Geology Reports⌕ Search

Geology topics

B. J. McCaffery

Publications and source records attributed to B. J. McCaffery.

5 recordsLinked to original sources

Detection probability of cliff-nesting raptors during helicopter and fixed-wing aircraft surveys in western Alaska

We conducted repeated aerial surveys for breeding cliff-nesting raptors on the Yukon Delta National Wildlife Refuge (YDNWR) in western Alaska to estimate detection probabilities of Gyrfalcons (Falco rusticolus), Golden Eagles (Aquila chrysaetos), Rough-legged Hawks (Buteo lagopus), and also Common Ravens (Corvus corax). Using the program PRESENCE, we modeled detection histories of each species based on single species occupancy modeling. We used different observers during four helicopter replicate surveys in the Kilbuck Mountains and five fixed-wing replicate surveys in the Ingakslugwat Hills near Bethel, AK. During helicopter surveys, Gyrfalcons had the highest detection probability estimate (p^;p^ 0.79; SE 0.05), followed by Golden Eagles (p^=0.68; SE 0.05), Common Ravens (p^=0.45; SE 0.17), and Rough-legged Hawks (p^=0.10; SE 0.11). Detection probabilities from fixed-wing aircraft in the Ingakslugwat Hills were similar to those from the helicopter in the Kilbuck Mountains for Gyrfalcons and Golden Eagles, but were higher for Common Ravens (p^=0.85; SE 0.06) and Rough-legged Hawks (p^=0.42; SE 0.07). Fixed-wing aircraft provided detection probability estimates and SEs in the Ingakslugwat Hills similar to or better than those from helicopter surveys in the Kilbucks and should be considered for future cliff-nesting raptor surveys where safe, low-altitude flight is possible. Overall, detection probability varied by observer experience and in some cases, by study area/aircraft type.

Alaska↗

Probability of detection of nests and implications for survey design

Surveys based on double sampling include a correction for the probability of detection by assuming complete enumeration of birds in an intensively surveyed subsample of plots. To evaluate this assumption, we calculated the probability of detecting active shorebird nests by using information from observers who searched the same plots independently. Our results demonstrate that this probability varies substantially by species and stage of the nesting cycle but less by site or density of nests. Among the species we studied, the estimated single-visit probability of nest detection during the incubation period varied from 0.21 for the White-rumped Sandpiper (Calidris fuscicollis), the most difficult species to detect, to 0.64 for the Western Sandpiper (Calidris mauri), the most easily detected species, with a mean across species of 0.46. We used these detection probabilities to predict the fraction of persistent nests found over repeated nest searches. For a species with the mean value for detectability, the detection rate exceeded 0.85 after four visits. This level of nest detection was exceeded in only three visits for the Western Sandpiper, but six to nine visits were required for the White-rumped Sandpiper, depending on the type of survey employed. Our results suggest that the double-sampling method's requirement of nearly complete counts of birds in the intensively surveyed plots is likely to be met for birds with nests that survive over several visits of nest searching. Individuals with nests that fail quickly or individuals that do not breed can be detected with high probability only if territorial behavior is used to identify likely nesting pairs. ?? The Cooper Ornithological Society, 2009.

Condor↗

Behavior and reproductive success of rock sandpipers breeding on the Yukon-Kuskokwim river delta, Alaska

We studied Rock Sandpiper ( Calidris ptilocnemis ) breeding behavior and monitored reproductive success from 1998 to 2005 on the Yukon-Kuskokwim River Delta, Alaska, USA. We banded 24 adults and monitored 45 nests. Annual return rate of adults ranged between 67 and 100%. Six pairs of Rock Sandpipers bred at our study site for ≥2 years, and among these we did not observe mate change (i.e., when both members of a pair returned and each mated with a new individual). Nests were typically initiated by mid-May and 53% of females laid second clutches if first clutches were lost through mid-June. Males regularly incubated clutches during the morning (0800–1259 hrs AKDT) and afternoon (1300–1759 hrs) and rarely during the evening (1800– 2300 hrs), whereas female incubation was relatively consistent throughout the day. Apparent nest success (percent of known nests successfully hatching >1 chick) among first and second nests was 19 and 44%, respectively ( n = 45). A minimum of 44% of hatching nests fledged at least one young. Males cared for young but half of females deserted mate and brood 1–7 days post-hatch. This first description of North American Rock Sandpiper breeding behavior from a color-marked population complements previous work on this species on the Chukotsky Peninsula, Russia.

Wilson Journal of Ornithology↗

Post-breeding distribution of Long-tailed Ducks Clangula hyemalis from the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

Breeding populations of Long-tailed Ducks Clangula hyemalis have declined in western Alaska, particularly on the Yukon-Kuskokwim (Y-K) Delta, and the species is currently considered a species of particular concern by the U.S. Fish & Wildlife Service in Alaska. Potential factors that may have contributed to this decline that occurred away from the breeding grounds could not be considered since moulting and wintering areas for this population were unknown. A study was conducted in 1998 and 1999 to locate the moulting and wintering areas of the Y-K Delta breeding population. VHF and satellite transmitters were deployed to identify areas used by moulting birds. Based on the locations identified by satellite telemetry, aerial surveys were flown to locate birds marked with VHF transmitters, then low-level aerial surveys were designed and conducted to determine the number of birds using these and adjacent areas. Moulting locations of 54 marked female Long-tailed Ducks were identified: 13 marked females were found in wetlands and large lakes on the Y-K Delta, 11 in coastal lagoons at St Lawrence Island, Alaska, and two along the coast of the Chukotka Peninsula, Russia. A autumn staging area was identified along the east coast of the Chukotka Peninsula which was used by seven of 10 birds with satellite transmitters providing locations during that period. Birds wintered in coastal waters of the North Pacific Ocean north of 50°N and between 150°E and 130°W. The wide distribution of birds in winter suggests little probability of a single factor in winter contributing to the decline.

Alaska↗