dog control as a method of reducing BASH potential may be effective at some sites but may be ineffective or even increase the BASH potential at others. Thus, bird-avoidance models assessing the BASH potential should be conducted on a site-specific basis using information on relative and seasonal abundances of individual raptor species and the relative strike risks they pose to aircraft.

Journal of Wildlife Management↗

Small mammals associated with colonies of black-tailed prairie dogs (Cynomys ludovicianus) in the Southern High Plains

We compared diversity and abundance of small mammals at colonies of black-tailed prairie dogs (Cynomys ludovicianus) and paired non-colony sites. Of colonies of black-tailed prairie dogs in our study area, >80 were on slopes of playa lakes; thus, we used sites of colonies and non-colonies that were on slopes of playa lakes. We trapped small mammals on 29 pairs of sites. Overall abundance did not differ between types of sites, but some taxa exhibited associations with colonies (Onychomys leucogaster) or non-colonies (Chaetodipus hispidus, Reithrodontomys, Sigmodon hispidus). Diversity and evenness of small mammals did not differ between colonies and non-colonies in 2002, but were higher on non-colonies in 2003. Although we may not have detected some rare or infrequently occurring species, our data reveal differences in diversity and evenness of more common species among the types of sites. Prairie dogs are touted as a keystone species with their colonies associated with a greater faunal diversity than adjacent lands. Our findings contradict several studies reporting greater diversity and abundance of small mammals at colonies of prairie dogs. We suggest that additional research across a wider landscape and incorporating landscape variables beyond the immediate trapping plot may further elucidate interspecific associations between black-tailed prairie dogs and species of small rodents.

Southwestern Naturalist↗

Perspectives on animal welfare legislation and study considerations for field-oriented studies of raptors in the United States

Concern for the welfare of animals used in research and teaching has increased over the last 50 yr. Animal welfare legislation has resulted in guidelines for the use of animals in research, but the guidelines can be problematic because they focus on animals used in laboratory and agriculture research. Raptor biologists can be constrained by guidelines, restrictions, and oversight that were not intended for field research methods or wild animals in the wild or captivity. Field researchers can be further hampered by not understanding animal welfare legislation, who is subject to oversight, or that oversight is often provided by a committee consisting primarily of scientists who work with laboratory animals. Raptor researchers in particular may experience difficulty obtaining approval due to use of various species-specific trapping and handling methods. We provide a brief review of animal welfare legislation and describe the basic components and responsibilities of an Institutional Animal Care and Use Committee (IACUC) in the United States. We identify topics in raptor research that are especially problematic to obtaining IACUC approval, and we provide insight on how to address these issues. Finally, we suggest that all raptor researchers, regardless of legal requirements, abide by the spirit of the animal welfare principles. Failure to do so may bring about further regulatory and permitting restrictions. ?? 2010 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Comparison of the breeding biology of sympatric red-tailed Hawks, White-tailed Hawks, and Crested Caracaras in south Texas

We compared the breeding biology of sympatric nesting Red-tailed Hawks (Buteo jamaicensis), White-tailed Hawks (Buteo albicaudatus), and Crested Caracaras (Caracara cheriway) in south Texas during 2003 and 2004. We monitored 46 breeding attempts by Red-tailed Hawks, 56 by White-tailed Hawks, and 27 by Crested Caracaras. Observed nesting success was similar for Red-tailed Hawks (62%) and Crested Caracaras (61%), but lower for White-tailed Hawks (51%). Daily survival rates (0.99) were the same for all three species. Red-tailed Hawks and White-tailed Hawks both fledged 1.13 young per nesting pair and Crested Caracaras fledged 1.39 young per nesting pair. All three species nested earlier in 2004 than in 2003; in addition, the overall nesting density of these three species almost doubled from 2003 (1.45 pairs/km 2 ) to 2004 (2.71 pairs/km 2 ). Estimated productivity of all three species was within the ranges reported from other studies. Given extensive and progressive habitat alteration in some areas of south Texas, and the limited distributions of White-tailed Hawks and Crested Caracaras, the presence of large ranches managed for free-range cattle production and hunting leases likely provides important habitat and may be key areas for conservation of these two species. ?? 2009 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Identifying habitat sinks: A case study of Cooper's hawks in an urban environment

We studied a population of Cooper's hawks (Accipiter cooperii) in Tucson, Arizona from 1994 to 2005. High rates of mortality of nestlings from an urban-related disease prompted speculation that the area represented an ecological trap and habitat sink for Cooper's hawks. In this paper, we used estimates of survival and productivity from 11years of monitoring to develop an estimate of the rate of population change, ??, for Cooper's hawks in the area. We used a Cormack-Jolly-Seber approach to estimate survival of breeding hawks, and a stochastic, stage-based matrix to estimate ??. Despite the urban-related disease, the estimate of ?? indicated that the area does not function as a habitat sink for Cooper's hawks (?? = 1.11 ?? 0.047; P = 0.0073 for the null of ?? 1). Because data required to reliably identify habitat sinks are extensive and difficult to acquire, we suggest that the concept of habitat sinks be applied cautiously until substantiated with reliable empirical evidence. ?? 2008 Springer Science+Business Media, LLC.

Urban Ecosystems↗

Comparative phylogeography and population genetics within Buteo lineatus reveals evidence of distinct evolutionary lineages

Traditional subspecies classifications may suggest phylogenetic relationships that are discordant with evolutionary history and mislead evolutionary inference. To more accurately describe evolutionary relationships and inform conservation efforts, we investigated the genetic relationships and demographic histories of Buteo lineatus subspecies in eastern and western North America using 21 nuclear microsatellite loci and 375-base pairs of mitochondrial control region sequence. Frequency based analyses of mitochondrial sequence data support significant population distinction between eastern (B. l. lineatus/alleni/texanus) and western (B. l. elegans) subspecies of B. lineatus. This distinction was further supported by frequency and Bayesian analyses of the microsatellite data. We found evidence of differing demographic histories between regions; among eastern sites, mitochondrial data suggested that rapid population expansion occurred following the end of the last glacial maximum, with B. l. texanus population expansion preceding that of B. l. lineatus/alleni. No evidence of post-glacial population expansion was detected among western samples (B. l. elegans). Rather, microsatellite data suggest that the western population has experienced a recent bottleneck, presumably associated with extensive anthropogenic habitat loss during the 19th and 20th centuries. Our data indicate that eastern and western populations of B. lineatus are genetically distinct lineages, have experienced very different demographic histories, and suggest management as separate conservation units may be warranted. ?? 2008 Elsevier Inc. All rights reserved.

Molecular Phylogenetics and Evolution↗

Anurans in a Subarctic Tundra Landscape Near Cape Churchill, Manitoba

Distribution, abundance, and habitat relationships of anurans inhabiting subarctic regions are poorly understood, and anuran monitoring protocols developed for temperate regions may not be applicable across large roadless areas of northern landscapes. In addition, arctic and subarctic regions of North America are predicted to experience changes in climate and, in some areas, are experiencing habitat alteration due to high rates of herbivory by breeding and migrating waterfowl. To better understand subarctic anuran abundance, distribution, and habitat associations, we conducted anuran calling surveys in the Cape Churchill region of Wapusk National Park, Manitoba, Canada, in 2004 and 2005. We conducted surveys along ~l-km transects distributed across three landscape types (coastal tundra, interior sedge meadow-tundra, and boreal forest-tundra interface) to estimate densities and probabilities of detection of Boreal Chorus Frogs (Pseudacris maculata) and Wood Frogs (Lithobates sylvaticus). We detected a Wood Frog or Boreal Chorus Frog on 22 (87%) of 26 transects surveyed, but probability of detection varied between years and species and among landscape types. Estimated densities of both species increased from the coastal zone inland toward the boreal forest edge. Our results suggest anurans occur across all three landscape types in our study area, but that species-specific spatial patterns exist in their abundances. Considerations for both spatial and temporal variation in abundance and detection probability need to be incorporated into surveys and monitoring programs for subarctic anurans.

Canadian Field-Naturalist↗

Nesting habitat relationships of sympatric Crested Caracaras, Red-tailed Hawks, and White-tailed Hawks in South Texas

We quantified nesting-site habitats for sympatric White-tailed Hawks (Buteo albicaudatus) (n = 40), Red-tailed Hawks (B. jamaicensis) (n = 39), and Crested Caracaras (Caracara cheriway) (n = 24) in the Coastal Sand Plain of south Texas. White-tailed Hawks and Crested Caracara nest sites occurred in savannas, whereas Red-tailed Hawk nest sites occurred in woodlands on the edge of savannas. White-tailed Hawk nest sites were in shrubs and trees that were shorter (3.5 ?? 1.0 m) and had smaller canopy diameters (5.5 ?? 2.1 m) than those of Red-tailed Hawks (10.1 ?? 2.0 m, 13.7 ?? 5.8 m) and Crested Caracaras (5.6 ?? 1.7 m, 8.5 ?? 3.5 m). Red-tailed Hawk nest sites had higher woody densities (15.7 ?? 9.6 plants) and more woody cover (84 ?? 19%) than those of White-tailed Hawks (5.6 ?? 5.8 plants, 20 ?? 21%) and Crested Caracaras (9.9 ?? 6.7 plants, 55 ?? 34%). Crested Caracara nest sites were in dense, multi-branched shrubs composed of more living material (97 ?? 3%) than those of White-tailed (88 ?? 18%) and Red-tailed hawks (88 ?? 18%). Nest sites of White-tailed Hawks, Red-tailed Hawks, and Crested Caracaras were similar to random samples from the surrounding habitat indicating that preferred nesting habitat was available for each of these species at least within 60 m of active nest sites. Nest tree height, along with woody plant and native grass cover best discriminated nest sites among the three raptor species. There was no overlap at Red-tailed and White-tailed hawk nest sites in vegetation structure, while Crested Caracara nests were in habitat intermediate between the two other species. Partitioning of nesting habitat may be how these raptor species co-exist at the broader landscape scale of our study area in the Coastal Sand Plain of Texas.

Wilson Journal of Ornithology↗

Insular and migrant species, longevity records, and new species records on Guana Island, British Virgin Islands

We conducted mist netting each October from 1994 to 2004 on Guana Island, British Virgin Islands, and recorded bird sightings to develop a more complete inventory of the island's resident and migrant species. During our study, we recorded four new species for the British Virgin Islands: Magnolia Warbler (Dendroica magnolia; 1996), Golden-winged Warbler (Vermivora chrysoptera; 1997), Swainson's Thrush (Catharus ustulatus; 2000), and Red-necked Phalarope (Phalaropus lobatus; 2004). Blackpoll Warbler (Dendroica striata) was the most frequently captured Neotropical migrant landbird, despite only being first detected in the region in 1989. Captures and detections of other Neotropical migrant landbirds suggest that many species may be more common in the region than previously believed, or, as speculated by other researchers, that migrant routes may be shifting eastward due to habitat degradation on western Caribbean islands. We also used recapture data to establish longevity records of resident species, including Caribbean Elaenia (Elaenia martinica; ??? 7 years), Bananaquit (Coereba flaveola; 7 years), Black-faced Grassquit (Tiaris bicolor; ???9 years), and Zenaida Dove (Zenaida aurita; 5 years). Longevities of other resident species were similar to, or slightly less than, those reported elsewhere.

Wilson Journal of Ornithology↗

Microhabitat characteristics of Lapland Longspur, Calcarius lapponicus, nests at Cape Churchill, Manitoba

We examined microsite characteristics at 21 Lapland Longspur ( Calcarius lapponicus ) nests and land cover types in which they occurred in Wapusk National Park, Cape Churchill, Manitoba. Nests were located in four of six physiographic-vegetation land-cover types. Regardless of land-cover type, all but one nest was built on a pressure ridge or mound. Nests were built midway between the bottom and top of ridges or mounds with steeper slopes than was randomly available. Longspur nests had a distinctive southwest orientation (P < 0.001). Longspurs selected nest sites that consisted of comparatively greater amounts of shrub species and lesser amounts of moss than were randomly available. Nests were generally well concealed by vegetation (mean = 67.0%) and concealment was negatively associated with amount of graminoid species at the nest (P = 0.0005). Our nesting habitat data may facilitate a better understanding of breeding Lapland Longspur habitat requirements, and potential impacts of habitat degradation by increasing Snow Goose ( Chen caerulescens ) populations in the study area.

Manitoba↗

Foraging and nesting habitat of breeding male northern goshawks in the laurentian mixed forest province, Minnesota

We used radiotelemetry to examine foraging habitat preferences of 17 breeding, male northern goshawks (Accipiter gentilis) in Minnesota from 1998-2000. We assessed habitat preference using radio relocation points and 50-m radius buffers of radio relocation points. Our data suggested that foraging male goshawks used early-successional upland conifer stands (???25 yrs old), early-successional upland deciduous stands (???50 yrs old), late-successional upland conifer stands (???50 yrs old), and late-successional upland deciduous stands (???50 yrs old) more frequently than expected based on the abundance of these vegetation types in the landscape. The 2 most available stand types, early-successional upland deciduous (<25 yrs old) and all ages of late-successional lowland conifer stands, were used less than expected by foraging goshawks. Late-successional lowland deciduous stands (???50 yrs old) were used in proportion to availability. Although analysis of relocation points suggested early-successional upland deciduous stands (25-49 yrs old) and late-successional upland conifer stands (???50 yrs old) were used in proportion to availability, analysis of buffers around relocation points indicated that these stand types were also used more than expected by foraging goshawks. Regardless of vegetation community type, stands used by goshawks were structurally similar with high canopy and understory stem densities, high canopy closure, substantial shrub cover, and large amounts of woody debris. Nest stands consisted of taller and larger diameter canopy trees and fewer understory trees than foraging stands, but stands were otherwise similar in structural features, suggesting goshawks used similar stands for nesting and foraging but that they tended to select the most mature stands for nesting. A commonality among nesting and foraging stands was the presence of open spaces between the canopy and understory foliage, and between understory and shrub layer foliage. In our study area, these spaces may have served as relatively unobstructed flight paths where foraging and nesting stands possessed stem densities at the upper end of that reported for goshawk habitat.

Journal of Wildlife Management↗

Northern Goshawk diet in Minnesota: An Analysis using video recording systems

We used video-recording systems to collect diet information at 13 Northern Goshawk (Accipiter gentilis) nests in Minnesota during the 2000, 2001, and 2002 breeding seasons. We collected 4871 hr of video footage, from which 652 prey deliveries were recorded. The majority of prey deliveries identified were mammals (62%), whereas birds (38%) composed a smaller proportion of diet. Mammals accounted for 61% of biomass delivered, and avian prey items accounted for 39% of prey biomass. Sciurids and leporids accounted for 70% of the identified prey. Red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus), eastern chipmunk (Tamias striatus), and snowshoe hare (Lepus americanus) were the dominant mammals identified in the diet, while American Crow (Corvus brachyrhynchos) and Ruffed Grouse (Bonasa umbellus) were the dominant avian prey delivered to nests. On average, breeding goshawks delivered 2.12 prey items/d, and each delivery averaged 275 g for a total of 551 g delivered/d. However, daily (P < 0.001) and hourly (P = 0.01) delivery rates varied among nests. Delivery rates (P = 0.01) and biomass delivered (P = 0.038) increased with brood size. Diversity and equitability of prey used was similar among nests and was low throughout the study area, most likely due to the dominance of red squirrel in the diet. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Productivity and mortality of Northern Goshawks in Minnesota

Compared to other regions of North America, little information exists regarding Northern Goshawk (Accipiter gentilis) ecology and population dynamics in the western Great Lakes Region. We examined productivity and nesting habitat characteristics of goshawks in Minnesota from 1998-2001. Apparent nesting success varied annually from as low as 38% to as high as 83%. The Mayfield estimate of daily survival for nests was 0.992 ?? 0.002 (SE). The mean fledgling number across years was 1.85 ?? 0.14 for successful nests and 1.14 ?? 0.17 for all nesting attempts. Twenty-one percent of all nesting attempts failed, primarily due to predation or suspected predation (52%) and inclement weather (35%). Overall, productivity of goshawks in Minnesota was at the lower end of the range reported in other studies across western North America, which is not atypical for peripheral populations. During the 3-yr study, we recorded mortalities of nine (four males and five females; eight radio-marked and one unmarked) adult goshawks-causes of mortality were avian (33%) and mammalian (22%) predation, human persecution (22%), and unknown causes (22%). Fifty-six percent of mortalities occurred during the breeding season, and 44% occurred during the winter. Based on radiotelemetry data, we estimated adult annual survival to be 74 ?? 7.8%, which is similar to survival estimated using mark-recapture analysis in three western North America studies. ?? 2005 The Raptor Research Foundation, Inc.

Journal of Raptor Research↗

Home range and residency status of Northern Goshawks breeding in Minnesota

We used radio-telemetry to estimate breeding season home - range size of 17 male and 11 female Northern Goshawks (Accipiter gentilis) and combined home ranges of 10 pairs of breeding goshawks in Minnesota . Home - range sizes for male and female goshawks were 2593 and 2494 ha, respectively, using the minimum convex polygon, and 3927 and 5344 ha, respectively, using the 95% fixed kernel. Home ranges of male and female members of 10 goshawk pairs were smaller than combined home - range size of those pairs (mean difference = 3527 ha; 95% CI = 891 to 6164 ha). Throughout the nonbreeding season, the maximum distance from the nest recorded for all but one goshawk was 12.4 km. Goshawks breeding in Minnesota have home ranges similar to or larger than those reported in most other areas. Home - range overlap between members of breeding pairs was typically ≤50%, and both members of breeding pairs were associated with breeding home ranges year round. Goshawk management plans based on estimated home - range size of individual hawks may substantially underestimate the area actually used by a nesting pair.

Minnesota↗

Productivity and breeding habitat of loggerhead shrikes in a southwestern urban environment

Declines in loggerhead shrike (Lanius ludovicianus) populations have been associated in part with habitat loss and degradation, including that resulting from urbanization. We monitored the productivity and examined nesting habitat of loggerhead shrikes nesting in an urban environment in Tucson, Arizona. We located 22 breeding pairs in 1997 and 26 breeding pairs in 1998, with a 72% breeding area reoccupancy between years. Mean fledgling numbers were 2.28/ nesting attempt and 3.11/successful nest. Although some pairs initially failed and renested, 91% and 73% of shrike pairs successfully fledged young in 1997 and 1998, respectively. Mayfield estimates of nesting success were 78% in 1997 and 65% in 1998. Nest sites were characterized by more trees >3 m in height, taller nest trees than those randomly available, and a greater proportion of bare ground surface than at random sites. Shrike breeding territories had lower proportions of residential and commercial development and greater proportions of open areas with low-growing vegetation than randomly available. Some shrikes nested in school playgrounds, residential front yards, and parking lots, if adjacent open space was available.

Southwestern Naturalist↗